Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melanias tårar när Trump blev president

SKAKAD. Melania Trump såg vid flera tillfällen bedrövad ut under Donald Trump svors in som amerikansk president. Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det var en dag som skakade världen, en dag få hade trott skulle komma bara några månader tidigare.

Dagen då Donald Trump svor den amerikanska presidenteden.

Dagen skakade också personen som stod precis bakom honom.

För detta var inte vad hustrun Melania önskat sig.

Melania Trump anade väl inte att kameran var fixerad just på henne i detta ögonblick, för då hade hon rimligen försökt dölja sina känslor lite bättre.

Det kom när predikanten Franklin Graham välsignade Donald Trump från talarstolen framför den amerikanska kongressbyggnaden och Trump vände sig om för att titta på sin fru. Hon log mot honom, men så fort maken vänt sig om igen så försvann leendet och ersattes av en betydligt mer bedrövad uppsyn.

Snart trendade hashtags som #SadMelania och #SaveMelania på Twitter. Ett populärt plakat dagen efter när hundratusentals demonstrerade mot Trump i Washington bar texten ”Free Melania”.

Kameran ljög inte. Melania Trump var verkligen inte lycklig denna historiska dag. Det har skildrats i böcker som Michael Wolffs ”Fire and Fury” och i långa artiklar i magasin som Vanity Fair.

 

MARDRÖMSTALET. Melania Trumps debut på stora scenen vid konventet i Cleveland blev en mardröm när det visade sig att talet hon höll delvis kopierats från Michelle Obama.Foto: MARK REINSTEIN/REX/SHUTTERSTOCK / MARK REINSTEIN/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES

 

Rädd för vinst 

Så underligt är det inte. Melania Trump var nöjd med sitt välbärgade liv i Trump Tower i New York där hon tog hand om sonen Barron och där även hennes bägge slovenska föräldrar bodde. 

Hon tillbringade rätt liten tid men sin make och hade aldrig visat något intresse för politik eller offentligheten. 

Så Melania blev orolig när Donald Trump 2015 på allvar började fundera på att ställa upp i valet. En källa uppger för Vanity Fair att Melania sagt till en kampanjarbetare att hon inte ville att Donald skulle ställa upp, eftersom hon var rädd att han skulle vinna.

– Hon ville aldrig detta och hade inget intresse av det, säger en annan källa till tidningen.

Trump första delseger kom när han vann nomineringen för det republikanska partiet men det bekräftade bara Melanias farhågor. Hennes debut på stora scenen vid konventet i Cleveland blev en mardröm när det visade sig att talet hon höll delvis kopierats från Michelle Obama.

Slutspurten i valet blev också jobbig med den hemliga bandupptagningen där Trump säger vad han gillar att göra med kvinnor, som att ”grabba dem i...” Det fanns dock en tröst efter detta avslöjande. Inte ens Trump själv trodde längre att han hade en chans.

 

NÖJD. Melania Trump var nöjd med sitt välbärgade liv i Trump Tower i New York där hon tog hand om sonen Barron (till vänster i bild). Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Grälade högljutt 

Därav chocken på valnatten. Enligt Michael Wolff berättade sonen Donald Trump Jr för en vän att pappa såg ut som ett spöke. Melania grät. Och inte av lycka.

Kanske hade hon sett lite lyckligare ut där på läktaren under installationen den 20 januari 2017 om dagen börjat bättre. Men Donald Trump var på dåligt humör.

Han var inte nöjd med att så få A-kändisar tänkte närvara i Washington. Han var missnöjd över att ha tvingats tillbringa natten i Blair House - Vita husets officiella gästresidens - i stället för i sitt eget hotell några kvarter bort.

Blair House hade varit för varmt, sängen där för dålig, vattentrycket för lågt. Han grälade högljutt med Melania på morgonen, uppger Wolff i sin bok, och den blivande presidenthustrun var nära tårar.

På morgonen väntade ett traditionellt besök i Vita huset där Barack Obama fortfarande var president. Donald Trump hoppade ur sin bil och gick genast fram till det väntande paret, utan att - som brukligt är - eskortera sin hustru. 

Melania Trump hade med sig ett paket från juveleraren Tiffany och det ställde också till det, något som alla kunde se i direktsändning.

– Allt ska ske enligt protokollet. Detta är som ett statsbesök, så man får instruktioner om var man ska stå och vad man ska göra, berättade Michelle Obama i en intervju med Ellen DeGeneres tidigare i år.

– Aldrig förr har vi fått gåvor, så jag tänker, ok, vad ska jag göra nu? Vad ska jag göra med gåvan?

 

GÅVAN. Melania Trump hade med sig ett paket från juveleraren Tiffany till det avgående presidentparet – vilket inte hörde till protokollet. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Såg obekväm ut 

Ingen medarbetare dök upp för att ta hand om den (presenten var en fotoram) så Barack Obama fick lösa dilemmat.

– Han grabbade tag i paketet och placerade det på insidan. Alla andra hade försvunnit.

På kvällen väntade traditionella baler och danser. Donald och Melania Trump dansade till Frank Sinatras ”My Way”, men många noterade hur obekväm hon såg ut. Dagen efter återvände hon till New York.

Den där obekvämheten har vi sedan sett flera gånger, bland annat när hon ett par gånger viftat bort Donald Trumps försök att hålla henne i handen.

Melania bor i Vita huset sedan sommaren 2017, men har hållit en mycket låg profil som First Lady. Hon har också en betydligt mindre stab än vad exempelvis Michelle Obama eller Laura Bush hade.

Men sedan i maj i år har hon sitt eget hjärteprojekt. Det kallas Be Best och koncentrerar sig på barns välfärd, användande av social medier och drogmissbruk.

 

PRIVAT. Melania Trump har hållit en låg profil som landets första dam. Foto: ROBERT PERRY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Twittrade hånfullt 

Det är ett engagemang som lett till att hon ibland försiktigt smällt Donald Trump på fingrarna efter att denne twittrat något som hon inte riktigt verkar gilla, som Trumps hånfulla tweet mot basketstjärnan LeBron James förra helgen.

Men LeBron James är också engagerad i sociala frågor och har precis öppnat en skola i Ohio, samma typ av satsning som Melania stödjer.

– Det ser ut som om LeBron James arbetat med goda saker för vår nästa generation, och precis som hon alltid gör, så uppmuntrar vår First Lady alla att ha en öppen dialog kring de frågor som möter våra barn, sa en taleskvinna för Melania Trump.

Då hade Donald Trump i en tweet kallat CNN-reportern Don Lemon för den dummaste mannen i tv, och att han fått LeBron James att se smart ut. Något som inte är lätt, enligt Trump.

Hmm, finns det inte person i USA som profilerat sig på att bekämpa mobbning på sociala medier? Just det, Melania Trump.

Polisens nya huvudspår: Stig Engström mördade Palme

”Skandiamannen” Stig Engström blev polisens nya huvudspår

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

På insidan av elitskolan i Stockholm: ”Sjuk miljö”

Tidigare anställda berättar om hoten från föräldrar: ”Aldrig mått så dåligt”