Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu behöver hon ingen bodyguard

SKYDDADE WHITNEY I FILMEN. Kevin Costner och Whitney Houston i filmen "Bodyguard" där han spelar hennes livvakt. Foto: Warner Brothers

NEW YORK. Familjen ville inte kalla det för en begravningsakt. Det var en ”home going service” som hölls i går för Whitney Houston.

Som i resan hem till Gud och himlen. En lyckligare destination. För hon förvandlade sin resa här på jorden delvis till ett helvete.

Det finns inga kungligheter i USA, men det var musikens drottning som landet tog farväl av i går. Begravningen av Whitney Houston sändes direkt på tv och en hel värld sörjde en röst som vi aldrig kommer att få höra igen på en konsert.

Flera kvarter runt New Hope Baptist Church i Newark, New Jersey var avspärrade och bara de speciellt inbjudna släpptes in. Många av USA:s stora och kända var på plats. Från Oprah Winfrey till Jennifer Hudson, från Jay-Z till Chaka Khan.

Men avskedet blev för mycket för några av gästerna. Som Whitney Houstons gudmor, Aretha Franklin. Hon skulle ha framfört Whitneys "The greatest love of all", men orkade inte göra det.

Men det rådde ingen brist på musik i går i New Hope Baptist Church. Det var förstås det mest passande sättet att säga adjö till en av de bästa sångrösterna USA fått uppleva. Whitney Houstons skivor såldes i ofantliga 170 miljoner exemplar, hennes version av USA:s nationalsång vid Super Bowl 1991 var så mäktig att den plockades fram igen efter terrorattacken den 11 september 2001. Som tröst för en skadad nation.

 

I går var det artister som Alicia Keys och Stevie Wonder som sökte trösta med sin musik i stället. Och tal hölls med personliga minnen om Nippy", som Whitney Houston kallats ända sedan hon var barn av sin familj och närmsta vänner.

En av dem var Kevin Costner, som spelade mot henne i filmen "Bodyguard" från 1992. Den film som också gav Whitney Houston hennes största hit, " I will always love you". (Det var till den låten kistan till slut bars ut.)

- Din mamma och jag hade mycket gemensamt, och jag inser att många nu tänker: Verkligen! sa han till skratt och riktade sig till Whitneys dotter Bobbi Kristina.

- Hon är en flicka, du är en pojke, du är vit, hon är svart.

Men sedan berättade han hur han också vuxit upp i en baptistkyrka och hur han delat sådana minnen med henne. Och han berättade hur han envisats med att hon skulle få rollen i "Bodyguard" och minnen från hennes provspelning.

Och en märkbart rörd Kevin Costner talade om den osäkerhet som Whitney Houston kände, om huruvida hon dög, om hon var vacker nog, duktig nog.

- Det var bördan som gjorde henne stor och det som gjorde att hon snubblade till slut.

- Whitney om du hörde mig nu skulle jag säga: Du var inte bara duktig nog. Du var fantastisk!

Costner avslutade med orden.

- Så iväg med dig, Whitney. Iväg med dig. Eskorterad av en armé av änglar, till vår Herre.

- Och när du sjunger inför Honom, så oroa dig inte. Du duger!

Det var skivmogulen Clive Davis som upptäckte Whitney Houston och gav henne det första skivkontraktet. Han var också i kyrkan och sa:

- Man väntar på en sådan där röst i ett helt liv. Man väntar på ett sådant ansikte, ett sådant leende under ett helt liv.

- Och när en person personifierar allt detta, så sveps man bara bort.

 

Det stod "Home going service" på inbjudan till den nästa fyra timmar långa ceremonin. Det är vanligt bland svarta amerikaner att hålla en sådan i stället för en mer formell begravningsakt. Ett firande av den avlidna och dennes resa hem till Gud. Hyllningstalet som framfördes med energi och passion av pastor Marvin Winans möttes av jubel, skratt och bifallsrop.

Men för Whitney Houston var det även bokstavligt en resa hem. För det var här i Newark, New Jersey och intilliggande East Orange som hon växte upp.

Familjens gamla hus på 362 Dodd Street ligger bara cirka 15 minuter från kyrkan. Skolan hon gick i heter numera Whitney E. Houston Academy for Creative and Performing Arts.

Musiken fick hon med modersmjölken. Mamma Cissy Houston - 78 år i dag - var själv berömd gospelsångerska och uppträdde ofta i samma New Hope Baptist Church där hon i går tog farväl av sin dotter.

Whitney Houston gjorde själv sina första framträdanden där som elvaåring. Hon skulle komma tillbaka då och då genom åren.

 

Men Newark har - precis som Whitney Houstons liv - kämpat med tunga, svåra problem. Kriminaliteten är skyhög, narkotikahandeln omfattande, gängbråken många. Men till och med gängen utlyste en slags vapenvila i går för att hedra stadens dotter.

En före detta gängledare, Hykine Johnson, skrev så här på Facebook i veckan:

"Om någon där ute är gängmedlem så visa Whitney Houston respekt genom att inte begå några brott på lördag. Ingen skottlossning. Inga rån, Inga bildstölder. Inga galenskaper. Låt oss visa lite respekt för henne som hjälpte New Jerseys folk så mycket."

Även New Jerseys guvernör Chris Christie beslutade sig för att hedra Whitney Houston genom att beordra flaggan på halv stång framför alla delstatsbyggnader i går. Det blev inte populärt hos alla.

Så här skrev Daneille Olivieri på Twitter i ett offentligt meningsutbyte med guvernören:

"Whitney var ingen hjälte, hon var ett crack-huvud som tog livet av sig. Vår flagga ska inte halas för en knarkmissbrukare."

Guvernör Christie stod dock på sig. Han fick stående ovationer i kyrkan i går för sitt beslut.

 

Men sant är förstås att Whitney Houston varit en narkotikamissbrukare. Hon medgav det själv i en stor intervju med Oprah Winfrey 2009, en tid då hon trodde att hon besegrat sina demoner.

Många i familjen ger ex-maken Bobby Brown skulden för att hon hamnade i knarkträsket. Därför ville flera att han inte skulle få delta i går, men en inbjudan gick till slut ändå ut.

Bobby Brown lämnade dock kyrkan kort efter att han anlänt. Det skedde i protest mot att han inte fick ta med sig de nio personer han anlänt med och inte fick sitta med sin dotter Bobbi Kristina i kyrkan.

Men det vore för enkelt att skylla alla Whitney Houstons problem på Bobby Brown. Hon hade testat droger redan innan de träffades.

- Jag är min egen värsta fiende, som hon uttryckte det i en intervju 2002.

Även hennes förra chaufför, Al Bowman, intygar att det ofta var hon, snarare än Bobby Brown, som var den drivande. Han körde runt henne, även i ruffiga kvarter i Los Angeles i jakt på kokain.

- Nio gånger av tio var det Whitney som ville ha mer narkotika, berättar han för Daily Mirror.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade hennes död förra lördagen. Det verkar ha varit en mix av alkohol och receptbelagda mediciner.

Det finns inga vittnesmål om att hon var fallit tillbaka i sitt knarkmissbruk, men hon drack stora mängder alkohol de sista dagarna. Hon hade lagt in sig på behandlingshem i maj 2011, men tycks ha drabbats av återfall.

CNN citerar vittnen som såg henne ta sina första drinkar före klockan 10.00 på förmiddagen. Hon var ute och festade sent både på torsdagen och fredagen före sin död.

 

Enligt nöjessajten TMZ fick familjen preliminärt besked om att det antagligen var alkohol i kombination med ångestdämpande medicinen Xanax som orsakade hennes död. I så fall blev hon bara den senaste i en alltför lång rad av Hollywood- och musikstjärnor som överdoserat på receptbelag medicin. Som skådespelarna Heath Ledger (död 2008) och Brittany Murphy (död 2009).

Whitney Houstons mamma Cissy, kämpade hårt för att få sin dotter drogfri. De två talades vid på telefon strax innan Whitney dog i badkaret.

Och familjen fruktar nu för dottern Bobbi Kristinas hälsa och välfärd. Den 18-åriga Bobbi Kristina kollapsade två gånger efter mammans död förra helgen och fick föras till sjukhus.

Hon följde genom åren sin mammas kamp mot drogerna på nära håll. Ibland på alldeles för nära håll.

Chauffören Al Bowman berättar hur bägge föräldrarna ibland rökte crack i dotterns närvaro:

- Jag kunde inte tro mina ögon. Whitney Houston satt bak i min limousin och rökte crack medan hennes sex-, sjuåriga dotter satt bredvid och lekte med dockor.

Det finns rapporter om att Bobbi Kristina själv har missbrukat droger och enligt TMZ vill nu familjen att hon läggs in på behandlingshem. De vill inte att hon ska gå samma öde till mötes som sin mamma.

Det är alldeles för tidigt att göra resan hem när man är 48 år.