Mordet på Engla ledde till nytt Polissverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Polisregion StockholmPolisområden: Stockholm city, Stockholm nord, Stockholm syd, GotlandHuvudort: StockholmChef: Ulf JohanssonAntal poliser: 5241Medborgarlöfte: Åtgärder i Södertälje mot buskörning med mopeder/motorcyklar och missbruk av raketer och smällare.
Polisregion VästPolisområden: Göteborg, Älvsborg, Fyrbodal, Skaraborg, HallandHuvudort: GöteborgChef: Klas FribergAntal poliser: 3489Medborgarlöfte: Fokusera på problemet med störande mc/mopedåkning i stadsdelen Angered i Göteborg.
Polisregion SydPolisområden: sydöstra Götaland, sydvästra Götaland, nordvästra Skåne. södra Skåne, MalmöHuvudort: MalmöChef: Annika StenbergAntal poliser: 3518Medborgarlöfte: Att öka tryggheten i området runt centralstationen i Lund.
Polisregion ÖstPolisområden: Jönköping, Södermanland, ÖstergötlandHuvudort: LinköpingChef: Ulrika HerbstAntal poliser: 1700Medborgarlöfte: Att öka tryggheten i Nyköping och Oxelösund.
Polisregion BergslagenPolisområden: Dalarna, Värmland, ÖrebroHuvudort: ÖrebroRegionpolischef: Dan PerssonAntal poliser: 1377Medborgarlöfte: Att öka tryggheten i Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors.
Polisregion MittPolisområden: Gävleborg, Uppsala, Västmanland.Huvudort: UppsalaRegionpolischef: Carin GötbladAntal poliser: 1497Medborgarlöfte: Öka tryggheten för ungdomar i skolan och på fritiden i Sandviken.
Polisregion NordPolisområden: Jämtland, Västerbotten, NorrbottenHuvudort: UmeåRegionpolischef: Klas JohanssonAntal poliser: 1513Medborgarlöfte: Fotpatrullera i centrala Piteå. Minska buskörningen i samhället sommartid i Arvidsjaur.
Dan Eliasson blir rikspolischef.
Foto: Olle Sporrong
1 / 9

Sverige har en ny polisorganisation.

De 23 tidigare myndigheterna har blivit en.

Det tragiska mordet på en tioårig flicka drev fram den största förändringen i myndighets-Sverige i modern tid.

Tidigt på morgonen 4 juni år 2000 hittades Pernilla Hellgren, 31, mördad i en skogsdunge utanför Falun. På kvällen hade hon varit på en musikfestival med sin syster. När hon gick ensam hem på natten såg flera vittnen en man som följde efter henne.

Polisen i Dalarna lyckades inte hitta gärningsmannen. När professor Leif GW Persson senare utredde deras arbete, konstaterade han flera allvarliga brister.

Dalapolisen hade lagt ner stora resurser på att kontrollera misstänkta inom sitt eget distrikt. Det ledde bland annat till att det två gånger inkomna tipset om lastbilschauffören Anders Eklund blev liggande. Han bodde ju på andra sidan länsgränsen, i Gävleborg.

Den 5 april 2008 mördade Anders Eklund tioåriga Engla Höglund i Stjärnsund i Dalarna. Ett fasansfullt dåd som skakade Sverige. När Eklund åkte fast några dagar senare erkände han att han även mördat Pernilla Hellgren.

Det skapade ett trauma som svensk polis fortfarande inte hämtat sig ifrån.

- En polisiär mardröm, var Leif GW Perssons omdöme.

Englas mamma Carina Höglund stämde staten och ville ha skadestånd för polisens sjabbel. I sin stämning angav hon 60 brister när det gäller polisens spaning, tipshantering, granskning och metoder angående mordet på Pernilla Hellgren. Hade det lösts hade hennes dotter varit i livet.

- Man fick upp ögonen för hur dåliga polisutredningar kan bli och att de inte jobbade över gränserna tillräckligt bra. Hade de följt sina egna regler för hur utredningen skulle gå till hade de hittat Eklund tre månader efter mordet på Pernilla, säger Carina Höglund i dag.

Carina Höglund, Englas mamma.
Foto: Anna-Maria Nordström

Hon fick aldrig något skadestånd, men budskapet gick fram. Dåvarande justitieminister Beatrice Ask ansåg att mordet på Engla Höglund var ett av flera exempel på att den svenska polisen inte fungerade tillräckligt bra. Hon tillsatte en utredning med syfte att göra polisen mer effektiv.

- Mitt intryck var en väldigt stark önskan från polisen själva för en förändring. Det fanns flera exempel på att organisationen inte fungerade, att den ena handen inte visste vad den andra gjorde. Engla var det mest tragiska i det sammanhanget, säger förra civilministern och riksdagsledamoten Inger Davidson, som var Kristdemokraternas representant i utredningen "En sammanhållen svensk polis" som presenterade sitt betänkande 2012.

Inger davidsson, KD, före detta civilminister.
Foto: Olle Sporrong

Sen gick det undan.

Den 1 januari i år genomfördes utredningens förslag. De 21 polismyndigheterna landet runt, Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska laboratorium har blivit en myndighet. Ny rikspolischef är Försäkringskassans förre generaldirektör Dan Eliasson.

- Den tidigare organisationen medförde tydliga begränsningar i att jobba effektivt. Nu sprängs de organisatoriska bojorna, sa han på en presskonferens på polishuset i Stockholm 9 januari.

Han kallade det den största förvaltningsreformen i modern tid i Sverige.

- Svensk polis är mycket, mycket duktig och håller hög internationell klass. Den svenska polisorganisationen har däremot inte hållit samma höga klass.

Efter nio dagar på jobbet var Dan Eliasson övertygad om att förutsättningarna är bättre nu, även om han flaggade för att de närmaste två åren kommer att vara "stökiga" när förändringarna ska genomföras.

- Men vi får bättre samarbete över hela landet, mer operativa muskler och bättre förmåga att hantera mängdbrottslighet.

När jag frågar honom på tu man hand om "den polisiära mardrömmen" som ledde fram till mordet på Engla Höglund blir den nya rikspolischefen märkbart tagen.

- Mordet på Engla skedde i mina hemtrakter. Jag kommer från Garpenberg som ligger två mil från Stjärnsund.

Han tystnar en stund.

- Misstag kan säkert göras även i framtiden, men risken för att detta ska hända igen begränsas avsevärt i den nya organisationen. Vi får en bättre geografisk samordning av verksamheten, vi får nationella IT-system och metodiken att utreda brott ska vara kvalitetssäkrad på ett helt annat sätt än tidigare.

Landet indelas i sju polisregioner som ska vara så stora att de har kompetens på samtliga områden.

Men alla är inte lika nöjda.

- Det går för snabbt och man tillsätter tillförordnade chefer som inte har rätt kompetens. Det är både skakigt och oroligt i organisationen, säger polisförbundets ordförande Lena Nitz i en intervju med Svenska Dagbladet.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz.
Foto: Pernille Tofte

"Ny polismyndighet feltänkt" var rubriken på en debattartikel i Svenska Dagbladet av Bo Wennström, professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet. Han menar att omorganisationen är "influerad av flummiga managementteorier" och dömd att misslyckas.

Han tar som exempel att det i kravprofilen för de nya polisområdescheferna står att de ska vara duktiga på att hålla budget. Men, frågar han sig, kommer de att klara att vara kommenderingschefer vid terrordåd och andra allvarliga händelser?

Den nationella operativa avdelningen, NOA, ska ledas av ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving. Han svarar så här på kritiken:

- Den är helt fel. Jag tillsatte tre nya områdeschefer i Stockholm och de kommer att klara kommenderingar på otroligt bra sätt. En av dem var nationell kommenderingschef för bevakningen av EU-valet och valet till riksdagen.

Han talar om Carolina Paasikivi, ny chef över polisområde syd i Stockholm, och det taktiska geniet bakom polisens framgångsrika kommendering vid nazistiska Svenskarnas partis demonstration i Stockholm under valrörelsen i höstas.

- Hon är faktiskt i världsklass, säger Tommy Hansson, med 20 år som närpolis och kvarterspolis i Bagarmossen och Skogås i Stockholm.

Nu är han facklig förtroendeman, ansvarig för nättidningen Blåljus.nu och också en av de kritiska:

- Frågan är om detta är den medicin som svensk polis behöver. Vi är i dag lika många poliser i förhållande i folkmängden som vi var 1985. Vi har inte ett samhälle som ser ut som det gjorde då. Det kan vara 5 000 fler poliser vi behöver, det kan vara 8 000. Då skulle vi hålla jämna steg med brottsutvecklingen.

Tommy Hansson menar att det alltid blir de lokala poliserna som får rycka in när resurserna tryter, när det blir stora händelser som besök av Obama, demonstrationer och stökiga fotbollsmatcher.

I den nya organisationen är en kraftig satsning på lokal verksamhet en av de bärande tankarna.

- Mer än hälften av verksamheten ska bedrivas i lokala polisområden. Vi skjuter ut ännu mer resurser dit. Vi ska komma överens med lokala aktörer om problembilden och anpassa insatserna efter det, säger Dan Eliasson.

Det var en av de viktigaste delarna i utredningen som Inger Davidson var med i:

- Jag har själv varit med och tryckt på att väldigt mycket av polisarbetet ska skötas lokalt och att de arbetar på det sättet ska få en högre status. Medborgarlöften som vi föreslog är ett exempel som jag tror mycket på.

Carina Persson är biträdande regionpolischef i Göteborg, där man redan hunnit ta fram ett så kallat medborgarlöfte i stadsdelen Angered.

- Vi har enats om en problembild efter att ha haft dialog med medborgarna och trygghetsmätningar. Vi kom fram till att mopedåkning är ett otryggt och störande moment, och att mopeder också används vid narkotikaförsäljning och som transportmedel i samband med skjutningar.

Medborgarlöftet i Angered 2015 blev därför insatser mot mopedåkning.

- Det är precis sådana enkla saker vi har kommit fram till i Fisksätra. Tar man inte tag i dem utan väntar på att det ska bli grövre brottslighet, då hinner det gå för långt, säger Inger Davidson som varit ordförande i trygghetsrådet i miljonprogramsförorten Fisksätra i hemkommunen Nacka.

Englas mamma Carina Höglund är numera aktiv i Centerpartiet i hemkommunen Hedemora.

- Jag tycker det är jättebra med den nya polisorganisationen. Polisen behöver samarbeta bättre. Men hur bra man än skärper upp det så finns alltid den mänskliga faktorn. Det gäller att ha rätt person på rätt plats. Och så är det viktigt att man inte missar landsbygden. Det är många rädda för här.