Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magnus ger norska folket schackfnatt

UPPSKATTAD. Norrmannen är en frisk fläkt som har goda möjligheter att se till att schacket får ett nytt uppsving i popularitet. <br>Foto: Daniel SANNUM LAUTEN/AFP
Foto: Daniel Sannum Lauten

NRK lyckades köpa tv-rättigheterna för dyra pengar och sänder över hela jordklotet varje dag.

Stora tidningar som Aftenposten, Dagbladet, Nettavisen och Verdens Gang är på plats i Indien för att följa vinnaren av Folkets Idrottspris.

Kort sagt: det råder VM-feber i Norge.

Man kunde kanske tro att det är en skidåkare eller en fotbollsspelare som står i centrum för hysterin. Men icke.

Magnus Carlsen, 22, spelar schack.

Lyssna på Magnus ger norskarna schackfnatt

Ladda ner avsnitt

SCHACKGENIER VI MINNS

SERGEJ KARJAKIN

Inte alls särskild känd utanför schacket. Född 1990. Internationell mästare som 11-åring, och internationell stormästare som 12-åring, yngst någonsin att få titeln. En av världens 15 bästa spelare just nu, livsfarlig i snabbschack.

BOBBY FISCHER

Förmodligen världens mest berömda schackspelare genom tiderna. Blev internationell stormästare som 15-åring. Men blev världsberömd redan 1956, då han som 13-åring sopade brädet med USA-mästaren Donald Byrne, i ett parti som kallats Game Of The Century. Blev så småningom galen, efter att 1972 vunnit VM-titeln mot ryske Boris Spasskij i Reykjavik.

ULF ANDERSSON

Kanske ingen extremt tidig talang. Men när Ulf, som är född 1951 och uppväxt i Arboga, blev svensk mästare som 18-åring var han redan en väldigt stark spelare... och tre år senare blev han också internationell stormästare. Schacket fick ett stort erkännande när Ulf Andersson år 1972, erhöll statlig konstnärslön. Länge bosatt på Kuba.

GARRI KASPAROV

Yngst någonsin att vinna titeln, var 22 år när han blev världsmästare, då han 1985 besegrade Anatolij Karpov. Har till och från tränat Magnus Carlsen, och ger Magnus sitt fulla stöd i matchen. Politiskt engagerad, bördig från Azerbajdzjan och är känd för att vara "anti-Putin".

JUDIT POLGAR

Ungerskan är förmodligen den största kvinnliga talangen i historien. Född 1976, internationell stormästare som 15-åring (några veckor tidigare än exempelvis Bobby Fischer). 2007 var hon med på topp-20 listan i världen, var alltså rankad högre, än de flesta manliga stormästare.

Zlatan Ibrahomivic håller presskonferens inför årets viktigaste landskamp.

Men första frågan handlar varken om Portugal eller Cristiano Ronaldo. I stället undrar norska NRK:

- Vad tycker du om Magnus Carlsen?

Efter att Zlatan konfunderad vänt sig till presschefen och undrat vem denne Magnus Carlsen är, gör den norske reportern ett nytt försök:

- Följer du schack-VM?

För människorna i vårt västra grannland är detta inget märkligt alls. För, som tidningen Aftenposten konstaterade redan i måndags:

"Schackfeber råder i Norge."

Det handlar om det stora skådespelet i Chennai, den indiska storstaden som tidigare hette Madras. Norrmannen Magnus Carlsen är knapp favorit att vinna världsmästartiteln i schack från den 43-årige indiern Viswanathan Vishy Anand. Det vore i så fall en sensation.

Magnus Carlsen har de senaste åren blivit hela Norges stora idol.

"Håper på 700 000 nye spillere" löd en rubrik i måndagens Aftenposten.

- Det är ingen utopi att tro på en dubblering av antalet hobbyspelare i Norge. Jag tror VM-kampen får stor betydelse, resonerar Jöran Aulin-Jansson, president för norska schackförbundet.

Carl-Fredrik Johansson, ordförande i svenska schackförbundet:

- Det är klart att schacket får ett stort uppsving i Norge nu. Magnus Carlsen är deras Zlatan. Han är trevlig och populär, han har modekoll och ser bra ut på bild, han sitter med i Skavlan... plus att han råkar vara bäst i världen, säger

Carl-Fredrik Johansson låter nästan lite avundsjuk:

- Schack används i undervisningen i 500 skolor i Sverige och det är oerhört bra, något som har växt de senaste åren... men vi har ingen talang i närheten av Magnus Carlsen.


När norska tidningen Dagbladet i december i fjol hade sin årliga omröstning Folkets Idrottspris vann Magnus överlägset. Han fick för övrigt priset även 2009. Det tillhör annars inte vanligheterna att en schackspelare får ett pris som tidigare gått till självklara folkliga norska idoler som skridskoåkaren Johann Olav Koss, fotbollstränaren Egil Drillo Olsen eller rallyföraren Petter Solberg.

Verdens Gang, som även sponsrar Magnus Carlsen, har ett stort team på plats i Indien och sänder webb-TV varje dag. Bevakningen följer alla möjliga vinklar. Som intervjuer med en pensionerad lektor som tycker att schack är barbariskt... eller en artikel som går ut på att VG tvingat golfdrottningen Suzann "Tutta" Pettersen, som inte känner Magnus Carlsen, att titta igenom VG:s dokumentär om schackstjärnan.

- Jag fick större respekt. Jag är inte så inne i schack, men dokumentären inspirerade mig, konstaterade hon efteråt.

Konkurrenten Dagbladet vinklar gärna på att Magnus Carlsen är schackets Zlatan, och får medhåll i en av sina artiklar av den svenske stormästaren Harry Schussler:

- Ja, i det avseendet att han kan göra det lite oväntade och irrationella, som ingen annan klarar av att göra.

Intresset kring VM-matchen är kort sagt hysteriskt i Norge. 25 ackrediterade norska journalister är på plats i Chennai. Tidningarna fylls av intervjuer med Magnus Carlsen själv, men även med hans familj, vänner och hans agent Espen Agdestein.

Norska tidningar ägnar spaltmeter åt intervjuer inte bara med Magnus, utan även med hans familj, vänner och med hans agent Espen Agdestein. Men den stora överraskningen är att tv-kanalen NRK 1, som numera går att beställa även via svenska kabelnät, direktsänder partierna från Indien med start klockan 10.30 varje dag.

I tisdags förmiddag hade NRK:s schacksändning i snitt 140 000 tittare och totalt 456 000 tittare under de fem timmar som sändningen på gick. Något som i norska medier betecknas som "chocksiffror".

- Det är högt över vanlig tittning en förmiddag, säger NRK:s analyschef Kristian Solonen.

Samtidigt konstaterar den norske stormästaren Simen Agdestein i det senaste nurmet av schacktidskriften New In Chess:

- Den norska pressen är egentligen inte intresserade av schack, de är intresserad av Magnus.

VM-matchen i schack har ofta varit föremål för mystik. När förre världsmästaren Anatolij Karpov 1981 försvarade titeln, mot den till väst avhoppade Viktor Kortjnoj var paranoian kanske som värst: geigermätare användes för att kolla om motståndaren använde sig av bestrålning, fåtöljerna undersöktes med hjälp av röntgen, en skiva fanns under bordet för att förhindra fotsparkar, och det förekom anklagelser om parapsykologer på plats som höll på med hypnos och andra trick.

Den pågående VM-matchen mellan Magnus Carlsen och Anand är nog den internationellt mest uppmärksammade sedan amerikanen Bobby Fischer slog Boris Spasskij i Reykjavik 1972. Att omständigheterna var lite speciella då, berodde på att gamla Sovjetunionen ansåg det vara en självklarhet att världsmästaren i schack kom just därifrån.

Sedan strax efter andra världskrigets slut hade det varit så, med mästare som Tigran Petrosian, Mikhail Tal och Mikhail Botvinnik.

De bästa schackspelarna i det gamla Sovjet hade enorm status. De var i regel även höga officerare i armén, även om detta givetvis handlade om hedersutnämningar.

Bobby Fischer slog den sovjetiska dominansen i spillror på Island. Där vände han ett helt onödigt inledande 0-2-underläge och fullkomligt krossade Boris Spasskij till slut. Detta blev en injektion för schackets popularitet, alla fall i väst. Ryska gubbar i grå kostymer var ju inget som bidrog till att sprida det anrika spelet över jordklotet.

Och med Magnus Carlsen är samma sak kanske på väg att hända igen, även om det kalla kriget är ett minne blott. Precis som den excentriske Bobby Fischer har han slagit ner som en blixt från klar himmel, från ett land som saknar större schacktraditioner.

Än så länge har pappa Henrik Carlsen kunnat sköta affärerna, tillsammans med agenten Espen Agdestein. Magnus Carlsen gör, bland annat, reklam för klädmärket G-Star Raw. För några år sedan var han med i en uppmärksammad jeanskampanj tillsammans med Liv Tyler. En annan fotomodell som jobbat med honom, Gemma Arterton, säger:

- Han ser jättebra ut i kläderna och han är en really great modell.

22-åringen har redan ett stort antal sponsoravtal. Men en världsmästartitel skulle givetvis öppna ännu fler dörrar.

Pappa Henrik är precis som mamma Sigrun utbildad ingenjör och har hela tiden varit sonens största fan. Modern tyckte att det var onormalt att Magnus redan som femåring kunde memorera alla länders huvudstäder och befolkningar, men Henrik Carlsen har sagt i intervjuer att han inte reagerade nämnvärt på det.

- Jag har lagt mycket tid på att tänka på hans stora schackintresse, mest från att han var nio till han blev 13, 14, 15... Under en av turneringarna, i Gausdal år 2000, sa min fru till mig: "Det ser ut som han lider. Jag vill bara ta honom under armen och ta hem honom. Det måste göra ont att sitta där i timmar, och bara tänka."

Men efter partiet frågade mamma Sigrun sonen om detta, och han förstod inte alls oron, berättade Henrik Carlsen nyligen i New In Chess.

- Magnus hade redan vid väldigt tidig ålder börjat äta vid ett separat bord än vi andra, tre meter bort, så att han kunde sitta vid schackpjäserna.

Supertalangen Bobby Fischer var faktiskt 29 år när han blev världsmästare, Magnus Carlsen är bara 22, även om han fyller 23 den 30 november. Och Carlsen var endast 13 år när han erövrade titeln internationell stormästare. Fischer var 15.

Nu ska det tilläggas att det finns en viktig skillnad mellan Magnus Carlsen och Fischer. Tönsbergfödde Magnus Carlsen förefaller, bortsett från sin höga intelligensnivå och sitt fotografiska minne, att vara en ganska normal person. Fischer var - eller blev, i alla fall - så när en socialt missanpassad galning, som spårade ur helt efter att han blivit världsmästare. Magnus Carlson har berättat om sina tankar efter att ha sett Liz Garbus dokumentärfilm "Bobby Fischer Against The World":

- När jag såg den filmen tänkte jag, kommer jag att bli så här? Jag tror ju inte det, men den fick mig att tänka på att jag borde ha det där i åtanke.

Magnus Carlsen förefaller vara en trevlig prick. I alla fall vid sidan av schackbrädet. Men när det är dags för schack är han en hänsynslös maskin som vill vinna till varje pris.

- Jag njuter av att se motståndaren lida, av reaktionen när han vet att jag har överlistat honom, berättade norrmannen när amerikanska CBS för tre år sedan gjorde ett inslag kallat "Mozart of Chess" om Carlsen.

Alla schackspelare har ett rankingvärde, ett så kallat ELO-tal. Ju högre desto bättre. Magnus Carlsen är den första spelaren i schackhistorien som nu snuddar vid det skyhöga ratingtalet 2 900, vilket gör honom till världsetta och alltså högre rankad än den regerande världsmästaren Viswanathan "Vishy" Anand.

Efter att ha förlorat mot förre världsmästaren Kasparov vid 13 års ålder sa Magnus Carlsen:

- Jag spelade som ett barn.

Att det tog nio år för Magnus Carlsen från stormästartitel till VM-match kan möjligen förklaras med att han är lite bekvämare än de framgångsrika ryssar som under kalla kriget nästan spelade med en pistol mot huvudet. Å ena sidan åtnjöt de enorm status. Å andra sidan var seger närmast ett krav. Misslyckanden, som Spasskijs berömda fadäs mot Fischer, var inget som staten egentligen tolererade.

Magnus Carlsen säger själv att han egentligen är lat och helst sover till klockan tolv på dagarna, om han har möjlighet. Han har varit världsetta, med ett kortare uppehåll, sedan 2009. Men i schack räcker det inte att vara världsetta för någon som verkligen vill skriva in sitt namn i historieböckerna. För att bli erkänd som världsmästare, måste man besegra den regerande världsmästaren i en match över tolv partier, heads up.

Det är därför som Magnus Carlsen i dessa dagar sitter och svettas mot Viswanathan Vishy Anand på det femstjärniga hotellet Hyatt Regency i Chennai. Det är inte bara ära och berömmelse som står på spel i Chennai. Matchen har en sammanlagd prissumma på cirka 2 250 000 dollar, varav 60 procent till vinnaren. Dessutom har normannen fått 137 000 dollar i kompensation för att han gått med på att spela mot Anand i världsmästarens hemstad.

Exakt vad Magnus Carlsen tjänar som schackproffs är oklart, men uppgifter gör gällande att siffran överstiger tio miljoner kronor årligen. I CBS-inslaget "Mozart of Chess" försöker Magnus förklara, varför han är rankad som den främste i det främsta av intelligensspel.

- Mozart fick väl aldrig frågan hur han gjorde, och jag skulle vara väldigt imponerad om han hade något svar på det. Han skulle nog bara säga att det är naturligt för mig, det är det här jag gör.

Viswanathan Vishy Anand har givetvis lite fördel av att matchen spelas i Indien. Hemmastödet för "Tigern från Madras" är enormt.

Samtidigt hejar nog större delen av schackvärlden på det före detta underbarnet Magnus Carlsen. Norrmannen har goda möjligheter att se till att schacket får ett nytt uppsving i popularitet.

Kanske till och med i Sverige. Vi har förvisso haft storheter som Gideon Ståhlberg, Erik Lundin, Gösta Stoltz och Ulf Andersson (fyra i världen på 80-talet) men ingen nordbo har tidigare varit i närheten av att bli världsmästare i schack.

Fotnot: Hittills har fyra VM-partier spelats i Chennai. Efter en väldigt lugn inledning i matchen, pressade Anand för seger i det tredje partiet och Carlsen i det fjärde, som spelades på onsdagen. Alla fyra partier har dock slutat remi och i dag, torsdag, är det vilodag. 2-2 är alltså ställningen i matchen just nu.


Av: Robert Okpu