Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu rämnar fasaden
för kändiskirurgen

Patienterna dog. Paolo Macchiarini, här tillsammans med Andemariam Teklesenbet Beyene - en av de patienter som dött efter hans skandalomsusade operationsmetoder. Bilden kommer från SVT:s dokumentär "Experimenten".Foto: SVT
Anders Hamsten, rektor på Karolinska Institutet.Foto: Gunnar Ask/KI
Bengt Gerdin utredde Macchiarinis forskning.Foto: Pressbild
Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi.Foto: Pressbild
Omtvistad. Karolinskakirurgen Paolo Macchiarinis teknik att operera in luftstrupar av plast beskrevs som ett banbrytande medicinskt framsteg som skulle rädda tusentals liv. I stället har flera patienter dött och skandalerna avlöst varandra. Foto: CONAN FITZPATRICK/SVT

De tunga anklagelserna om forskningsfusk och falska professorstitlar tycks fälla Paolo Macchiarini.

Den skandalomsusade kändiskirurgen har sagt "Peang, syster!" för sista gången, åtminstone i svenska operationssalar.

- Jag ser stora frågetecken för hans framtid hos oss, det här har skadat vår trovärdighet, säger Anders Hamsten, rektor på Karolinska institutet.

Macchiarini och hans världsberömda "vänner"

■ Kirurgen Paolo Macchiarini omgav sig enligt egen utsago med idel världsberömda vänner. Han brukade skicka sms till sin tilltänkta maka, tv-producenten Benita Alexander, med meddelanden som ”Jag har just lämnat ett möte med PF (påve Franciskus)” eller ”med Bill Clinton” eller ”med paret Obama”, uppger den amerikanska månadstidningen Vanity Fair i sitt senaste nummer.

 

Michelle och Barack ObamaFoto: Carolyn Kaster/AP

■ Han berättade för henne att han opererat påven, Bill och Hillary Clinton, president Obama och kejsar Akihito av Japan.

 

■ Han förklarade att påven skulle viga dem i sitt sommarresidens Castel Gandolfo och att tenoren Andrea Bocelli skulle sjunga vid ceremonin.

 

■ Han visade henne inbjudningskort till bröllopet ställda till paren Obama, Clinton, Putin och Sarkozy samt till Kofi Annan, Russell Crowe, Elton John, Andrea Bocelli, John Legend, Kenny Rogers och till den påstådde officianten själv, påve Franciskus.

 

Vladimir PutinFoto: Alexei Nikolsky/AP
Nicolas SarkozyFoto: Yoan Valat / EPA / TT

■ Bröllopet ställdes in, bland annat för att det visade sig att Macchiarini var gift sedan 30 år tillbaka, enligt Vanity Fair. Dessutom hade påven inte hört talas om att han skulle medverka vid någon vigsel.

Karolinska institutet (KI) försvarade in i det sista sin stjärnkirurg Paolo Macchiarini - och därmed sin egen prestige. Det tog emot för den ansedda institutionen, som utser Nobelpristagare i medicin, att erkänna att man rekryterat och hyllat en forskare som i värsta fall är en kvacksalvare och mytoman. Och i bästa fall "bara" gjort sig skyldig till oetiskt beteende och fifflat med sitt cv.

KI höll Macchiarini, som 2011 genomförde världens första transplantation av en konstgjord luftstrupe, om ryggen. Trots att institutets egna beställda granskning slog fast att han gjort sig skyldig till forskningsfusk och trots att det framkommit komprometterande uppgifter om att han använt patienter som försökskaniner. Och trots att hans karriär genomgående följt mönstret "operationen lyckades men patienten dog".

 

Det krävdes en dokumentärserie i SVT av Bosse Lindquist, som bland annat avslöjade skakande uppgifter om kirurgens verksamhet i Krasnodar i Ryssland, för att Macchiarinis ställning skulle bli ohållbar. Samt en lång artikel i den amerikanska tidskriften Vanity Fair där han klart framstår som en mytoman med påstådda nära vänner som påve Franciskus, Obama, Putin, paret Clinton och en rad andra celebriteter - och som dessutom stoltserar med falska professorstitlar.

