Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven nobbad – av europeiska S-ledare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I TYSKLAND. Efter gårdagens firande av tyska SPD gick Stefan Löfven och Mikael Damberg till en restaurang för att äta pizza.
Foto: SOCIALDEMOKRATERNA

LEIPZIG. Stefan Löfven reste till Leipzig för att starta ett nytt S-nätverk - och knyta politiska kontakter.

Men när han reste hem i går eftermiddags hade både Ed Miliband och François Hollande nobbat honom.

– Det är synd att det inte blev av men det kommer fler tillfällen, säger Löfven.

Stefan Löfvens resa till Leipzig var inbokad på minuten: På onsdagen satt han med vid bildandet av S-nätverket Progressive Alliance följt av en sen middag med de andra S-ledarna. I går var han med vid det pampiga firandet av tyska Socialdemokraternas 150-årsjubileum.

Men trots späckat schema var tanken att han även skulle hinna med möten med några av Europas mest namnkunniga ledare: Labours Ed Miliband och Frankrikes president François Hollande.

Hade inte tid

Men i sista stund ändrades programmet. Miliband tvingades resa hem igen efter det brutala mordet på en soldat i London.

Hollande, som på förhand inte lämnat definitivt besked om mötet, hade helt enkelt inte tid.

– Det förstod jag för att i samband med sådant här brukar det aldrig finnas utrymme. Det är så spikade minutprogram så det visste jag. Det är synd att det inte blev av men det kommer finnas fler tillfällen, säger Stefan Löfven om det uteblivna mötet med fransmannen.

På Tysklands socialdemokratiska partis 150-årsfirande fanns flera tyska politiker på plats, däribland förbundskanslern Angela Merkel, som är ledare för partiet Kristdemokratiska unionen (CDU). Men hon lämnade firandet utan att Löfven hann prata med henne.

Är du besviken över att du inte fick sitta ned med de här ledarna och knyta band mellan er?

- Nej, jag har träffat François Hollande tidigare, vi kommer ha alla möjligheter att träffa honom. Vi är ju ändå partibröder i olika länder. Merkel blir något annat, det är mer mellan regeringschefer.

"Vi jobbar stenhårt"

Du säger att det är mellan regeringschefer, ser du redan den framtiden för dig?

– Det är klart att vi siktar på det. Vi jobbar stenhårt varje dag på att vinna val och när vi gör det så ska vi bilda regering. Det är svenska folket som avgör detta men vi har goda chanser.

I går publicerade undersökningsföretaget Skop sin väljarbarometer. Den visar att stödet för de tre rödgröna partierna har ökat med 2,9 procentenheter till sammanlagt 49,5 procent sedan senaste mätningen.Samma siffra för allianspartierna är 42,2 procent, en minskning med 1,3 procentenheter.

Stefan Löfven ser positivt på siffrorna - men är samtidigt noggrann med att inte ta ut segern i förskott:

– Jag har sagt hela tiden att vi kan inte hänga upp oss på enskilda opinionsmätningar, men jag tror att trenden är uppåtgående. Det ser åtminstone ut så. Men det är nästan 16 månader kvar till valet.

Vill inte spekulera

S landar i undersökningen på 34,3 procent. Miljöpartiet får å sin sida 9,9 procent. Om det vore val i dag så skulle det med andra ord räcka med MP vid sin sida för att Löfven skulle kunna räkna hem segern.

Det är dock inget S-ledaren vill spekulera kring i nuläget.

– Nu är du där igen med regeringsbildningen, det tar vi senare. Det är fortfarande mycket hårt arbete kvar, vi ska jobba varenda dag i 16 månader, säger Stefan Löfven.

Så var Löfvens besök i Leipzig

16:00 Nya nätverket

Stefan Löfven var på plats vid bildandet av S-nätverket "Progressive Alliance". Löfven fick möjlighet att mingla med flera internationella ledare så som Howard Dean vid demokraterna i USA. Löfven tog tillfället i akt att bjuda sina politiska kolleger till nästa möte i Stockholm den 23 oktober i år.20.30 Middag


S-ledarna samlades på Grandhotel Handelshof i centrala Leipzig för att äta middag. Löfven satt bredvid Labourpartiets Ed Miliband och delade då bland annat erfarenheter från kravallerna i Husby och dem i London för två år sedan.

- Det gäller att lära av varandra. Vad är det för faktorer som driver den här utvecklingen och vad kan vi göra lokalt och nationellt, säger Löfven.


22.30 Barbesök


Planen var att samtliga ledare skulle samlas för en gruppbild, men till mediernas förtret ställdes det in. Löfvens stab åkte till en bar och tog en öl i stället.

- Jag fick inget att dricka där inne så nu är jag törstig, sade S-ledaren skämtsamt innan de lämnade hotellet.


09.00 Inställt möte


Stefan Löfvens preliminärbokade möte med Frankrikes president François Hollande ställdes in. Det gjorde även ett möte med Ed Miliband. I stället träffade Löfven Diederik Samson, partiledare för det nederländska socialdemokratiska partiet PVDA.


10.30 Firande


Stefan Löfven och de andra S-ledarna samlades i konserthuset i centrala Leipzig inför firandet av tyska SPD:s 150-årsdag. På plats var François Hollande och förbundskansler Angela Merkel.

- Det var väldigt högtidligt och bra men inte för stelt, säger Löfven.


14.00 Pizza


Efter firandet samlades många av ledarna för att dricka vin och äta snittar. Då gick i stället Stefan Löfven och den svenska delegationen till restaurangen Vapiano och tog en pizza och en öl.


16.00 Hemresa


Stefan Löfven och hans delegation tog tåget till Leipzigs flyg-plats för resa hem till Sverige.