Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny religiös rörelse lockar tusentals unga

Foto: Hemera Technologies
Från noll till 10 000 medlemmar - på åtta år.
Ungdomsorganisationen Ny Generation har precis varit ute på missionsturné i landets skolor.
Den kristna föreningen har fler aktiva unga än något politiskt parti och har fått 34 miljoner i statligt bidrag.
Forskare talar om en nykonservativ våg bland unga.
Men kritikerna kallar rörelsen extrem och fundamentalistisk.
De missionerar - och riktar sig till ungdomar.
Den tre veckor långa julturnén i Sveriges skolor beskrivs på föreningens hemsida som lyckad. Tillsammans med de lokala Ny Generation-grupperna i landet har föreningens eventgruppen ordnat kristna konserter.
I Uppsala bakade Ny Generation-medlemmar på sex skolor pepparkakor som man delade ut till sina klasskamrater i syfte att sprida evangeliet om Jesus.
Ny Generation bildades för åtta år sedan av Joakim Lundqvist som är aktiv i den omdebatterade församlingen Livets Ord i Uppsala och har medlemmar från alla kristna samfund. Pingstvänner, missionsförbundare och katoliker arbetar sida vid sida med att sprida det kristna budskapet. Parollen är "Du är inte bara elev på din skola - du är också missionär".
I dag finns det 559 registrerade skolgrupper som ber tillsammans, delar ut Biblar och har utåtriktade aktiviteter för att eleverna ska få upp ögonen för Jesus.
På Vasaskolan i Gävle slängdes det exempelvis ut massvis av klubbor till publiken då Ny Generation-gruppen presenterade sig. Och på Malgomajskolan i Vilhelmina stod gruppen i entrén när terminen startade och delade ut pennor med inskriptionen "PS. Han stavas J-E-S-U-S".
- Vi har tejpat upp kramrutor också och om någon ställer sig där betyder det att man ska gå fram och krama personen. Det blev väldigt uppskattat, berättar Miranda Johansson, 18, som bloggar om arbetet med Ny Generation på Malgomajskolan.
- Ny Generation är ett skitbra sätt för mig att få att dela med mig av min tro. På vår skola arrangeras det inte så mycket roliga saker annars.

100 mil söderut har sistaårseleven Martin Hermansson startat en Ny Generation-grupp på Göteborgsregionens tekniska gymnasium i Torslanda.
- Vi bakade och delade ut 200 semlor i anslutning till semmeldagen. De flesta på skolan blev glada. Och vi känner att vi inte är ensamma i detta utan att vi får hjälp. Ta en sådan konkret sak som att vi hade köpt för lite grädde. Vi räknade ut att det skulle bli 0,3 deciliter per semla så vi bad till Gud att det skulle räcka. Det gjorde det och vi som var där är rätt säkra på att vi la på mer än 0,3 deciliter, berättar han.
Martin Hermansson och hans föräldrar är aktiva i Pingstkyrkan, men genom Ny Generation har Martin lärt känna kristna ungdomar från andra församlingar och samfund.
- Ny Generation har betytt jättemycket för mig och min tro. Jag var i våras på en inspirationsdag där man fick dela och höra olika vittnesbörder om vad andra grupper har gjort för sina skolor och vad Gud har gjort där. Varje vecka träffas vi i gruppen, ber för skolan, för varandra och för olika böneämnen, säger Martin Hermansson.
På 1970-talet var 100 000-tals ungdomar partipolitiskt aktiva. I dag är Muf med 5 313 medlemmar störst bland de politiska ungdomsförbunden och det är nästan 4 000 färre än vad Ny Generation lockar.
Daniel Wohlgemuth, utredare på Ungdomsstyrelsen, påpekar att kommunerna byggt upp alternativa inflytandestrukturer med ungdomsråd och ungdomsparlament.
- Det är en process där det folkrörelsebaserade ideologiska och i viss mån kollektiva engagemanget som kommer till uttryck i ungdomsförbunden har ersatts av mera direkta former för inflytande som utövas i en mer platt struktur utan ideologisk överbyggnad, säger utredaren.
Den traditionella demokratiska folkrörelsestrukturen ger långsammare beslutsprocesser. Möten ska utlysas, omröstningar genomföras och protokoll skrivas. Daniel Wohlgemuth menar att unga i dag vill se ett snabbt och konkret resultat av sina insatser. Och Ny Generation arbetar mycket riktigt efter principen att medlemmarna lokalt ska organisera sig själva.
Därför, menar utredaren, kan det vara lättare för en ung människa utan föreningserfarenhet att hitta sin roll i en mindre grupp.
- Från samhällets synvinkel kan det finnas vissa skäl till oro om ungas engagemang i högra grad utförs i organisationstyper som levererar enkla svar med begränsat utrymme för kritisk reflektion, säger Daniel Wohlgemuth.

