Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maktstriden i "helvetets förgård"

Stefan Löfven.Foto: Jens L'Estrade

Planen var att få in Omar Mustafa i riksdagen. Men den usla hanteringen kring hans uppgång och fall i Socialdemokraterna blev i stället ett sätt för Veronica Palms motståndare att försöka kuppa bort henne.
Nu slåss de för att Ylva Johansson ska bli ordförande för partidistriktet i Stockholm.

Expressen har kartlagt den smutsiga maktstriden i "helvetets förgård" - Stockholms arbetarekommun.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via iTunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

Lyssna på Maktstriden i Socialdemokraterna

Ladda ner avsnitt

8 HUVUDPERSONER I STRIDEN

YLVA JOHANSSON

Ville redan 2009 bli ordförande för arbetarekommunen men valde att inte kandidera när det blev klart att Veronica Palm hade ett starkare stöd. Uppmanas nu att kandidera mot Palm på lördag.

TERES LINDBERG

Ledamot i partiets valberedning och den som i elfte timmen förde fram Omar Mustafas namn på kongressen. Riskerar att förlora sin vice ordförandepost i distriktet.

LARS-OLOF PETTERSSON

PR-konsulten är mycket kritisk till Veronica Palms hantering av affären Omar Mustafa. ”Partiet är välskött under Stefan Löfven och därför är det oerhört beklagligt att detta sker nu”.

OMAR MUSTAFA

Lämnade efter en spikrak men rekordkort karriär i partiet. Planen var att han skulle hamna på valbar plats till riksdagen. Nu har han helt övergett S.

STEFAN LÖFVEN

Håller sig långt borta från striden i Stockholm, distriktet han själv tillhör. Missnöjd med hur Veronica Palm Skött Mustafa-affären men håller fast vid sitt förtroende för henne.

KARIN WANNGÅRD

Oppositionsborgarråd i Stockholm. Kritiseras för att vara för osynlig. Hamnade i blåsväder direkt när hon slog fast att unga inte ska behöva ta ”skitjobb som säljare”.

OLLE BURELL

Kommunsekreterare i partidistriktet. Lyckades inte bygga allianser med de andra försteombudsmännen inför kongressen för att få in fler från partidistriktet i partistyrelsen. Har haft en konflikt med Veronica Palm.

VERONICA PALM

Slåss för att få behålla ordförandeposten i arbetarekommunen. En prestigepost som ger en självklart tung position i partiet.

Det är tisdagen den 16 april på partihögkvarteret på Sveavägen 68. Klockan är närmare åtta på kvällen när Veronica Palm inleder ett två timmar långt krismöte med styrelsen för partidistriktet i Stockholm. De 22 ledamöterna ska för första gången få säga sin mening om hur deras ordförande har hanterat affären Omar Mustafa, som tre dagar tidigare tvingats avgå.

En efter en får de ordet. Flera är missnöjda. De undrar hur Veronica Palm kunde erbjuda Omar Mustafa att sitta kvar i partidistriktets styrelse när han inte fick vara kvar i partistyrelsen.

Två personer är särskilt kritiska - det tidigare kommunalrådet Lena Josefsson, i dag PR-konsult, och Ylva Johansson, som under förnedrande former petades ur partistyrelsen nio dagar tidigare.

Under sittande möte ifrågasätter de två nu om Veronica Palm kan fortsätta som ordförande. Veronica Palm möter deras kritik med tystnad.


Ylva Johansson och Lena Josefsson är inte de enda som vill ha bort Veronica Palm. Och det handlar inte bara om Omar Mustafa.

Flera veckor före kongressen börjar ett rykte gå om att ett gäng socialdemokrater med långa karriärer i partiet bakom sig jobbar för att få bort ledningen för Stockholms arbetarekommun. Missnöjet är utbrett. Valplaneringen fungerar inte, arbetarkommunens expedition stöttar inte partiföreningarna tillräckligt och företrädarna är för osynliga. Men den allvarligaste kritiken handlar om hur de olika topposterna fördelas mellan dem som just nu sitter på makten.

De som pekas ut är Veronica Palm, hennes blivande ex-man Roger Mogert, riksdagsledamoten Anders Ygeman, hans fru Elisabeth Brandt Ygeman, som jobbar för LO och oppositionslandstingsrådet Dag Larsson.

Enligt Expressens källor har de genom en medveten strategi skaffat sig ett starkt stöd i de maktcentra som avgör vilka som ska få de tyngsta posterna i partidistriktet. Det handlar om SSU, det fackliga utskottet och invandrarutskottet.

- De ger varandra och sina anhängare både uppdrag och arvoden, säger en källa.

Det gamla gardet tycker inte heller att oppositionsborgarrådet Karin Wanngård, håller måttet. Att vinna i Stockholm är helt avgörande för en S-seger 2014. Då duger det inte med ett så anonymt och inkompetent affischnamn, heter det. Rädslan att förlora väljare till Miljöpartiet är påtaglig.

