Magnusson: "Vi får se vad jag får för besked i juni"

"Jag hade inte en aning om det, hade det på intet vis på känn", säger Bengt Magnusson om testikelcancern som han just nu behandlas för. "I morgon (i torsdags) ska jag in för den tredje omgången av fyra, så just nu är jag halvvägs", säger han om själva behandlingen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
"Jag har alltid sagt att det är klart att jag ska fortsätta jobba efter 65, nu är jag inte alls lika säker på det", säger Bengt Magnusson.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Bengt Magnusson i TV4-studion 2008. Han har varit kanalen trogen sedan starten 1990.
Foto: Cornelia Nordström

■■■ Bengt Magnusson har testikelcancer, det berättade han själv för ett par veckor sedan, och när jag nu skulle träffa honom gruvade jag mig.
■■■ Jag har aldrig tidigare intervjuat någon som varit sjuk, jag visste inte vilka frågor jag skulle kunna ställa och hur jag skulle undvika att bli klumpig och taktlös.
■■■ Men jag hade inte behövt oroa mig. Han var mycket välkomnande, fullständigt avspänd och oavbrutet vänlig och beredd att svara på hur närgångna frågor som helst.

Bengt Magnusson, tack för att jag har fått komma hem till dig och störa. Du är sjukskriven, du har drabbats av cancer. Hur upptäcktes det?

- Det var en ren sinkadus. Jag sökte läkare för en inflammation i ljumsken och jag hamnade på urologen på Danderyd. Där misstänkte de genast att det var testikelcancer jag hade. Sen gjorde de ultraljud, fick sina misstankar bekräftade och sa att nu ska vi operera dig. Vilket de gjorde.

Kom det helt oväntat för dig?

- Ja, jag hade inte en aning om det, hade det på intet vis på känn.

Det är lite skrämmande att man kan gå omkring och bära på en så pass allvarlig sjukdom utan några symptom.

- Ja, jag tycker faktiskt att det är lite fusk.

Hur reagerade du när du fick beskedet?

- Redan på Danderyd var de kloka och pedagogiska, sa att den här typen av cancer botar vi i stort sett alltid. Det gjorde att jag tog det rätt lugnt.

"Jag har alltid sagt att det är klart att jag ska fortsätta jobba efter 65, nu är jag inte alls lika säker på det", säger Bengt Magnusson.
Foto: Anna-Karin Nilsson

- Sen remitterades jag till Radiumhemmet och där fick jag veta att det finns två typer av testikelcancer, en där 99 procent botas och så min, som är lite allvarligare, där siffran är 95 procent.

"Jag fick utmärkt information"

Det låter mer än hoppingivande.

- Ja, och det är inte mycket annat att göra i det här läget än att luta sig tillbaka och acceptera vad de som är proffs på området säger.

Har du satt dig noggrant in i vad sjukdomen innebär eller har du låtit bli det?

- Jag fick utmärkt information redan från starten, jag fick veta vart jag kunde ringa om jag hade frågor, jag fick papper i handen om sjukdomen och hur den skulle behandlas och därmed var det också lättare att hantera beskedet.

Vilken behandling har du fått?

- Jag får cellgifter. I morgon (i torsdags) ska jag in för den tredje omgången av fyra, så just nu är jag halvvägs.

- Det har tagits och tas mängder av blodprover. Och så genomgick jag datortomografi häromdagen. Tack och lov var det bara ett litet rör som jag fick åka rätt igenom, inte det där stora röret man ska ligga kvar en lång stund inuti. Jag tillhör inte dem som tycker att det hade varit kul.

Hur har du känt dig efter cellgiftsbehandlingarna?

- Varje sådan kur pågår fem dagar i följd och första gången var jag tvungen att ligga kvar på sjukhuset eftersom de vill hålla koll på hur jag skulle reagera. Nu behöver jag bara vara där över dagen och kan vara hemma på kvällen.

Hur har du mått efteråt?