Det tomrum som de gamla folkrörelserna lämnat efter sig fylls i dag enligt Ungdomsstyrelsen av exempelvis Sverok som samlar 95 000 medlemmar i den svenska spelhobbyn och av allkristna Ny Generation. Gemensamt för dessa två är att de har platta organisationer och att det är kortare väg mellan ord och handling.
Medierådgivaren Paul Ronge håller med om analysen:
- De politiska ungdomsförbunden har blivit broilerindustrier där 16- och 17-åringar blir små proffspolitiker. Många uppfattar det mer som egennytta än samhällsnytta att engagera sig där, säger han.
Han menar att Ny Generation genom att synas på Twitter, i bloggar och på You Tube kombinerat med lokalt arbete ute på skolorna gör alla rätt i kommunikationen.
- Formuleringar som "Får jag använda dig på måndag" appellerar direkt till unga människor. Organisationen för fram enkla och slagkraftiga budskap om himmel och helvete. Det finns ingen bättre grogrund än att ge ungdomarna känslan av att de är sedda och att de kan göra skillnad, menar Paul Ronge.

Han ser klara paralleller till FNL-grupperna som bildades för 40 år sedan. Precis som då organiserar Ny Generation sig i dag i små grupper, det krävs aktivitet för att få vara medlem och det finns tydliga regler för vad som är rätt och fel.
- Jag kan tycka att det är cyniskt och aningslöst att släppa in Ny Generation i skolorna som enligt lag ska vara fria från religiös påverkan. Många förbjuder eleverna att sjunga "Den blomstertid nu kommer" på skolavslutningen, men Ny Generation får med en dold agenda ha konserter för alla elever, säger Paul Ronge.
Statsvetaren Sofia Rasmussen som är framtidsstrateg på forskningsföretaget Kairos Future berättar att "generation ordning", som personer födda mellan 1985-94 kallas, har mera traditionella värderingar. 70-talisterna anses extremt liberala och positiva till jämställdhet mellan könen och homo-, bi- och transsexuellas rättigheter.
- Men "generation ordning" är mer konservativ. Kärnfamiljen är i centrum och man är något mer negativ till homoadoptioner än den tidigare ungdomsgenerationen var, säger Sofia Rasmussen.
Ett exempel är den kristna purity-rörelsen, där unga kvinnor i USA och Storbritannien bär en ring som bevis på sin oskuld. En trend som växer sig allt starkare och som kan nå Sverige snart, enligt Sofia Rasmussen.
Hon menar också att skolan spelar en allt större roll för många unga.
- Inte minst för den första generationens invandrare. En del har föräldrar som är arbetslösa eller kanske inte så integrerade i det svenska samhället och då betyder skolan jättemycket. Möjligen har Ny generation och andra organisationer insett hur mycket man kan påverka där, säger framtidsstrategen.
Förbundet Humanisterna är förstås kritiskt till missionen i skolan. Humanismen är en icke-religiös livssyn som anser att det inte finns några förnuftiga skäl till religion och vidskepelse. I stället ska människan och dess okränkbara värde stå i centrum.
Ordföranden Christer Sturmark påminner om att den svenska skolan ska vara icke-konfessionell, det vill säga att den inte ska bekänna sig till någon religiös tro.
- Det finns en aningslöshet när det gäller just kristna rörelser. Ny Generations konservativa människosyn är inte förenlig med värderingarna i vårt sekulariserade samhälle, säger Christer Sturmark.

Även andra har reagerat. Sveriges radio P1-programmet "Kaliber" rapporterade i fjol att Ny Generation bedrev religiös verksamhet inne på skolorna och att man sedan starten fått statsbidrag på 34 miljoner kronor. Den avhoppade Livets Ord-medlemmen Per Kornhall kallade missionen i skolorna för "förfärlig".
- Skolan är en plats dit föräldrar skickar sina barn eller dit ungdomar går i någon sorts förtroende. Här är en organisation som med stöd av staten får pengar för att inne på skolorna evangelisera för en sådan här ganska så extrem fundamentalistisk kristendom, sa han till "Kaliber".
Christer Pettersson, tidigare rektor på Kungsskolan i skånska Örkelljunga, ångrar att han gick med på några elevers förslag om att låta Ny Generation hålla en skolkonsert.
- Med facit i hand kan jag säga att det var fel med obligatorisk närvaro för alla elever, för det religiösa inslaget var ganska stort och det kändes inte bra att lärare och elever hade blivit påtvingade det, säger Christer Pettersson.
Ungdomsstyrelsen menar dock att Ny Generations arbete inte strider mot demokratins idéer, så organisationen får fortsatt statsbidrag.
- Vi har ingen dold agenda. Vi vill bara ha till en positiv förändring och sprida glädje och kärlek, säger Jacob Franknér, ungdomspastor i pingstkyrkan i Västerås och styrelseledamot i Ny Generation.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!