Nya uppgifter om Usama bin Ladins död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I den nya boken ”No easy day” (Ingen lätt dag) skriver en tidigare medlem av kommandostyrkan U.S. Navy Seals under pseudonymen Mark Owen att al-Qaidaledaren Usama bin Ladin inte höll i ett vapen när han sköts ihjäl.

Usama bin Ladin var redan död eller döende när de amerikanska kommandosoldaterna trängde in i hans sovrum.

Terroristledaren var inte beväpnad och utgjorde inget omedelbart hot, enligt nya boken ”No easy day”, skriven av en soldat som var med.

Det är en beskrivning som skiljer sig markant från USA:s officiella version.

- Det finns stora frågetecken både ur folkrättligt och operationellt perspektiv om det var rätt sätt att avsluta det här kapitlet, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

I det här huset i Abbottabad i Pakistan sköts Usama bin Ladin ihjäl av amerikanska kommandosoldater som överraskade terroristledaren i hans sovrum.
Foto: Foto: Getty Images

Den 2 maj 2011 var Barack Obamas stoltaste dag under hans tid som president. Han kunde triumferande meddela att Usama bin Ladin hade dödats av en amerikansk kommandostyrka i Abbottabad i Pakistan.

- Rättvisa har skipats, sade presidenten.

Han hade efter elva års jakt lyckats oskadliggöra ledaren för terrornätverket al-Qaida som var ansvarig för den 11 septemberattackerna i New York 2001 - som krävde nära 3000 människors liv. Och detta dessutom under ett valår när det gäller för presidenten att framstå som tuff och beslutskraftig.

Nu visar det sig att den  officiella version som Obamas talesmän gav inte riktigt stämmer. Den kan snarare kallas tillrättalagd -   för att ge intrycket att de amerikanska soldaterna dödade Usama bin Ladin  i regelrätt strid.


I den nya boken ”No easy day” (Ingen lätt dag) skriver en tidigare medlem av kommandostyrkan U.S. Navy Seals under pseudonymen Mark Owen att al-Qaidaledaren inte höll i ett vapen när han sköts ihjäl. Han ifrågasätter därmed den officiella versionen att bin Ladin gjorde motstånd och utgjorde ett hot mot soldaterna.

Terroristledaren sköts med två skott i huvudet när han tittade ut genom dörröppningen till sovrummet på över sta våningen i byggnaden -   medan kommandosoldaterna rusade upp för trappan.

Författaren skriver att han hörde två skott när han befann sig i trappan, nästan ända uppe vid sovrummet.

"Vi var mindre än fem steg från översta våningen när jag hörde skott med ljuddämpare. BOP. BOP ... Från min position kunde jag inte avgöra om skotten träffade sitt mål eller inte. Mannen   försvann in i det mörka rummet", heter det i boken som citeras av Huffington Post.

Bin Ladin var dödligt sårad innan  soldaterna trängde in i rummet. De såg  två kvinnor som satt på golvet och grät över den döende bin Ladin där han låg  i en blodpöl.

"Blod och hjärnsubstans rann ut från ena sidan av hans huvud", heter det i boken. Bin Ladin låg i dödsryckningar när författaren och en annan soldat "sköt flera skott i hans bröst. Kulorna trängde in i honom och slog hans kropp mot golvet tills han var orörlig".


Först när de torkade bort blodet i hans ansikte var de helt säkra på att den döde var bin Ladin. De hittade också två eldvapen, en automatkarbin av typ AK-47 och en Makarovpistol, intill dörren. Med tomma magasin. Vapnen var oanvända.

"Han hade inte ens förberett försvar. Han hade ingen avsikt att kämpa", heter det i boken. Författaren kritiserar också hur aktionen skildrades, både officiellt och i medier.

"Räden beskrevs som en dålig actionfilm. Först var det roligt för att det var så fel", skriver han.

Hans skildring är helt annorlunda än USA första officiella version.

- (Bin Ladin) var invecklad i en eldstrid med dem som gick in i det område i huset där han befann sig ... Jag vet uppriktigt sagt inte om han fick i väg några skott, sade John Brennan, Obamas chefsrådgivare för terroristbekämpning, den 2 maj - enligt New York Times.

Brennan visste också att berätta att bin Ladin använde sin fru som "mänsklig sköld".

Men redan nästa dag tvingades Vita huset ändra sin version. Nu slog talesmannen Jay Carney fast att  bin Ladin  var obeväpnad och att han sköts för att soldaterna trodde att han slängde sig efter ett vapen.

- bin Ladin sköts och dödades. Han var inte beväpnad, sade Carney, enligt New York Times.

Vita huset förklarade ändringen med att nya detaljer hade framkommit efter den kaotiska första dagen.


USA vill inte officiellt kommentera informationen i den nya boken. På fråga från nyhetsbyrån AP ger Tommy Vietor, talesman för nationella säkerhetsrådet, ett minst sagt allmänt svar.

- Som president Obama sade den natt när rättvisan hann i fatt Usama bin Ladin: "Vi tackar de män som genomförde den här aktionen för de är ett exempel på professionalismen, den patriotismen och det ojämföra modet hos dem som tjänar vårt land", säger Vietor till AP.