- Mitt förtroende för Paolo Macchiarini är rubbat om det visar sig vara stora frågetecken i hans cv, vilket vi redan har en känsla av. Också hans verksamhet i Krasnodar verkar vara helt oförenlig med KI:s värdegrund. Den kan vi inte ställa oss bakom, säger KI:s rektor Anders Hamsten.

- Jag ser stora frågetecken för hans framtid på KI. Jag talade med honom senast i tisdags. Det är en svår sits för honom, han för en lågmäld dialog med oss.

- Det här har skadat KI:s trovärdighet. Därför är det väsentligt att vi på ett öppet och transparent sätt utreder Macchiarinis forskning och verksamhet. Och också går igenom hela processen med hans rekrytering och hans tid på KI fram till i dag, säger han.

 

Karolinska institutet ska nu genomföra tre utredningar för att försöka reparera skadorna. En har redan startat och undersöker om meritlistan på hans cv stämmer med verkligheten. Enligt Vanity Fair ska han felaktigt ha påstått att han varit professor vid universitet i Frankrike, Tyskland och Spanien. Den utredningen väntas bli klar inom några dagar, enligt Anders Hamsten.

KI har redan tidigare genomfört en utredning sedan fyra kolleger anmält Macchiarini för forskningsfusk. Som en del av KI:s utredning gjorde en extern sakkunnig, professor Bengt Gerdin, en granskning och fann att kollegernas anklagelser stämde.

Men KI accepterade inte hans slutsatser, utan slog fast i augusti förra året efter att ha hört Macchiarini och hans medarbetare att det rörde sig om "oaktsamhet i forskning och att publikationerna i flera avseenden inte uppfyllde KI:s krav på hög kvalitet".

 

Nu ska KI låta genomföra en granskning av den tidigare utredningen som ledde fram till det beslutet. Det blir en extern utredning, "förhoppningsvis med utländska utredare" och "med allt material tillgängligt för alla", säger Hamsten.

KI ska också försöka få gå igenom Macchiarinis kliniska verksamhet vid universitetet i Krasnodar. SVT-dokumentären avslöjade att kirurgen i praktiken använt patienter som försökskaniner där.

- De förskräckliga bilderna på patienten Julia berör oss alla djupt. Det handlar om att han alldeles för tidigt kan ha använt experimentella behandlingsmetoder på patienter utan livshotande sjukdom, något som strider mot KI:s värdegrund och det regelverk som råder i Sverige, säger Anders Hamsten.

 

Bengt Gerdin, professor emeritus i intensiv- och brännskadevård i Uppsala, utredde Macchiarinis forskning på KI:s begäran. Han lämnade in utredningen i maj i fjol och fann att kirurgen hade fuskat. Han är i dag starkt kritisk mot KI och anklagar institutet för "mörkläggning".

- Utvecklingen bekräftar att jag har haft rätt från första början, det är fusk begånget minst tio gånger. Det finns bara en sanning och många lögner. Historien visar att försök till mörkläggning bara gör det värre med tiden, säger Bengt Gerdin.

- Macchiarini är en extremt begåvad person. Han är uppenbarligen en välutbildad och tekniskt kunnig kirurg. Men jag tror att han har blivit förförd av sina egna resultat.

- Jag håller med psykiatern i Vanity Fair som säger: "Om något verkar för bra för att vara sant, är det inte sant." Vi har lätt för att bli förförda, vi måste vara på vår vakt, säger han.

 

Paolo Macchiarini föddes 1958 i Basel i Schweiz av italienska föräldrar. Han tog läkarexamen vid universitetet i Pisa i Italien och utbildade sig till specialist i kirurgi. Sedan arbetade han i USA, Frankrike, Tyskland och Spanien och blev enligt egen utsago professor vid universitet i flera länder. Något som KI utreder just nu efter Vanity Fairs avslöjanden.

Han var internationellt känd för sitt arbete med avancerad luftvägskirurgi och transplantationer med konstgjorda organ när han 2010 kom som gästprofessor till Karolinska institutet. 2011 genomförde han världens första transplantation av en luftstrupe i plast, preparerad med stamceller, på Karolinska i Huddinge.

Han gjorde ytterligare två transplantationer på Karolinska med den nya revolutionerande metoden, som sågs som ett medicinskt genombrott.

Han och hans medarbetare beskrev operationerna som mycket lyckosamma. Men två av de tre patienterna dog och den tredje är fortfarande beroende av intensivvård, mer än två år efter operationen.

Macchiarini har anmälts tillstånd till KI:s ledning och till Inspektionen för vård och omsorg för att ha gjort tre experimentella transplantationer utan etiskt tillstånd, uppger SVT. Utredningen pågår fortfarande. Enligt KI handlade det inte om forskning utan var försök att rädda liv.

Sammanlagt ska åtta transplantationer ha gjorts med Macchiarinis nya metod runtom i världen. Av de åtta patienterna uppges två vara i livet. Båda är svårt sjuka och väntar på nya operationer som möjligen kan rädda deras liv. Plaststruparna har inte fungerat.

Expressen har utan framgång sökt Paolo Macchiarini. I SVT:s "Dokument inifrån" tillbakavisar han anklagelserna.

- Förklara för mig vad mitt intresse skulle vara av att utöva olaglig kirurgi eller att fabricera och manipulera data. Det skulle vara dåraktigt av mig, säger han till SVT.

 

Samtidigt rasar den medicinska opinionen i Sverige mot KI och dess sätt att hantera affären. Forskare och andra experter kräver KI-ledningens avgång. I en vördnadsvärd publikation som Läkartidningen går professorer och överläkare till våldsamma attacker i kommentarsfälten - nästan som på en hatsajt, fast med namn, titel och institution noggrant angivna.

I samma tidning skriver Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i forskningsetikkommittén, en debattartikel under rubriken "Karolinska är etikens Tjernobyl". Han kallar affären "den medicinska etikens fullständiga härdsmälta" och kräver att KI ska ta en två år lång timeout i utdelningen av Nobelpriset.

"Hur ska man efter den här skandalen kunna dela ut världens förnämsta medicinska pris med någon bevarad trovärdighet. Det vore på sin plats att (den nya?) ledningen inför ett 2-årigt moratorium på utdelningen av Nobelpriset som ett värdigt sätt att erkänna sina misstag och inte minst som en ursäkt till, och för att hedra, de patienter som fick sätta till sina liv", skriver han.

KI:s rektor Anders Hamsten säger att han förstår upprördheten, men tänker inte ställa sin plats till förfogande.

- Jag fortsätter med kraft och energi att göra mitt bästa som rektor så länge som mina uppdragsgivare, regeringen och konsistoriet, har förtroende för mig. Det hoppas jag att de har, säger han.

 

Den omtalade artikeln i Vanity Fair ger en pikant inblick i Macchiarinis privatliv, men bidrar också till att urholka förtroendet för honom i den vetenskapliga världen. Tidskriften berättar om hur den prisbelönade tv-producenten Benita Alexander på amerikanska NBC gör en dokumentär om honom.

Stjärnproducent möter stjärnkirurg - och ljuv musik uppstår. Deras kärlek fördjupas under arbetets gång och de bestämmer bröllopsdatum.

Macchiarini säger till sin blivande brud att hans gode vän påven (!) ska viga dem och visar henne bröllopsinbjudningar ställda till internationella statsmän som Obama och Putin. Benita Alexander får onda aningar först när en vän upplyser henne om att påven ska besöka Latinamerika vid tiden för det planerade bröllopet. Sedan upptäcker hon att den tilltänkte brudgummen redan är gift sedan 30 år.

 

Även om Macchiarini kanske inte tagit med KI:s ledning på gondolturer i Venedig eller till den grekiska ön Santorini - artikeln illustreras med bilder på paret i romantiska miljöer - finns nu starka misstankar om att också den svenska medicinska eliten låtit sig duperas av den charmerande kirurgen.

- Jag bryr mig inte om ifall det här påverkar KI:s och Nobelprisets prestige. Det viktiga är om det påverkar förtroendet för svensk forskning och sjukvård, säger professor Bengt Gerdin, vars slutsatser inte accepterades av KI i somras.

- Alltså om patienter tappar tilliten till vården. Och om människor inte vill donera pengar till forskning för att de misstänker att det handlar om charlataner, säger han.