Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Öppen strid om makten i partiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Henrik Vinge.Presschef för SD och därmed en av Åkessons och Karlssons närmaste män. Avslöjades i veckan både ha umgåtts med den italienske extremistpolitikern Giuliano Moggi och ha haft kontakt med högerextrema Nordisk Ungdom.
Foto: Mikael Sjöberg
Fredrik HagbergFredrik Hagberg är tongivande företrädare för den högerextrema Nordisk Ungdom. Hagberg, som under några år varit stödmedlem i SD, är nu en av dem som riskerar uteslutning. Hagberg har haft kontakt med Vinge.
William Hahne. Vice ordförande i SDU och ordförande för SD Stockholms stad efter att han i mars utmanade och vann över partiledningens favoritkandidat Maria Danielsson. Hotas av uteslutning.
Foto: Sven Lindwall
Gustav Kasselstrand. Ordförande för SDU som nu hotas av uteslutning. Har bemött anklagelserna mot SDU med att de är grundlösa. Har sagt att han stannar kvar i SDU även om han utesluts ur SD.
Foto: Olle Sporrong
Mattias Karlsson. Gruppledare för SD i riksdagen och den som i praktiken för partiets talan offentligt under Åkessons "arbetsträning". Har gått till hårt angrepp mot SDU, men försvarat Henrik Vinges extremistkontakter.
Foto: Mikael Sjöberg
Jimmie Åkesson. "Arbetstränande" partiledare som genom åren har låtit andra få sköta kampen mot utmanarna inom SDU. Skrev dock ett skarpt Facebookinlägg i onsdags där han varnade för "radikala intressen".
Foto: Suvad Mrkonjic
Richard Jomshof. Partisekreterare för SD som vid flera tillfällen i veckan svarat på frågor om den hotande massuteslutningen. Vägrade debattera mot Kasselstrand i direktsändning i P1 Morgon och i SVT:s Aktuellt.
Foto: Mikael Sjöberg
Kent Ekeroth avslöjades av Expressen men fick stanna kvar i partiet.
Foto: Sven Lindwall
1 / 9

Striden inom Sverigedemokraterna har gått från år av smygande skyttegravskrig till strid på öppet fält.

Massuteslutningar väntar - efter anklagelser om rasism och extremistsamröre i ungdomsförbundet SDU.

Men Jimmie Åkessons dilemma blottas när extremistkontakterna och rasistuttalandena också finns bland de egna vännerna i partitoppen.

Expressen har kartlagt de infekterade turerna under SD:s turbulenta vecka.

Det ringde på telefonen hos Expressens reporter Niklas Svensson vid 21.30-tiden på tisdagskvällen.

- Jag kommer också att uteslutas ur partiet.

Rösten - lätt stressad men samtidigt fylld med kamplust - på andra sidan tråden tillhörde Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU.

- Mattias Karlsson är hjärnan bakom detta. Han tvekar inte att begå ett övergrepp mot både mig och hela SDU, sade Kasselstrand.

Sedan tidigare var det känt att Kasselstrands parhäst William Hahne, vice ordförande i SDU och nybliven ordförande i SD Stockholms stad, också riskerade uteslutning. Hahne misstänks bland annat för att olovligen ha hanterat medlemsregistret.

Förutom SDU-ledarna hade striden nu svällt till hotande massuteslutningar. Partiets gruppledare Mattias Karlsson - som tillsammans med partisekreteraren Richard Jomshof är de som i praktiken för partiets talan offentligt trots Jimmie Åkessons comeback - sade att det handlar om ett tjugotal personer. Dessa kommer främst från ungdomsförbundet och Hahnes styrelse i SD Stockholms stad.

Partiledninge n matade snabbt ut ett anklagelsebatteri mot de uteslutningshotade: Antisemitism, samröre med extremistiska rörelser, ideologiska avvikelser, gillande av högerextrema "identitära" sidor på Facebook, smutskastning av partiledningen.

Gustav Kasselstrand menade att anklagelserna var grundlösa och direkta lögner. Han såg det som en krigsförklaring mot SDU - ett krig som rasat hela veckan.

Striderna väntas inte heller lägga sig förrän uteslutningsärendena tas upp på partistyrelsemötet den 27 april - om ens då. För splittringen skär genom SD och handlar om problem som kantat partiets historia. Där finns politisk extremism, ideologiska falangstrider, uteslutningar som renhållning och maktmedel, toppstyrningen och kritik mot partiledningens dubbla måttstockar.

