Berlusconi. Foto: Tony Gentile/Reuters
Berlusconi. Foto: Tony Gentile/Reuters

Minderåriga Ruby kan bli spiken i Berlusconis kista

Publicerad
Uppdaterad
"Han får Caligula att framstå som pryd".
Så sa en italiensk politiker nyligen om sin premiärminister.
Silvio Berlusconi, 74, är hårt pressad inte enbart i politiken utan mest av en jättelik "haremshärva".
Karima El Mahroug.Foto: Reuters
Att köpa sex är inte olagligt i Italien, däremot att köpa sex av minderårig. Och det menar åklagarna i Milano att Berlusconi har gjort. Av den då 16-åriga Ruby, magdanserska på rymmen från ett flickhem på Sicilien.
Ruby Rubacuori kallas hon: Ruby hjärtetjuven. Men marockanskan heter Karima El Mahroug.
Och det är i utredningen om Ruby/Karima och hennes band till premiärministern som åklagarna rullat upp den senaste, och kanske farligaste, Berlu-sconi-skandalen.
För om miljardären tidigare kunnat leva högt - och samla röster - på att framställa sig som italienarnas kaxige Robin Hood, så har många av hans höger-center-väljare kanske fått nog nu?
Viril och maskulin är alltid gångbara egenskaper, men i alla dessa kvinnors berättelser liknar Berlusconi mest en vildsint kanin på Super-Viagra. Med inopererad pacemaker dessutom. En "sugar-daddy" som betalar motsvarande uppåt 90 000 kronor per fest och flicka.
"Min dotter ska du inte få", som det stod på en demonstrants plakat häromdagen.
Men så tänker inte Rubys pappa, 56, ambulerande försäljare i Letojanni på Sicilien: "Behåll henne", sa han till polisen när Ruby åkt fast för stöld i maj.
Ruby hade stulit smycken och 3 000 euro från en Milano-modell, Katia Pasquino, som låtit hemlösa Ruby sova över.
Först erbjöd sig Ruby att ha sex med polisen som grep henne. När han nobbade och hon togs till stationen dröjde det bara några timmar innan det kom samtal till kommissarien, från premiärministerns palats i Rom, Palazzo Chigi. Budskapet var att Ruby är "ett känsligt fall", flickebarnet är barnbarn till Egyptens president Mubarak.
Detta har dementerats av Egyptens Romambassad.
Lika snabbt dök Nicole Minetti upp, och ville ta hand om Ruby - vilket hon fick. Tandhygienisten Nicole Minetti, 25, är handplockad av Berlusconi till hans parti Popolo della libertà, Frihetens folk, och vald till regionfullmäktige. De träffades efter att Berlusconi i december 2009 överfölls av en man i centrala Milano, och fick en tandskada.
Sedan dess ingår Nicole Minetti i premiärministerns "harem". Och hon anklagas även för att ha försett honom med många av de unga kvinnor som kallats till hans "bunga-bunga-fester": först middag där herrarna kan vara Berlusconi själv, Emilio Fede, 79, en av landets mest kända journalister, Lele Mora, 55, som driver en kändisagentur, och Giorgio Puricelli, 45, Milans förre fystränare.
Sen går alla till "bunga-bunga"-rummet: disko med bar, och en danspåle i mitten - som Tony Sopranos bar "Bada Bing", i tv-serien.
"Det brukar börja med att någon av kvinnorna visar rumpan", har en deltagare berättat.
Sexdans på pålen, alltmer avklätt utåt natten, unga kvinnor som grovhånglar med Berlusconi och de andra männen - medan Berlusconis livvakter aldrig ens kontrollerar vad tjejerna har i väskan, eller vilka de är.
Säkerhetsrisken är påfallande, liksom risken för utpressning med mobilbilder. Betalningen ska oftast ha varit i kontanter, men även omfatta bostäder i Rom och i Milano, märkeskläder, väskor, skor. I minst ett fall - väderflickan Alessandra Sorcinelli - har man spårat överföringar från Berlusconi-konton på mer än en miljon kronor.
De unga kvinnornas berättelser handlar om fester i Villa San Marino i Arcore utanför Milano, i Villa Campari vid Lago Maggiore, i Berlusconis Rombostad Palazzo Grazioli, och i Villa Certosa på Sardinien.
I Villa Certosa har Vladimir Putin varit en flitig gäst, men när en av kvinnorna fick frågan om hon träffat den ryske premiärministern där, så svarade tv-soubretten Marysthelle Polanco att "jag vet inte, jag intresserar mig inte för politik".
Just dominikanska Polanco har villigt erkänt att hon ofta haft sex med Berlusconi, "av tacksamhet". För att han hjälper henne med dotterns sjukhusräkningar, för att han är "en god man".