En av de som öppet kritiserar Veronica Palm är PR-konsulten Lars-Olof Pettersson. Han har ett långt förflutet i regeringskansliet, bland annat som talskrivare åt Olof Palme och Ingvar Carlsson. I dag är han ordförande för Socialdemokratiska småföretagarföreningen.

- Det har varit väldigt svajigt i ledningen för arbetarekommunen under en längre tid. Hanteringen av Omar Mustafa är droppen, säger han.

 

Hanteringen av Omar Mustafa gav plötsligt det gamla gardet nya argument för att byta ut Veronica Palm. Det har också lett till att nya partimedlemmar utan gamla konflikter i bagaget anslutit sig till kritikerna.

En av dem är Mattias Wiggberg, ordförande för Kungsholmens S-förening där Ylva Johansson är medlem.

- Folk är uppgivna. Vi ska ha årsmöte på lördag och saknar alternativ till den nuvarande ledningen, säger han.

- I innerstan ansluter sig många nya medlemmar i dag. Det är jurister, kommunikatörer, sjuksköterskor och forskare som alla vill jobba för våra värderingar på ett modernt vis. De förväntar sig en professionell ledning.

- Min bedömning är att vi behöver göra personförändringar för att återfå förtroendet och driva det här distriktet på ett bra sätt.

I lördags höll Veronica Palm, den vice ordföranden Teres Lindberg och försteombudsmannen Olle Burell en 90 minuter lång telefonkonferens med företrädare för olika områdesföreningar i arbetarkommunen.

Ledningen förklarade alla turer kring partikongressvalen och Omar Mustafa.

- Bilden de gav skapade mer oro. Trots att vi hade en person i valberedningen lyckades man spela bort våra tyngsta namn i partistyrelsen, Ylva Johansson och Anders Ygeman, och den man får in sparkar man efter en vecka, säger Mattias Wiggberg.

- Palm ansåg att förtroendekrisen för Mustafa skadade hans trovärdighet och partiet så allvarligt att han inte kunde fortsätta. Frågan är om inte distriktsledningen själva är på väg mot samma dödläge.

 

Det är inte bara kuppmakarna mot Palm som använt Omar Mustafa för att uppnå sina syften. Ett av huvudskälen till att han i elfte timmen fick en plats i partistyrelsen var partiledningens krav på mångfald och föryngring. Enligt Expressens källor användes det kravet för att bli av med Ylva Johansson i partistyrelsen och därmed sätta käppar i hjulet för hennes plats på riksdagslistan.

- Man använde Omar Mustafa och kravet på mångfald och föryngring för att få bort Ylva Johansson, säger en källa med insyn.

Ylva Johansson har inte haft en särskilt stark ställning i arbetarekommunen. I valet 2006 räddade Skåne hennes politiska karriär när hon fick toppa en av deras listor.

I valet 2010 stod Ylva Johansson åter på Stockholmslistan, nu på femte plats. Teres Lindberg, som sitter i partiets valberedning och var den som förde fram Omar Mustafa på kongressen, stod på sjunde plats. Hon kom in först när Mona Sahlin avgick.

I nästa val blir det ännu svårare för henne att ta sig in när både Carin Jämtin och Stefan Löfven ska in på Stockholmslistan.

 

Enligt Expressen källor var partistyrelsen bara ett första steg för Omar Mustafa. Planen från partidistriktet var att han genom den positionen skulle stärka sina aktier i partiet för att därefter sättas högt upp på valsedeln till riskdagen. Även här finns hårda krav på mångfald och föryngring.

Den som skulle offras var Arhe Hamednaca som kom in i riksdagen 2010. Han har en lång karriär i Fryshuset bakom sig och tillhör inte den tongivande kretsen kring Veronica Palm.

- De ville få bort honom och få in Omar Mustafa, säger en källa.

Striden i Stockholms arbetarkommun blottlägger en infekterad maktstrid som dominerat partidistriktet i årtionden. Redan på 1930-talet kallade Per-Albin Hansson arbetarekommunen för "helvetes förgård".

Striderna har alltid handlat mer om personliga band, vendettor och lojaliteter än om politikens innehåll. Några av de som fallit offer för striderna är Lena Nyberg, Annika Billström och Nalin Pekgul.

På lördag ska Veronica Palm för andra gången väljas till ordförande. I dagsläget är det oklart om Ylva Johansson planerar att ställa upp mot henne. Enligt Expressens källor vill hon, men bara om hon på förhand vet att hon kommer gå hem med segern.

- Hon har ett starkt stöd. När man räknar röster ser du ut som att hon har en god chans att vinna, säger en källa.

Expressen har förgäves sökt Lena Josefsson och Ylva Johansson för en kommentar.