Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är de redo att ta över KD-ledarposten

Ebba Busch Thor: "Jag tror att jag kan bidra med den energin som behövs för att föra partiet framåt de kommande åren."
Foto: Sven Lindwall
Ebba Busch Thor med hennes och makens boxertik Bella när maken Niklas Thor precis gjort mål i fotbollslaget Sirius.
Foto: Privat
Partiledarkandidaten från Uppsala tycker om friluftsliv - skidor, skridskor och att gå på tur - det sista efter sin norska pappa.
Foto: Privat
Ebba Busch Thor gick i Livets ords kristna skola i Uppsala fram till årskurs nio.
Valaffisch på Ebba Busch Thor från hennes tid som ordförande för KDU.
Acko Ankarberg Johansson: "Jag har jobbat med en bredd av frågor på olika politiska nivåer. Jag har också prövat att stå i ledningen."
Foto: Sara Strandlund
Bakom politikerfasaden döljs en hängiven hockeysupporter. Som Jönköpingsfödd är laget givet - HV71. På bilden syns Acko Ankarberg Johansson på ett kommunfullmäktigemöte. På Facebook skriver hon: "HV-tröjan går att ha även i dessa sammanhang, kompletterad med kavaj!"
Acko Ankarberg Johansson beskriver sig själv som en "föreningsmänniska". På bilden uppträder hon tillsammans med förra ministern Maria Larsson och dåvarande landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd.
Foto: Olle Wiklund
Partihöjdare. Acko Ankarberg Johansson, till vänster, har varit partisekreterare för KD sedan 2010. Här med Göran Hägglund och tidigare barn- och äldreministern Maria Larsson under rikstinget i Umeå 2011.
Foto: Björn Wanhatalo
KD-DUELLEN. Ebba Busch Thor, till vänster, och Acko Ankarberg Johansson intervjuas under kommun- och landstingsdagarna i Örebro.
Foto: Hanna Jakobsson
1 / 10

ÖREBRO. I helgen gör Göran Hägglund sina sista kommun- och landstingsdagar som partiledare.

Två personer pekas ut som huvudkandidater - partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och kommunalrådet Ebba Busch Thor.

Den ena kallas ofta värdekonservativ och den andra allmänborgerlig.

Men vilka är personerna bakom politiken?

Expressen har kartlagt huvudkandidaternas väg mot toppen och hittar en rad gemensamma nämnare:

Musiken, tron, kommunpolitiken - och sporten.

- De är inte helt olika som personer, säger en KD-källa.

900 kristdemokrater har i helgen samlats till partiets kommun- och landstingsdagar i Örebro. Störst fokus är det förstås på fajten om partiledarposten efter att Göran Hägglund aviserade sin avgång i januari. Hittills har fyra personer meddelat att de står till förfogande - Acko Ankarberg Johansson, Ebba Busch Thor, Penilla Gunther och Jakob Forssmed. Journalister flockades kring kandidaterna i pauserna och medlemmar bad om lösningar på sina viktigaste frågor.

Men kampen står, erfar Expressen, framför allt mellan partisekreterare Acko Ankarberg Johansson och Ebba Bush Thor, kommunalråd i Uppsala.

De beskrivs ofta som representanter för olika falanger inom partiet - Ankarberg Johansson i en allmänborgerlig mitt och Busch Thor till höger bland de värdekonservativa. Ebba Busch Thor har flera gånger protesterat mot indelningen.

- Jag själv ser mig inte som representant för någon del av partiet. En viktig del till att jag bestämde mig för att stå till förfogande till uppdraget som partiledare är att jag upplever ett brett stöd i partiet oavsett om man kallar sig värdekonservativ eller inte alls känner sig bekväm med det begreppet, säger hon.

Och en KD-källa tonar ner skillnaderna mellan de två.

