Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazismens spöke lever även i Sverige

Anhållen. Den 30-åriga mannen greps på fredagen utanför Expressens redaktionsbyggnad i Stockholm. Han misstänks för förberedelse till grov misshandel och olaga hot mot grupp.
Anhållen. Den 29-åriga kvinnan greps utanför Expressen-huset.
Anhållen. Den 20-åriga mannen greps utanför Expressen-huset.
Riksdagens förstakammarsal, torsdag. Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, på konstitutionsutskottets öppna hearing om journalisters och medieredaktioners säkerhet och arbetsförutsättningar.Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagsförvaltningen

■■ Ett spöke går genom Europa, nazismens spöke.
■■ Inte minst i Sverige är detta spöke i allra högsta grad levande - Expressens kartläggning i veckan visar att den nazistiska rörelsen fortfarande attackerar demokratin, 70 år efter Förintelsen.
■■ Våldsbenägna nazister reagerade direkt på granskningen, tre greps utanför tidningen och sitter nu anhållna, misstänkta för förberedelse till grov misshandel och olaga hot riktat mot grupp.

- Det är en attack på hela det demokratiska samhället, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser, om den planerade attacken.

smr - svensk naziströrelse

Svenska motståndsrörelsen (SMR) är en svensk nazistisk och hierarkisk organisation. De är en del av vit makt-miljön och deras målsättning är ett nationalsocialistiskt styre.

Svenska motståndsrörelsen, vars ledare heter Klas Lund (bilden), är en del av Nordiska motståndsrörelsen. Där ingår även Finska motståndsrörelsen, Norska motståndsrörelsen och Danska motståndsrörelsen.

Organisationen skapades 1997 och flera av organisationens medlemmar är dömda för grova våldsbrott. Tidigare har Säkerhetspolisen uppgett att SMR är den nazistgrupp som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet.

23 greps i kärrtorp

Den 15 december 2013 blev en antirasistisk demonstration i Kärrtorp attackerad av ett 30-tal medlemmar från SMR med bland annat smällare, flaskor och knivar. I det efterföljande bråket knivskars två personer och 23 personer greps av polis. Senare dömdes flera av medlemmarna för våldsamt upplopp. Även en vänsteraktivist dömdes för försök till dråp under upploppen som följde.

Veckan efter attacken anordnades en till antirasistisk demonstration av nätverket "Linje 17 mot rasism" i Kärrtorp, där omkring 16 000 personer deltog.

Extrema gruppers hot mot medier har ökat under senare år, visar statistik från Säpo och medieföretagens branschorganisation Utgivarna. Redan för 15 år sedan varnade den blivande deckarförfattaren Stieg Larsson för utvecklingen. Som journalist levde han under ständigt hot från nynazister och andra grupper på yttersta högerkanten - och han gav år 2000 ut en uppmärksammad handbok med "överlevnadstips" för utsatta kolleger.

"I Sverige har hoten mot journalister, i synnerhet från rasistiska och högerextrema grupper, ökat sedan 1980-talet", skriver Stieg Larsson i sin "Överleva deadline - handbok för hotade journalister".

Därefter blev Larsson en internationell succéförfattare som skildrade fiktivt våld. Samtidigt ökade det reella våldet från demokratins och yttrandefrihetens fiender över hela världen, också i Sverige.

 

Islamistiska terroristers massaker på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris nyligen är den kanske blodigaste internationella attacken mot medier. Och i går dödades en människa i Köpenhamn vid ett anfall mot ett möte för yttrandefrihet med konstnären Lars Vilks, som tidigare dödshotats av islamister för sina kontroversiella Muhammedteckningar.

I Sverige kommer däremot hoten främst från den högerextrema vit makt-rörelsen. Samtliga tio polisanmälda hot i kategorin "politiska extremister" 2013 kopplas till vit makt-rörelsen, enligt Säpo som understryker att mörkertalet kan vara stort eftersom många hot inte polisanmäls.

I fredags greps en 30-årig man, en 20-årig man och en 29-årig kvinna med koppling till nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) utanför Expressens redaktionsbyggnad i Stockholm. De anhölls senare som misstänkta för förberedelse till grov misshandel och olaga hot mot grupp.

