Nordeamannen kan lägga tillbaka sina 490 000 kr i bilbarnstolen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Trots att Nordeamannen döms till två års fängelse för skattebrott vrålade han av glädje när han i går fick beskedet av sin advokat att tingsrätten ogillar åtalet om insiderbrott. 

- Han blev alldeles överlycklig, han bara skrek rakt ut, berättar advokat Hans Strandberg. 

En anledning är förstås att insiderdelen hade kunnat ge ytterligare fyra års fängelse.  

En annan att de åtalade nu får behålla stor del av de nästan 130 miljoner kronor de tjänat på sina affärer.

En månad försenad kom i går domen mot de åtalade i finansbranschen; en roman på 806 sidor som ger både Cevianmannen och Nordeamannen två års fängelse för grovt skattebrott.

 130 miljoner kronor påstod åklagaren att männen har tjänat på olagliga affärer med aktier - men tingsrätten friar för insiderbrott.

 Det betyder inte bara att de får behålla miljonerna - de överlämnar också till oss skattebetalare att betala advokaternas arvoden för denna rekordrättegång: 10 miljoner kronor, efter prutning.

 Rättens ordförande Christer Thornefors förklarade i går de friande insiderdomarna med att åklagarna inte har lyckats uppfylla beviskraven: att det ska vara ställt utom varje rimligt tvivel att brott har begåtts:

 - Vad de presenterat är graverande på vissa punkter, men det räcker inte.

Alla indicier, märkliga omständigheter, hemliga telefoner, brott mot företagsregler, agerande för att dölja handeln med värdepapper, hanteringen av gigantiska summor i kontanter - allt detta pekar i samma riktning, men det håller inte för fällande dom.

 Det är ett hårt bakslag för ekobrottsmyndigheten, EBM. Lars Korsell, som forskar om ekonomisk och organiserad brottslighet för brottsförebyggande rådet (Brå), säger i en kommentar:

 - Insiderbrott är mycket svåra att bevisa, man får räkna med ett antal ogillande domar i den här typen av mål.

 Allt det som skett i det fördolda började vecklas upp måndagen den 16 april 2007. Polisen slog till på flera ställen samtidigt, klockan var bara strax efter sju på morgonen, det var klart till halvklart och termometern visade på fem plusgrader.

I en lägenhet på Sveavägen i Stockholm greps Cevianmannen, och polisen beslagtog 22 000 kronor i kontanter. Summan som hittades på hans arbetsplats var desto större: 3,1 miljoner kronor i kontanter låg i två tidskriftssamlare i papp. På etiketterna stod att sedlarna var från banken UBS i Zürich.

 I den gula villan på Lidingö greps samtidigt Nordeamannen. I ett förråd, mellan en flyttkartong och en kartong som innehållit en puttmatta för golfträning inomhus, stod en bilbarnstol.

 När poliserna lyfte på det skyddande tyget gjordes en uppmärksammad upptäckt i stoppningen på stolen: 490 tusenlappar i prydliga buntar, närmare en halv miljon kronor i kontanter. På etiketterna stod UBS.

 I gårdagens dom konstateras att det faktum att Nordeamannen och Cevianmannen med bil "har hämtat kontanter i Schweiz och Luxemburg och har transporterat dessa till Sverige talar starkt för att de i sin handel med värdepapper har sysslat med brott".

 Innan poliserna gjorde sitt tillslag hos Nordeamannen hade en kriminalare gått runt huset på Lidingö för att bevaka att ingen försökte smita ut bakvägen. Då öppnades plötsligt ett fönster och en mobiltelefon kom singlande ut i trädgården, utslängd av Nordeamannens hustru, på uppmaning av hennes man.

 Telefonen var en så kallad joker. En av flera hemliga kontantkortstelefoner, vilka männen använde för att diskutera känsliga frågor. Så här lät det när polisen avlyssnade de vanliga mobilerna den 28 mars 2007, bara tre veckor innan tillslaget. Samtalet varade bara några sekunder.

 Nordeamannen: Har du joker?

 Cevianmannen: Ja, visst. Eh...Vänta. Ring på den. Hej.

 Nordeamannen: Hej.

 Tjugo i fyra på eftermiddagen lördagen den 10 februari 2007 ringde det i Cevianmannens ficka där han vandrade omkring på möbelmässan i Älvsjö. Det var den så kallade Carnegiemannen, som hade stora insiderkunskaper om förändringar i ett stort mexikanskt företag. I domen kallar tingsrätten samtalet för "särskilt uppseendeväckande".