- De är inte helt olika som personer. Ebba är en starkare debattör och har förmåga att få fram sitt budskap. Men de har liknande erfarenheter av kommunpolitiken och det handfasta jobbet ute i två stora kommuner. Det som kan vara till Ackos fördel är att hon har ett stort förtroende i partiet. Men Ebba har breddat sitt stöd och gjorde en bra kampanj i EU-valet. Jag tror inte att de politiska konflikterna mellan dem är så stora längre, säger källan.

Kandidaterna har den senaste veckan grillats om var de står i frågor som abort, homoäktenskap, försvaret, migration och integration.

Men vi vet inte lika mycket om deras bakgrund.

Acko Ankarberg Johansson växte upp i Jönköping där hon är en del av stadens föreningsliv, bland annat som medlem i Allianskyrkan, en traditionell frikyrkoförsamling med omkring 500 medlemmar. Det händer att hon själv leder gudstjänster enligt ett rullande schema och deltar i städ- och serveringsgruppen.

- Acko har varit med här sedan sin ungdom och vuxit upp mer eller mindre i församlingen och funnits med i barn- och ungdomsarbetet, säger Kenneth Petersson, församlingsföreståndare.


Jönköpings forna kommunpolitiker uppfattas som en lugn, godmodig och omtänksam kraft i församlingen.

- Hon har ett öga för dem som är lite svagare. De som har lätt för att hamna i skymundan. Hon har en gåva att se människor, säger han.

Kristdemokraternas nuvarande partisekreterare började sin politiska karriär som 22-åring i kulturnämnden i Jönköping och uppfattades tidigt som en ledande figur. Före 30 valdes hon in i partistyrelsen. Då hade hon provat yrken som begravningsentreprenör, sångerska och musiklärare.

Musiken har alltid tagit stor plats och det syns i avgångsbetyget från samhällsvetenskapligt program vid Per Brahe-gymnasiet i Jönköping. Ann-Charlotte Ankerberg, som hon hette i betyget, hade flest fyror. Den enda femman fick hon i musik.

- Hon sjunger väldigt bra. Som tonåring var hon en sådan som man såg när hon var ute och sjöng med sin syster i Jönköping. Hon är lite av en estradör som tycker om att uppträda och showa. Det har hon visat flera gånger i partiet, säger Simon Rundqvist, KD, gruppledare i Jönköpings kommun som har jobbat tillsammans med Acko de senaste tolv åren.

Han berättar om ett tillfälle i början av 2000-talet när partiets riksting hade samlats i Jönköping och hon uppträdde tillsammans med förra ministern Maria Larsson och dåvarande landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd. De hade ett bejublat sång- och dansnummer klätt ut sig till tanter.

- Acko nappar alltid på allt sånt. Hon är sugen på upptåg som gör livet lite roligare, säger exministern Maria Larsson under en frukt- och kaffepaus i Örebro.

Maria Larsson vill att nästa KD-ledare ska vara en kvinna. Hon vill inte välja mellan Ebba och Acko men säger:

- Jag har jobbat mycket tillsammans med Acko och hon skulle definitiv kunna mönstra partiledarrollen på ett alldeles utmärkt sätt. Men jag tycker att vi ska ha den här processen igång nu, säger Larsson.


Flera personer som Expressen har pratat med berättar att hockeyn är ett av hennes största intressen och att hon inte gärna missar Jönköpingslaget HV71:s matcher. Som chef beskrivs hon som omtänksam, hård i nyporna när det krävs och snabb att fatta beslut.

- Hon jobbar otroligt mycket och är alltid väl påläst. Hon pendlar mellan Huskvarna och Stockholm men när hon är i Stockholm känns det som att hon är i tjänst dygnet runt och svarar snabbt på sms och mejl, säger en KD-källa.

Samtidigt beskriver uppgiftslämnare för Expressen att KD:s partisekreterare är noga med sin privata sfär och inte släpper vem som helst in på livet.

