Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Melania Trumps tuffa år i Vita huset

USA:s första dam har inte synts särskilt mycket i offentligheten under våren. Foto: MARK REINSTEIN/REX/SHUTTERSTOCK / MARK REINSTEIN/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
Melania har sagt att hon särskilt vill arbeta för att förbättra levnadsvillkoren för barn och ungdomar under sin tid i Vita huset. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s första dam blir allt mer populär bland amerikanerna. 

Samtidigt har hon synts ovanligt lite vid sin makes sida under våren – särskilt när medierapporteringen om den påstådda affären mellan Donald Trump och porrstjärnan Stormy Daniels var som mest intensiv.  

Det här har Melania Trump, 48, gjort – och inte gjort – hittills under sitt andra år i Vita huset. 

Mätning efter mätning visar samma sak: Melania Trump blir allt mer populär hos det amerikanska folket. 

En stor opinionsmätning beställd av CNN i maj visade att hela 57 procent av amerikanerna har en positiv uppfattning om USA:s första dam – att jämföra med 47 procent vid den tidigare mätningen från januari. 

När Quinnipiaq University mätte popularitetsnivåerna för de mest framträdande personerna i Vita huset för cirka två veckor sedan stod det klart att Melania var mest populär av alla. 

Förklaringarna till varför den 48-åriga före detta fotomodellen är så populär är inte entydiga, i synnerhet eftersom hon gjort särskilt många offentliga framträdanden under våren. 

Melania Trump blir allt mer populär hos det amerikanska folket. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Tyst i samband med otrohetsaffären 

När amerikanska medier sammanfattar årets första månader för Melanias del håller i princip alla fram en sak allra först: Hon var närmast osynlig när medierapporteringen om makens påstådda affär med porrstjärnan Stormy Daniels var som mest intensiv. 

Ett par medier har rapporterat att uppgifterna gjort Melania rasande, att hon känt sig förd bakom ljuset och att hon velat skydda 12-årige sonen Barron. De här medieuppgifterna har dock inte bekräftats officiellt. 

Men Melania har nyligen, via sin presstalesperson, dementerat uppgifter från Trumps nuvarande personliga advokat Rudy Giuliani om sina känslor. Det var vid ett evenemang i Tel Aviv i början av juni som Giuliani påstod att hon "tror på sin make och vet att det är osanning", enligt veckomagasinet People.  

”Jag tror inte att fru Trump någonsin har diskuterat vad hon tänker om någonting med herr Giuliani”, skrev presstalespersonen Stephanie Grisham i ett uttalande till magasinet. 

Den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels, som egentligen heter Stephanie Clifford, har stämt Donald Trump och hans före detta advokat om det tysthetsavtal hon undertecknat med anledning av den påstådda affären 2006. Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN

Få framträdanden med maken  

Tydligt är att 48-åringen hållit ett visst avstånd till maken. I våras bodde hon ovanligt mycket i familjens lyxiga gods Mar-a-Lago i Florida. Vidare valde Melania att inte följa med presidenten till det ekonomiska toppmötet i Davos i Schweiz januari, utan besökte i stället minnesmuseet för Förintelsen i Washington. 

Därtill gick hon på Barbara Bushs begravning utan maken – och satt då bredvid hans politiska ärkerival och föregångare Barack Obama. Vissa medier, exempelvis Newsweek, uppmärksammade att Melania log mycket mer när hon satt bredvid Obana än vad hon brukar göra bredvid sin egen make. 

Vidare anlände hon ensam när Donald Trump höll sitt senaste State of the union-tal i slutet av januari – vilket inte hör till vanligheterna och därför förstås fick medierna att spekulera om slitningar i äktenskapet. 

När Donald Trump skulle hålla sitt State of the union-tal i januari anlände Melania själv. Det fick pressen att spekulera i att stämningen mellan makarna var dålig. Foto: RON SACHS / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

Stämningen mellan Melania och styvdottern Ivanka, 36, uppges inte heller vara särskilt hjärtlig. När Melania under våren hållit sig undan rampljuset har Ivanka fått desto mer uppmärksamhet. Vid flera officiella tillställningar har hon stått vid presidentens sida, i stället för hustrun. Ivanka har till och med kallats för "USA:s verkliga första dam" i amerikanska medier. 

Melania var heller inte närvarande när maken fyllde 72 år häromveckan, utan befann sig i New York för affärsmöten.  

LÄS ÄVEN: Kontroverserna kring Ivanka Trumps miljonimperium  

Opererades för njuråkomma 

Å andra sida har Melania förstås gjort en hel del saker som amerikanska presidentfruar brukar göra. När Japans premiärminister Shinzo Abe kom till USA på statsbesök i april underhöll hon hustrun Akie medan de två herrarna spelade golf. När de tre amerikanska medborgarna som suttit fängslade i Nordkorea landade i hemlandet igen i maj stod Melania vid makens sida och hälsade dem välkomna hem. 

Och så har 48-åringen faktiskt varit sjuk. I mitten av maj lades Melania in på sjukhus där hon opererades för ett godartat njurtillstånd. Enligt president Trump gav läkarna hustrun ett fyra veckor långt flygförbud, vilket är orsaken till att hon inte följde med på G7-mötet i Quebec, Kanada, för ett par veckor sedan. 

Melania underhöll sin japanska motsvarighet Akie Abe när deras respektive makar spelade golf. Foto: KATSUMI KASAHARA / AP TT NYHETSBYRÅN

Ny kampanj för barn USA 

Melania har också tagit ytterligare initiativ för att förbättra livsvillkoren för barn och ungdomar i USA – den grupp medborgare vars situation hon tidigare sagt att hon vill fokusera på som första dam. I början av maj lanserade hon "Be Best"-kampanjen och sa då enligt USA Today: 

– Det finns en målsättning: att utbilda barn om de många frågor de möter i dag. Om vi verkligen lyssnar på vad våra barn har att säga, oavsett om det handlar om problem eller idéer, så kan vuxna tillhandahålla det stöd och de verktyg de behöver för att växa upp och bli produktiva vuxna.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!