Oljeskandalen kan vara slutet på Kennedy-eran

Publicerad
Uppdaterad
När Edward Kennedy dog försvann den siste i den legendariska brödraskaran.
Det ser mörkt ut för nästa generation.
I måndags tvingades den självklare ledaren för de 26 kusiner som är i livet att hoppa av kampen om farbror Teds senatsplats.
En ny skandal skakar USA:s mest berömda politiska familj.
Efter en stort uppslagen artikel i tidningen Boston Globe i söndags var drömmen över för Joseph P Kennedy II, 56. Uppgifterna om hans nära relationer till Venezuelas ledare Hugo Chávez, en mycket kontroversiell person i USA, räckte för att han skulle kasta in handduken.
Joe ställer inte upp i fyllnadsvalet om Edward Kennedys senatsplats, meddelade han dramatiskt sent i måndags kväll.
Det betyder att eran Kennedy kan vara över i amerikansk politik.
Det var Joseph Kennedys farfar med samma namn, född 1888, som fick idén att skapa en politisk superfamilj.
Han lyckades över förväntan. Sonen John F Kennedy blev president. Två söner valdes till senatorer, Robert "Bobby" Kennedy och Edward "Ted" Kennedy.
I nästa generation föddes 30 barnbarn mellan 1951 och 1972. Fyra har dött.


Maktkampen om vem av de 26 kvarvarande kusinerna som nu ska bli klanens ledare inleddes när Edward Kennedy förra året svårt sjuk lades in på Massachusetts General Hospital.
Senatorn hade fallit omkull på stranden på morgonen lördagen den 17 maj vid den berömda Kennedyanläggningen i Hyannis Port när han kastade en boll till sin portugisiska vattenhund Sunny.
Efter att Edward Kennedy flugits till Boston i helikopter samlades ett dussin familjemedlemmar vid hans sjukbädd. Medan personalen förgäves försökte hindra klanen från att förvandla sjukrummet till ett sedvanligt vilt Kennedyparty, började tankarna fara runt i huvudet på de församlade.
Vem tar över?
Vilken av kusinerna ska nu bli talesman för klanen?


Det fanns flera kandidater. 13 av kusinerna är politiskt aktiva på olika sätt.
Senatorns egen son Patrick J Kennedy, 42, sitter i representanthuset för Rhode Island och är den kusin som har den högsta politiska positionen. Han har faderns kamp för ett bättre sjukförsäkringssystem som hjärtefråga.
Men liksom många av sina kusiner har han gjort sig känd för en rad skandaler. Han började missbruka droger redan som tonåring och har varit inblandad i en kusins våldtäktsåtal.
Den av kusinerna med stark självständig position är sexbarnsfadern Robert F Kennedy jr, 55. När han dömdes till samhällstjänst för heroininnehav 1983, avtjänade han den hos miljöorganisationen Riverkeeper, och är nu känd talesman för rent vatten.
Hösten 2006 ställde han upp som modell för det svenska klädmärket Gant, vars vd Arthur Engel ansåg att Robert F Kennedy jr "representerar allt" varumärket står för.
- En aktiv livsstil, intresse för vatten och arvet från den amerikanska östkusten.
Men på senare år har Bobby junior, som har ett besvärande talfel, mest omtalats för sina konspirationsteorier om valfusk och om att barn blir autistiska av vaccin. När han ville ha sin pappas tidigare plats som senator för New York satte farbror Ted stopp.

