Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Orrenius: Skandalen kommer att förfölja SD

■ Sverigedemokraterna slickar sina sår och försöker gå vidare efter järnrörsfilmen. Men skandalen efter Expressens avslöjanden om rasism, sexism och huliganbeteende i partiet biter sig kvar.

■ Jimmie Åkessons hårda linje om nolltolerans mot rasism och extremism i partiet har exploderat i hans ansikte.

■ Nu skickar SD ut en tidning som hetsar mot muslimer till partimedlemmarna. Järnrörsmännen Ekeroth och Almqvist är kvar i partiet och i riksdagen.

■ Genom sin krishantering visar SD-ledningen tydligt att deras parti inte är som andra.

Klicka här för att se Expressens dokumentär om SD-filmen.

Det här var hösten då Sverigedemokraterna skulle ta nästa steg. Från en arg, sektliknande proteströrelse till ett ansvarsfullt, etablerat riksdagsparti.

Partiet skulle tala mjukare och fjärma sig från bilden av SD som ett parti fullt av hatfyllda män.

Det skulle bli nolltolerans mot rasism och extremism.

"I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar", skrev Jimmie Åkesson i ett brev till Sverige­demokraternas medlemmar.

Sedan avslöjade Expressen SD-riksdagsmannen Kent Ekeroths egen film från en festnatt sommaren 2010.

- Skit i den lilla horan, säger SD-­höjdaren Erik Almqvist i filmen till en tjej som ifrågasätter hans aggressiva beteende.

Almqvist kallar i filmen människor för "blatte-lover" och "babbe". Han ifrågasätter komikern Soran Ismails rätt att kalla sig svensk:

- Du är svenskfientlig, säger Erik Almqvist.

Soran Ismail säger att han "älskar Sverige som få andra". Han säger "Sverige är mitt land". Då ilsknar Erik Almqvist till. Medan partivännen Kent Ekeroth filmar säger han till Soran Ismail:

- Nej, det är inte ditt land, det är mitt land.

I förra veckan tvingades Erik Almqvist lämna sina uppdrag i partistyrelsen och som ekonomisk-politisk talesperson. Han är fortfarande kvar både i partiet och som riksdagsledamot.


Expressens andra stora avslöjande förra veckan drabbade främst partiets rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth.

Bilderna av Ekeroth svingandes metallrör tillsammans med parti­vännerna Almqvist och Christian Westling skulle ha förföljt Kent Ekeroth i alla kriminalpolitiska debatter i riksdagen.

Kent Ekeroth fick lämna posten som rättspolitisk talesperson. Han sitter dock kvar i riksdagen, med SD-ledningens uttalade välsignelse:

- Vi har gjort den bedömningen att han kan behålla sin riksdagsplats. Hans agerande för två och ett halvt år sedan har nu fått konsekvenser och också visat att vi har nolltolerans i partiet, förklarade gruppledaren och partisekreteraren Björn Söder härom­dagen.

Nolltolerans, säger Söder. Men vad betyder det? Partiledningens krishantering har väckt frågor kring hur nolltoleransen ska tolkas. Även inom partiet.


Allan Jönsson, populär Sverigedemokrat från ett av SD:s starkaste fästen Bjuv, anser att både Almqvist och Ekeroth måste uteslutas ur partiet. Till SVT säger Allan Jönsson att han blir "kraftigt besviken" om SD-topparna får vara kvar som partimedlemmar:

- Helt klart. Vi har ju konsekvent gått ut och sagt att vi inte vill ha det så här, och då ska vi inte acceptera det heller.

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand tycker tvärtom: SD-ledningen har varit för hård mot Erik Almqvist. I veckan fick SDU-ledaren, som även tidigare utmanat SD-ledningen, sparken från sin tjänst som politisk sekreterare på partiets riksdagskansli.

I det toppstyrda SD är det sällan okej med offentlig kritik mot ledningen - särskilt inte mitt i partiets allvarligaste kris någonsin. SD-ledningen hymlar inte med orsaken till avskedet: Kasselstrand ses som illojal.

