Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Modellagenturens unika idé – alla modellerna är över 45

De flesta modeller hos agenturen Oldushka är över 60 år, den yngsta är 45. Foto: Privat

Åldern är bara en siffra. 

Det vet Ryska modellargenturen Oldushka där den yngsta modellen är 45 och de flesta över 60. 

– De är ett inspirerande exempel som visar att det är möjligt att vara vacker i sin egen ålder, har agenturens grundare Igor Gavar sagt om modellerna till Vogue

Det har hänt en hel del i mode- och skönhetsbranchen de senaste åren. 

Kosmetikmärkena L'Oréal och Cover Girl har till exempel anlitat modeller som bär hijab. Samtidigt använder sig fler och fler märken av plus size-modeller, modeller som helt enkelt bär en större storlek. 

Därtill syns fler äldre fotomodeller på visningar runtom i världen. Förra året startades exempelvis Fifty plus fashion week där modellerna var 50 år eller äldre. 

För det är självklart så att man kan vara mycket vacker även när man är gammal.  

Det vet till exempel L'Oréal som lät två av sina ambassadörer, skådespelarna Jane Fonda, 80, och Helen Mirren, 72, gå på catwalken i Paris i höstas. 

Hur det gick? 

Det blev en storsuccé förstås. 

Hos modellargenturen Oldushka är den yngsta modellen är 45 år och de flesta är över 60. Foto: / OLDUSHKA

Fotografen startade agentur

En annan som jobbar med äldre modeller är den ryske fotografen Igor Gavar. 

För ett par år sedan drev han ett projekt där han fotograferade äldre personer i sina vardagskläder och lade ut bilderna på sin blogg. 

Bloggen med de silver- och vithåriga skönheterna blev starten för Oldushka – modellagenturen där den yngsta modellen är 45 år och de flesta är över 60. 

– Skönhet är en kvalitet som värderas mer med åren. Jag stötte på några intressanta ansikten och ville göra ett separat projekt med dem. En modellagentur blev det projektet, berättade Igov Gavar för Vogue förra året. 

Modellerna populära i Ryssland

Oldushka har nu drygt 18 modeller i städer över hela Ryssland, bland annat i Moskva och St. Petersburg. Enligt Vogue syns Oldushkas modeller i många olika sammanhang i Ryssland – bland annat i det kända varuhuset TSUM:s kataloger, lokaltidningar samt i en YSL-kampanj. 

En av Oldushkas modeller, 63-åriga Valentina Yassen, har berättat för Vogue att hon var nervös för att hennes rykte skulle ta skada om hon började arbeta som modell. 

– Jag var professionell skådespelare och i många år arbetade jag på teatern. Jag var nervös över att bli modell, men min son övertygade mig. Han sa "mamma du är inte så populär att du kommer förstöra ditt rykte som skådespelare för att du låter dig fotograferas till en reklamkampanj. Du kommer inte att förlora någonting, däremot kanske du öppnar upp möjligheter för dig själv", sa Valentina Yassen.  

 

Valentina Yassen, 63, är en av Oldushkas modeller. Foto: Privat

 

Motverkar stereotyper

Igor Gavar menar att de modellerna förändrar stereotyper – om hur äldre människor ser ut, kan se ut och om vad som är vackert. 

–  De är ett inspirerande exempel som visar att det är möjligt att vara vacker i sin egen ålder, sa Gavar vidare till Vogue. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!