Lo:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson fick kalla handen av Stefan Löfven. Löfven vill inte sätta ett vinsttak i välfärden, i stället väljer S en mittenlinje och vill öka insynen. Foto: Scanpix, Cornelia Nordström
Lo:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson fick kalla handen av Stefan Löfven. Löfven vill inte sätta ett vinsttak i välfärden, i stället väljer S en mittenlinje och vill öka insynen. Foto: Scanpix, Cornelia Nordström

Löfven säger nej till vinsttak i välfärden

Publicerad

Efter månader av tystnad - nu ger Stefan Löfven besked om vinsterna i välfärden.

Men LO:s krav på vinsttak får kalla handen.

– Det finns så många andra sätt att komma runt det, säger S-ledaren i en intervju i Dagens Nyheter i dag.

Förra veckan gick LO:s vice ordförande Tobias Baudin ut och krävde:

– Vi måste kraftigt agera i den här branschen, den är väldigt oreglerad i dag, sade han till DN och ville att S skulle göra en förflyttning i frågan.

Men när Stefan Löfven nu ger besked om partiets inställning till vinster i välfärden väljer han en mittenlinje. Istället för att införa ett vinsttak vill han tvinga de privata vårdföretagen att öka insynen i bokföringen.

Vill ha meddelarfrihet

Ser folk vad pengarna används till pressas vinsterna ner, tror S-ledaren.

– Tvingas du redovisa per enhet, kommer du att tvingas redovisa de kostnader du haft. Då kommer inte de här vinsterna att kunna uppstå, säger han till Dagens Nyheter.

Den ökade insynen är ett av förslagen som partisekreteraren Carin Jämtins arbetsgrupp kring området vinster i välfärden kommit fram till. Nytt är också att S vill ställa tydliga kvalitetskrav och att anställda i privata vårdföretag ska ha samma meddelarfrihet som anställda i offentliga verksamheter.

– Anställda ska kunna avslöja oegentligheter utan att riskera repressalier, säger Stefan Löfven i DN.

Undviker ställningstagande

Men det var inte de svaren som LO hoppats på. Under kongressen i maj enades man om att införa en non-profit princip om vinster i välfärden, en linje som man också hoppats att S skulle följa.

Enligt Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, är det ett väntat drag från Löfven.

– Han försöker undvika att socialdemokratin gör ett ställningstagande som mobiliserar motståndarna, de som anser att sossarna inskränker valfriheten, säger han till Expressen.

– Det kan vara mer uppskattat utanför partiet än inom.

Expressen har sökt Tobias Baudin utan framgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag