Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maktspelet mellan syskonen Stenbeck sker i hemlighet

Cristina Stenbeck.
Foto: Scanpix
Sju år har gått sedan den svenske industrimannen Jan Stenbeck plötsligt dog i en hjärtinfarkt på American Hospital i Paris.
Först nu har arvet efter honom fördelats mellan barnen - tillgångar värda omkring 2,8 miljarder kronor.
Makten i familjeimperiet sitter dock säkert hos dottern Cristina - som i god Stenbeckanda oskadliggjort syskonen, petat pappas grabbgäng och tillsatt en rad nya internationella toppchefer som hon kan lita på.
Sophie.
Hugo.
Mikael Holmberg, vd för Kinneviks största ägare Emesco, sa i förra veckan att uppgörelsen mellan syskonen skett i samförstånd:
– Det är ingen som har anledning att vara besviken – om man säger så.
Men det hemliga maktspelet och fördelningen av arvet har tagit sju år.
Hur mycket Jan Stenbecks utomäktenskaplige son får är mörklagt, men enligt beräkningar gjorda av Dagens Industri rör det sig om cirka 280 miljoner kronor till tolvåringen och hans mamma. De övriga fyra syskonen får enligt denna modell omkring 630 miljoner kronor vardera, den större delen genom ägarstiftelsen Sapere Aude i Liechtenstein.
För att effektivt kunna manövrera tillgångarna efter sin far har Cristina, Sophie och Max startat det gemensamma amerikanska handelsbolaget Anima Regni. Det betyder ”rikets själ”, och var statsmannen Axel Oxenstiernas namn på regeringskansliet när Gustav II Adolf var kung på 1600-talet.
Äldste sonen Hugo Stenbeck står utanför Anima Regni. Det vittnar om att det även i denna generation Stenbeck finns slitningar som inte ännu inte kommit upp till ytan.

Jan Stenbeck tog
genom en fräck kupp mot sina systrar Margaretha af Ugglas och Elisabeth Silfverstolpe makten i Kinnevik i början av 1980-talet.
I boken ”Dynastin Stenbeck” från 2006 skriver Stellan Björk:
”Hur lycklig familjen skall bli i framtiden avgörs i stor utsträckning av om Jan Stenbecks barn kan hålla sams och samarbeta eller ej. Det finns spänningar även i den syskonkretsen.”
Hugo Stenbeck säger att han frivilligt har avstått från styrelserum och makten – men Stellan Björk är inte så säker på det:
– Jag skulle gärna vilja veta vad som har hänt, säger han.
I augusti 2002 drabbades syskonen Stenbeck av dubbel chock. Först dödsbudet; den endast 59-årige koncernledaren föll ihop när hjärtat inte längre klarade det ohämmade ätandet och drickandet och den stora övervikten – han vägde över 150 kilo när han dog.
Bara en vecka senare avslöjade Expressen att Cristina, Hugo, Sophie och Max Stenbeck hade ett okänt syskon, en då femårig pojke som Jan Stenbeck fått utom äktenskapet med en servitris på en krog i Gamla stan i Stockholm.
– Det var en chock. Men jag kände min far och jag har svårt att säga annat än att han fick ju göra som han ville. Nästan allt han gjorde var planerat. Han kanske hade barnet som en backup om jag eller Max skulle bli påkörd av en buss, sa Hugo Stenbeck i november 2008.

