Margaretha – den
hemliga prinsessan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
1939: Se upp, här kommer Hagasessorna!Detta är en av de första bilderna på systrarna Margaretha och Désirée ute på sitt älskade Haga. Den är tagen 1939 i maj och det var en av de första gångerna som fotograferna bjöds in för en officiell fotografering av de två första Hagasessorna.
Foto: NORDISK ROTOGRAVYR/TELEGRAFBILD
1960: Olympiska spelen.1960 arrangerade Italien de olympiska sommarspelen. Svenska prinsessorna Margaretha, Désirée och Birgitta var självklara gäster på vip-läktaren på Olympiastadion i Rom. Tidigare hade de besökt Neapel för att följa seglingstävlingen.
Foto: Olle Karud
1949: Långa vägen hem.Efter att arveprins Gustaf Adolf, Hagasessornas och Carl Gustafs far, hade avlidit i en flygolycka på Kastrup 1947 blev Sollidens slott på Öland ännu viktigare för familjen. Här sommaren 1949 är familjen på väg hem igen med båt och storasyster Margaretha visar lillebror Carl Gustaf hur kompassen på båten fungerar.
Foto: PRESSENS BILD
1964: De sa ja i Gärdslösa kyrka.Den 30 juni 1964 fick prinsessan Margaretha sin John Ambler vid en ceremoni på Öland. Det var i Gärdslösa kyrka på Öland som de fick varandra och Margaretha bar Gärdslösa kyrkas brudkrona av förgyllt silver, som var fäst ovanpå en krans av myrten. Brudbuketten bestod av svenska ängsblommor, prästkragar och blåklint. Bröllopslunchen hölls vid Sollidens slott och dåvarande kung Gustaf VI Adolf, som fört bruden till altaret, välkomnade alla till bröllopet.
2014: Syskonfest.Prinsessan Margaretha firade sin 80-årsdag hemma i Sverige. Dels på slottet hos lillebror kungen - och på stan med lillasyster Birgitta. Här är systrana på väg till Östermalmshallen i Stockholm för att äta lunch.
Foto: Lisa Mattisson Exp
FASTER UPP I DAGEN. Kronprinsessan Victoria påminner mycket om sin faster prinsessan Margaretha, säger Michael Persson, kyrkoherde i Svenska kyrkan i London och god vän med Margaretha. Hade man ändrat tronföljden en generation bakåt hade hon ju varit drottning. Hon skulle ha varit en strålande drottning. Hon är så smart och hon och Victoria är så lika.
Foto: David Sica/Stella
1 / 7

LONDON. Kungens äldsta syster har alltid varit den mest hemliga av syskonen.

Prinsessan Margaretha, 80, säger att hon aldrig tänker låta sig intervjuas.

Makens misslyckade affärer och död har inneburit sorg - men hon har också haft ett stort stöd av lillebror kungen och sina tre småsystrar.

Prinsessan Margaretha var den dåvarande arvprinsen Gustaf Adolf och prinsessan Sibyllas första barn av fem. Hon hade kunnat vara drottning av Sverige - om successionsordningen hade tillåtit en kvinnlig tronföljare på den tiden.

I stället blev kungens äldsta systers liv helt annorlunda.

Sedan många år är Margaretha Ambler bosatt utanför Chipping Norton i Oxfordshire i England. Hennes lilla stenstuga ligger väl dold bakom höga buskar och i byn är det få som känner till att deras granne är den svenska kungens storasyster.

När Expressen träffade henne i byn 2013 berättade hon att hon tyckte det var fint ute på landet och att hon inte saknade att bo i London.

Men någon längre pratstund blev det inte.

- Jag har aldrig ställt upp på någon intervju. Och det kommer jag inte göra heller, sa hon då.

Margaretha gifte sig 1964 som nummer tre i syskonskaran. Hon hade först haft en romans med pianisten Robin Douglas-Home i London. Sedan träffade hon den engelske affärsmannen John Ambler och det blev snabbt bröllop i Gärdslösa kyrka på Öland. Paret bosatte sig i London, innan flyttlasset gick till herrgården Chippinghurst Manor i Oxfordshire.

Ambler var företagare i åkeribranschen, men verksamheten gick sämre och sämre och det slutade med konkurs. Till slut var familjen tvungen att sälja herrgården för motsvarande omkring tio miljoner kronor.

I mitten av 1990-talet blev det känt att paret skulle separera och de syntes allt mindre tillsammans.

Det är inte känt hur Margaretha försörjt sig. Brittiska Daily Mirror rapporterade 2004 att prinsessan hade rest med lågprisflyget Ryanair från Stockholm till London.

Journalisten och författaren Barbro Hultman arbetade som redaktör vid hovet under tio år och har precis skrivit boken “I den kungliga kulissen". Hon fick under sin tid på slottet god insyn i de kungliga kretsarna. Hon säger att kungen alltid har ställt upp för sin storasyster.

- Kungen har gått in när hon haft några svåra år. Han lät henne bo på Drottningholm. Hon har haft en liten lya där. Kungen är den som tar hand om sin familj, han lämnar inte systrarna i sticket, säger hon.

Även hovreportern Sten Hedman har berättat om hur starka banden är mellan syskonen, trots att de inte ses särskilt ofta.

- Syskonen har en fin relation, de är väldigt goda vänner och träffas ju vid offentliga tillställningar. Men de har aldrig haft någon väldigt nära kontakt av förklarliga skäl. Prinsessan Birgitta har bott i Tyskland och Spanien, prinsessan Désirée har bott i Västergötland, prinsessan Christina i Stockholm och Margaretha i England. Det är inte så lätt att hålla ihop och kunna träffas då, sa Hedman till Expressen i oktober.

Makens knepiga ekonomi tärde på paret och i mitten av 90-talet gick prinsessan Margaretha och John Ambler skilda vägar.
Foto: Danny Martindale

Efter åkeriets konkurs fick Margarethas make John Ambler och familjen i början av 2000-talet ta del av ett arv från en av hans förmögna släktingar i norra England.

Familjens vän Gill Cozens sa om det ekonomiska tillskottet det innebar:

- John Ambler fick en ordentlig del av arvet. Han var i en ganska dålig ekonomisk situation vid den här tiden och behövde verkligen pengarna.

Prinsessan Margarethas tre barn och deras familjer bor alla i England.

Under 40 år hade hon ett årligt uppdrag: Att inviga Svenska Kyrkans julbasar i London. Men för sju år sedan avsade hon sig uppdraget, eftersom hon inte längre ville köra hela vägen in till city. Kyrkoherden i London, Michael Persson, har fortsatt att ha kontakt med Margaretha.

- Det jag kan säga, som har träffat henne och suttit mellan fyra ögon rätt ofta, är att det är en så intelligent kvinna. Hade man ändrat tronföljden en generation bakåt hade hon ju varit drottning. Hon skulle ha varit en strålande drottning. Hon är så smart och hon och Victoria är så lika. Margaretha är en kunglighet jag är mycket imponerad av. Det är en bra tjej, har han berättat för Expressen.

I slutet av oktober berättade kyrkoherden att han hade tänkt bjuda henne på lunch i samband med 80-årsdagen.

Och det var fler som ville uppvakta jubilaren.

Hemma i Stockholm hade kungen i samarbete med de övriga syskonen förberett en hemlig överraskning för den äldsta systern. Hon skulle firas av familjen i flera dagar.

Strax efter att Margaretha flugits till Stockholm bekräftade hovets informationschef Margareta Thorgren för Expressen:

- Det är en planerad överraskning för prinsessan Margaretha att fira födelsedagen tillsammans med familjen, släkt och vänner i Sverige. Det är inget officiellt firande utan privat i Stockholm.

Sedan följde flera dagars firande. Margaretha blev bjuden på lunch på den exklusiva fisk- och skaldjursrestaurangen Lisa Elmqvist på Östermalms saluhall i Stockholm. Vid bordet fanns bland andra lillasystern prinsessan Birgitta och svågern Tord “Tosse" Magnusson. På menyn stod då krämig fisksoppa med räkor, saffran och forellrom.

Efter lunchen tog sig sällskapet tillbaka till slottet.

Barbro Hultman, som bor på Slottsbacken, förstod att det var något särskilt på gång när hon passerade slottet på väg hem under födelsedagskvällen.

- När jag gick förbi var det upptänt i deras gamla barndomshem. De små, små fönstren högst upp. Jag fick bekräftat att det var Margaretha som var hemma på födelsedagskalas och att de alla skulle bo där i sitt gamla barndomshem, säger Hultman.

Hon fick också höra från personer inom hovet att det blev en sen kväll för syskonen.

- De hade middag i kungens privata våning och satt kvar och pratade till halv två på natten. Alla i personalen var saliga. Det var oerhört lyckat och de var så glada att få se varandra. Då trivs kungen, då är han i sitt esse, när han får samla familjen och i det här fallet alla sina systrar. Annars har det ju bara varit i samband med bröllop och dop, säger Hultman.

Hon tror att födelsedagen var mycket betydelsefull för jubilaren - som inte alltid haft det lätt i livet.

Men enligt Barbro Hultman stämmer inte bilden många har av Margareta.

- Många har alltid trott att det var så sorgligt kring Margaretha och att hon var äldre och förstod mer när deras pappa dog. Men det är helt fel att hon ska vara blyg och inte vågar någonting. Hon är i själva verket pratsam och den som bubblar mest av syskonen, säger Hultman.

FAKTA

Prinsessan Margaretha Désirée Victoria, fru Ambler

ÅLDER: 80.

Bor: Oxfordshire, Storbritannien.

Familj: Änka, sedan maken John Ambler dog 2008.

Barn: Sybilla Ambler, 49, Edward Ambler, 48, och James Ambler, 45.