Partisekreteraren har länge jobbat nära Göran Hägglund och de uppges stå varandra väldigt nära i motsats till sin huvudkonkurrent. Ebba Busch Thor backade 2011 upp Mats Odell när han utmanade Göran Hägglund om partiledarposten.

Uppgiftslämnare har för Expressen pekat ut Acko Ankarberg Johansson som Göran Hägglunds kronprinsessa. Samtidigt lämnade ett av de tyngsta distrikten, Kristdemokraterna i Stockholms stad, i onsdags besked om att man nominerar Jakob Forssmed och Busch Thor.

- Jag tror inte att han sagt något om vem som är hans favorit utan det får medlemmarna bestämma, säger Ankarberg Johansson.

Att partisekreteraren skulle lämna sin plats i kulisserna när partiledarposten nu blir vakant var långt ifrån självklart, säger en KD-källa.

- Anledningen till att hon nu kandiderar är för att hon vill vara med och leda partiet som hon känner så mycket för, snarare än att hon själv ska ha den positionen. Det är inte något hon strävat efter. Hon har varit engagerad länge och hon känner nog ett ansvar i det här tuffa läget, säger källan.

Tron och musiken förenar de båda kandidaterna. I boken "Tankar om tro och andlighet" av Ann Thörnblad berättar Ebba Busch om hur hon från en bakgrund i Livets ord till hur hon i dag valt en församling i Svenska kyrkan i kombination med Hillsong church, en kristen evangelisk kyrka med fokus på sång och musik.

- Jag fick tidigt verktyg att hantera livets svårigheter. Gudstron har varit en naturlig del av livet, eftersom jag är uppvuxen i ett kristet hem. Den gav tröst och styrka och har bidragit till stabilitet och en grundtrygghet kombinerat med en kärleksfull uppfostran, säger hon i boken.

Ebba Busch Thor gick årskurs ett till nio i Livets ords kristna skola i Uppsala.

- Jag har en positiv erfarenhet av skolan i den mån att jag gick ut med bra betyg, trivdes bra med vänner och skolkamrater. Men därutöver har jag ingen närmare relation till Livets ord i dag. Jag har att göra med dem i mitt uppdrag som kommunalråd där de ihop med stadsmissionen klivit in och tagit ett stort ansvar för hemlösa EU-migranter. Men jag är inte medlem och har ingen annan kontakt med församlingen, säger hon till Expressen.


Efter nian började hon IB-programmet på Katedralskolan - en utbildning på engelska som syfta till att förbereda eleverna för högre studier både i Sverige och utomlands.

Sven Jonsson, rektor för IB-programmet, minns Ebba som en ovanligt ambitiös elev. Hon hade toppbetyg i engelska, svenska och historia.

- Hon var aktivt kristen och det utmanade vi väldigt mycket. Ingenting av det var ett problem för henne, hon valde att gå det där programmet och hon gjorde det utmärkt. Det är ett program som är religiöst obundet där man förstås måste acceptera evolutionsläran men det var aldrig något tjafs om det, säger han.

Sven Jonsson kommer ihåg en glädjespridare med en engagerad familj.

- Det var aldrig någonsin ett problem med Ebba när det gällde närvaro och ordning. Hon skötte sig alldeles utmärkt. Hon var väldigt omtyckt för hon var så social och trevlig. Hon uppträdde en del och var duktig på att sjunga.

Han blev inte förvånad när hon tidigt gav sig in i politiken.

23 år gammal blev hon 2010 kommunalråd i Uppsala - det yngsta någonsin. Innan dess var hon vice ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU. 2013 blev Ebba Busch Thor känd för tv-tittarna i SVT:s dokumentärserie "Kommunpampar" om fyra kommunalråd.


En av de frågor Ebba Busch Thor profilerat sig på är jämställdhet - men utan kvotering. Något som märktes redan då, menar Sven Jonsson.

