Nu ska maktkampen inom SD avgöras

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
William Hahne (till vänster) och Gustav Kasselstrand på SD:s valvaka 2014.
Foto: Pelle T Nilsson
Mattias Karlsson.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Paula Bieler.
Foto: Sven Lindwall
Henrik Vinge.
Foto: Mikael Sjöberg

 ■■ Kampen mellan Sverigedemokraternas partiledning och utmanarna i ungdomsförbundet har nått den slutgiltiga striden.

■■ Utmanarna - uteslutningshotade Gustav Kasselstrand och William Hahne - beskyller partiledningen för "sovjetmetoder" och "övergrepp".

■■ Samtidigt varnar SD-ledaren Jimmie Åkesson för att radikala intressen måste hindras från att riskera hela partiets framtid.

■■ Expressen har kartlagt den infekterade konflikten som skär genom partiets historia, ideologi - och minst sagt speciella partikultur.

I går kväll bröt Jimmie Åkesson tystnade om maktstriden i partiet. I ett Facebookinlägg varnade han för vad som kan ske om "radikala intressen försöker flytta fram sina positioner":

"Vi är många som på olika sätt offrat alldeles för mycket på vägen mot partiets framgångar för att stillatigande se på när oönskade, mer eller mindre radikala intressen försöker flytta fram sina positioner och därmed riskera partiets framtid."

Jimmie Åkesson borde veta hur illa det kan gå för en partiledare när ungdomsförbundet får luft under vingarna.

För det var precis så han själv lyckades knuffa bort den förre partiledaren Mikael Jansson för snart tio år sedan.

Jansson, som i dag är riksdagsledamot, gjorde då misstaget att inte underminera den interna oppositionen. Det misstaget tänker inte Jimmie Åkesson göra även om det nog var svårt för honom, eller någon annan, att inse vilken stark utmanare som Gustav Kasselstrand skulle bli för partiledningen.

Kasselstrand kom till SDU-makten av en olycklig slump. Riksdagsledamoten William Petzäll valdes till SDU-ordförande i november 2010 men tiden på posten blev kort. I februari året därpå tvingades han ta timeout efter att polisen omhändertagit honom efter en fyllefest i en lägenhet i Helsingborg.

När Petzäll försvann fick SDU:s vice ordförande, Gustav Kasselstrand, hoppa in och leda förbundet. Bara några månader senare samlade han förbundet till en stor demonstration mot "svenskfientlighet" i Göteborg. Initiativet fick applåder från flera håll i partiet, och Kasselstrand gavs några månader senare förtroendet att hålla tal före Jimmie Åkesson under politikerveckan på Gotland.

På SDU:s kongress i Jönköping i september samma år valdes Kasselstrand till ordinarie SDU-ledare. Dåvarande partisekreteraren Björn Söder höll tal till ungdomarna och betonade att SDU skulle vara en intern opposition i partiet.

SDU-ledaren tog honom på ordet - och det skulle tillbaka hårt.

I november 2011 väcktes ilska på SD:s riksdagskansli. I en debattartikel i Aftonbladet hade Gustav Kasselstrand, och SDU:s nyvalde vice ordförande William Hahne, argumenterat för en palestinsk stat - utifrån nationalistiska argument.

Ilskan var påtaglig i SD:s partiledning där flera är starkt pro-israeliska. SDU:arna hade också fräckheten att betona en ny inriktning för ungdomsförbundet: "SDU kommer inte att stilla se på när Sverigedemokrater är ute på fel väg i aktuella och viktiga frågor."

SDU-ledarna, som båda jobbade på SD:s riksdagskansli, kallades till uppsträckningsmöte. Resultatet blev att Hahne tvingades lämna sitt jobb medan Kasselstrand kom undan med en varning.

Samtidigt rasade en annan ideologisk strid inom partiet. Partiledningen hade då, hösten 2011, föreslagit att partiet skulle sätta etiketten socialkonservativ framför nationalistisk. För ungdomsförbundet var detta ännu ett steg mot att urvattna den nationalistiska kärnan i partiet.

Partiledningen vann den striden men utmanarna hade fortfarande makten över SDU och därigenom också en plats med rösträtt i partistyrelsen.

I början av hösten 2012 försökte Paula Bieler, i dag riksdagsledamot för SD, utmana och knuffa bort Kasselstrand som SDU-ordförande. Bieler, som då var politisk sekreterare åt Mattias Karlsson och sågs som partiledningens kandidat, förlorade stort.

Stärkta av segern mot Bieler gav sig SDU-ledarna än en gång på partiledningen i en kritisk debattartikel.

Då, i november 2012, gick partiet igenom sin värsta kris efter att Expressen avslöjat den så kallade järnrörsskandalen. Kasselstrand och Hahne passade på att i en debattartikel på Dn.se kritisera partiledningens, och framför allt Jimmie Åkessons, utsparkning av järnrörsmannen och dåvarande SD-ledamoten Erik Almqvist.

