Lilians förbjudna kärlek till prins Bertil

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KÄRLEKSHISTORIA. Bertil och Lilian träffades 1943 – och blev blixtförälskade. Men eftersom Bertil lovat sin pappa att inte gifta sig borgerligt var de tvungna att hålla sitt förhållande hemligt.
Foto: Jan Delden / EXP

När det mesta är i gungning, när världsläget känns svajigt, när katastroferna avlöser varandra med allt tätare mellanrum, när tillvaron känns oviss och hotfull, då kan det pigga upp för stunden med en riktigt härlig kärlekshistoria.

Och är den dessutom kunglig och av typen ”prinsen och balettflickan”, då är det ännu bättre.

Som den mellan prins Bertil och hans Lilian. Minns ni den?

Om inte så kommer den här: 

Det var en gång en prins. Som alltså hette Bertil. Han var yngst av alla den blivande kungen Gustaf VI Adolfs barn och med tiden var han farbror till vår nuvarande kung.

Han föddes 1912 på Stockholms slott och blev, till omgivningens bestörtning, ammad från start av sin egen mamma kronprinsessan Margareta, som dog när han bara var åtta år gammal.

Så småningom fick han börja på Lundsbergs internat, han visade sig ha betydligt större fallenhet för att åka skridskor fort och för att hoppa stående längd och höjd än för att plugga. Han var också mycket intresserad av bilar, för intresserad rent av. Innan han fått körkort var han med om en olycka där en skolkamrat omkom. Han satt själv vid ratten, men ansågs ändå inte skyldig. Bötfälldes bara.

Efter skolan utbildade han sig till sjöofficer och hamnade under kriget i London som marinattaché vid den svenska legationen.


PARET. Prins Bertil och Lilian bodde tidigare i Villa Solbacken, där prins Carl Philip och hans familj nu bor.
Foto: Eliot Press / ALL OVER PRESS ELIOT PRESS

LÄS MER: Hagasessornas tragedier


Och det var då prinsens träffade ”balettflickan”, Lilian Craig. Hon var gruvarbetardotter från Wales och hon arbetade som fotomodell och hade en och annan biroll i en och annan film. Hon var hur söt som helst. Och hur rolig som helst.

Året var 1943, hennes man var ute i kriget, hon och Bertil blev blixtförälskade.

Två av Bertils äldre bröder hade gift sig med icke-kungliga kvinnor och därmed, enligt den tidens regler, fråntagits sina kungliga privilegier och sina platser i tronföljden. När sen hans äldste bror, arvprinsen Gustaf Adolf, 1947 omkom i en flygolycka, var Bertil, vid sidan av vår då knappt ettåriga nuvarande kung, den enda möjliga tronarvingen. Kvinnlig tronföljd var det ännu inte tal om.

Kvinnlig tronföljd var det ännu inte tal om.

Lilian skilde sig från sin man, det ska ha varit en lycklig skilsmässa, och hon och prins Bertil flyttade 1947 in i det hus där Carl Philip och hans familj nu bor, Villa Solbacken på Djurgården.

PÅ SEMESTER. Kärleksparet i Villa Mirage i S:t Maxime på Franska Rivieran.
Foto: Jan Delden

När de inte bodde där, vistades de i sin Villa Mirage i S:t Maxime på Franska Rivieran, eller, med tiden, i ett hus i Tylösand.

Lyckans sol sken oavbrutet över paret, kärlek och harmoni rådde, men det fanns en hake: Bertil hade lovat sin pappa kungen att inte gifta sig borgerligt och därmed äventyra familjens fortsatta rättighet till tronen. Detta sin tur ledde till att hans och Lilians förhållande måste hemlighållas och att de inte kunde tillåta sig att bli föräldrar. Det måste ha varit ett svårt val för dem bägge.

"De var oerhört populära i vida kretsar."

De var oerhört populära i vida kretsar, han som den fryntlige motorprinsen som då och då tävlade under täcknamnet Monsieur Adrian, och hon för sin charm och kvickhet.

Detta i sin tur gjorde att pressen teg. Ingen avslöjade offentligt att Lilian fanns i prins Bertils liv. Nu verkar allt detta helt absurt.

NYGIFTA. Prinsessan Lilian och Prins Bertil gifte sig 1976.
Foto: Expressen / Scanpix / / EXPRESSEN SCANPIX SWEDEN

När Gustaf VI fyllde 80 år fick Lilian en egen inbjudan till kalaset, men den första gången hon visade sig officiellt var vid hans begravning 1973. Sen dröjde det inte länge förrän den nye unge kungen gav paret tillåtelse att gifta sig och det gjorde de i Drottningholms slottskapell i december 1976.

Lilian Craig blev då prinsessan Lilian och hertiginna av Halland. Hon var mycket omtyckt av resten av familjen Bernadotte, inte minst av Victoria och hennes syskon som kallade henne ”Auntie”.

"Hon var verkligen sprittande skojig och avväpnande fräck."

Hon var verkligen sprittande skojig och avväpnande fräck. Till just mig som skriver detta sa Roger Moore, som kände henne väl, att hon var ”hysteriskt rolig”. Och själv fick jag en gång möta henne vid en middag hos den mycket kända journalisten Kid Severin. Det var då hon berättade att hon brukade viska ”KISS!” till Bertil när han skulle hålla tal. Det betydde: Keep It Short, Stupid!

Och efter vår middag deklarerade hon helt frankt att hon aldrig trott att man kunde ha så roligt som vi haft det med benen i kors.

Prins Bertil dog 1997 och Lilian bodde kvar i Villa Solbacken.

"Hon gjorde entré och sa ´Hello boys!´”

År 2006 var hon med och invigde Prinsessan Lilians svit på Grand Hôtel. Hon var då över 90 år. Hon vinkade mot fotograferna när hon gjorde entré och sa ”Hello boys!” och sen sa hon ”Long time no see!” till den framrusande hotellägaren Peter Wallenberg och lät sig kyssas på bägge kinderna.

Prinsessan Lilian på kungens 60-årsfest.
Foto: Stefan Söderström

Den där sviten är om 330 kvadrat och innehåller allt man kan önska sig, inklusive två balkonger mot Strömmen och Slottet. Den kan hyras för cirka 70 000 kronor natten.

I mars 2013 avled prinsessan Lilian, 97 år gammal, och sen dess har det varit lite tristare och gråare under alla kungliga familjemiddagar.

För drygt ett år sen invigde drottning Silvia en utställning på Slottet med titeln ”The Lilian Look”, där visade man ett trettiotal plagg hon burit i representationssammanhang. Och där kunde vi konstatera hur liten och nätt hon varit. Och hur naggande god.