- Jag kommer ihåg en gång då hon väntade på bussen. Vi tog henne med för hon bodde inte så långt därifrån. Min fru hade väldigt bråttom till sitt jobb och hon satt och tjatade att jag skulle köra fortare och köra om. När hon hade klivit av då tittade Ebba beundrande på mig och sa; 'åh, vilken tuff fru du har". Hon var feministengagerad redan då, säger han.

Skolpraktik gjorde hon hos Mikael Oscarsson, kristdemokratisk riksdagsledamot från Uppsala.

Och efter gymnasiet studerade Ebba Busch Thor Freds- och konfliktkunskap på Uppsala universitet och därefter blev det en vända till Belgien för jobbpraktik hos EU-parlamentarikern Lars Wohlin.

Sex månader senare tackade hon nej till erbjudandet att bli Wohlins kanslichef, berättar hon i boken "Broilers" från 2014 av Michaela Möller och Anders Rydell.


Sommaren 2013 gifte sig Ebba Busch-Christensen med fotbollsspelaren Niklas Thor och la till namnet Thor. Paret väntar barn tillsammans i maj. Det kommande barnet har beskrivits som en orsak till att hon inte kommer att ta sig an partiledarskapet. Något som retat upp Busch Thor.

- Min bedömning är att det går att vara partiledare även om man just fått barn, det finns flera exempel på manliga partiledare som klarat det utmärkt, säger hon till unt.se.

Som fotbollsfru följer intresset automatiskt men Ebba Busch Thor säger sig ha prövat minst åtta sporter under sin uppväxt - bland annat fotboll och innebandy. För Expressen berättar Ebba Busch Thor att hon, som halv norrman, gärna kopplar av med att gå på tur eller vara på sjön.

- Vi trivs väldigt bra ute i naturen. I grönsakslandet och trädgården på sommaren och med skidor och skridskor på vintern, säger hon.

Pr-konsulten Simon Westberg var politisk sekreterare åt Ebba under två år och menar att hon hör till en av de mest intressanta personerna han jobbat för.

- Hon är både väldigt ambitiös och kombinerar det med talang och känsla för politiken och för att snabbt förstå förhållanden och se kärnan, säger han.

Han hade ibland själv svårt att förstå hur hon ständigt orkade möta nya människor med sådan entusiasm.

- Hon är väldigt varm och hon ser människor. Hon fungerar väldigt bra som ordförande i Uppsalas äldrenämnd. Hon kunde möta de äldre med ett sådant varmt hjärta varje gång.

Ebba Busch Thor uppskattar att hon arbetar 60-70 timmar per vecka. För att ändå ha tid för annat hon noga med att boka in möten med människor som står henne nära, berättar hennes före detta tjänsteman.

- Hon är den typen av människa som alltid har tid för sina vänner och sin familj när de behöver henne, säger han.

I en chatt med SVT:s tittare under 2013 skriver hon själv om hur hon stresshanterar genom att ha ett tydligt av och på-läge: "Tro mig när jag säger att jag verkligen vet att koppla av också. Mumsar yoghurt och sitter i mjukisbyxor just nu. Redo att gå över till ett avsnitt av "Homeland" när vi chattat klart".


I början av mars ska huvudkandidaterna frågas ut av distrikten under ett stängt möte i Stockholm för att sen nominera ett slutgiltigt namn. Västmanlands distrikt föreslog ett delat ledarskap. Något varken Acko Ankarberg Johansson eller Ebba Busch Thor avfärdar när de får frågan i Örebro.

- Politik är ett lagarbete och jag ser ett behov av att vi har många fler starka kristdemokrater runt den som blir vald, säger Ebba Busch.

- Stadgarna medger inte det i nuläget. Men det är intressant som metod att pröva att vara två stycken som för fram partiets politik, säger Ankarberg Johansson.

FAKTA

Ebba Busch Thor

Ålder: 28.

Bor: Uppsala.

Gift: Med Niklas Thor, fotbollsspelare i IK Sirus, sedan 2013.