- Det pågår utredning för fullt, våra utredare sitter och hör folk, säger Kia Samrell, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

 

Säpo är informerad, enligt åklagaren. Säkerhetspolisen blir som regel inkopplad när det gäller brott med koppling till politisk extremism.

De två misstänkta männen nekar till anklagelserna.

- Han förnekar brott, det kan jag säga. Jag kommer att träffa honom inom en ganska snar framtid, säger Eric von Platen, försvarsadvokat för 20-åringen.

Även den anhållne 30-åringen förnekar brott.

- Han har en fullgod förklaring till varför han har befunnit sig på gripandeplatsen. Han tycker att misstanken är obefogad för att inte säga helt befängd. Vi är övertygade om att han släpps, säger hans advokat Sargon de Basso.

Den anhållna kvinnan hade ännu i går kväll inte pratat med sin advokat.

Personal från Expressen upptäckte att de misstänkta personerna befann sig kring fastigheten där både Expressen och Dagens Nyheter har sina redaktioner. De slog larm och när polisen kom till platsen kunde de identifiera tre personer som är knutna till nazistiska SMR. Två bilar genomsöktes.

Enligt Aftonbladet hittades kartor och anteckningar hos en av de misstänkta, något som polisen inte vill kommentera.

SMR:s sajt Nordfront.se uppger i en osignerad artikel att de tre misstänkta ville intervjua Expressens personal och därför befann sig på platsen.

Talespersonen Pär Öberg vill inte kommentera vad intervjun skulle gälla.

- Ja, hejdå, säger han och lägger på luren när Expressen söker honom på lördagen.

 

I torsdags höll konstitutionsutskottet (KU) en hearing om hotade journalister och medieredaktioner. Bland deltagarna var Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio. Hon ser den misstänkta planerade attacken mot Expressen som ett konkret exempel på vad KU diskuterade.

- Det är i vardagen exakt det vi försökte beskriva när vi var i KU och pratade inför landets politiker, så kort tid som dagen före. Det är ett levande exempel på vad vi menar, säger Cilla Benkö.

- Det verkar glädjande att polisen ändå reagerade snabbt, det är otroligt viktigt att de gör det. Det var det vi försökte påtala när vi var i KU - att hot och trakasserier mot journalister måste bemötas av polisen och att de måste bemötas snabbt, det är jätteviktigt.

- Rädda journalister riskerar att bli tysta journalister och då får vi en sämre bevakning av samhället, säger hon.

Också andra medieföreträdare ser med oro på hoten mot journalister och medier.

- Det är tyvärr vanligare och vanligare det som har hänt. Man ser att nazistiska nätverk och partier eller organiserad brottslighet befinner sig utanför mediehus eller redaktioner. Det är ett sätt att markera sin närvaro utan att uttrycka ett konkret hot och ett sätt att försöka skrämma till tystnad, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Utgivarna.

Hon understryker att det är ett "hot mot demokratin". Också Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet, ser hoten mot journalister som ett hot mot demokratin.

- Hot och påtryckningar mot journalister har tyvärr blivit en del av vardagen. Närmare 1 000 journalister uppger i vår senaste undersökning att de mottagit kränkningar och hot de senaste fem åren, säger han.

 

Att KU förra veckan anordnade en hearing i ämnet är ett tecken på att politikerna tar frågan om mediers säkerhet på allvar. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson medverkade i hearingen tillsammans med andra publicister, företrädare för mediernas branschorganisationer och politiker. Han redogjorde i KU för tidigare hot mot Expressens journalister och för hot mot andra tidningar som Eskilstuna-Kuriren och Östgöta Correspondenten. Thomas Mattsson kommenterar KU-hearingen i sin blogg:

"Det fanns också en aktualitet i det faktum att organisationen Reportrar utan gränser i morse släppte sitt årliga "Pressfrihetsindex", där Sverige förvisso klättrat till en femteplats men gör det med sämre betyg än tidigare. Det säger förstås något om utvecklingen i omvärlden. Glädjande dock att fyra av fem länder i topp är från Norden. Sverige är fortfarande, trots de problem som faktiskt finns här med inskränkningar i lagstiftningen och fler hot och trakasserier, ändå ett föredöme."