En av partiledningens anklagelsepunkter är SDU:s kontakter med det italienska högerextremistpartiet La Destra, som hyllat fascistledaren Benito Mussolini. SDU har bjudit in La Destra till en demonstration i Malmö 2011 och senare samma år fick La Destra-företrädaren Giuliano Moggi hålla tal på SDU:s kongress i Jönköping.

Men La Destra-anklagelsen slog tillbaka när Expressen kunde publicera en bild på när en av Jimmie Åkessons närmaste män, presschefen Henrik Vinge, åt middag med just Giuliano Moggi i Rom så sent som hösten 2013.

Vinge menade att samröret med extremistledaren var "odramatiskt" och att han inte kände till "i detalj vad La Destra var för parti". Detta trots att SDU under flera år hade fått skarp kritik för kontakterna med extremisterna.

Partiledningen var också under torsdagen snabbt ute för att tona ned allvaret i Vinges möten med extremistpolitikern.

- Jag har pratat med Henrik Vinge om det här och det verkar vara ganska odramatiskt, sade gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson

Senare under torsdagen ställde Vinges extremistkontakter till det igen för partiledningen.

För en annan av anklagelsepunkterna mot SDU:arna är samröre med den högerextrema aktivistgruppen Nordisk Ungdom. Till exempel är en av dem som riskerar uteslutning Fredrik Hagberg som är dubbelorganiserad i både SD och Nordisk Ungdom.

Under torsdagseftermiddagen avslöjades att just Hagberg så sent som 2014 hade haft kontakt med Vinge på Facebook.

Hagberg som under åtta år var anställd i Försvarsmakten blev uppsagd förra året efter att han hållit ett tal för nationalister i Kiev i Ukraina.

Inför uppsägningen kontaktade Hagberg Vinge, som vid den tiden satt i styrelsen i SDU och dessutom pluggade juridik, för att ställa frågor om arbetsrätt.

I konversationen mellan Hagberg och Vinge finns också en kommentar om hur SD-ledningen ser på Nordisk ungdom:

"Haha. :) Fan va ni har lyckats reta upp vissa krafter inom partiet. :P", skrev Vinge.

När partiledningen såg mellan fingrarna med Vinges extremistkontakter gav det ytterligare ammunition till kritiker inom partiet som menar att de som står partiledningen nära kommer undan med saker som andra sparkas ut för.

Kritikerna saknar inte argument för partiledningens dubbla måttstockar. Flera tunga SD-företrädare har snabbt förlåtits trots extremistiska och rasistiska uttalanden:

Christoffer Dulny tvingades lämna sina kandidaturer till riksdagen och kommunfullmäktige i Stockholms stad i höstas efter att Expressen avslöjat hur han näthatat anonymt och bland annat uttryckt rasbiologiska resonemang när han till hatsajten Politiskt inkorrekt skrev "araber har våldsammare gener". Dulny har trots det fått stanna kvar i partiet och behålla sitt jobb på SD:s riksdagskansli.

Pavel Gamov avslöjades av Expressen och Expo förra våren ha haft kontakt med partiledningen för Nationaldemokraterna och bland annat kallat äktenskapet mellan Mona Sahlins dotter och en mörkhyad man för en "fadäs". Gamov fick stanna kvar i partiet och kom i höstas in i riksdagen.

Jonas Åkerlund, riksdagsledamot och vice partiledare, avslöjades hösten 2013 av Aftonbladet för att i en av partiets närradiosändningar 2002 ha sagt att han vill "återsända 500 000 av de värsta parasiterna". Åkerlund förläts direkt.

Markus Wiechel, riksdagsledamot, avslöjades våren 2013 av Expressen när han, i en Facebookchatt om en Youtubefilm om påstådda häxbränningar, kallat afrikaner för "satans jävla aphelveten". Wiechel förläts också direkt.

Kent Ekeroth, riksdagsledamot, avslöjades hösten 2012 av Expressen i den så kallade järnrörsskandalen. Trots att Ekeroth knuffat in en ung kvinna i en bil samtidigt som han skrek "jag gör vad fan jag vill!" och sedan beväpnat sig med ett järnrör under fyllenatten i Stockholm fick han stanna kvar i partiet.