Gör: Kommunalråd i Uppsala.

Bakgrund: Politisk sekreterare hos KD i Uppsala, distriktsordförande KDU Uppsala län, ledamot i KDU:s förbundsstyrelse, ledamot i kristdemokraternas lokalavdelning i Uppsala och ersättare i äldrenämnden i Uppsala kommun. Arbetat som utomhusmålare.

Utbildning: Livets ords kristna grundskola åk 1-9, Gymnasieutbildning IB-programmet på Katedralskolan Uppsala, Freds- och konfliktkunskap och förvaltningsrättslig översikt vid Uppsala universitet.

Tre frågor till KD-kandidaten

Vilka konkurrensfördelar har du gentemot Acko Ankarberg Johansson?

'' Jag har dagsfärsk erfarenhet av kommunpolitiken med handfast politiskt arbete, jag gillar debatter, är en tydlig debattör, och tror att jag kan bidra med den energin som behövs för att föra partiet framåt de kommande åren.

Om du blir partiledare - vilka frågor ska du fokusera på?

'' Jag kommer att få återkomma mer kring sakfrågorna under våren. Vårt fokus nu måste ligga på att fullfölja det förnyelsearbete som Göran Hägglund har initierat men där vi behöver öka tempot i det arbetet och ge relevanta svar på de samhällsutmaningar som Sverige står för i dag.

Ska Sverige ta mot fler eller färre flyktingar?

'' Jag vill inte sätta ett tak för Sveriges flyktingmottagande. Däremot så behöver vi ha ett mer offensivt integrationsarbete. Jag anser att Göran Hägglund kommit med ett bra förslag hittills på det området och vill tillsammans med mitt parti arbeta fram fler förslag i den riktningen.

FAKTA

Acko Ankarberg Johansson

Ålder: 50 år.

Bor: Huskvarna.

Gift: Med mellanstadieläraren Bo Johansson sedan 1987.

Gör: Partisekreterare för Kristdemokraterna.

Bakgrund: Kommunalråd i Jönköping. Ordförande för beredningen för samhällsbyggnad i Sveriges kommuner och landsting, styrelseordförande för Trafikverket. Tidigare arbeten i studieförbund, musiklärare, begravningsentreprenör, jobbat på konditori samt sångerska i popband.

Utbildning: Treårig samhällsvetenskaplig linje med estetisk inriktning på Per Brahe-gymnaiset i Jönköping.

Tre frågor till KD-kandidaten

Vilka konkurrensfördelar har du gentemot Ebba Busch Thor?

'' Jag berättar bara om vad jag bär med mig in i min kandidatur och kommer inte bedöma någon annan kandidat. Jag har jobbat med en bredd av frågor på olika politiska nivåer. Jag har också prövat att stå i ledningen. Under fyra år har jag varit kommunstyrelsens ordförande och haft ansvaret för en stor kommun med många medarbetare och en stor ekonomi.

Om du blir partiledare - vilka frågor ska du fokusera på?

'' Vi var tidigt ute med vår syn i höstas på vår syn på migrations- och integrationspolitiken. Det är en av de utmaningarna vi har i dag. Det handlar också om fred och säkerhet. Vi ser ett Ryssland som är mer aggressivt än tidigare. Det känns bra att vi nu är flera partier som är överens om att vi behöver öka resurserna till förvaret. Ett tredje område där vi måste ta itu med de brister som finns rör sjukvården.

Ska Sverige ta mot fler eller färre flyktingar?

'' Det avgörs av hur situationen ser ut i omvärlden. Asylrätten måste ligga fast, vi ska vara en öppen dörr för människor på flykt. Hur det ser ut i Syrien och Irak kommer att avgöra hur det blir för oss. Vi vet att det är en liten rännil som kommer till Sverige jämfört med hur många som är kvar i närområdet. Men de som kommer hit ska vi ge ett bra mottagande och se till att det fungerar.