Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardärskan åtalas för samröre med sexkult

Clare Bronfman, till höger, lämnar rätten tillsammans med sin advokat Susan Necheles. Foto: MARY ALTAFFER / AP TT / NTB SCANPIX

Miljardarvtagerskan Clare Bronfman, 39, tycktes ha allt en ung kvinna kunde önska sig.

Men kanske fattades något i tillvaron.

Nu misstänks hon för grova brott i en härva kring en sexsekt och riskerar 20 års fängelse om hon döms.

Tills vidare hålls hon i husarrest och borgen är satt till drygt 900 miljoner kronor. 

– Detaljerna blir bara vidrigare och vidrigare ju djupare vi gräver i den här organisationens förhållanden och uttalade syften, sa FBI:s biträdande förundersökningsledare William F. Sweeney i ett pressmeddelande nyligen.

Clare Bronfman har inte gjort någon hemlighet av att hon stöder organisationen Nxivm. Men hon menar att syftet är självhjälp och personlig utveckling. 

Utredarna å sin sida säger att det är fråga om ett pyramidupplägg som bara går ut på att berika gruppens ledare Keith Raniere.

Och massor av pengar har flutit in.

Clare Bronfman och hennes syster Sara ska ha pumpat in 150 miljoner dollar, eller runt 1,4 miljarder kronor, under de senaste 15 åren. 

66 miljoner dollar ska ha gått till Ranieres misslyckade spekulationer på råvarumarknaden. 

30 miljoner dollar har investerats i fastigheter i Los Angeles och Albany.

11 miljoner dollar var priset för ett privat jetflygplan. 

Lägg därtill ett antal miljoner dollar i juridiska kostnader för att driva processer mot Nxivm:s fiender.

Clare Bonfman, 39, misstänks för flera griva brott. Foto: MARY ALTAFFER / AP TT / NTB SCANPIX

Kvinnor hölls fångna 

Det som upprört mest är ändå de undergrupper som sorterar under Nxivm. En kallas DOS, vilket enligt en avhoppare står för dominant over submissive (dominant över undergiven). 

Enligt tidningen New York Times bestod gruppen av ”härskare” som under sig hade grupper med kvinnliga ”slavar”. 

Kvinnorna hölls mer eller mindre i fångenskap.

För att visa sin lojalitet till ledaren fick kvinnorna lämna nakenbilder på sig själva, ofta i mycket utmanande situationer. 

De skulle också berätta om personliga upplevelser som de varit med om och skämdes för. Kvinnorna tvingades även lämna även ut information om sin egen och familjemedlemmars ekonomi.

Uppgifterna användes som ”säkerheter” och om någon kvinna antydde att hon ville lämna gruppen så skulle informationen göras offentlig.

Systemet byggde på tvång och fruktan, enligt forskaren Alexandra Stein som forskat på sekter och som tidningen Rolling Stone talat med.

Edgar Bronfman Sr, som ledde spritjätten Seagram. Han dog 2013 och efterlämnade ett arv på 2,4 miljarder dollar. Foto: LARS NYBERG

Ledaren greps 

Kvinnorna hölls dessutom på extrem lågkaloridiet och tvingades rapportera allt vad de åt. Ledaren Keith Raniere sägs ha varit sexuellt attraherad av mycket magra kvinnor. 

Raniere greps redan i mars i år då han befann sig på flykt. Utredarna spårade honom till en lyxvilla i ett inhägnat område nära Puerto Vallarta i Mexiko. Veckohyran för villan uppgick till drygt 90 000 kronor.

I en inlaga till domstolen, som Washington Post tagit del av stod:

”Raniere har upprätthållit en roterande grupp på mellan femton och tjugo kvinnor som han haft sexuella förhållanden med. Dessa kvinnor har inte varit tillåtna att ha sexuella förhållanden med någon annan än Raniere eller diskutera med andra om deras förhållanden med Raniere.”

Andra kvinnor har berättat om att de utsatts för brännmärkning, på samma sätt som boskap märks. 

Märket påminner enligt många om Keith Ranieres initialer. De tortyrliknande ingreppen utfördes av en kvinnlig läkare. 

En annan läkare mätte hjärnaktiviteten hos kvinnor samtidigt som de utsattes för videofilmer med gruppvåldtäkter och extremt våld. 

Läkaren lämnade sin tjänst på ett sjukhus sedan New York Times rapporterat om händelserna. 

Hävdar sin oskuld 

Keith Raniere stor nu åtalad för bland annat sexhandel och tvångsarbete. Även skådespelerskan Allison Mack, känd från tv-serien ”Smallville”, är misstänkt för samma brott.

Båda hävdar sin oskuld. 

Om de fälls riskerar de livstids fängelse. Mack är fri mot en borgen på fem miljoner dollar i väntan på rättegång.

Ranirere sitter häktad utan möjlighet till borgen. Domstolen menar att flyktfaran är för stor. En farhåga har varit att han ska fly till Clare Bronfmans privata ö Wakaya i Fiji som hon köpte för 47 miljoner dollar för två år sedan. 

Clare Bronfman är inte anklagad för sexhandeln. Däremot misstänks hon i samma härva för bland annat penningtvätt, identitetsstöld och för att ha smugglat in en kvinna illegalt i landet. 

Tillsammans med Raniere ska hon ha utnyttjat ett kreditkort tillhörande en före detta sexpartner till Raniere efter det att kvinnan dog i november 2016.

Äger ö i Fiji 

Tills vidare är Bronfman tvingad till husarrest med elektronisk fotboja. Borgen är satt till motsvarande drygt 900 miljoner kronor. Hon anses vara god för det dubbla. Det faktum att hon äger ön i Fiji och har ett privatflyg gör att domstolen vidtog extra tuffa åtgärder mot henne.

Hon nekar till alla anklagelser. I stället pekar hon på de cirka 16 000 nöjda deltagare i 30 länder som gått igenom självhjälpskurserna. 

I inlagor till rätten har försvarsadvokaterna hävdat att de påstådda ”offren” aldrig utnyttjats utan egentligen varit ”oberoende, smarta, nyfikna vuxna” som söker ”lycka, fullbordan och mening”.

Clare Bronfmans stjärnadvokat har också sagt att det inte är statens uppgift att åtala folk bara för att man inte delar Nxivm:s eller hennes klients värderingar.

Clare Bronfman är ett av sju barn till miljardären och filantropen Edgar Bronfman Sr, som ledde spritjätten Seagram. Han dog 2013 och efterlämnade ett arv på 2,4 miljarder dollar.