- Bra. Jag har inte blivit gravt illamående, jag kan inte peka på några egentliga biverkningar av det mer allvarliga slaget. Fast jag har förstås tappat håret. När jag var uppe på jobbet tittade folk på mig och sa: "Du passar ju i det där, hörru! Du ser yngre ut!"

- Sen måste jag be om ursäkt för att jag snörvlar. En konsekvens är att de fina små håren i näsan försvinner, så den rinner lite hela tiden. Håret försvinner lite varstans. Jag är glad för att jag har ögonbrynen i behåll.

"Rödvin är inte alls lika gott"

Hur är det med aptiten?

- Den påverkas i viss mån, mer påtagligt påverkas själva smaksinnet. Rödvin är inte alls lika gott som det brukar vara. Och ett tag var det till och med svårt att få ner whiskyn, men det går bra nu. Man får kämpa!

Bengt Magnusson i TV4-studion 2008. Han har varit kanalen trogen sedan starten 1990.
Foto: Cornelia Nordström

- Vad maten beträffar så går det bara att uppfatta starka smaker, mycket sött, mycket salt, det blir mest skräpmat därför. De finare smaksensationerna går mig förbi för tillfället.

Och orken, hur är det med den?

- Jag vilar en hel del. Jag känner ju att det här tar på krafterna. Konditionen är inte vad den borde vara, men det var den kanske inte förut heller. Nu kan jag bli trött av att gå uppför en backe, jag är allmänt sett tröttare än jag brukar vara.

Vad säger man just nu om läget?

- Senast sa min läkare att metastaserna hade krympt, även om de fanns kvar, och att det var vad hon räknat med efter två omgångar.

"Jag tycker illa om sprutor"

Har du tråkigt, du som är van att vara upptagen hela tiden?

- Nej, jag har fullt upp. Det är tre veckor mellan startdatumet för varje kur, efter genomgången kur följer åtta dagar med en spruta per dag för att få fart på de vita blodkropparna. Den sprutan hade jag kunnat ge mig själv, men jag är en fegis, jag tycker mycket illa om sprutor, jag åker till vårdcentralen och får sprutan där om inte min fru är hemma. Det ser jag som en trevlig utflykt.

- Sen måste den här öppningen till min picc-line läggas om med jämna mellanrum.

Bengt Magnusson, 64, började på TV4 1990

Familj: Hustrun Karin Enberg, chef för Norrbottensteatern i Luleå, dottern Sanna med make och barnbarnen Joseph, 4 år och Harry, 7 månader.

Bor: På Södermalm i Stockholm. Sommarställe i Stockholms skärgård.

Uppvuxen i: Malmö, Norrköping och Stockholm. Född i Ystad.

Mamma är: 92 år. Hon var hemma under barnens uppväxt och arbetade sedan som personaladministratör på SVT.

Pappa var: Åke Magnusson, Aktuellts nyhetsankare i slutet av 60-talet.

Är själv: TV4:s nyhetsankare sen snart två decennier.

Utbildning: Spånga gymnasium, statistisk- och nationalekonomi- men främst bowlingstudier vid Stockholms universitet, Journalisthögskolan.

Inkomst: 1 202 500 kronor år 2013.

Karriär: Var bland annat med och drog i gång ABC-nyheterna på SVT. Började på TV4 vid starten 1990, ledde nyheterna i två år, satt sen i morgonsoffan med Malou från 1992-1998, sen dess TV4:s absoluta nyhetsankare.

Goda egenskaper: "Jag är faktiskt en rätt vänlig typ."

Sämre egenskaper: "Jag kan ibland bli lite väl letargisk kanske. Jag tycker att det är skönt att ibland bara luta mig tillbaka och bara ta det lugnt."

Dissar: Intoleranta och snåla människor.

Hissar: Människor som är på motsatt vis.

Din picc-line?

- Det är en slang som går in här i höger överarm i en ven och som mynnar strax ovanför höger hjärtkammare. Den behöver jag för att jag är så svår att sticka.

Får du någon form av mentalt stöd?

- Det kunde jag ha fått om jag hade ansett mig behöva det, men det gör jag inte.

Hur sover du?

