Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Modevärldens mörka historia synlig än i dag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Coco Chanel hade ett långt förhållande med en nazistofficer och har anklagats för att ha varit nazist.
Foto: Stella Pictures

Hugo Boss var nazist och gjorde uniformer till Hitlers SS-soldater.

Coco Chanel hade ett långt förhållande med en nazistofficer och umgicks med nazisteliten i Paris under andra världskriget.

De är långt ifrån de enda modeskaparna med kopplingar till nazismen. Modevärlden har inte gjort upp med sin mörka historia.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via iTunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

Kontoren är fyllda av dem. De är överallt på gatorna i finanskvarteren, i parlamenten, i rättssalarna. Hugo Boss kostymer är en vardagsuniform för många kostymklädda män och kvinnor världen över.

Men från början bars de av nazister.

Designern Hugo F Boss fick sitt stora genombrott genom att tillverka SS-soldaternas uniformer. Beställningarna från nazistpartiet lade grunden till en av världens mest framgångsrika kostymtillverkare.

Under kriget använde Hugo Boss slavarbetare i sina fabriker. De fick bo i ett fångläger på fabriksområdet med "mycket osäker hygien och mattillgång".

Efter kriget hävdade Hugo Boss att motiven endast var kapitalistiska. Men enligt Roman Koester, ekonomisk historiker som forskat i frågan, är det uppenbart att Hugo Boss själv även ideologiskt var en hängiven nazistsympatisör.

"Det är tydligt att Hugo F Boss inte enbart gick med i partiet för att det gav honom kontrakt på att få producera uniformer, utan även för att han var en anhängare av nationalsocialismen", skriver han i sin bok "Hugo Boss 1924-1945".

För Hugo Boss var det ett drömuppdrag, att klä tredje rikets mäktigaste män.

- Hugo Boss berättade om beställningar från nazistpartiet i sin reklam, säger Patrik Steorn, forskare och lektor i modevetenskap vid Stockholms universitet.

Nazisterna var fåfänga. Hitlers stora intresse för konst och arkitektur är känt, de konstnärliga idealen stod i centrum för hans världsbild. I boken "Härskarplanen" beskriver författaren Heather Pringle hur Heinrich Himmler, chef över SS, uppmanade sina män att se på sig själva som en ny genetisk aristokrati. "Himmler försäkrade sig om att SS-männen såg eleganta ut. Den tyska firman Hugo Boss tillhandahöll SS-uniformerna". Hon beskriver att de var klädda i svart med förbandstecken i silver på kragarna, och med en silver-döskalle på mössan. Om uniformen skriver hon att "Den injagade fruktan i motståndaren och ökade männens sex appeal och chanser till framgång hos flickorna".

Författaren Susan Sontag är inne på samma spår i essän "Fascinating Fascism" där hon beskriver hur nazisterna ville kanalisera undertryckt sexualitet i politisk makt. Det tog sig i uttryck i allt från hur de byggde upp sina scener och manifestationer till hur de klädde sig.

Det estetiska var ett viktigt verktyg för Hitler. Det skulle även ena folket och skapa en nationell identitet - ett vanligt totalitärt maktgrepp som syntes även i det gamla Sovjet och i fascismens Italien.

- Det ger den egna rörelsen en historia och stärker den berättelse man vill få ut. Nazismen valde en kylig, hård stil som anspelar på klassicismen och eviga värden, det stämde överens med deras syn på sig själva och på sin ideologi, säger Patrik Steorn.

De ville skapa ett nationellt alternativ till den modemässigt dominerande franska, kontinentala stilen som de såg som vek. En stil som bättre passade de nazistiska idealen med styrka, hårdhet och auktoritet. Men också med referenser till nationell historia.

Adolf Hitler skapade ett nationellt institut för tyskt mode för att stimulera den tyska textilindustrin och göra den mer arisk.

Hugo Boss är inte den enda modedesignern som haft kopplingar till nazismen. En av modevärldens största ikoner, den hyllade franska designern Coco Chanel, hade ett förhållande med den 13 år yngre tyske officeren Baron Hans Gunther von Dincklage, kallad Spatz.

På Hotel Ritz i Paris, dit hon flyttade när tyskarna ockuperat staden, umgicks hon med nazitoppar som Göring och Goebbels. I boken "Sleeping with the Enemy" av journalisten Hal Vaughan, anklagas Chanel för att själv ha varit nazist och arbetat som spion för Abwehr, den tyska militärens underrättelsetjänst. Spionmisstankarna har inte bekräftats, och anklagelserna mot henne har bestridits.