Under striden med SDU har Jimmie Åkesson oftast försökt hålla sig på armlängds avstånd, men i onsdagskväll bröt han tystnaden i ett långt inlägg på Facebook. Där varnade han för att "mer eller mindre radikala intressen försöker flytta fram sina positioner och därmed riskera partiets framtid".

Samma dag fyllde Mattias Karlsson i på sin Facebooksida där han varnade för "en skock halvfascistoida, självrättfärdiga, unga, arga män (eller kvinnor för den delen) med Napoleon-komplex".

Från SDU-ledarna har man under veckan gång på gång förnekat att striden skulle handla om politiska meningsskiljaktigheter. Men visst finns det en ideologisk klangbotten.

Redan när Hahne meddelade att han skulle utmana den sittande ordföranden i SD Stockholms stad Maria Danielsson - en maktstrid som Hahne vann och som blev startskottet på uteslutningsärendena - sade han att han ville ha en tydlig borgerlig prägel för att locka fler huvudstadsbor till partiet.

Föru to m högervridningen finns också en mer renodlad nationalism hos ungdomsförbundet.

SDU tillhörde de skarpaste kritikerna när partiledningen hösten 2011 ville omprofilera partiets ideologi och sätta etiketten "socialkonservativ" framför "nationalistisk". I kritikernas ögon skulle det urvattna det renodlade nationalistiska budskapet - alltså partiets kärna.

SDU:s betoning av en konsekvent och renodlad nationalism har lett till ställningstaganden som retat gallfeber på partiledningen.

Det tydligaste exemplet är när SDU-ledarna 2011 tog ställning för en palestinsk stat. Den nationalistiska principen - alltså ett folk, en nation - ledde, enligt SDU, till att palestinierna också har rätt till en nation.

För ett parti, som trots sina nazistiska rötter blivit ett av de mest proisraeliska, ledde ställningstagandet till ilska i partiledningen. Hahne sparkades då ut från sitt jobb på riksdagskansliet och skyttegravskriget mellan SDU och partiledningen tog sin början.

De stridande har nu klivit upp ur skyttegravarna för strid på öppet fält. Till syvende og sidst står makt, positioner och vilken väg partiet ska ta framöver på spel.

För SDU-ledarna handlar det om politisk överlevnad.

För partiledningen handlar det om att behålla järngreppet om partiet - vilket i deras ögon är en förutsättning för att SD ska ha en chans att fortsätta växa och på sikt nå målet att bli ett 30-procentsparti.

FAKTA

Fredrik Hagberg

Fredrik Hagberg är tongivande företrädare för den högerextrema Nordisk Ungdom. Hagberg, som under några år varit stödmedlem i SD, är nu en av dem som riskerar uteslutning. Hagberg har haft kontakt med Vinge.

William Hahne

Vice ordförande i SDU och ordförande för SD Stockholms stad efter att han i mars utmanade och vann över partiledningens favoritkandidat Maria Danielsson. Hotas av uteslutning.

Henrik

Vinge

Presschef för SD och därmed en av Åkessons och Karlssons närmaste män. Avslöjades i veckan både ha umgåtts med den italienske extremistpolitikern Giuliano Moggi och ha haft kontakt med högerextrema Nordisk Ungdom.

Richard Jomshof

Partisekreterare för SD som vid flera tillfällen i veckan svarat på frågor om den hotande massuteslutningen. Vägrade debattera mot Kasselstrand i direktsändning i P1 Morgon och i SVT:s Aktuellt.

Mattias Karlsson

Gruppledare för SD i riksdagen och den som i praktiken för partiets talan offentligt under Åkessons "arbetsträning". Har gått till hårt angrepp mot SDU, men försvarat Henrik Vinges extremistkontakter.

Jimmie åkesson

"Arbetstränande" partiledare som genom åren har låtit andra få sköta kampen mot utmanarna inom SDU. Skrev dock ett skarpt Facebookinlägg i onsdags där han varnade för "radikala intressen".

Gustav Kasselstrand

Ordförande för SDU som nu hotas av uteslutning. Har bemött anklagelserna mot SDU med att de är grundlösa. Har sagt att han stannar kvar i SDU även om han utesluts ur SD.