Debattartikeln, som beskrevs som en "krigsförklaring mot partiledningen" av Jimmie Åkessons flickvän Louise Eriksson i ett internt SD-brev, ledde till att SDU-ordföranden tvingades lämna sitt jobb på riksdagskansliet.

Trots att de utmanats och tvingats lämna sina partijobb så slog inte SDU-männen av på upprorstakten. Under sommaren 2013 tog ungdomsförbundet fram ett eget idéprogram där de rent symboliskt hamrade in det nationalistiska budskapet - som en syrlig blinkning till moderpartiets omprofilering mot socialkonservatism.

Inte mindre än 66 gånger nämndes orden "nationen", "nationell" och "nationalstaten" i det fem sidor långa dokumentet som retade gallfeber på partiledningen.

Partiledningen slog inte heller av på takten. På hösten samma år plockade partiet bort den sista skärvan av SDU-makt i moderpartiet när SDU-ordförandens garanterade rösträtt i partistyrelsen togs bort.

På våren förra året ställdes SDU-ledarna utanför partiets riksdagslista och efter valet i höstas utmanades Gustav Kasselstrand på nytt om SDU-ordförandeposten - den gången av Mattias Karlssons och Jimmie Åkessons presssekreterare Henrik Vinge. Inte heller Vinge lyckades få bort Kasselstrand.

Expressen har de senaste åren varit i kontakt med flera central placerade partikällor som vittnar om en stor oro från partiledningen över utmanarna inom SDU - och inte minst att de aldrig ger sig trots att de nedkämpats gång på gång.

I bakgrunden finns den historiska kunskapen om just hur Jimmie Åkesson - tillsammans med resten av "de fyras gäng", det vill säga Mattias Karlsson, Björn Söder och Richard Jomshof - lyckades använda ungdomsförbundet som en språngbräda när han fick den ordförandeposten 2000.

Tillsammans lyckades de då systematiskt flytta fram sina positioner i partiet. Genom Jomshof hade de redan kontrollen över partitidningen SD-Kuriren och Mattias Karlsson fick 2002 partiets första avlönade tjänst. Åkesson och Söder - som då drev ett bolag som utvecklade sajter - tog också ett stort ansvar när partiet skulle nå ut på nätet.

"De fyras gängs" framåtanda och vilja att styra partiet i en annan riktning vann stöd i fler och fler distrikt i partiet. På partiets riksårsmöte i Norrköping i maj 2005 kunde de knuffa bort dåvarande partiledaren Mikael Jansson - som misslyckats med att formera ett motstånd mot utmanarna.

Dagens utmanare inom SDU har aldrig varit ens i närheten av att nå det stöd som Åkessons gäng lyckades samla inför partiledarstriden 2005, men vinden kan vända snabbt.

När William Hahne i slutet av januari i år tillkännagav att han skulle utmana den partiledningslojala Maria Danielsson om ordförandeposten i SD Stockholms stad blev det fullt pådrag från partiets riksorganisation. Snabbt dök anklagelsen om att Hahne olovligen hanterat medlemsregistret upp - en anklagelse som nu delvis ligger till grund för uteslutningsärendet mot honom.

Partikällor uppger att det fanns en förhoppning om att bara anklagelsen - och därmed ett överhängande uteslutningsärende - skulle skrämma medlemmar i SD Stockholms stad från att rösta på honom.

Så blev det inte utan William Hahne vann omröstningen under det turbulenta årsmötet i början av mars.

När utmanarna hade vunnit det allt viktigare Stockholmsdistriktet slog partiledningen till med det starkaste artilleriet när det i tisdags kväll blev känt att inte bara Hahne utan också Kasselstrand och ett tjugotal andra riskerar uteslutning ur partiet.

Kasselstrand och Hahne kallade agerandet från partiledningen för "rena sovjetmetoder" och "övergrepp", och sade att ledningen har "ett sjukligt kontrollbehov". Udden riktades mot Mattias Karlsson:

- Mattias Karlsson är hjärnan bakom detta. Han tvekar inte att begå ett övergrepp mot både mig och hela SDU, sade Kasselstrand till Expressen och tillade:

- Under Mattias Karlssons tid har partiet förvandlats till oigenkännlighet. Folk är rädda för att säga vad de tycker.

Mattias Karlsson vill i stället skjuta hanteringen mot partiets medlemsutskott som handlägger uteslutningsärendena.

- För min del så har jag full tilltro till att medlemsutskottet inte är inblandade i några maktstrider eller personstrider utan att det här handlar om att man vill värna om en ideologisk inriktning, den breda öppna väg som SD valt de senaste åren, sade Karlsson till Expressens Hanna Jakobson.

Efter nästan fyra år av konstanta strider kan partiledningen snart få lugn och ro om de mest högljudda utmanarna i SDU sparkas ut. Eller så spär uteslutningsärendena på kritiken mot att partiledningen - med alla till buds stående medel - slår ned mot dem som utmanar om makten.

Som de själva gjorde så skickligt en gång i tiden.