Det hemliga barnets rätt till en del av miljardarvet blev snabbt en central fråga – och för att planera nästa steg samlades de fyra syskonen Stenbeck på den så kallade Farmen i Luxemburg, en ombyggd bondgård med höga stenmurar som skydd. Här levde Jan Stenbeck i många år och hade konferenser och middagar med betydelsefulla direktörer i sfären och affärskontakter – men nu var hans stol tom och framtiden oviss.
Att centralgestalten saknades var ovant men miljön var hemtam för syskonen; redan i mitten av 1990-talet satt de med vid bordet när företagsimperiets viktigaste personer samlades hos pappa Jan Stenbeck på Farmen.
Cristina, Hugo, Sophie och Max Stenbeck var bara barn och tonåringar vid den tiden, men fanns redan då sida vid sida med de inbjudna direktörerna – som för att poängtera att makten fanns och skulle finnas kvar inom familjen.
Efter Jan Stenbecks död sattes en boutredning i gång i Luxemburg – i syfte att försöka hålla så mycket som möjligt bakom stängda dörrar. Men då Jan Stenbeck var svensk medborgare krävdes att en utredning även skulle göras i Sverige – och därmed blev den offentlig.
De mycket komplicerade ägarförhållandena i företagsimperiet med bolag som ägde varandra kors och tvärs gjorde bouppteckningen till ett maratonjobb för Magnus Kindstrand på Mannheimer Swartling. Först i januari 2006 kunde den flera hundra sidor tjocka luntan lämnas in till skattemyndigheten. Sedan återstod omfattande förhandlingar med den hemliga arvingen och hans mamma.

De fyra inomäktenskapliga syskonen Stenbeck tycks inte bara ha delat upp pengarna mellan sig. Det ser också ut som att de fått ärva olika sidor av sin fars personlighet och styrka – eller kanske de roller de fostrats att ha under uppväxten på Long Island utanför New York.
Max, 24, ligger lågt, studerar fortfarande på universitet i USA, sägs vara intresserad av en framtida roll i affärsdelen av imperiet. Bor i New York.
Sophie, 28, odlar den filantropiska sidan med den egna välgörenhetsfonden Remedee och engagemang i World Childhood Foundation och Glocal Forum. Lever i Los Angeles.
Hugo, 30, har tagit över sin fars sportintresse – och rumlandet på krogen. Han sponsrar segelbåtar och Linköpings elitserielag i ishockey, och bor mest i New York med sin hustru Destiny. Han är åtalad för olaga hot och våldsamt motstånd vid två krogbråk i Stockholm. Rättegång har ännu inte hållits.
Cristina, 31, är den självklara ledaren och maktspelaren. Bor i London med maken Alex Fitzgibbons och en liten dotter.

När Cristina Stenbeck första gången var närvarande vid en företagets ledningskonferenser var hon bara 14 år. Hon var 19 när hon valdes in som suppleant i styrelsen för maktbolaget Invik.
Hösten 2002 när pappa Jan Stenbeck dog kopplade den äldsta dottern Stenbeck greppet direkt. Finansmannens givna efterträdare var bara 24 år, och fyllde 25 samma höst.
Att Cristina Stenbeck klarade att ta över och styra upp makten i så unga år har förvånat och väckt respekt inom näringslivet.
”Marcus och Jacob Wallberg ses ju fortfarande som påläggskalvar fast de är i 50-årsåldern”, som Affärsvärlden skrev i våras.
Hon tog omedelbart över som styrelseordförande i Emesco, huvudägare i Kinnevik och kontrollerat av syskonen Stenbeck. I maj 2007 tillträdde hon som styrelseordförande i Kinnevik, den tyngsta posten inom
sfären. Hon har bytt ut i princip alla toppchefer och är i dag självskriven och ohotad som imperiets ledare och frontfigur.
Per Andersson, som har gett ut boken ”Stenbeck” om, ser likheter mellan Cristina och Jan Stenbeck:
– Framför allt att hon tog på sig rollen som ledare på ett så tydligt sätt. Alla sa att det var Jans personliga kraft som höll ihop imperiet. Att i det läget ha ”guts” nog att ta över och driva vidare i sin fars anda är starkt.
En ledtråd till hur Jan Stenbeck såg på sina barn går att hitta i hur han döpte sina båtar, menar Per Andersson:
– Han hade en privatsegelbåt, bara för njutning och skönhet, och den döpte han till Sophie. Den tävlingsinriktade båten för Americas Cup fick namnet Cristina!

Källor: Affärsvärlden, Dagens Industri, Svenska Dagbladet, E24, Sunday Times.