 - Äh, jag vet att det kommer ett bud på ett bolag på fredag, sa Carnegiemannen.

 - På fredag? Okej, men då gör vi så här; inte på min mobil, jag...äh, du är inte, du är inte i Frankrike eller? undrade Cevianmannen.

 - Ja.

 - Jag ringer dig från en fast telefonanknytning klockan 5.30. Låt oss säga exakt 5.30. Se till att du svarar i telefon exakt vid den tidpunkten.

 Lite senare förtydligade han:

 - Inte 29, inte 31, utan 30 exakt.

 När Cevianmannen hade fått mer information köpte han tillsammans med två av de andra aktier i det mexikanska bolaget för 120 miljoner kronor. I affär efter affär handlade männen dagarna eller veckorna innan viktiga händelser sker, innan marknaden fick informationen som driver aktiekursen. På drygt två år mångdubblades männens förmögenheter.

Cevianmannen och Nordeamannen är helyllepojkarna från Lidingö, barndomskamraterna som gjorde parallella karriärer inom finansvärlden. Om man ska döma av polisens telefonavlyssning talar de gamla klasskompisarna fortfarande som tonåringar, trots att de handlar med miljardbelopp och i dag är 37 och 38 år.

 Så här lät det i rättssalen i Stockholms rådhus under rättegångens andra dag, den 29 september 2009, när ett av banden spelades upp:

 "Tja, dude, det är jag" sa Cevianmannen. "Näe, han, han bara gick...han kontrade där. Han bara... vad... 20 procent..." sa Nordeamannen. "Schyst, man" sa Cevianmannen. "Yes. Ha det bra baby" sa Nordeamannen, som också använder uttryck som "bajsa ned sig" när aktier sjunker, och "You is the greatest, you is the man!". Under rättegången avslöjas också att Cevianmannen kallar sig själv mr Bling.

 I domen har rådmannen Christer Thornefors på ett ovanligt sätt tecknat personbeskrivningar av de åtalade.

 Cevianmannen är "en begåvad person med mycket goda kunskaper om finansbranschen", men han tillägger att "framgångsrik handel i värdepapper förutsätter emellertid inte i första hand en skarp hjärna utan tillgång till rätt information".

Nordeamannen har "under huvudförhandlingen varit självsäker och ibland nedlåtande mot åklagarna. Vad som har legat bakom hans uppträdande är svårt att säga".

 Om det åtalade och frikända pokerproffset skriver rådmannen att han under förhandlingen varit sarkastisk mot åklagarna. "Huruvida det har skett i vredesmod över att vara åtalad eller för att värja sig mot besvärliga frågor har tingsrätten inte kunnat avgöra".


Åklagarna Stig Åström och Yngve Rydberg ska nu i lugn och ro gå igenom den 806 sidor långa domen.

 - Men jag säger ingenting om sannolikheten för ett överklagande. Vi måste gå igenom vilken motivering domstolen har haft för att ogilla åtalet, sa Stig Åström i går.

 Yngve Rydberg medgav innan domen kom att stora rättsprinciper stod på spel:

 - Inställningen till insiderbrott, både bland allmänhet och lagstiftare, kan komma att förändras med det här målet när man ser vilka oerhörda pengar folk kan komma över.

Och medan inställningen till insiderbrott sakta förändras kan Cevianmannen och Nordeamannen stoppa tillbaka sina sedelbuntar i bilbarnstolar och tidskriftssamlare, och fortsätta skrika ut sin glädje över att de bara fick två års fängelse. En dom som försvaret för övrigt tänker överklaga till högre instans.

 Cevianmannen, Nordeamannen och en annan av de åtalade hade begärt ersättning för kopieringskostnader inför sin presentation i rätten - med sammanlagt 141 655 kronor. Det tyckte tingsrätten var att ta i. Presentationsmaterialet var, enligt tingsrättens bedömning, "onödigt påkostat, onödigt omfattande och har innehållit mängder med upprepningar". De fick 3 000 kronor var.

 När alla siffror och transaktioner har glömts bort minns vi ändå starkt bilbarnstolen stoppad med en halv miljon kronor - som en absurd symbol för Sveriges största insidermål genom tiderna.

Källor: Polisens förundersökning (6 000 sidor) tingsrättens dom (800 sidor), Dagens Industri, E24, TT.