Uppgifterna i "No easy day", som kommer ut nästa vecka och redan är bästsäljare, kommer säkerligen att ge nytt bränsle åt diskussionen om huruvida den amerikanska aktionen avsåg att fånga eller döda bin Ladin. Enligt författaren fick soldaterna före räden veta av en regeringsjurist att det inte handlade om ett morduppdrag.

"Jag ska inte säga till er hur ni ska göra ert jobb. Vi säger bara att om han inte utgör ett hot så ska ni ta honom till fånga", sade juristen och tillade att de inte heller skulle döda bin Ladin om de hittade honom "naken med händerna över huvudet" - allt enligt boken.

Terrorismexperten Magnus Ranstorp  misstänker att amerikanarna redan från början hade bestämt sig för den "lätta utvägen", alltså att inte ta någon fånge. Och att det var ett av många fall där USA tummade på lagarna under sitt krig mot terrorismen.

- Den lätta utgången var att han inte överlevde. Då blev det ingen rättegång. Och ingen kropp, han begravdes till sjöss. Det hade de tänkt igenom noga, säger Magnus Ranstorp, forskningschef vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid försvarshögskolan i Stockholm.

-  Många legala trösklar har passerats. Till exempel CIA:s hemliga flygtransporter. Och att aktionen mot bin Ladin genomfördes utan godkännande av Pakistan, säger han.

Även om den nya bokens författare kan räkna med stora inkomster har han också hamnat i rejält blåsväder. Särskilt som etablerade medier som AP och Fox News har avslöjat den skrivande soldatens riktiga namn: Matt Bissonnette.

Jihadistiska sajter har lagt ut vad de säger är bilder på honom och hotar att han ska mördas. En officiell al-Qaida hemsida kallar honom "hunden som mördade martyren schek Usama bin Ladin".

- Jihadisterna fokuserar på hans person. De har redan utfärdat ett pris på hans huvud. Han var med och dödade deras högsta ledare, säger Ranstorp.

-  Det ökar hotbilden mot honom och hans familj. Men jag tror inte att de  har kapacitet att verkställa hotet  omedelbart. al-Qaidarelaterade grupper i Pakistan och Afghanistan är rejält vingklippta, säger han.

Ett allvarligare hot mot Bissonette/Owen kommer från de amerikanska myndigheterna. Han har inte låtit Pentagon granska boken i förväg, vilket krävs av dem som är eller har varit försvarsanställda.


Pentagon och CIA granskar just nu boken för att se om den avslöjar hemligstämplad information - och om de i så fall ska vidta juridiska åtgärder mot författaren.

Bissonette försäkrar för AP att han "inte avslöjar hemlig eller känslig information som på något sätt sätter nationens säkerhet i fara".

- Om de inte godkänt boken i förväg ligger han väldigt illa till. Obama och hans administration har varit väldigt tuffa mot dem som läcker hemligstämplad information. De är extremt hårda när det gäller att täppa till läckor, säger Magnus Ranstorp.

- Det amerikanska systemet kännetecknas av att det har alldeles för mycket hemligstämplat material. Det kan få allvarliga personbliga konsekvenser för personer som avslöjar säger han och ger exempel på högt uppsatta CIA-agenter som straffats för sådana brott under senare år.

Amiral Bill McRaven, befälhavare för USA:s speciella operationer, skriver i ett öppet brev till sina trupper att militären ska vidta juridiska åtgärder mot alla som avslöjar känslig information som innebär fara för andra soldater.

Den 36-årige författaren har en lång karriär bakom sig i Navy Seals. Han deltog 2007 i ett tidigare försök att få tag i bin Ladin och han var också med om att 2009 frita en amerikansk kapten som var fånge hos pirater utanför Somalias kust.

Den nya boken har också politiska aspekter, särskilt som det är valår och president Obama slåss för sitt politiska liv. Författaren hyllar Obama för att presidenten gav grönt ljus för den riskabla aktionen, men är också starkt kritisk mot Obama.

Han berättar kommandosoldaterna satt runt en lägereld i Afghanistan och skämtade om vilka Hollywoodstjärnor som skulle gestalta dem i filmen om bin Ladin. Och en soldat skämtade, enligt boken som citeras i Huffington Post:

"Vi kommer säkert att se till att Obama blir omvald. Jag kan se honom framför mig när han berättar hur han dödade bin Ladin."

Författaren skriver vidare:

"Ingen av oss var stor Obamaanhängare. Vi respekterade honom som över befälhavare och för att han gav oss grönt ljus för uppdraget."

Han beskriver hur hela kommandostyrkan, 79 soldater, bjöds in till Vita huset där Obama och vicepresident Joe Biden tackade dem. Biden "påminde mig om en berusad morbror på julmiddagen" och berättade "poänglösa skämt som ingen förstod".

Till slut inbjöd Obama alla att komma tillbaka senare för att ta en öl. Men det blev aldrig någon öl i Vita huset och soldaterna skämtade cyniskt om att man aldrig kan lita på politikers löften.

- Boken är också ett utspel under ett valår. Det är ingen hemlighet att soldaterna i de här specialförbanden är mer republikaner än demokrater, säger Ranstorp