- Coco Chanel användes troligtvis som en galjonsfigur av nazisterna, som ville ha henne i propagandasyfte. Men paradoxalt nog gjorde även engelsmännen det, hon var nära vän med Churchill. Hon var en viktig politisk symbol, för hon stod verkligen för den moderna modebranschen, säger Patrik Steorn.

De tyska bröderna Adolf och Rudolf Dassler, som startade Adidas och Puma, var medlemmar av nazistpartiet och på catwalken i Paris sattes de juvel- beströdda nazistfruarna frontrow på visningar hos designers som Christian Dior.

I efterhand kan det verka ironiskt att modehusets tidigare chefsdesigner John Galliano för två år sedan fick sparken efter att han fångats på film där han gjort Hitlerhyllningar och antisemitiska uttalanden.

Men varför har modevärlden så länge lyckats komma undan med sina politiska kopplingar?

- Jag skulle inte vilja säga att modeföretag undgår granskning. Men historiskt sett har modeindustrin inte utgått från att vara politiskt korrekt eller ta ställning i samhället. Mode som fenomen associeras ofta till drömmar och verklighetsflykt. Det är mer på senare år man börjat prata om hållbarhet och ansvarstagande, säger Ulrika Berglund, doktorand på centrum för modevetenskap på Stockholms universitet.

Modevärlden tycks ha en särskild böjelse för nazismens estetik. För några år sedan placerades nazisterna och Hitlers favoritbefäl Erwin Rommel på amerikanska magasinet GQ:s prestigefulla lista över århundradets 200 mest välklädda män. Tidningens chefredaktör James Brown prisade Rommel för sin förmåga att vara "stilfull i motgång", vilket kostade honom jobbet.

Få andra ideologier har haft ett så tydligt estetisk profil. Stilen "Nazi chic" är stor framför allt i Asien.

- Modevärlden handlar mycket om att väcka uppmärksamhet och att göra någonting uppseendeväckande. Subkulturer handlar om att ta fram det dubbelsidiga, det ambivalenta och på gränsen till provocerande, säger Patrik Steorn.

Populärkulturen refererar ständigt till nazismen. Den så kallade Hitler Jugend-frillan har länge varit populär i hipsterkretsar och på nätet cirkulerar bilder på "Adolf Hipster", Adolf Hitler stylad som hipster, med randig tröja och tygpåse i handen.

- Att nazismen är så vanlig i populärkulturen beror mycket på den enorma exponering som nazityskland har haft egentligen sedan det begav sig. För att det var så spektakulärt iscensatt, säger Eva Kingsepp, medievetare på Stockholms universitet och medförfattare till boken "Hitler für alle", som handlar om hur nazismen speglats i svensk populärkultur.

- Oftast tas hakkorset och andra symboler bort, men man ser på designen att det är nazistuniformerna som legat till grund. Det har etablerats vissa klädkoder för vad som är nazistiskt, och mycket av det härstammar från Hugo Boss uniformer, säger hon.

Hugo F Boss var en hängiven nazisympatisör.

Teknik till förintelsenJudar fick bygga gaskammareHitlers folkbil blev en succéAndra företag med nazist- historia

IBM: I New York Times-bestsellern "IBM and the Holocaust" kartläggs hur företaget IBM samarbetade med nazisterna och hjälpte dem planera förintelsen genom att utveckla maskiner och teknik som på olika sätt användes vid koncentrationslägren och för att jaga enskilda individer.

SIEMENS: Använde judiska slavarbetare under förintelsen, som bland annat fick hjälpa till att bygga gaskammare. För tio år sedan blev det skandal när företaget försökte registrera varumärket "Zyklon", väl likt namnet på den giftiga gas som användes i koncentrationslägren, Zyklon B. Siemens bad om ursäkt och sa att de inte insett kopplingen. Källa: BBC

Volkswagen, Porsche och Ford: Ferdinand Porsche, mannen bakom Volkswagen och Porsche, arbetade för Hitler. Det var på Hitlers order han gjorde "folkbilen" Beetle, som blev en stor succé. Även Henry Ford gjorde bilar åt nazisterna, men även åt de allierade. Han var en känd antisemit som tog emot en speciell medalj från nazisterna. Källa: Der Spiegel, Washington Post