Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven säger nej till vinsttak i välfärden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lo:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson fick kalla handen av Stefan Löfven. Löfven vill inte sätta ett vinsttak i välfärden, i stället väljer S en mittenlinje och vill öka insynen.
Foto: Scanpix, Cornelia Nordström

Efter månader av tystnad - nu ger Stefan Löfven besked om vinsterna i välfärden.

Men LO:s krav på vinsttak får kalla handen.

– Det finns så många andra sätt att komma runt det, säger S-ledaren i en intervju i Dagens Nyheter i dag.

Förra veckan gick LO:s vice ordförande Tobias Baudin ut och krävde:

– Vi måste kraftigt agera i den här branschen, den är väldigt oreglerad i dag, sade han till DN och ville att S skulle göra en förflyttning i frågan.

Men när Stefan Löfven nu ger besked om partiets inställning till vinster i välfärden väljer han en mittenlinje. Istället för att införa ett vinsttak vill han tvinga de privata vårdföretagen att öka insynen i bokföringen.

Vill ha meddelarfrihet

Ser folk vad pengarna används till pressas vinsterna ner, tror S-ledaren.

– Tvingas du redovisa per enhet, kommer du att tvingas redovisa de kostnader du haft. Då kommer inte de här vinsterna att kunna uppstå, säger han till Dagens Nyheter.

Den ökade insynen är ett av förslagen som partisekreteraren Carin Jämtins arbetsgrupp kring området vinster i välfärden kommit fram till. Nytt är också att S vill ställa tydliga kvalitetskrav och att anställda i privata vårdföretag ska ha samma meddelarfrihet som anställda i offentliga verksamheter.

– Anställda ska kunna avslöja oegentligheter utan att riskera repressalier, säger Stefan Löfven i DN.

Undviker ställningstagande

Men det var inte de svaren som LO hoppats på. Under kongressen i maj enades man om att införa en non-profit princip om vinster i välfärden, en linje som man också hoppats att S skulle följa.

Enligt Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, är det ett väntat drag från Löfven.

– Han försöker undvika att socialdemokratin gör ett ställningstagande som mobiliserar motståndarna, de som anser att sossarna inskränker valfriheten, säger han till Expressen.

– Det kan vara mer uppskattat utanför partiet än inom.

Expressen har sökt Tobias Baudin utan framgång.

Det vill LO

LO kräver kraftigt minskade vinster i välfärden. En möjlighet organisationen tittar på är svb-bolagens modell där bolagen kan ta ut statslåneräntan plus en procent (i dag: 2,5 procent) av det investerade kapitalet i vinstutdelning.

Det vill S

Socialdemokraterna avfärdar LO:s förslag. Enligt Dagens Nyheter jobbar en arbetsgrupp ledd av partisekreteraren Carin Jämtin med förslaget där en av de viktigare åtgärderna blir att företagen tydligare ska redovisa sin ekonomi.

Alliansen är för

Allianspartierna är på det stora hela för att privata välfärdsföretag kan ta ut vinster. Ett varningens finger har höjts för avancerade skatteupplägg där pengar förs ur landet.