Redan dagen efter diskussionen i KU grep polisen de tre nazisterna utanför Expressen. Enligt misstankarna planerade de att angripa journalister på tidningen sedan nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) hade granskats i tre uppmärksammade artiklar.

Expressens reportrar David Baas och Gusten Holm kunde visa att nya generationer av nazistiska stormtrupper marscherar på våra gator. Trots allt som är känt om nazisternas massmord på judar och romer under andra världskriget hyllar de Hitler, hånar Förintelsens offer, använder våld och hotar medier.

På själva 70-årsdagen av dödslägret Auschwitz befrielse den 27 januari, som också är Förintelsens internationella minnesdag, spärrade SMR av ett tiotal mediehus med gröna plastband med sin logga. Samtidigt meddelade gruppen i sin nättidning att "Förintelsen är bluff".

Av Expressens artiklar framgår att flera i SMR:s ledning är tungt brottsbelastade, bland dem högste ledaren Klas Lund som är dömd för dråp och rån. En rad framträdande SMR-aktivister dömdes för våldsamt upplopp och andra brott efter sin brutala attack mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i december 2013. Den gången anföll ett 40-tal personer, beväpnade med påkar, en grupp fredliga demonstranter. De slängde glasflaskor och bengaliska eldar, häftigt handgemäng bröt ut och flera människor slogs blodiga.

SMR tog på sig ansvaret för aktionen som väckte upprördhet och avsmak hos en bred opinion. En vecka efter kravallerna samlades upp till 20 000 människor på samma plats till den kanske största antirasistiska manifestationen i Sveriges historia.

- Målet med vårt politiska engagemang är att ta kommando över Norden, säger Pär Öberg, talesperson och medlem av SMR:s riksledning, till Expressens David Baas i artikeln som granskar SMR:s ledarskap.

 

Också i nazistiska Svenskarnas parti (SvP), som ställde upp i senaste valet och fick minimalt stöd, är ledande aktivister åtalade för våldsbrott. Om några veckor börjar rättegången mot partisekreteraren och riksdagskandidaten Jonas Andersson. Han misstänks ha ingått i en misshandelspatrull som körde omkring i en Stockholmsförort med målet att kasta sten på invandrare.

Andra SvP-kandidater har under senare tid dömts för hets mot folkgrupp eller är misstänkta för våldsamt upplopp, framgår det av Expressens kartläggning.

Expressen granskade också de nazistiska kvinnor som spelar en framträdande roll i SMR. Kvinnornas uppgift visar sig vara att föda renrasiga barn, precis som på Adolf Hitlers tid när målet var att avla fram "ariska" barn för att slå vakt om den vita rasens fortbestånd.

Paulina Forslund, 34, är en av de ledande kvinnorna i den nazistiska rörelsen. Hon är livsstilskrönikör på SMR:s webbplats Nordfront och bor i Kungälv med sin sambo, som är en av SMR:s ledare. Nyligen twittrade hon att "vårt folk måste skaffa fler barn" och att vi måste "skydda vår ras från folkmord".

"Paulina Forslund har åtta barn, något som hade gett henne en moderskapsmedalj i guld om hon levt i Tredje riket", skriver Expressens Gusten Holm.

 

Den här avslöjande artikelserien om bland annat nazisternas brottsliga verksamhet fick, enligt misstankarna, SMR-aktivister att planera en attack mot Expressen. Deras reaktion illustrerar det ökande hotet mot medier som Utgivarna har kunnat konstatera i två utredningar de senaste åren.

- På redaktionerna upplever man att hotbilden förstärkts under de senaste åren. Det ser vi tydligt i den här enkäten och vår tidigare om hoten mot dagspressen. 59 procent av etermedierna menar att hotbilden förstärkts och 56 procent av dagspressen", sade Tobias Lindberg, chefsanalytiker på Utgivarna, när den senaste undersökningen presenterades i juni förra året.