Ted Kennedys egen favorit till jobbet var i stället oväntat brorsdottern Caroline, 51.
Kusinerna undvek ögonkontakt med Caroline vid sjuksängen på Massachusetts General Hospital. Hon är avskydd i släkten för sitt överlägsna sätt och sina pengar.
Caroline, gift och med tre tonårsbarn, är den i särklass rikaste bland kusinerna. Hon har ärvt både farfar Joseph, pappa presidenten, mamma Jackie och döde brodern John jr.
Avundsjukan grundar sig också på att Ted Kennedy favoriserade henne. Inte för att hon skulle ha ärvt sin mammas stil och elegans, utan för att hon med sina typiska Kennedymanér påminde honom om hans syskon. En pojkflicka som sina fastrar, cool och slagfärdig som sin pappa, och när det behövs, aggressiv och högljudd som farbror Bobby.
Efter en tid på sjukhuset fick Ted Kennedy veta att han var döende i obotlig hjärncancer. Då ville han se till att det fanns en Kennedy i senaten när han gick bort, liksom det gjort nästan oavbrutet de senaste 50 åren.
Valet föll på Caroline, till kusinernas ilska.
Ted Kennedy lanserade idén att Caroline, som aldrig valts till någon politisk post i hela sitt liv, skulle få den senatsplats för New York som Hillary Clinton lämnade för att bli utrikesminister.
Hans hugskott utvecklades snabbt till en total katastrof. Trots att nyvalde president Obama och USA:s mest svårflörtade kolumnist Maureen Dowd på New York Times stöttade Carolines kandidatur, vägrade staten New Yorks guvernör David Paterson, som hade ensamrätt att utse Clintons efterträdare, att falla i farstun för Kennedynamnet.
Han lät enligt Ted Kennedys biografskrivare Ed Klein Caroline "sakta vaja fram och tillbaka i vinden". I väntan på Patersons beslut reste hon runt i staten och sa... ja, "you know".
"Hon avslöjade att hon varken ärvt vältalighet, energi eller utstrålning", rapporterade Times i London, medan haranger där hon säger "you know" 30 gånger på två minuter och 27 sekunder hamnade på Youtube.
Caroline, som ansåg sig självskriven för jobbet, blev allt argare när inget hände. Hon fick raseriutbrott som chockerade omgivningen. Hennes barn ingrep och fick henne att hoppa av.
Caroline lär vara bränd för livet när det gäller politisk karriär.

Den främsta politiska begåvningen bland de kvinnliga kusinerna har snarare ansetts vara den förstfödda av dem alla, Bobby Kennedys dotter Kathleen Kennedy Townsend, 58. Hon var i åtta år viceguvernör i Maryland och stjärna i det demokratiska partiet. Men när hon förlorade guvernörsvalet 2002 försvann hon från den politiska arenan.
Mest högljudd och självsäker i farbror Teddys sjukrum i Boston var i stället hennes 14 månader yngre bror Joseph P Kennedy II.
Det var han som beställde en stor platt-tv så att besökarna kunde se baseboll, och bjöd på stora fat med hummer, musslor och räkor från favoritkrogen. När chefssjuksköterskan försökte stoppa kändisfesten som drog till sig nyfikna både bland personal och medpatienter, snäste Joe av henne.

Lättretade, stöddige Joe, alltid iförd handgjorda cowboystövlar, var känd som mobbare som barn och relegerades från flera privatskolor. Han slogs med sina yngre bröder och kusiner och ville ses som den främsta Kennedyarvingen bland dem.
Han blev omvald fem gånger till den plats i representanthuset som farbror John F Kennedy tidigare innehade. Men när hans exfru skrev en skandalbok och brodern Michael hade en affär med en tonårig barnvakt hoppade Joe av politiken för tio år sen. Sen dess har han grundat och driver Citizens Energy Corporation, som levererar billig eldningsolja till fattiga.
Joe syns ofta själv leverera oljan till någon av de 200 000 hem runt om i USA som deltar i välgörenhets-programmet. Den som undrat hur han kan betala för allt detta, fick ett uttömmande svar i söndagens Boston Globe.
Kennedy får gratis olja från Venezuelas socialistiske president Hugo Chávez. Donationerna från Chávez har också räckt till en lön på 3,8 miljoner kronor om året, och tv-reklam för 80 miljoner om året med Joe på framträdande plats.

Artikeln om denna märkliga omvända "u-landshjälp" slog ner som en bomb i Massachusetts, där valkampanjen redan är i gång om Ted Kennedys plats i senaten.
Joe Kennedy hade väntats ställa upp i valet 19 januari nästa år. Men sent i måndags kväll meddelade han att han avstår.
Det kan vara slutet på Kennedyeran. Om inte någon av de 68 barnen i nästa generation kan ta upp klanens fallna mantel. I samband med sin farfars begravning tillkännagav Edward Kennedy III, 11 år, att han ställer upp i senatsvalet 2044.

Källor: Edward Klein: "Ted Kennedy: The dream that never died", Vanity Fair, Hufvudstadsbladet, New York Times, You Tube, Boston Globe, CNN, The Economist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag