Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu avslöjas nätets mörka hemlighet

Jagad man. Ross Ulbricht greps av polis i oktober i år efter att ha jagats av polisen i två och ett halvt år. Han är en av hjärnorna bakom sajten Silk Road. Foto: Kacper Pempel

I debatten sägs det att vi övervakas för mycket på nätet.

Det är inte hela sanningen.

I samband med ett nytt åtal mot den misstänkte grundaren av den illegala onlinehandelsplatsen Silk Road har djupnätets mörkaste hemligheter börjat komma upp till ytan.

Det är en digital värld av vapen, droger, barnporr och yrkesmördare - allt dolt i ett system som myndigheterna i princip står maktlösa inför.

Expressen kan i dag berätta om de anonyma nätverken som både grundats och sponsras av den amerikanska staten, men hushåller några av världens värsta internetbrottslingar.

Lyssna på Nu avslöjas nätets mörka hemlighet

Ladda ner avsnitt

Detta händer i djupnätet

Falska pass

Framför allt en uppmärksammad sajt har sålt brittiska pass. Även på Silk Road finns förfalskade ID-handlingar och amerikanska Social Security-nummer. Passen ser äkta ut, enligt säljarna, men fungerar inte i gränskontrollernas maskiner.

Droger

Det enklaste att få tag i på sajter som Silk Road är droger. Paketen ser ofta ut som reklam eller erbjudanden om tidningsprenumerationer. Flera vittnen hävdar i amerikansk press att de inte ens skulle ha hittat drogerna om de inte visste att de fanns där.

Barnporr

Amerikanska myndigheter lyckades stänga en stor barnporrserver nyligen. Men en sökning räcker för att hitta flera sidor med bilder och filmer. Det är ett av de absolut största problemen med den olagliga verksamheten online.

Falska valutor

Det är framför allt amerikanska dollarsedlar som går att köpa i mörkernätet. De är lättast att förfalska eftersom de saknar många av Eurons säkerhetsåtgärder. Även USA inför nu sedlar med hologram och metalldetaljer för att försvåra spridningen av falska sedlar.

Vapen

Silk Road hade under en tid en egen sektion för vapen. Men vapen har ofta serienummer och är lättare att spåra. Dessutom är de svårare att skicka i dolda försändelser. Efterfrågan sjönk därför och sidan försvann, men andra motsvarigheter är fortfarande uppe.

FAKTA

Ytnätet och djupnätet i siffror

800 000

Så många Tor-användere loggar in på det dolda nätverket varje dag. Det är en ökning med 20 procent från förra året.

7 500 milj terabyte

Storleken på djupnätet. Här finns många gamla hemsidor och databaser som inte är ämnade för allmänhetens sökningar, liksom de mörka avkrokarna för illegal handel.

30-50 miljoner

Antal gånger per år som mjukvaran Tor laddas ned.

1 068

Antalet annonser för droger när Expressen besökte Silk Road i samband med den här artikeln.

19 miljoner terabyte

Mängden data i det internet som vi känner till, även kallat ytnätet.

Han förstod att FBI var honom i hälarna - men inte hur nära och inte hur gärna de ville ha fast honom. Han visste inte ens om de verkligen hade lyckats koppla ihop hans riktiga namn, Ross Ulbricht, med hans internet-alter ego, The Dread Pirate Roberts.

Men Ulbricht hade gjort sig till en absolut prioritet hos den federala polisen.

Han hade inte ens hunnit fylla 30 år men redan beställt mord, byggt en portal för knarkhandel och tvättat pengar. Detta enligt åtalet mot honom.

Det fanns inte en chans att polisen skulle släppa Ulbricht ur sitt sikte när de äntligen fått korn på honom bakom det extremt snåriga nätverket han gömt sig i.

Den 1 oktober i år hade de byggt en tillräckligt stor utredning med övertygande bevisning.

29-åringen greps där han satt, klädd i röd T-shirt och jeans, på science fiction-avdelningen i Glen Park-biblioteket i San Francisco.

På laptopskärmen lyste ytterligare bevis på att han faktiskt var mannen de jagat i över två och ett halvt år. Mannen som startat webbportalen Silk Road - en internethandel inte olik Blocket, men där man i stället för begagnade teknikprylar och möbler kunna köpa vapen, droger och falska pass. Varför det tog så lång tid? Silk Road var ingen vanlig sajt. Den fanns inte listad av Google eller Bing eller någon annan sökmotor. Din vanliga webbläsare kunde inte ens öppna den. Silk Road var en portal som huserade i en del av internet de flesta aldrig ens läser om - i mörkernätet.

"Var", är förresten fel ord. Samma dag som dess misstänkte ursprunglige grundare Ross Ulbricht landade i New York för att neka till anklagelserna i en federal domstol öppnade Silk Road sin handel igen.

"Det tog två och ett halv år för polisen att göra vad de gjorde... Men fyra veckors tillfälligt avbrott var allt de fick", triumferande de nya ägarna i ett meddelande som mötte besökarna.

"Vi reser oss igen", utropade ledaren som också tagit namnet The Dread Pirate Roberts.

Vi börjar med terminologin; Det internet vi pratar om till vardags är i själva verket bara "ytnätet". Där hittar du Expressens hemsida. Där loggar du in för att läsa din mejl. Spotifys musik ligger där och om du är en sådan som laddar ned film via Pirate Bay så är det också något du gör i ytnätet.

Ytnätet är helt enkelt allt som är öppet och indexerat av Google och de andra sökmotorerna.

Under ytnätet finns "djupnätet".

Djupnätet är räknat i mängden data oerhört mycket större än ytnätet. Men här finns också gamla hemsidor, databaser och mycket av sådant företag, myndigheter och vissa privatpersoner inte vill ska ligga uppe för allmän åtkomst.

I djupnätet finns också den lilla avkroken "mörkernätet". Det som i den fysiska världen skulle vara den mörka gränden eller svartklubben i källarlokalen.

Och det som erbjuds användarna i djupnätet - att bruka i mörkernätet om man så vill - är något så unikt som total anonymitet för den som vet hur man gör.

Speciella nätverk har byggts för att dölja identiteten på de som verkar i denna undre värld av internet. "Freenet" är ett sådant nätverk, "Tor" det mest kända.

- Tor är ett nätverk av routrar som användaren skickas emellan. Därmed vet inte servern i slutändan (där en hemsida finns, till exempel) var förfrågan kommer ifrån från början, säger Marcus Murray, IT-säkerhetsexpert på svenska TrueSec.

Tor började som ett projekt inom den amerikanska flottan. Det var kring millennieskiftet som man börjat inse problemet med att militär datatrafik avlyssnades på nätet.

Tillsammans med forskare på Massachusetts Institute of Technology, MIT, tog de fram vad de kallade för "The Onion Route" (TOR), lökvägen på svensk. Ett namn efter alla lager av anonymisering som systemet innebar.

För att information från en hemsida ska komma fram till dig som användare måste hemsidan veta vart den ska skicka sin data. För att den ska komma rätt används så kallade IP-nummer - en unik sifferserie som din dator tilldelas när du kopplar upp dig mot internet.

Men IP-nummer går att spåra. Det säger något om varifrån du kopplat upp dig och kan användas av företag, hackare eller polismyndigheter för att se ett mönster i ditt nätanvändande.

I Tor och liknande nätverk byts detta IP-nummer flera gånger innan informationen kommer fram till din dator. I Tors genialitet ligger att datatrafiken hoppar mellan olika servrar vilket gör den i princip omöjlig att spåra.

- Det här kan också användas tvärtom, för servrar med sajter som inte vill kunna spåras av användare, säger Marcus Murray.

Tor har varit ett verktyg inom det amerikanska försvaret för att spioner och infiltratörer ska kunna skicka information säkert. Det används också av frihetskämpar i Mellanöstern och i Kina.

Tor har helt enkelt ett legitimt skäl att finnas.

Men på samma sätt som att vägar kan användas för att köra för fort på - och gränder kan användas för att sälja droger i - så kan Tor användas för att ge handel med illegala varor en fristad. Silk Road är just den fristaden.

Den FBI-agent som ledde utredningen mot Silk Road och dess ledare The Dread Pirate Roberts (ett namn taget från kultboken "The Princess Bride") sa nyligen i ett uttalande att Silk Road "är den mest sofistikerade och utbredda kriminella marknadsplatsen på nätet i dag".

Illegal verksamhet på Tor började inte långt efter att nätverket blev tillgängligt. 2006 gjorde sig marknadsplatsen "The Farmer's Market" ett namn genom att sälja allt från marijuana till receptbelagda läkemedel. Sajten plockades ned 2012 efter en lyckad utredning av den amerikanska drogpolisen, DEA.

Men det var bara en av många illegala forum som börjat ploppa upp.

Medlemmar ur al-Qaida sägs ha egna digitala mötesplatser under skydd av Tor, enligt en artikel i Time magazine. Stora nätverk av virusinfekterade datorer som skickar ut spammeddelanden gömmer sig där. I augusti i år gjorde FBI ett tillslag som tog ned Tor-klienten "Freedom Hosting" som visade sig lagra vad myndigheterna kallade "den största databasen för barnporr i världen".

Men Silk Road är annorlunda. Den förbjuder barnporr och du kommer till exempel inte att kunna hitta vapenklassat plutonium.

Silk Roads syfte är på många sätt grundat i Ross Ulbrichts politiska ställningstagande om maximal individuell frihet.

