Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Livvakten Carl utsattes för brutal attack: "Jag är inte hämndlysten"

"Jag är inte hämndlysten och har aldrig känt någon ilska", säger Carl. Foto: JENNIFER GLANS / HEMMETS JOURNAL
Carl, 43, utsattes för en brutal attack när han träffade sin nya flickväns exmake för första gången. Exmaken hade lejt en torped som sköt Carl i båda benen och kastade syra i ansiktet på honom. Carl gick allvarliga skador, men har lyckats hantera det som hände på ett bra sätt. Foto: JENNIFER GLANS / HEMMETS JOURNAL

Efter flera år som livvakt hade Carl lärt sig att strunta i en dålig magkänsla. 

Det är precis vad han gör när träffar sin nya flickväns exmake för första gången i augusti 2012.  

Exmaken hade lejt en torped som skjuter Carl i båda benen och kastar frätande syra i hans ansikte. 

Han får allvarliga skador – men har ändå lyckats hitta tillbaka till livet. 

– Jag är inte religiös, men jag tror på ett större sammanhang. Saker och ting händer av en anledning, säger Carl.

I augusti 2012 ska Carl, 43, träffa sin flickväns exmake för första gången. Flickvännen, som hade barn ihop med exmaken, hade beskrivit relationen som "strulig" och inför mötet hade Carl en dålig magkänsla. 

Trots det tog han sig till den lekpark i Stockholm där mötet skulle äga rum. Det som händer där förändrar hans liv för alltid, vilket Hemmets Journal var först med att berätta om.  

Carl var van vid att ignorera en dålig magkänsla. Innan mötet i lekparken hade han jobbat i säkerhetsbranschen i över tio år. 

I sju år var han en välrenommerad livvakt åt kungligheter, multinationella företagsledare, diplomater och en och annan rapstjärna. Uppdragen förde honom över hela världen. 

Men hösten 2009 valde han att lämna livvaktsbranschen och fokusera på Sverige igen. Han kände att han hade haft sitt äventyr.

Startade ett nytt liv i Sverige

Väl hemma i Sverige fick han jobb på ett säkerhetsföretag och ansvar för att utveckla ett affärsområde med fokus på personsäkerhet.

År 2012 går Carl och klipper håret. Han och frisören fattar tycke för varandra och börjar dejta. Carl berättar att han och flickvännen bara hann träffas i ett par veckor och att de dessutom sågs ganska sällan – hon hade småbarn och både Carl och flickvännen var i väg på resor. 

Så var det dags för det där mötet i lekparken i Solna norr om Stockholm. 

– Jag har gått emot min magkänsla så många gånger. Man säger inte till en klient "du får inte åka till det här landet" eller "du ska inte gå på den här nattklubben", det är ju därför man är där. 

 

Carl har arbetat som livvakt åt kungligheter, företagsledare och diplomater under flera år innan han flyttade hem till Sverige 2009. Foto: / PRIVAT

 

"En man kommer bakifrån och skjuter mig"

Carl hälsade på exmaken och de gick lite åt sidan för att tala ostört.  

– Han var trevlig och lugn, verkade schysst. Han sa "kan du bara vänta här en stund så går jag och säger till mitt ex att allt är lugnt och att du verkar vara en bra kille". Han behövde en liten privat stund med henne, och det var inget konstigt.

– Sedan kommer en man bakifrån och skjuter mig flera gånger i båda lårbenen och knäna. Allting gick av.

Carls första instinkt är att söka skydd. Han försöker springa mot en bil men de sönderskjutna benen bär inte. Han faller till marken och blir liggande. Mannen som skjutit följer efter och kastar en vätska på honom.

– Det kändes som att han kastade ett glas vatten i ansiktet, men det var syra. Sedan började det koka och fräta i hela ansiktet.

Allvarliga skador efter överfallet

I ambulansen svartnar det för Carl och de första veckorna på sjukhuset är suddiga. 

Carl och flickvännen gör slut. Exmannen, som lejde torpeden, döms senare till 7,5 år i fängelse för synnerligen grov misshandel. 

Carl låg på sjukhus i flera månader efter överfallet. Han har opererats runt 20 gånger. 

– Benen är inte återställda, jag är döv på ena örat och fortfarande blind på ena ögat. Jag har hudtransplantat i ansiktet. Det är många operationer kvar, men jag kör på ändå.

 

Carl låg på sjukhus i flera månader efter attacken. Han har opererats runt 20 gånger och fler operationer väntar. Foto: / PRIVAT

 

"Jag är inte hämndlysten"

Carl säger att jobbet blev hans stora trygghet – kolleger fanns med på sjukhuset och så fort han skrevs ut därifrån fick han komma tillbaka till sin vanliga tjänst.  

– Jag hade en fantastisk chef som satte tillbaka mig på samma position, som affärsområdeschef, fastän jag kanske inte riktigt klarade av det. De visste att det var superviktigt att jag fick komma tillbaka igen, få en vardag, känna mig behövd och allt det där. Min familj, chef och kolleger har en stor del i att jag mår så pass bra i dag, säger han. 

Och Carl är inte bitter över det som hänt. 

– Jag är inte hämndlysten och har aldrig känt någon ilska, säger han.   

"Saker och ting händer av en anledning"

– Jag har väl en syn på livet som är annorlunda. Jag tror på något större än mig själv. Jag är inte religiös, men jag tror på ett större sammanhang. Saker och ting händer av en anledning. Det är svårt att se meningen med saker som händer när man är mitt uppe i dem, men hittills har jag alltid sett en mening med sådant som hänt några år efteråt. 

Carl säger att han upplevt saker som varit jobbigare eller åtminstone lika jobbigt som det överfall han själv utsattes för – terrorattacker i London och nära kolleger som dött. 

Hjälper kvinnojourer med personsäkerhet

När företaget där Carl jobbar drog i gång ett CSR-projekt kom han i kontakt med Unizon – en paraplyorganisation som samlar 130 kvinnojourer i landet. Carl har hjälpt till att utveckla säkerhetsarbetet, samtidigt som han och kollegerna lär sig om det brutala och ibland organiserade våld som kvinnorna riskerar att utsättas för. 

Erfarenheten av att vara brottsoffer har hjälpt honom yrkesmässigt. Nu har han en annan insikt i hur det känns att själv vara utsatt. 

– Att man kan vända något negativt till positivt och planera långsiktigt under sin värsta kris är både möjligt och nödvändigt, tror jag, för att komma ut på andra sida starkare och på en bättre plats än innan.