- Gott. Utom när jag skulle få min picc-line insatt. Det tyckte jag var lite otäckt, men det visade sig vara en bagatell. Och jag fick veta att en annan patient legat vaken i tre nätter inför samma sak, själv var jag ändå bara sömnlös en natt.

Ser du på TV4-nyheterna varje kväll? Och känner du abstinens?

- Självklart tittar jag, men jag känner ingen abstinens och det är lite skakande.

När kan du tänkas vara tillbaka i rutan igen? Du är saknad där.

- Mina cellgiftsbehandlingar är klara i slutet av juni och då ska jag genomgå en ny magnetröntgen och sen får vi se vad jag då får för besked. Men jag räknar kallt med att juli ägnas åt rehabilitering och därefter ska jag ha semester.

- Om allt funkar borde jag vara tillbaka igen någon gång i september.

"Skakande att upptäcka"

Du fyller 65 i november. Vad händer då?

- Det var det jag syftade på, att det är lite skakande att upptäcka att perspektiven förändras. Förut har jag alltid sagt att det är klart att jag ska fortsätta jobba efter 65, nu är jag inte alls lika säker på det.

Tiden krymper, oavsett sjukdomar. Tänker du mer på det nu?

- Då och då. Min hädangång kan jag nog acceptera, det hade varit värre om det gällt någon av dem omkring mig. Det som hittills berört mig mest, det har varit deras reaktioner. När de sagt att det här gjort dem ledsna, när de gråtit, då har det huggit till.    

PS. SÅ VAR MÖTET

Vi träffas hemma hos honom på Söder. Han bor på fjärde våningen med svindlande utsikt i alla riktningar. Åt ett håll ser man bort över vattnet mot Djurgården, åt ett annat hela inloppet och åt ett tredje rakt ner i trädgården till Britt Edwalls faluröda kulturkåk. Hans fru är pendlar till jobbet i Luleå så hon kan bara vara hemma på helgerna. Men hans dotter bor några trappor ner med hela sin familj.

Han har gjort sig besvär inför mitt besök, han bjuder på kaffe och på bullar bara för att jag var dum nog att mejla och fråga om jag skulle ta med mig några.

Lägenheten har precis renoverats, alla mattor står prydligt ihoprullade längs de blåmålade väggarna i väntan på att rullas ut igen. Vi slår oss ner i en soffa, jag sätter på ljudupptagningsapparaten och sen är det bara att lyssna till den där fantastiska rösten, guldrösten. Han skulle kunna sitta i tv-rutan och servera de mest hårresande lögner och jag skulle ändå tveklöst tro på vartenda ord.

Bengt Magnusson, 64, började på TV4 1990

Familj: Hustrun Karin Enberg, chef för Norrbottensteatern i Luleå, dottern Sanna med make och barnbarnen Joseph, 4 år och Harry, 7 månader.

Bor: På Södermalm i Stockholm. Sommarställe i Stockholms skärgård.

Uppvuxen i: Malmö, Norrköping och Stockholm. Född i Ystad.

Mamma är: 92 år. Hon var hemma under barnens uppväxt och arbetade sedan som personaladministratör på SVT.

Pappa var: Åke Magnusson, Aktuellts nyhetsankare i slutet av 60-talet.

Är själv: TV4:s nyhetsankare sen snart två decennier.

Utbildning: Spånga gymnasium, statistisk- och nationalekonomi- men främst bowlingstudier vid Stockholms universitet, Journalisthögskolan.

Inkomst: 1 202 500 kronor år 2013.

Karriär: Var bland annat med och drog i gång ABC-nyheterna på SVT. Började på TV4 vid starten 1990, ledde nyheterna i två år, satt sen i morgonsoffan med Malou från 1992-1998, sen dess TV4:s absoluta nyhetsankare.

Goda egenskaper: "Jag är faktiskt en rätt vänlig typ."

Sämre egenskaper: "Jag kan ibland bli lite väl letargisk kanske. Jag tycker att det är skönt att ibland bara luta mig tillbaka och bara ta det lugnt."

Dissar: Intoleranta och snåla människor.

Hissar: Människor som är på motsatt vis.