Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nato-vapnen testas – mitt i Norrbotten

Ett Jas-plan landar på Vidsels flygbas.
Peter Hultqvist (S), försvarsminister. Foto: Nils Petter Nilsson
Stridsplan vid Vidsels flygplats. Foto: Ivar Blixt

Hela världen kommer till Norrbottens inland för att testa sina vapen.

Bomber och granater, robotar och fjärrstyrda drönare bryter tystnaden på de vita vidderna.

Goda affärer för staten och jobb till glesbygden – eller hot mot naturen och turismen och tvivelaktigt samarbete med främmande makt.

Meningarna är delade om det gigantiska övningsområdet vid Vidsel, som magasinet Filter rapporterar om i sitt nya nummer

Område stort som Blekinge

STÖRST I EUROPA

Det militära testområdet vid Vidsel i Norrbotten är 1 650 kvadratkilometer stort, det största övningsfältet i Europa. Området är stängt för allmänheten och följer ungefär gränserna för naturreservatet Udtja.

DUBBLAD STORLEK

Foto: Ivar Blixt

1997 utökades övningsfältet med ett ungefär lika stort område som får användas tillfälligt. Därmed fördubblades testområdet och blev totalt lika stort som Blekinge.

FÖRETAG TESTAR

Det svenska försvaret började 1958 att testa planet J35 Drakens beväpning i Vidsel. Verksamheten har sedan utvidgats också till utländska försvarsmakter och internationella företag.

VAPENPROVNING

I dag tillhandahåller Vidsel Test Range bland annat utprovning av nya vapen, övningar i elektronisk krigföring och köldtester på flygplan och helikoptrar.

Vid infarten till basen står två robotar uppställda: en Rb68 Bloodhound 2 på startramp och en Rb 02 (CT-20) på pelare.

På 1950-talet övervägde Sverige på allvar att utveckla atomvapen. Man kunde naturligtvis inte provspränga riktiga atombomber men ville simulera sprängkraften med hjälp av en enorm "konventionell" bomb.

Försvarets forskningsanstalt behövde en provsprängningsplats för det topphemliga projektet och valet föll 1957 på det norrbottniska inlandet. Staten exproprierade ett enormt område mellan Jokkmokk i norr och Älvsbyn i söder - och evakuerade befolkningen.

"Ett eldklot steg mot himlen och formades till ett svampmoln", skriver reportrarna Klas Lundström och Tigran Feiler om bombprovet i magasinet Filter där de i ett långt reportage skildrar hur bombplatsen utvecklades till ett permanent militärt övningsområde, som i dag används intensivare än någonsin.

Den lilla byn Vidsel är sedan 1958 centrum för Europas största område för test av vapen. Först hette det Robotsförsöksplats Norrland och användes bara av svenska försvaret. Under det mera internationellt gångbara namnet Vidsel Test Range är det i dag öppet för i princip alla som betalar. Militära besökare från hela världen syns varje dag i byn och i de natursköna omgivningarna.

Hundratals miljoner rullar in till svenska staten från de utländska kunderna och militärbasen skapar jobb på orten. Men verksamheten blir allt mera kontroversiell och protesterna ökar. Turistbranschen och naturvårdare säger att vapentesterna stör miljön. Aktivister, ofta på vänsterkanten, motsätter sig samarbetet med västalliansen Nato. Och samiska representanter säger att den samiska befolkningen, på vars renbetesmarker bomber nu faller, anser sig vara orättvist behandlad.

- Den militära verksamheten stör renskötseln och den skadar miljön. Vem vet hur mycket fågellivet och fisksjöarna skadas av alla bomber de fäller. Ingen har undersökt det, säger Fia Kaddik, styrelseledamot i det lokala partiet Samernas väl i Jokkmokk och politiker i Sametinget, till Expressen.

- Hela området är gammal renbetesmark. Vissa samebyar får ersättning men inte alla. Renar dör på grund av flygövningarna, en stor veckolång övning har just slutat.

- Jag vill inte att vi ska ta emot främmande militär från Nato och andra länder. De har träningsläger här och prövar sina vapen och sen krigar de runtom i världen, säger hon.

