Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu visar Facebook sitt rätta ansikte

Mark Zuckerberg.Foto: Brian Snyder/reuters
Bara åtta år, men redan en storebror som ser dig
Facebook lagrar allt mer känslig information om allt fler människor.
Men snart en miljard användare verkar inte bry sig.
Facebook fyller åtta i dag och firar födelsedagen med ett rejält "like" från vänner över hela världen. Särskilt från ägare och anställda som nu blir mycket rika.
Det sociala nätverket ska börsnoteras och kan enligt experter bli värt upp till 100 miljarder - dollar - när aktiehandeln kommer i gång. Rikast blir naturligtvis grundaren Mark Zuckerberg som äger nära 30 procent och vars förmögenhet därmed närmar sig 30 miljarder dollar, en nätt summa som placerar honom bland världens tio rikaste personer. Men också runt 1 000 av hans anställda blir dollarmiljonärer.
Zuckerberg, 27, är oomstridd härskare över det världsomspännande imperium han en gång lade grunden till i sitt studentrum. Nu blir han kung på riktigt. Inte bara styrelseordförande och vd utan också med makt att utse efterträdare efter sin död, framgår det av Facebooks rapport inför börsintroduktionen.
"Om herr Zuckerberg kontrollerar vårt företag vid sin död kan kontrollen överföras till en person han utser till efterträdare", heter det i en formulering som kanske inte i varje bokstav överensstämmer med andan i aktiebolagslagen.
Många kritiker oroas över att Facebook handlar allt mer om makt och pengar. Andra hävdar att riskerna med maktkoncentration och informationslagring uppvägs av det sociala nätverkets alla fördelar när det gäller att knyta samman människor - inte minst att det fungerar som ett redskap för sociala och demokratiska förändringar.

- Facebook sitter på väldigt stor makt och väldigt mycket information. Men jag känner att jag kan lita på dem. De kan inte göra vad som helst med informationen, då skulle de vara rökta, säger Sofia Mirjamsdotter, journalist och expert på sociala medier.
- Jag ser inte Facebook som ett demokratiskt problem. Tvärtom, de fungerar som ett verktyg i kampen för demokrati på många håll. Det har vi sett inte minst under den arabiska våren.
- Facebook har revolutionerat människors sätt att ta kontakt och skapa relationer. Där kan du kontakta dem du annars inte skulle våga närma dig. Facebook bidrar till att människors umgänge ökar också utanför nätverket, säger hon.
Allt som har med Facebook att göra får kolossalformat. Allt mäts i miljarder eller åtminstone hundratals miljoner.
Facebook startade 2004 i Zuckerbergs rum på Harvarduniversitetet som ett nätverk för amerikanska studenter. Redan första året fick det en miljon användare och i dag är siffrorna, enligt företagets rapport:
845 miljoner aktiva användare som loggar in minst en gång per månad, en siffra som väntas stiga till en miljard redan i sommar. 483 miljoner loggar in varje dag.
2,7 miljarder "like" och andra kommentarer varje dag liksom 250 miljoner uppladdade bilder.
100 miljarder har blivit "vänner" genom åren.
Facebook omsatte 3,71 miljarder dollar och gjorde en miljard dollar i vinst förra året.
I Sverige finns 4,5 miljoner användare, nära hälften av landets befolkning, enligt sajten Socialbakers.com.
Sofia Mirjamsdotter tror att Facebook i dag på åttaårsdagen redan har nått sin topp. Hon tycker det är bra om tillväxten dämpas.
- Det är högst osäkert om de är lika stora om tio år. Google som varit absolut dominerande börjar småkrisa. Det kommer att hända också Facebook, säger hon.
- Det känns betryggande att de inte växer för evigt. Det är inget självändamål att företag blir stora.
Men andra bedömare är övertygade om att vi bara har sett början på Facebook-eran. De ser näst intill oändliga möjligheter för företaget att utvecklas och sätta sin prägel på våra liv.
- Alla imperier inom internet faller. Se vad som hände My Space till exempel. Men Facebook är annorlunda. De växer snabbare än internet, de har redan tagit en position som är svår att tappa, säger Andreas Ekström, journalist, författare och expert på sociala medier.
- Facebook kan bli mycket mer än ett socialt medium. Det kommer inte bara att vara ett mysigt ställe där man lägger upp bilder på barn och umgås med kompisar. Det kan bli vår digitala identitet.

- Facebook kan bli en plats där vi röstar, gör våra bankaffärer. Vi byter jobb, bostad och telefonnummer, men Facebok-kontot finns kvar. Det blir ett register på alla världens människor, säger han.
Andreas Ekström, som skrivit en bok om Google, ser en fara i att de sociala nätverken blir för stora och dominerande. Google har fått kritik för att man tidigare accepterade Kinas censurregler, Yahoo kritiserades för samarbete med regimer i Sydostasien. Facebook gör trevande försök att komma in i Kina, men det står klart att den som vill verka där också måste följa lokala lagar.
- Vi lämnar otroligt mycket information i några få händer. Vi är glada över deras perfekta kartläggning av våra vänner, köpvanor, politiska uppfattningar och hälsoproblem. Vi ställer ju alla frågor till Google och till våra vänner på Facebook, säger Andreas Ekström.
- Facebook organiserar människor. Google organiserar information, vilket inte är hälften så farligt. Tillsammans vet de mycket om världen. Det är bra att de konkurrerar.

- Vi bör tänka på hur mycket information vi lämnar ifrån oss. Vi ska inte vara aningslösa. Inte lägga alla digitala ägg i samma korg, säger han.
I sin bok "Storebror på Facebook" tar Pär Ström upp farorna med Facebook, från integritetshot till de ökade riskerna att utsättas för brott. Han manar till stor försiktighet vid användandet av sociala medier, särskilt Facebook där hundratals miljoner människor avslöjar detaljer om sitt privatliv för bokstavligen hela världen.
Han varnar också för att dagens "lättsinniga" inställning till integritet i framtiden kan slå tillbaka som en bumerang - och för att många kan drabbas av att det blir så lätt att spåra människors förflutna på nätet.
"I liten skala har detta redan börjat ske. Ett flertal personer i Sverige har exempelvis blivit av med sitt jobb på grund av vad de sagt eller gjort på Facebook. Detta problem kan komma att växa explosionsartat. Hur många kommer att ångra sina inlägg när de om tio år söker ett chefsjobb och rekryteringsfirman går igenom internet med förstoringsglas?", skriver Pär Ström, författare och debattör, på Newsmill.
Under tiden fortsätter vi att uppdatera vår status, att berätta om våra resor, måltider och barnens nya tänder - och kanske också delge omvärlden våra politiska uppfattningar och personliga bekymmer. Uppgifter som blir ännu lättare att spåra när Facebook nu inför sin nya "tidslinje".
Den inre kretsen kring "Fejan" kan samtidigt skratta hela vägen till banken. En av dem som skrattar högst är den irländska rockstjärnan Bono i bandet U2. Han var klok nog att genom sitt investmentbolag köpa 1 procent av aktierna i Facebok på ett tidigt stadium och uppges nu kunna casha in en miljard dollar.
Bono passerar därmed Paul McCartney och blir världens rikaste rocksångare.