Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministerbråket om vargjakten

Foto: Darren Starling
Att jaga eller inte jaga.
Den frågan fick 12 000 svar när jägare över hela landet anmälde sig för att skjuta varg - efter över 40 år av jaktförbud.
På fyra dagar var allt över.
Hetsjakt, tycker Naturskyddsföreningen, som har forskarna i ryggen när de varnar för utrotning.
Nödvändigt, säger jägarna, som vittnar om slaktad tamboskap och vargbitna hundar.
Men i den bitska vargdebatten har motparterna två saker gemensamt: de säger sig bägge vilja värna vargen och ingen förstår vad miljöminister Andreas Carlgren talar om.

FAKTA

Mikael Karlsson, ordförande i naturskyddsföreningen
Torsten Mörner, jägareförbundet

En enda varg. Så liten var den svenska vargstammen 1974. Orsaken var att vargarna skjutits av fram till mitten av 60-talet. Då betalade staten ut skottpengar på varg. När man fridlyste vargen 1966 fanns det ett tiotal kvar. Men jakten fortsatte, i form av tjuvskytte, och åtta år
senare fanns det alltså bara en enda varg kvar.
Den svenska vargen räddades av invandrande djur från Norge, och de runt 210 vargar som finns i Sverige i dag, främst i Värmland, Dalarna, Västra Götaland, Örebro och Gävleborg, härstammar alla från tre vargar.
210 - siffran är färsk. För bara några veckor sedan låg den på runt 237. Mellanskillnaden kan spåras tillbaka till 2006. Då tillsatte regeringen Persson en utredning, som 2007 kom fram till att jakten på varg borde återupptas - efter drygt 40 år.
I oktober förra året klubbades frågan i riksdagen och 2 januari i år inleddes jaktperioden. Och i samma sekund som första skottet brann av ute i de svenska skogarna exploderade också en infekterad vargjaktsdebatt.
Tonen har varit hård. På bägge sidor i debatten har det förekommit extrema åsiktsyttringar. Flera jägare har mottagit dödshot. Men också vargjaktsmotståndare har blivit utsatta. Mikael Boberg, 52, från Filipstad, har kritiserat vargjakten i lokalpressen. Han fick inbrott i bilen och en lapp på golvet med texten "Jävla vargälskare".
- Det är ytterst olyckligt att det finns sådant här, från båda håll. Jag beklagar det, säger Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet.
Samtidigt har det strömmat in brev till regeringen från människor som är arga över att man återinfört vargjakten.
"Dessa dagar skäms jag över att vara svensk", skriver en person till miljöminister Andreas Carlgren.
Det råder ingen tvekan om att vargen, och i synnerhet vargjakten, väcker känslor. Torsten Mörner lägger en del av ansvaret för den upphetsade stämningen på medierna.
- Ni i medierna har drivit på det här och ridit på den känslomässiga stormen, i stället för att plocka fram fakta, säger Mörner.
Han fascineras över hur folk i städerna kan ha så mycket åsikter om något som inte berör dem.
- Tänk om vi skulle intressera oss lika mycket för era vägtullar, och säga att det är klart att ni ska ha vägtullar. Men det skiter väl vi i. Så har värmlänningar sagt om stockholmare till mig, säger han.
Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, tror de starka känslorna beror på svenskarnas fallenhet för skog och mark.
- En majoritet av svenska folket hyser en stark kärlek till naturen. Och när man storskaligt går på det kanske mest hotade däggdjuret i Sverige, då blir folk väldigt upprörda, säger han.
Enligt de nya reglerna ska det finnas högst 210 vargar i Sverige. Fram till nyligen fanns det cirka 237 vargar, och därför sköts 28 i början av januari. På fyra dagar var kvoten fylld och jakten över. Skyddsjakt, där man skjuter en specifik varg som ställer till med problem, har funnits länge.
Men varför måste vargen skjutas? Sverige har jämfört med flera andra länder ganska få vargar. I till exempel Spanien finns det över 2000 vargar, så även i Rumänien. I Kanada och Ryssland handlar det om cirka 50 000 vargar.
Svenska Jägareförbundet vittnar om hur vargen ställer till stora problem.
- Den dödar tamboskap, tar jägarnas hundar, och den går in på gårdsplaner och tar andra hundar. Vargen upplevs som något som påverkar livet. Man tycker det är obehagligt att det finns vargar som stryker runt husen, säger förbundets ordförande Torsten Mörner.
Naturskyddsföreningen tycker att skyddsjakten räcker, och att vargstammen i stället borde bli större. För att visa på det hänvisar man till forskningen.
- Vargen är klassad av forskarna som akut hotad. De menar att en decimering av stammen ökar hotet mot vargen, säger Mikael Karlsson.


Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet, förklarar risken för utrotning.
- Ingen kan säga säkert vad som händer, men erfarenhetsmässigt är detta en väldigt låg nivå. Med den här storleken på 200 djur så kommer den genetiska variationen minska på sikt, och det kommer att öka risken för utrotning. Historien visar att det har skett utrotning av andra arter i sådana här sammanhang, säger han.
28 vargar sköts, så att 237 blev 210. Märker ni att matematiken inte stämmer? Ja, egentligen blev de 209, om nu siffrorna varit exakta. I Dalarna överskred man nämligen kvoten med en varg. Dessutom skadesköts flera vargar runt om i landet.
- Det har varit olyckligt att det blivit en överskjutning, och att man skjutit för många skott och inte träffat, men det här ska vi se till att det blir mycket bättre nästa år, säger Torsten Mörner.
En annan sak som väckt ont blod hos vargjaktsmotståndarna är proportionaliteten mellan jägare och vargar. Det var runt 12 000 jägare som registrerade sig för att vara med i jakten - på 27 vargar. Antalet jägare gjorde att allt var över på bara några dagar, trots att jakten är tillåten från 2 januari till 15 februari.

Mikael Karlsson har kallat det för "hetsjakt".
- Effekten blev att myndigheterna inte visste hur många vargar som var skjutna. På så vis var jakten okontrollerad, säger han.
Torsten Mörner ser inte hur 12 000 jägare skulle vara ett problem.
- Det är 200 000 som jagar älg varje år. Men jag har förstått att man stör sig på det här. Och det ska vi ta till oss, säger han.
Mörner och Karlsson är inte överens om mycket i vargfrågan. Men de riktar gemensam kritik mot miljöminister Andreas Carlgren, för att han framfört inavel som ett argument för vargjakten. Eftersom alla svenska vargar härstammar från bara tre djur, så lider stammen av inavel.

När Andreas Carlgren försvarade vargjakten i en debattartikel i Svenska Dagbladet i torsdags lade han mycket vikt vid inaveln.
"Den snabba tillväxten av genetiskt sjuka vargar riskerar att äventyra målet för hela rovdjurspolitiken. Under allt för många år gjordes allt för lite för att möta det som är det verkliga hotet mot livskraftiga stammar: de svenska vargarnas genetiska problem. Därmed sveks miljöintresset. Det ändrar jag och regeringen nu på", skrev han.
Struntprat, tycker både Mörner och Karlsson.
- Om vi jagar bland de vargar vi har nu, så påverkar inte det inavelsgraden ett dugg. Så det argumentet har ingen bäring, säger Torsten Mörner.
- Miljöministern har inte förklarat hur jägarna ska veta vilka vargar som lider av inavel. Man skjuter ju utan att skilja den ena vargen från den andra. Carlgren pratar i nattmössan, säger Mikael Karlsson.
De får stöd av vetenskapen. Hans Ellegren förstår inte heller Carlgrens argument. Enligt honom är inaveln snarare ett argument för att INTE skjuta varg.
- Jag förstår inte riktigt det argumentet. Om man vill undvika kortsiktiga problem med eventuella sjukdomar, då bör vargstammen öka i antal, så att man når upp till en viss kritisk numerär.
- I det här fallet är man inte uppe i den numerären, säger han.
Miljöministern tycker att de missar helheten, och bortser från att regeringen vill tillföra nya vargar, via finska gränsen och ner genom Sverige.
- Det är inte alls så att vi säger att det bara räcker med vargjakt. Vad vi gör nu är att vi också genomför åtgärder för att göra vargstammen friskare, genom att hjälpa djur ner genom landet, säger Andreas Carlgren.
Om ministern fått bestämma själv hade det kanske inte blivit någon vargjakt i år. Källor som Expressen talat med förklarar hur han egentligen ville ha ett högre tak än 210 vargar. Men jordbruksdepartementet ska ha tryckt på för ett lägre tak.

- Det har varit en förhandling om den här siffran. Miljödepartementet har pratat om 270- 280 vargar, medan jordbruksdepartementet ville ha ett mycket lägre tak, säger en källa.
Mikael Karlsson tror att jordbruksminister Eskil Erlandsson dikterade villkoren.
- Jag tror att miljöministern blivit överkörd, säger han.
När Expressen pratar med Andreas Carlgren bekräftar han att det pågick en förhandling mellan departementen, där han ville ha en högre siffra och jordbruksdepartementet en lägre. Men han betonar att han är nöjd med det antal som de kom fram till.
- Det har blivit en bra överenskommelse. Att jag skulle ha blivit överkörd är nonsens, säger Carlgren.
Ministerns utredning leddes av Åke Petterson, tidigare partisekreterare i Centern och partikamrat till miljöministern. Han är dessutom själv jägare. Utredningen sågades av Robert Franzén, tidigare rovdjurshandläggare på Naturvårdsverket, som jobbade som expert i utredningen.
I dag säger han att Åke Pettersson inte spelade med öppna kort.
- Åke Pettersson hade en dold agenda. Han gav sken av att vara lyhörd, men slutresultatet gjorde många av oss i utredningen besvikna. Han lyssnade väldigt mycket på jägarnas intressen, säger Robert Franzén.
Han får medhåll av Mikael Karlsson, som kallar utredningen för "riggad".
- Den möter inte ens basala kvalitetskrav på en statlig utredning, säger han.
Åke Pettersson själv påpekar att allt gått korrekt till.
- Jag har utrett som man brukar göra och lyssnat till olika synpunkter. Deras uttalande bygger på att de vill ha en totalt annan numerär av vargstammen än den som utredningen utgick ifrån, säger han.
Nu ska taket på 210 vargar bibehållas genom återkommande licensjakt i tre år, och 2012 ska det utvärderas. Naturskyddsföreningen tänker anmäla vargjakten till EU-kommissionen, och hoppas få en reaktion innan nästa års jakt drar i gång.

- Vissa utrotningshotade arter som listas i EU:s lagstiftning får man i regel inte jaga. Och där ingår varg, säger Mikael Karlsson.
Han känner att decennier av kamp för vargstammen har till stor del raserats under några skjutglada dagar i skogen.
- Vi har hållit på sedan 70-talet och argumenterat för en vargstam, så kommer man och skjuter bort en mycket stor del av framgångarna på några dagar, säger han med en djup suck.