29-åringen är född och uppvuxen i Texas och en supporter till superliberale Ron Paul, presidentkandidat 2012. Likt Paul har också Ulbricht läst vid Austrian School of economics där grundaren Ludwig von Mises lärt ut sin vision om en fullständigt öppen marknad.

Enligt Time magazine hade Ulbricht listat "regeringen" som sin största fiende i sin profil på det sociala nätverket Linkedin.

- Det bästa sättet att ändra en regering är att ändra tankesättet hos de som är regerade. På det viset vill jag skapa en ekonomisk simulering för att ge människor en egen upplevelse av vad det skulle innebära att leva i en värld utan systematisk styrning, skrev Ulbricht enligt Time.

Silk Road blev på så vis en droghandel med syfte att skapa en politisk revolution.

Den kanske mest avgörande faktorn till framgången var dock inte anonymiteten i Tor. Det var anonymiteten i valutan på Silk Road.

All politik och central styrning som hör dollarn till är inte bara ett fundamentalt problem för dem med Ulbrichts världsåskådning. En anonym nättjänsts svagaste länk är kopplingen till den fysiska världen, vanliga valutor är just en sådan länk. Vi pratar kreditkort och bankkonton.

Det var genom den klassiska utredningstekniken "följ pengarna" som myndigheterna kunde knäcka Farmer's Market till exempel.

I stället byggde Ross Ulbricht sin näthandel på Bitcoins. En helt digital valuta som är fullständigt decentraliserad och inte går att länka samman till en fysisk person. Bara en digital plånbok på nätet som vem som helst kan äga.

Bitcoinfenomenets fader är alias Satoshi Nakamoto, men vem det är har förblivit ett mysterium.

Det finns ingen bank bakom Bitcoin, inga avgifter för transaktioner och vem som helst kan skaffa sig Bitcoins i en speciell valutahandel på nätet och därefter handla anonymt.

Tekniskt sett är Bitcoins heller inte en valuta utan en handelsvara. Max 21 miljoner Bitcoins kommer att skapas genom inväxling, därefter är taket nått och värdet på varje Bitcoin kommer att styras av utbud och efterfrågan.

Ett köp med Bitcoins krypteras på vägen mellan köpare och säljare och därmed kan ingen se vilka parter som ingår i transaktionen.

Men Bitcoins är inget unikt för djupnätet. I dag tar bland annat dejtingsajten OK Cupid Bitcoins som betalningsmedel. Det gör även hotellkedjan Howard Johnson, en fysisk bar i New York likaså. Och fler hakar på trenden hela tiden.

Det är, precis som Tor, fullt lagligt.

Silk Road hade alltså ett vattentätt betalningssystem i ett vattentätt nät.

Men Ross Ulbricht gjorde ändå misstag som syntes i den fysiska världen och på det lättövervakade ytnätet.

Han sökte vid ett skede en medhjälpare till ett "nystartat Bitcoinföretag" på ett forum i vilket han listade sin offentliga e-postadress.

Genom sitt konto i det sociala nätverket Google+ länkade han till filmer på Ludwig von Mises och citerade densamme - precis som The Dread Pirate Roberts brukade göra på Silk Road.

Han sökte dessutom hjälp med programkod på ett forum för programmerare med ett annan alias som var kopplat till honom. Kod som senare hamnade på Silk Road.

Han blev ännu mer intressant när han som Dread Pirate Robets sökte upp en Silk Road-medlem för att beställa ett mord på en tidigare anställd som gripits av polis.

Vad Dread Pirate Roberts inte visste var att den medlem han pratade med var en agent från FBI.

FBI fejkade bilder på mordet och fick motsvarande 80 000 dollar i Bitcoins för besväret av Dread Pirate Roberts.

Till slut lyckades FBI hitta en av Silk Roads servrar i utlandet och fick därigenom loss Ulbrichts e-post. När tullen dessutom beslagtog falska pass med hans foto och födelsedatum, köpt på Silk Road från Kanada, fick de tag i hans fysiska adress och kunde gripa honom.

Att Silk Road har återuppstått bara fyra veckor efter gripandet av Ross Ulbricht är ett nederlag för FBI.

Handelsplatsen ska nu vara säkrare än tidigare lovar den nye Dread Pirate Roberts - allt även fortsättningsvis bakom Tor-nätverkets anonymitet.

- Tor bygger på mjukvara och i mjukvara finns alltid svagheter, säger Marcus Murray.

- Någonstans kan man hitta en svaghet, i en sajt eller på en server, och på så vis utnyttja den för att hitta personerna bakom.

Men han hänvisar också till dokument som Edward Snowden har läckt.

- Det stod i en rapport att NSA tycker att Tor är jobbigt. Om NSA har den inställningen vet man att det är något som fungerar.