Alliansen. Redan innan Hugo Chávez (till höger) blev president beundrade han Fidel Castro. Foto: Jose Goitia
Alliansen. Redan innan Hugo Chávez (till höger) blev president beundrade han Fidel Castro. Foto: Jose Goitia

Överlever Venecuba när ledarna dör?

Publicerad

Venezuela+Kuba = sant.
De två latinamerikanska länderna smälter samman till ett Venecuba med socialistiska förtecken.
Venezuela skickar olja, Kuba skickar experter och rådgivare - till nytta för åtminstone de båda regimerna.
Men frågan är om den kontroversiella alliansen överlever sina ledare: den svårt sjuke Hugo Chávez och de åldriga bröderna Castro.

 

Denna text är publicerad på Expressen.se 6 februari 2013.

Venezuelas omstridde president Hugo Chávez befinner sig av allt att döma i kritiskt läge på ett sjukhus i den kubanska huvudstaden Havanna. Han har fått behandling för sin cancer i flera omgångar de senaste 18 månaderna, oftast på Kuba, och nu har ingen hört av honom offentligt sedan början av december.

Presidentens långa frånvaro ger upphov till en rad konspirationsteorier i Venezuela, som är djupt splittrat mellan hans anhängare och motståndare. De anklagar varandra för att vara "USA-marionetter" respektive "Kuba-marionetter".

- Det finns många spekulationer om varför Chávez är på Kuba. Den kubanska sjukvården har en erkänt hög standard, men det är egendomligt att han är borta så länge. Det går många rykten, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet.

- Allierade latinamerikanska ledare som kommer till Havanna får inte träffa honom. Det underblåser teorier. Om man tror att han är gäst eller kidnappad, det beror på var man står politiskt, säger han.

 

Tystnaden kring Chávez får många venezolaner att fråga sig om deras president fortfarande lever. Eller om han är helt i händerna på det kommunistiska Kuba.

- Chávez är inte på kubanskt sjukhus bara för att de har bra sjukvård, utan för att det ska vara hermetiskt tyst kring honom. Så att regimen och kubanerna själva kan styra all information utan läckor, säger Nathan Shachar, författare, DN-journalist och expert på Latinamerika.

- Han tillstånd måste vara mycket allvarligt eftersom det inte kommer några livstecken, bara luddiga allmänna bulletiner. I Venezuela debatterar man om han lever, säger han.

Chávez "försvinnande" på Kuba är kulmen på 15 år av allt närmare förbindelser mellan Venezuela på fastlandet och öriket Kuba. Deras relation kallas till och med symbios, alltså en situation där två organismer lever tillsammans i ett nära förhållande med positiv effekt för en eller båda parter. Frågan vem som drar mest nytta är mycket kontroversiell.

 

Venezuela skickar miljarder dollar till Kuba, bland annat i form av mer än 115 000 fat olja varje dag till mycket förmånliga priser. I gengäld arbetar mer än 50 000 kubaner i Venezuela. De flesta är läkare, men kubaner finns i dag överallt i det venezolanska samhället: rådgivare i underrättelsetjänsten och armén, tandläkare, idrottsledare, rådgivare i varje myndighet och departement. Kubaner håller till och med i utfärdandet av landets pass och ID-kort.

Redan innan han blev president 1999 beundrade socialisten Hugo Chávez den kubanske revolutionshjälten Fidel Castro. Under Chávez tid vid makten har denna beundran fördjupats till vänskap och intimt samarbete - som de båda ledarna liknar vid en gemensam nation: Venecuba.

 

Kuba försökte på 1960-talet exportera sin kommunistiska revolution till övriga Latinamerika med våldsmedel. Kubanerna skickade militära experter som den legendariske Che Guevara för att tända den revolutionära gnistan på kontinenten. Men det misslyckades totalt.

I dag, 40-50 år senare, går det bättre när Castro påverkar med fredliga metoder. Med läkare och andra civila experter till främst Venezuela, men också till andra sydamerikanska länder där de kubanska experterna ofta finansieras med venezolanska pengar.

- Det finns en stor personlig närhet mellan Chávez och Castro som går långt tillbaka i tiden. Det finns en stor ideologisk närhet mellan Kubas regim och Chávez regim i Venezuela, säger professor Fredrik Uggla.

- Det finns också ett strategiskt utbyte. Venezuela har olja, Kuba har en välutbildad befolkning. Länderna har nära samarbete på många områden, till exempel utrikespolitiken.

- Det här sker mycket på Chávez initiativ. Jag ser inte honom som en kubansk marionett, han har ett eget projekt, säger han.

Fredrik Uggla förklarar att Venezuela är ett starkt polariserat samhälle, en situation som Chávez till stor del skapat och underblåst.

 

Synen på Chávez är lika splittrad utanför Venezuela. Liberala krafter ser honom som en hänsynslös och maktfullkomlig demagog som vinner val med mygel, sätter motståndare i fängelse och styr sitt land mot katastrof. De pekar på att hans vänner är ledare som Assad i Syrien, Ahmadinejad i Iran och Putin i Ryssland och säger att han är samma andas barn.

Vänstern ser honom däremot som en hjälte som står för sann demokrati, hjälper de fattiga massorna i kåkstäderna och bryter loss sitt land ur USA-imperialismens grepp.

Den brittiske författaren Richard Gott anser att Chávez har gett hopp till hela den sydamerikanska kontinenten.

"Chávez är den mest betydelsefulle ledaren i Latinamerika sedan Fidel Castro tog makten på Kuba i januari 1959. Sådana extraordinära och karismatiska människor dyker sällan upp i historien; de efterlämnar ett avtryck som varar i decennier", skriver Gott i den brittiska vänstertidskriften New Statesman.

 

- Kuba skickar ekonomiska rådgivare till Venezuela som ger råd om planekonomi och kollektivisering, samma metoder som varit förödande för Kuba. Det har lett till en bristsituation i Venezuela trots landets rikedomar, säger Nathan Shachar som skrivit en rad böcker om Latinamerika.

- Det är barockt, om det är något ett land borde undvika är det just kubanska råd om ekonomin. Chávez regim vill förvandla Venezuela till en gammaldags planekonomi. Oppositionen tycker att det förstör landet.

- Det här skrämmer många venezolaner. Många välutbildade ger sig i väg, inte bara av politiska skäl utan på grund av det ekonomiska läget, säger han.

 

Kommer då de intima relationerna mellan Kuba och Venezuela att fortsätta också när de nuvarande ledarna försvinner? De upphör inte omedelbart, anser experter. Men på sikt kan Venezuela avbryta samarbetet eftersom det trots allt finns en chans till demokratiskt regimskifte i det landet.

- Chávez efterträdare är mycket bleka. Ingen av dem kan kommunicera och hantera massorna som han. Så det blir svårt för Chávez-systemet att överleva, det går kanske något år, säger Nathan Shachar.

- På kort sikt har alliansen goda utsikter att fortsätta, det handlar inte bara om personer utan om regimer. Men den är inte permanent. Förr eller senare, framför allt i Venezuela, kommer oppositionen till makten, säger Fredrik Uggla.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag