Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade tsarfamiljen sörjs fortfarande av ryska folket

Tsarfamiljen mördades under den ryska revolutionen i juli 1918.Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
Tsaren Nikolaj II tvingades abdikera i mars 1917.Foto: AP / AP TT / NTB SCANPIX
Under natten mot tisdagen, exakt 100 år sedan tsarfamiljen mördades, samlades tusentals ryssar i Jekaterinburg för att hedra deras minne. Foto: ANTON BASANAEV / AP TT NYHETSBYRÅN

100 år har gått sedan den ryska tsarfamiljen brutalt avrättades av bolsjevikerna.

Gåtan om familjens öde fick sitt svar när de sista familjemedlemmarna hittades 2007.

Nu söker arkeologer efter kvarlevorna från Michail Romanov – tsaren Nikolajs lillebror, som styrde Ryssland i bara en dag.

Det är mars 1917 och den ryska revolutionens början när tsaren Nikolaj II tvingas abdikera. Den brutala avrättningen av honom och resten av tsarfamiljen Romanov har sedan dess mynnat ut i ett av 1900-talets största mysterier.

Nikolaj, hustrun Alexandra av Hessen och barnen Olga, Tatjana, Maria, Anastasia och Aleksej tillbringar en lång tid i fångenskap efter abdikationen. Samma sommar häktas familjen och förs till staden Tobolsk, Sibirien. I april året därpå förflyttas de till fängelseliknande förhållanden i staden Jekaterinburg, intill de ryska Uralbergen.

Där lever tsarfamiljen omgivna av bolsjevikernas vakter, övermålade fönster och skyddsmurar. Familjen anpassar sig till omständigheterna – enligt tidningen Independent ska döttrarna Maria and Anastasia exempelvis ha blivit vänner med sina vakter för att slippa ha tråkigt. Under tiden fortsätter den ryska revolutionen. Natten till den 17 juli 1918 blir familjens sista.

 

Tsaren Nikolaj II tvingas abdikera i mars 1917 och förs först till Tobolsk i Sibirien och senare till Jekaterinburg – där de avrättas i juli 1918. Foto: STR / EPA ITAR-TASS FILES

 

Massmordet tar 20 minuter

Klockan ett på natten väcks familjen, deras fyra betjänter och en familjeläkare ur sin sömn. Bolsjevikernas fiender Vita armén närmar sig och man samlar tsarfamiljen i källaren under det stora huset.

Ett tiotal beväpnade män från bolsjevikernas hemliga polis Tjeka kommer sedan in i rummet. När husets kommendant läst upp bolsjevikernas dödsdom börjar arkebuseringen, först skjuts föräldrarna och sedan barnen. Under de 20 nästkommande minuterna mördas hela den ryska tsarfamiljen. 

Men tsardöttrarna lyckas hålla sig vid liv något längre än de andra. Flickorna bär nämligen över ett kilo diamanter och ädelstenar innanför kläderna. Anledningen är att smyckena ska kunna finansiera en eventuell flyktväg, skriver Independent. 

Under mordnatten den 17 juli fungerar de i stället som en rustning mot gevärskotten. Bolsjevikerna försöker därför sticka ihjäl döttrarna, eller krossa deras skallar med pistolkolvar.

 

LÄS ÄVEN: Ryska dumans försvar till skandalfilm om tsar 

 

Utger sig för att vara Anastasia fram till sin död

Enligt Independent är två av flickorna är fortfarande vid liv när Romanov-familjens kroppar lyfts ut till en lastbil, som kör dem till en plats där de kläs av nakna, bestjäls på värdesaker och bränns. 

Myten om att prinsessan Anastasia lyckas fly – och sedan dess lever gömd någonstans i världen – överlever resten av 1900-talet.

Minst tio kvinnor utger sig för att vara Anastasia under de följande decennierna. Den mest kända av dem är tyskfödda Anna Anderson, som avlider 1984 och ända fram till sin död påstår sig vara den ryska storfurstinnan.

Efter Andersons död jämförs hennes DNA med brittiske prins Philips, eftersom han har långtgående släktband med det ryska kungahuset. Testerna visar inget släktskap mellan Anderson och familjen Romanov.

 

Ett av de sista fotografierna på tsarfamiljen, från september 1917, är tagit i Tobolsk. Nikolaj II och barnen sitter på en bänk framför ett staket. Foto: WIKIMEDIA COMMONS / WIKIMEDIA COMMONS BYLINE: SE BILDBESKRIVNING

 

1991 hittas nio kroppar

Totalt har cirka 200 personer utgett sig för att vara en överlevande från Romanov-familjen, skriver Independent.

1991 grävs kvarlevorna från nio kroppar upp i skogen utanför Jekaterinburg. Då har den lokala geologen Alexander Avdonin känt till massgraven i ett decennium och hållit den gömd under kommunisttiden, enligt tidningen.

Kropparna visar sig tillhöra den ryska tsarfamiljen – men två av dem, lillebrodern Alexej och en av hans systrar, saknas.

Familjen får sin riktiga begravning i S:t Petersburg 1998. Den före detta kommunistiska presidenten Boris Jeltsin fastslår då att 1900-talet lärt världen en läxa – att politisk förändring aldrig mer får ske genom våld, skriver Town and Country Magazine.

 

LÄS ÄVEN: Rysk tystnad trots 100 år sedan revolutionen 

 

Hela tsarfamiljen helgonförklaras

2001 helgonförklaras hela tsarfamiljen av den rysk-ortodoxa kyrkan. Sökandet efter de två sista syskonen fortsätter ända till 2007 – nästan 90 år efter massmordet. Då hittar hobbyarkeologer en ny grav 70 meter bort från den första, fylld med dussintals förkolnade benbitar som någon försökt kremera.

Det råder oenighet mellan ryska och amerikanska forskare om det är Maria eller Anastasia som vilar i den nyfunna graven. Men benbitarna tillhör bevisligen Alexej och en av hans systrar – vilket innebär att hela tsarfamiljen blivit hittad, och att Anastasia dödades samtidigt som de andra familjemedlemmarna. Mysteriet om Anastasias öde får sitt svar.

 

Natten till tisdagen samlades tusentals ryssar i Jekaterinburg för att hedra tsarfamiljen, som mördades exakt 100 år tidigare. Foto: ALEKSANDR ABRAMENKOV / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Söker fortfarande Rysslands sista tsar

Men det finns fortfarande upptäckter kvar att göra: i dag genomsöker forskarteam tre olika platser nära staden Perm.

Målet är att hitta storfurst Michail – lillebror till tsar Nikolaj II. Eftersom 12-årige tsarsonen Alexej lider av blödarsjuka är det Michail som får ta över tronen när Nikolaj II tvingas abdikera 1917.

På grund av bristande säkerhet bestämmer sig Michail själv för att abdikera, efter bara en dag. Men i praktiken är han Rysslands sista tsar. Han tros ligga begraven i området tillsammans med sin sekreterare Nicholas Johnson, efter att de båda avrättats av bolsjevikerna 1918.