Nakenbilderna på Kate får kungahuset se rött

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fångades naken. Svenska Se & Hör riskerar att stämmas av det brittiska kungahuset efter att man publicerat topplessbilder på prinsessan Kate.
Foto: STELLA PICTURES
Se & Hörs chefredaktör Carina Löfkvist har fått förklara sitt beslut att publicera topplessbilderna på prinsessan Kate för flera internationella medier.
Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Det svenska kungahuset stämde tyska tidningar även 2003, efter artiklar om att Victoria hade fått en kärleksö av kungen och att Victoria var på väg att gifta sig med prins Nicolaus av Grekland. Flera av tidningarna gick med på att dementera de felaktiga uppgifterna.
Foto: Suvad Mrkonjic
Prinsessan Madeleine fick i början av 2011 rätt av tyska högsta domstolen, efter att tysk press publicerat osanna artiklar. Prinsessan fick skadestånd på över 3,5 miljoner kronor för förtal och intrång i privatlivet. Pengarna skänktes till välgörande ändamål.
Foto: Suvad Mrkonjic
Prinsessan Caroline av Monaco vände sig till tyska domstolar efter att paparazzifotografers bilder på henne ständigt publicerades i skvallerpressen. När hon inte fick helt rätt vände hon sig till Europadomstolen, som konstaterade att publicering av bilderna var brottsligt.
Foto: Lionel Cironneau
Prinsessan Diana dödades 1997 efter en bilkrasch i Paris. Efterföljande paparazzifotografer anklagades för att ha jagat bilen hon åkte i. Nio fotografer åtalades, men frikändes. Senare åtalades även fotografer som tog bilder i samband med olyckan för brott mot privatlivet, men friades.
Foto: Pool/Tim Graham Picture Library
1 / 7

LONDON. Fler tidningar - bland annat i Sverige - har publicerat toplessbilderna på prins Williams hustru Kate.

Bilderna orsakar ilska inom det brittiska hovet.

Hovet har ännu inte bestämt om de ska vidta rättsliga åtgärder mot bland andra svenska Se & Hör.

- Jag kan inte förstå att kungligheter ska behandlas annorlunda än ­andra kändisar. Det tycker jag är dubbelmoral, säger Carina Löfkvist, chefredaktör för tidningen.

Bara någon månad efter att prins Harry orsakade rubriker för att ha fotograferats naken under en fest i Las Vegas har det brittiska kungahuset återigen fått problem med publicerade nakenbilder.

Men den här gången är det prins ­Williams hustru Kate som fastnat på bild utan kläder.

Prinsen och hans hustru reste tidigare den här månaden till södra Frankrike, där de lånat Chateau d'Autet av drottning Elizabeths systerson Viscount Linley. Semestergodset, som har både swimmingpool och tennisbana, ligger ensligt till i Provence. Byggnaden är inbäddad i grönska och läget beskrivs som avskilt från andra turister och invånare.

Paret trodde att de var ensamma - men hade fel.

En fotograf stod några hundra meter bort vid en väg och väntade på rätt tillfälle att ta bilder.

Vetskapen om bilderna fick kungaparet när det franska kändismagasinet Closer i förra veckan på flera sidor publicerade bilder av Kate, när hon solar topless.

Tidningen beskrev dem på sin hemsida:

“Borta är de tillgjorda leendena och strikta kläderna. På semestern glömmer Kate allt".

Chefredaktören Laurence Pieau försvarade sitt beslut med att bilderna inte alls var så kontroversiella och ställde sig helt oförstående till kritiken.

- De här bilderna är inte alls chockerande. De visar en ung kvinna som solar topless, precis som miljoner kvinnor man kan se på stränder. De gjorde inga särskilda ansträngningar att dölja sig. Att kritisera vår tidning är dumt, förklarade hon enligt Daily Mail.

Men det brittiska kungahuset höll inte med.

- De kungliga högheterna är mycket ledsna över att få veta att en fransk publikation och en fotograf har kränkt deras privata sfär på ett sådant groteskt och helt oförsvarbart sätt, sa en talesperson.

Kate och William hade informerats om publiceringen vid frukosten, under deras då pågående besök i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Kort efteråt bekräftade en talesperson för St James's Palace, den del av det brittiska hovet som ansvarar för hertigparet, att de tänkte dra det franska kändismagasinet Closer inför domstol.

“St James's Palace bekräftar att juridiska åtgärder i dag har vidtagits i Frankrike för intrång i privatlivet, av hertigen och hertiginnan av Cambridge, mot utgivarna av Closer Magazine France", stod det i uttalandet.

Journalistuppbådet var stort utanför domstolen i Nanterre i Paris i tisdags morse, när förhandlingarna skulle inledas. Nyheten om det rättsliga processen kring publiceringen av bilderna på Kate har varit mycket väl­bevakad i Storbritannien och de stora tv-­kanalernas reportrar stod utanför domstolen och rapporterade om vad beslutet kunde komma att innebära.

Senare på dagen meddelades att Closer skulle förbjudas att sälja toplessbilderna vidare liksom att återpublicera dem. Tid­ning­en uppmanades att överlämna bildfilerna till det brittiska hovet inom ett dygn. Om de inte höll sig till detta skulle de tvingas böta nära motsvarande en miljon kronor.

Men trots att den franska domstolen förbjudit bilderna från att publiceras igen i Frankrike har de inte lyckats stoppa publicering i andra länder.

Bilderna har den senaste veckan publicerats av det italienska magasinet Chi, irländska Daily Star - och nu även i Skandinavien.

I förrgår framkom att bilderna skulle publiceras i svenska Se & Hör och deras danska systertidning visade dem i går. Den svenska chefredaktören Carina Löfkvist har nu fått förklara sitt publiceringsbeslut i BBC, CNN och flera andra internationella medier.

I onsdags kväll stod hon i direktsändning från ett blåsigt Stureplan i Stockholm och svarade på programledarens frågor i BBC:s “Newsnight", bland annat om vem som hade tagit bilderna.

- Jag kan inte berätta något för dig om det. Jag har ingen kommentar om det. Vi köpte bilderna som vi brukar göra, sa hon.

För Expressen berättar hon att erbjudandet om de uppmärksammade bilderna kom i slutet av förra veckan och att hon inte tvekade att köpa dem.

- Vi köpte bilderna fredagen den fjortonde och då var det bara franska Closer som hade publicerat dem. Det var mycket snack om dem och därför valde vi att publicera dem, det var en orsak. Men jag var inte beredd på att det skulle bli så mycket uppmärksamhet.

Chefredaktören Carina Löfkvist håller med sin franska chefredaktörskollega och menar att bilderna inte är så farliga.

- Vi har publicerat bilder på henne i bikini tidigare och jag vet att de inte var så glada över de bilderna i Storbritannien, även om de var väldigt fina. Men nu har vi inte gjort så jättestort som andra tidningar. Vi har tre sidor med elva bilder. På en bild är hon påklädd, på andra visar hon ju... mycket. Och på vissa bilder är det liksom bara kärleksfullt och som jag har sagt “gulligt". De är världens mest beröm­­da kärlekspar. De smeker varandra, tar på sololja, och självklart är hon topless.

Ser du något som helst problem med att publicera de här bilderna?

- Inte just de här bilderna. Sedan välkomnar jag en diskussion om var gränserna ska gå, men jag kan inte förstå att kunglig­heter ska behandlas annorlunda än andra kändisar. Det tycker jag är dubbelmoral.

Carina Löfkvist säger att det inte är otänkbart att hon fattat samma beslut om bilderna gällt medlemmar i det svenska kungahuset.

- Det är mycket möjligt. Jag bedömer varje sak vi får in utefter ett nyhets­perspektiv. Det är teoretiskt möjligt, svar ja. Det beror på hur de är tagna och var.

Det brittiska hovet uppger för Expressen att de inte avser att ytterligare kommentera vilka rättsliga metoder de kan komma att använda sig av efter publiceringen i Sverige och Danmark.

- Som vi sagt tidigare säger vi inget om möjliga juridiska åtgärder, säger talespersonen.

På Se & Hörs redaktion i Stockholm verkar Carina Löfkvist inte särskilt bekymrad över att det ska bli något juridiskt efterspel.

- Vi har samarbete med advokater. Aller Media är ett stort förlagshus med 42 tidningar. Så att vi får hantera det om det blir så. Det är inte mer med det, säger hon.

Brittiska tidningar har varit snabba att fördöma de utländska tidningarnas publiceringar och flera chefredaktörer har förklarat att de erbjudits att köpa bilderna av Kate men tackat nej, bland dem Daily Mirror och Daily Mail.

Enligt Brian Cathcart, professor i journalistik vid Kingston University i London är förklaringen mycket enkel.

- Det har att göra med vad som är smakfullt. Tidningarna vet att om de publicerar bilder av hertiginnan kommer de att få folket emot sig. Folk skulle bli otroligt arga. Jag tror att det finns chefredaktörer som vill publicera bilderna och jag tror att de skulle hitta en publik för dem. Men det skulle bli för mycket ilska bland läsarna för att det skulle vara värt det.

Cathcart hävdar också att de brittiska tidningarnas beslut att avstå bilderna inte har att göra med pressetik - och att det inte är en effekt av pressutredningen, som kom till efter avlyssningsskandalen kring söndags­tabloiden News of the World.

- Det har inget att göra med etik och det har inget att göra med Leveson-utredningen. Det har bara att göra med en medvetenhet om vad läsarna skulle vara beredda att acceptera, säger han.

Tidningen The Sun var den enda brittiska tidningen som publicerade de omdiskuterade nakenbilderna på prins Harry i Las Vegas, trots att det brittiska hovet varnade medierna att det kunde innebära en kränkning av privatlivet. Chef­redaktören Dominic Mohan menar dock att det är annorlunda med bilderna på Kate.

- The Sun har inte för avsikt att inkräkta i det kungliga parets privatliv. Omständigheterna är andra än de som gällde bilderna av prins Harry i Las Vegas. Som vi sa då, han var på en fest på ett hotell med en stor grupp främmande människor och en av de som fanns där offentliggjorde bilden, säger Mohan enligt BBC.

I Frankrike har polis fått instruktioner av åklagare att samla in information om tidningen Closers medarbetare sam­tidigt som de överväger att inleda en utredning om brott mot parets privatliv. Uppgifter om att tidningens redaktion i Paris sökts igenom av polis har dock tillbakavisats av åklagaren, uppger BBC.

Fotografen kan enligt Daily Mail riskera fängelsestraff och uppemot 400 000 kronor i böter om han skulle ställas inför anklagelser om brott och dömas.

Fotografen uppges vara en engelsman, som är bosatt i södra Frankrike. En kollega, paparazzifotografen Pascal Rostain, uppgav för Daily Mail att engelsmannen hade skickats till platsen av magasinet Closer, för att försöka få bilder på William och Kate.

- Han tjänade inte speciellt mycket på sin insats. Han hade kunnat sälja dem för 10 000 euro. Men i själva verket fick han bara sitt arvode för att åka dit och ta dem. Han lade inte ut dem till försäljning på marknaden heller, där han kunde ha tjänat betydligt mer, säger Rostain till Metro Lyon.

Prins William och Kate, som mitt under uppståndelsen försökt hålla god min under sitt Asienbesök, har nu återvänt till Storbritannien. De har själva inte sagt eller visat något om vad de tycker om bilderna - snarare tvärtom verkat oberörda och fyrat av sina vanliga leenden framför fotograferna.

Men enligt Closers chefredaktör Laurence Pieau har paret anledning att oroas för fler publiceringar.

- Det finns intima bilder som vi inte har publicerat och som vi inte kommer att publicera. Men förmodligen kommer andra tidningar välja att publicera dem, säger hon.

FAKTA

Kungligheter

i rätten - fyra

tidigare fall