Nu anser åklagarna det bevisat att minderåriga Ruby under februari till maj gjort minst åtta besök hos Berlusconi. Hon har ibland förnekat att de haft sex, men säger samtidigt - i en tårdrypande tv-intervju - att hon är prostituerad.
Berlusconi riskerar att fällas när detta sexköp går till åtal, och det gör honom livrädd. Han har åtalats otaliga gånger - för maffiasamröre, falsk bokföring, skattefusk, mutor. Ibland har han frikänts, ibland fällts, men då har han alltid lyckats klara sig med sin nystiftade lag om preskription.
Nu kämpar han för att driva igenom en immunitetslag för rikspolitiker.
Ur åklagarnas telefonavlyssningar framgår nu att inte bara Nicole Minetti fungerat som Berlusconis leverantör, det har även Emilio Fede och Lele Mora varit. Mora talar om sitt "stall", och där ingår kända artister men även en kohort av vi-som-vill-upp: tjejer som gör allt för att få jobb och roller i någon av de talrika tv-kanaler som Berlusconi äger genom sitt bolag Mediaset, eller i statliga Rai.
De kommer med kort varsel, även om det kan bli problem ibland:
"I kväll är han sprallig, han är fulltankad, han är på gång, vi måste kalla samman våra små stjärnor, det är i kväll det gäller", säger Fede i ett samtal med Mora. "Han" är Berlusconi.
Det rör sig om att få tag i fem-sex unga kvinnor för ännu en fest. Just den bunga-bunga-kvällen lyckades Mora bara engagera en ryska, två rumänskor och en brasilianska.
Uttrycket bunga-bunga ska komma från en av premiärministerns favorit-historier; han har 900 vitsar i lager. Ursprunget ska vara från överste Ghadaffi, Libyens diktator och Berlusconis synnerligen gode vän. Så här:
"Två ministrar från en vänsterregering åker till en isolerad ö i Afrika, och fångas av infödingar. Hövdingen frågar den ene: Vill du dö eller bunga-bunga? Ministern väljer: Bunga-bunga. Och han blir våldtagen. Den andre fången ställs inför samma val, men säger: Jag vill dö. Då säger hövdingen: Först bunga-bunga, sen får du dö."
Det är Berlusconi-humor, återberättad av den första kända av hans minderåriga väninnor, Noemi Letizia, på vars 18-årsdag Berlusconi uppvaktade med ett dyrbart guldsmycke, en bil, och ett par lägenheter i Neapel-området.
Det var våren 2009, och lilla blonda Noemi blev droppen för fru Berlusconi, Veronica Lario, som begärde skilsmässa. Ruby har berättat att hon fått en Audi R8 av den rundhänte premiärministern. Hon har också sagt att "jag bryr mig inte om vem han är, så länge han överöser mig med pengar."
Berlusconi försvarar sig våldsamt, med hot mot åklagarna och i tv-framträdanden:
- Jag har inget att skämmas för! Jag har bara kul.
Och i förra veckan sa han att han inte sysslade med "fester", för han hade "fast förhållande" sen skilsmässan. Nu undrar hela Italien vem denna kvinna kan vara?
Berlusconi ser allt skrynkligare ut. Oftast lyckas hans medarbetare hålla honom tillbaka, men i måndags natt grep han telefonen och talade i direktsändning, i ett debattprogram i La7:
"Ni är avskyvärda, hela programmet är ett horhus!" skrek Berlusconi.
Han försvarade sitt val av Nicole Minetti, som röstades fram på en säker plats utan att ha politisk erfarenhet - som så många andra kvinnor på Berlusconi-listor, till exempel hans jämställdhetsminister, förra skönhetsmissen Mara Cafagna.
En av hans vassaste vapendragare är äldsta dottern, Marina, 44, högsta chef i Mediaset. Även sonen Pier Silvio, 42, försvarar pappa. Men de tre barnen från äktenskapet med Veronica Lario har än så länge tigit: Barbara, 26, Eleonora, 24, och Luigi, 22. De flesta av kvinnorna i Berlusconis förmenta "harem" är yngre än dessa tre.
Silvio Berlusconis dröm är att utses till Italiens president. Just nu står han längre från målet än någonsin, när även Vatikanen manar till "solidare sedlighet".
Men han har vänt opinioner förr, så än är fulltankade Berlusconi inte uträknad, även om han skämmer ut sitt land, i alltfler italienares ögon.

Källor: Corriere della Sera, La Repubblica, Il Fatto Quotidiano.

FOTNOT. Caligula (12-41 e Kr) - romerska rikets tredje kejsare, efter fyra år mördad av sin egen livvakt. Depraverad och grym despot, ökänd för sina sexorgier, och kärleken till sin egen syster Drusilla.
Christel Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag