Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maramö...tet inleds över en bit ostkaka

INTE NERVÖS. Annie Lööfs pappa Hans-Göran Johansson är lugn inför mötet: "Det här kommer att lösa sig väldigt bra".
Foto: Anna Hallams

Här på den snötäckta åkermarken i Maramö hoppas och behöver alliansen hitta ny energi och påbörja sin väg mot en tredje valseger.

Byalaget står redo när den lilla småländska idyllen blir Sveriges politiska centrum under två dagar. Annie Lööfs pappa har skottat uppfarten och bygdegården har byggts om till presscenter.

Men skulle de andra partiledarna fått bestämma från början skulle de aldrig åkt hit - och nu gör de allt för att tona ned betydelsen av mötet.

Eller spelar alliansen medvetet ned förväntningarna - för att sedan storstilat kunna leverera mot alla odds? Det är i så fall inte första gången.

- Jag är helt lugn, det här kommer att lösa sig väldigt bra, säger Centerledarens pappa Hans-Göran Johansson till Expressen.

Cirka sju kilometer nordväst om Värnamo i Småland, öster om den orörda myrmarken i nationalparken Store mosse, ligger den lilla byn Maramö.

Här finns ingen pizzeria, ingen bensinmack, inte ens en liten gårdshandel. Maramö består av ett tjugo- tal gårdshus, utspridda på de vidsträckta och så här års snötäckta åkrarna. Invånarantalet ligger på cirka 70 personer. En liten slingrig väg delar byn i två delar.

I morgon är en stor dag i bygdens historia, kanske den största i modern tid.

Då mer än fördubblas antalet invånare under två dagar.

På äkta småländskt vis tager man vad man haver. Den faluröda bygdegården, ett ombyggt missionshus, får fungera som presscenter. Byalagets ordförande Markus Johansson har ägnat veckan åt att bland annat fixa trådlöst bredband till journalisterna.

- För första gången i världshistorien har vi trådlöst internet i missionshuset, säger Markus Johansson förnöjt.

Och precis som att Högfors i Västerbotten är känt som platsen där alliansen bildades 2004 kan Maramö bli känt som platsen där partiledarna hittade ny kraft.

Om de nu hittar ny kraft. Det var i alla fall tanken när Annie Lööf klev upp i talarstolen på stora scenen i Almedalen i fjol.

Hon berättade att hon fick en konstig känsla när hon klev in på Rosenbad som nybliven C-ledare och näringsminister för första gången.

- Jag saknade något. Först kom jag inte på riktigt vad det var. Men efter ett tag förstod jag. Det saknades reformtempo. Det saknades reformiver, sade Annie Lööf i sitt Almedalstal.

Inför tusentals människor i publiken gav hon uttryck för stark självkritik och konstaterade att alliansen blivit trött och idélös.

- Det gemensamma projektet har tappat fart. Projektets glöd har falnat, inledde hon.

Hennes lösning var att bjuda in de tre andra alliansledarna till ett ny-startsmöte i hennes föräldrahem i Maramö.

- Vänner, det är dags att ta nästa steg, det är dags för alliansen 2.0, skanderade Annie Lööf från scenen.

Längs vägen som klyver Maramö på mitten går Gunnar Faust, 81. Han har bott i Maramö i många år, men har nu flyttat in till Värnamo. Han är bara här för att se till sin sons hundar medan han är borta.

- Det är kul att fokuset flyttas från 08 till landsbygden för en gångs skull, säger han.

Gunnar pekar ut över nejderna i riktning mot Annie Lööfs föräldrahem, där de fyra partiledarna ska hålla mötet som ska förnya alliansen.

Det är ett beigefärgat trähus från 1912, med balkong rakt ovanför ytterdörren och inglasad altan på baksidan. Bakom glaset syns en klotgrill som familjen tagit in för vintern. På framsidan står en skottkärra snett nedanför den lilla farstutrappan.

Här bor Annie Lööfs föräldrar Hans-Göran och Rose-Marie Johansson. Hans-Göran är precis som sin dotter centerpartist och sitter som kommunstyrelsens ordförande i Värnamo. När Expressen kommer fram till huset är han i full färd med att skotta snö på uppfarten inför finbesöket. Taxen Gustaf gör honom sällskap.

Men i morgon finns han inte på plats. Då lämnar han och hustrun gården för att bo hos några vänner medan alliansledarna befolkar huset.

- Det är deras möte, då ska inte jag vara där. Men Annie frågade oss först förstås om hon kunde göra detta, säger han.

Han tror den småländska lantluften kommer göra partiledarna gott.

- Som politiker är man ständigt ifrågasatt på jobbet. Men när man kommer ut hit till tystnaden, då känner man av det totala lugnet. Här finns inte en massa måsten, säger Annie Lööfs pappa.

Förutom gårdsplanen ska det röjas längs vägen, så att parkeringsplatser frigörs. En bit därifrån sitter hans bror Peter i traktorn. Tillsammans med Henrik Karlsson håller på att grusa vägen.

Och Hans-Göran Johansson är inte det minsta orolig över hur mötet ska gå.

- Jag är helt lugn, det här kommer att lösa sig väldigt bra, säger han.

Men hur det än går så är det ett faktum att allt började med bråk. För när Annie Lööf klev ned från den där scenen i Almedalen i somras var det inte bara publiken som just fått höra inbjudan.

Mest överraskade av alla var nämligen Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund och Göran Hägglund. Centerledaren hade inte förankrat sitt utspel i Inre Kabinettet, som de veckovisa mötena mellan alliansledarna kallas.

Alla journalister krävde genast de inbjudna på svar. Nu stod de inför ett ovälkommet val. Antingen körde de över Annie Lööf offentligt och tackade nej. Men då skulle alliansen framstå som splittrad och Lööfs redan pressade läge med vikande opinionssiffror skulle knappast förbättras.

Så de var tvungna att tacka ja. Men de gjorde det högst motvilligt. Göran Hägglund blev rasande och meddelade i en intervju med Expressen dagen efter Annie Lööfs tal att det inte alls var säkert att han skulle dyka upp.

- Nä, det beror på. Vi är mycket upptagna personer, svarade Kd-ledaren på frågan om han tänker åka till Maramö.

Mitt i Värnamo ligger Apladalen, en stor naturpark på 22 hektar. Här kan man promenera på stigarna som korsar den serpentinliknande Krycklebäcken.

Här finns också en kaffestuga, där Maramöbon Lisa Hagstrand är i full färd med att förbereda maten till alliansledarna.

När Expressen besöker Apladalens kaffestuga står hon mitt i baket av den berömda småländska ostkakan. Receptet är topphemligt, men enligt Lisa är bra mjölk den viktigaste ingrediensen.

- De ska vara gyllenbruna, nästan guldaktiga, och skiktet ska vara tunt, tunt, avslöjar hon.

Hon har kokat både jordgubbs- och hjortronsylt som politikerna kan ha på ostkakan - som tillsammans med Lisas "Apladalstårta" ska mätta hungriga magar.

Varmrätten är också Lisa Hagstrands ansvar, men vad den blir vill hon inte berätta.

- Det är hemligt, men det var lika självklart som ostkakan vad som skulle bjudas på, säger hon.

Kanske var det den berömda ostkakan som fällde avgörandet, för Fredrik Reinfeldt och hans två manliga kollegor i den borgerliga partiledarskaran.

Den 18 augusti, över en månad efter att Annie Lööf stod på scenen i Almedalen, tackade han ja - och då hakade Hägglund och Björklund på.

Men det innebar inte att de sura minerna i alliansen försvann. Medan centerpartister gjorde allt för att skruva upp förväntningarna inför mötet gnälldes det fortfarande i det dolda i de andra partierna.

- Vi ser inte direkt fram emot det, sade en högt uppsatt allianspolitiker till Expressen i mitten av januari.

Samtidigt uttrycktes oro över de uppbyggda förväntningarna bland allmänheten och journalister.

- Nu blir det enorma förväntningar, eftersom det hinner gå åtta-nio månader innan mötet blir av. Vi kan aldrig möta de förväntningarna, sade en medarbetare i regeringskansliet till Expressen i början av året.

Alliansen har den senaste tiden därför gjort allt för att spela ned förväntningarna.

I stället heter det lite otydligt i pressinbjudan att man ska "markera starten" för det fortsatta samarbetet inför valet 2014.

Moderaternas partisekreterare gick i gårdagens Expressen så långt som att kalla mötet i Maramö för "ett i mängden".

- Vi kommer inte leverera några stora nyheter, det har vi signalerat ända sedan vi bokade mötet. Detta är ett i mängden av möten som vi jobbar med för att praktiskt förbereda oss inför val, säger han.

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg menar att det är tydligt att alliansen försöker spelar ned förväntningarna.

- Det här skulle ju vara den stora nystarten. Alliansen hade tappat all sin kraft och nu skulle man träffas för att ta full fart framåt. Det var så mötet lanserades. Men jag tror inte det svenska folket vill ha en organisationsskiss från det här mötet, utan förväntar sig en politisk plan för framtiden, säger han.

Och på Twitter har socialdemokrater i helgen gett uttryck för att det är precis vad alliansen nu håller på med.

"Jag tror de kommer leverera stort. Alliansen gör ofta det när de har spelat ner förväntningarna", twittrade Elof Hansjons, S-kommunalråd i Södertälje, i går.

Annie Lööfs farfar, 82-årige Gösta Johansson, är i grunden den som ligger bakom att mötet sker i Maramö.

- Jag köpte på mig en gård, sedan stannade alla. Det är inte mycket att göra åt det, säger han.

Gösta tycker det ska bli spännande att det kommer "långväga gäster", som han uttrycker det. Men när statsministern kommer på besök har han annat för sig.

- Jag går nog inte ner och tittar så mycket, utan stannar nog hemma, säger han.

FAKTA

Vad tror du att mötet betyder för orten?