Erik Almqvist och Kent Ekeroth är inte vilka SD:are som helst. De är två av partiets frontfigurer, hårt arbetande aktivister som i flera år levt och andats SD-politik. De har betytt enormt mycket för partiet.

SD har en tunn laguppställning och Jimmie Åkesson önskar förstås att filmen aldrig blivit offentlig. Då hade han kunnat behålla sina nyckelspelare utan problem.

Nu sitter han i rävsaxen.


De diametralt motsatta reaktionerna från Kasselstrand och Jönsson visar att SD-ledningen får slita hårt för att hålla ihop partiet. Å ena sidan måste partimedlemmar som anser att partiet låter sig styras för mycket av mediernas avslöjanden lugnas. Å andra sidan måste SD-ledningen dämpa muttrandet från gräsrötter ute i landet som tycker att riksdagsmännen med järnrören kommer lindrigt undan.

Kanske var det hybris från en partiledning i opinionsmässig medvind att lansera nolltoleransen mot rasism och extremism så hårt denna höst.

För problemet är att Sverige­demokraterna - trots alla ansträngningar att betraktas som rumsrent - inte är tillräckligt uppstädat för att klara en nolltolerans. Rasism och extremism frodas inom SD. Och partitoppen har fortfarande en helt annan uppfattning om vad som är acceptabelt än ledningen för andra partier.


Det blev särskilt tydligt den här veckan, när det kom fram att SD beslutat att skicka ut den grovt antimuslimska tidningen Dispatch International gratis till sina medlemmar.

Dispatch International spelar "en viktig roll i dagens samhällsdebatt", enligt Richard Jomshof, partiveteranen som i veckan övertog rollen som rätts­politisk talesperson efter den skandaliserade Kent Ekeroth.

Huvudbudskapet i SD:s nya favorittidning är att muslimer som grupp är farliga. Tidningens grundare Ingrid Carlqvist och Lars Hedegaard räknar i en artikel "muslimska namn" och oroas av att muslimer i Sverige och Danmark blir fler.

Muslimer är nämligen fundamentalt annorlunda än andra människor, menar Carlqvist och Hedegaard. De "uppvisar beteenden som särskiljer dem från såväl de europeiska ländernas ursprungsbefolkningar som andra invandrargrupper", skriver de.

Lars Hedegaard är en kontroversiell figur i sitt hemland Danmark efter många antimuslimska uttalanden. I en filmad intervju som publicerats på webbplatsen Snaphanen säger Lars Hedegaard att kvinnor saknar värde i islam.

- De är inte människor. Deras funktion är att vara livmoder - de bär krigarnas avkomma och skapar nya krigare, men annars ... nåja, de kan användas i sexuella syften, men annars har de inget värde, säger Hedegaard.


Det är inte första gången som SD samarbetar med Hedegaard. Faktum är att partiledaren Jimmie Åkesson reste till Köpenhamn i november 2010 - bara en dryg månad efter att SD valts in i riksdagen - för att tala hos Hedegaards antimuslimska förening Trykkefrihedsselskabet.

I sitt tal varnade Åkesson för muslimer. Malmö var SD-ledarens stora skräck­exempel: "Det vanligaste namnet för nyfödda pojkar är Muhammed", sa Åkesson (felaktigt: enligt SCB var Oscar vanligast i Stor-Malmö år 2010, och Elias år 2011).

I Dispatch International förs även resonemang om att invandrare är korkade. Så här skriver Helmuth Nyborg i en artikel som publicerades av Dispatch International den 20 september 2012:

"Genom den massiva invandringen av människor med betydligt lägre IQ rasar våra länder i rask takt ner mot den gräns där demokratin inte längre går att upprätthålla - ett genomsnittligt nationellt IQ under 90. Skillnaderna i fertilitet och den massiva invandringen av lågintelligenta från syd till nord förklarar varför Europa och USA blir dummare för varje dag som går."

Nyborg skriver i Dispatch International om hur "kalla vintrar eliminerade de svaga, dumma och skröpliga migranterna från den mänskliga genpoolen när människan i förhistorisk tid lämnade Afrika och vandrade norrut".

Artikeln beklagar att den moderna välfärdsstaten motverkar "det naturliga urvalet" genom att "  hjälpa de fattiga, de dumma och de skröpliga och därmed ge dem möjlighet att sätta många barn till världen". 

Inget annat riksdagsparti skulle ta i en tidning som Dispatch International ens med tång. Än mindre betala porto för att skicka ut den till sina medlemmar.


Just kombinationen av Expressens avslöjande och Jimmie Åkessons nolltoleranspolicy kommer att förfölja SD under lång tid. Före nolltoleranslinjen hade antagligen nyheten att SD ska skicka ut Dispatch International till sina medlemmar inte väckt särskilt stor uppmärksamhet i massmedierna.

Men genom att själv understryka hur viktigt det är att inte tolerera rasism och extremism har partiledningen själv skapat en situation där varje SD-utspel kommer att prövas mot nolltoleransen.

Stellan Bojerud, SD-riksdagsman, har i höst diskuterat thai­ländare i en nazistisk nättidning: "Exponerade för alkohol blir de snabbt berusade och ofta vålds­benägna". Är det förenligt med noll­toleransen?

Den nye rättspolitiske talespersonen Richard Jomshof kallar islam för ett större hot än nazismen - är det förenligt med nolltoleransen?

Björn Söder, partisekreterare, har dragit paralleller mellan homosexualitet och pedofili. Söder har även kallat människor som demonstrerar mot SD för "avskräde". Är det förenligt med nolltoleransen?

Nolltoleransen skulle vara ett sätt för partiet att sudda ut bilden av det råa, extrema SD. Nu har det blivit tvärtom. Policyn sätter i stället fokus på det som är extremt inom SD.


Det är inte säkert att SD förlorar väljarstöd efter skandalen. Partiets gamla position som underdog och anti-etablissemangsparti har stärkts. Alla etablerade partier avskyr nu SD ännu mer, och i tv spyr ledarskribenter och andra tyckare konstant galla över partiet.

Ilskan mot SD kan väcka sympatier hos väljare som är missnöjda med sakernas tillstånd. Några procent av väljarna kan ­resonera så här: Om både S-ledaren Löfven och stats­minister Reinfeldt hatar SD så mycket så kanske det är nyttigt att partiet får komma in och röra om i maktens korridorer.

Problemet för SD är att partiet är politiskt isolerat. Varken de rödgröna eller alliansen ville samarbeta med partiet ens före den senaste skandalen.

Nu har SD-topparnas drömmar om att bli insläppta i den politiska värmen blivit än mer avlägsna.


Här ser du hela Expressens dokumentär om SD-filmen.

Personerna i centrum av SD-härvan

JIMMIE ÅKESSON
SD:s partiledare. Har under skandalen behållit sitt lugn och varit proffsig i tv-fram­trädanden. Samtidigt skapar hans linje om nolltolerans mot rasism och extremism stora problem när den sätter fokus just på SD:s extrema sidor.


ERIK ALMQVIST
Riksdagsman. SD-höjdaren som på film kallar en ung kvinna för hora och andra för "babbe" och "blatte-lover". Petad som ekonomisk-politisk talesperson och har av partiledningen uppmanats att "allvarligt fundera" över sin plats i riksdagen.


KENT EKEROTH
Riksdagsman. Filmade själv den där festnatten sommaren 2010. Filmen visar hur han knuffar en kvinna och beväpnar sig med järnrör. Kickades som SD:s rättspolitiske talesperson men har SD:s förtroende att stanna som riksdagsman.


RICHARD JOMSHOF
Rikdsagsman. SD-veteran som tillhör partiets innersta maktsfär. Ny rättspolitisk talesperson efter Kent Ekeroth. Försvarar beslutet att skicka ut den grovt antimuslimska tidningen Dispatch International till SD:s medlemmar.