 

Fia Kaddik vill få bort militären från området, som har fördubblats i storlek genom åren och i dag är lika stort som Blekinge. Hon säger att avtalet med staten bör omprövas när det går ut om några år.

Protesterna just nu riktar sig mot en jättelik militärövning i sommar, som inte bara omfattar Vidselområdet utan hela övre Norrland och en bit av Norge. Övningen kallas ACE 15 och genomförs av ett tiotal länder i samarbete med Nato.

Tor Lundberg Tuorda, fotograf och aktivist med samiska rötter, är upprörd över den stora övningen.

- Det är helt otroligt det som håller på att hända nu. Sista veckan i maj och första veckan i juni ... fåglarna häckar, fjällräven får ungar, älgarna och renarna kalvar. Naturens barnkammare, den känsligaste tiden på året, då jävlar ska det tränas med hundra plan i luften samtidigt! säger han till Filter.

- Varenda jävla plätt här, från Harads till norska gränsen, har ägts av samer. Men det har småpåvar på länsstyrelsen ändrat med penndrag. Inget blod har spillts, det är en administrativ stöld. Den största stölden i Sveriges historia, säger han.

 

Också inom turistnäringen är man orolig över den allt intensivare verksamheten på Vidsel Test Range. Förutom området som utrymdes 1958 fick Försvarets materielverk (FMV), som driver anläggningen, 1997 tillstånd att stänga av ett lika stort område vid behov. Det tillståndet har sällan använts, men förra året aviserades att området skulle stängas 25 dagar i år. Exakt vilka dagar skulle meddelas senare, människor som bor och arbetar där skulle tvingas att ge sig i väg med kort varsel. Boende och folk i turistbranschen protesterade kraftigt.

- Vi säljer in paket till våra kunder minst ett halvår i förväg. Då går det inte att säga kom, det kanske går att åka hundspann. Om perioden för tester är den 2 februari till den 5 juli som nu var tänkt så tvingas vi hantera hela den tiden som osäljbar, sade Matti Holmgren, som driver Jokkmokksguiderna som arrangerar hundspannturer, tidigare till Dagens Nyheter.

- Vi säljer vildmarksupplevelser och tystnad. När de testar dånar det som om det vore fullt krig, sade han.

Protesterna ledde till att FMV till slut sköt upp testerna.

Det finns också politiskt motstånd mot vapenproven i Vidsel. Svenska Freds anser att verksamheten undergräver Sveriges arbete för fred och mänskliga rättigheter. Bland annat ska Israel ha testat drönare i Vidsel 2002, samma drönare som senare användes för att bomba civila mål i Gaza.

- Det kan handla om allt från företag som är involverade i korruptionsaffärer till sådana som inte har någon koll på respekten för de mänskliga rättigheterna. Det kan också vara länder som är odemokratiska eller krigförande, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds, till Filter.

Men Försvarsmakten och regeringen anser att Vidsel Test Range är ett viktigt och positivt projekt. Mats Hakkarainen, chef för testverksamheten i Vidsel, säger att man drar in pengar till försvaret, att det militära skyddsområdet bevarar naturen och att samarbetet med samerna är "fantastiskt".

- Jag är jättestolt över att den här verksamheten finns i Sverige och jag vet att det finns andra länder som skulle önska att de hade samma möjligheter. Det är vi som äger det, det är svenskt, säger han till Filter.

 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) skriver i mejl till tidningen att Vidsel-basen är bra för Sveriges internationella relationer och bra för landets ekonomi.

"Att genomföra dessa moment tillsammans med internationella partners, som kan vara både utländska försvarsmakter och industri, är både resurseffektivt och förtroendeskapande", skriver han.

Så det finns inga planer på att upphöra med den lönsamma verksamheten. Tvärtom, i höstas beslutades att investera 150 miljoner kronor i ett nytt flygledartorn.

Den lilla norrbottniska byn fortsätter att vara ett eldorado för officerare och ingenjörer från militärmakter som USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Och för stora privata vapentillverkare som amerikanska Raytheon, italienska Alenia, franska Dassault, paneuropeiska MBDA och svenska Saab.