Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kyssen" sålde bäst - någonsin

Expressenfotografen Jonny Gran med den klassiska kyssbilden. Foto: Thomas Pettersson
Här står han med bilden alla drömmer om att få.
Expressens Jonny Graan var den ende fotografen som fick bilden när kung Carl Gustaf och Silvia kysser varandra vid bröllopet för 34 år sedan.
Det sa bara klick!
Dagen därpå, den 20 juni 1976, sålde Expressen mer tidningar än någon annan dagstidning gjort i Sverige: 957 000 exemplar.
Du som köpt Expressen i dag får också en specialutgåva av den historiska bröllopstidningen.
Visserligen hade Expressens söndagsmagasin denna rekorddag 1976 exklusiva bilder på Björn Borg från Hawaii, hand i hand med Miss Hawaii, en Brenda Taxiera (någon som minns henne?). Borg hade varit där och laddat upp inför Wimbledon som skulle starta 21 juni, dagen därpå.
Borg skulle inte förlora en enda match i Wimbledon på de närmaste fem åren.
Men det var förstås inte scoopet om Borg som sålde tidningen just denna dag.
Det var bröllopet mellan kung Carl Gustaf och fröken Silvia Sommerlath.
Det skulle bli en klassisk tidning med en klassisk bild. En tidning journalister kort och gott kallar: "Kyssen", tack vare bilden som prydde hela förstasidan.
Varken förr eller senare har en bild tagits på vår kung kyssande sin drottning. Och det mest märkliga av allt i detta sammanhang: bara en fotograf fångade ögonblicket.
Ackrediterade journalister från hela världen var där, många av dem fotografer, men alltså bara en som fick BILDEN.
Fotografen Jonny Graan tittade in i sin Leica Flex-kamera och med 180-millimetersobjektivet zoomade in kungen och Silvia tryckte av och bilden fastnade på filmrullen med benämningen 400 ASA Kodak Tri-X.
Här kan man börja snacka om att "det sa bara klick" för att använda fotointresserade kung Carl Gustafs klassiska fras om hur det gick till när han träffade Silvia för första gången där under OS i München 1972.

Jonny Graan är i dag 85 år och pensionär. Han har en stor kopia av bilden i sitt hem i Tumba utanför Stockholm. Och nog minns han dagen som i går.
Expressen hade skickat ut en lång rad fotografer för att bevaka bröllopet. Jonny Graan hade ordnat så han fick vara i en lägenhet nära kyrkan.
- Det var ju precis samma nyhetspuls inför kungens bröllop som det är i dag inför Victorias, berättar Jonny Graan.
- Vi satt där i lägenheten, en annan fotograf och jag själv, jag kommer faktiskt inte ihåg hans namn, men det var en från Tyskland. Vi hade satt upp våra kameror på stativ, riktade ut genom fönstret och in mot ingången till kyrkan och vapenhuset.
Före själva ceremonin stod kungen och Silvia utanför kyrkan. I lägenheten några våningar upp satt Jonny Graan och väntade.
- Vi satt där med ett par tjejer som också var i lägenheten och fikade. Plötsligt lämnade sällskapet och gick fram till min kamera för att kolla lite. Jag stod ju i den här positionen mest för att ta bilder när de skulle gå ut från kyrkan som nyblivet par. Men när jag tittade i kameran såg jag att kungen gick fram till Silvia och gav henne den här kyssen, berättar han.
Bilden är alltså tagen före bröllopsceremonin. Och med en utrustning som inte kan mäta sig med dagens snabba digitalkameror.
- Vi hade ju inte kameror med motor på den tiden. Jag knäppte två snabba bilder på det där tillfället. På den bilden som alla känner till i dag vänder kungen upp sitt ansikte mot kameran lite bättre, än på den andra bildrutan.
Bakom dem går pastor primarius Lars Carlzon. Bilden är fångad i vapenhuset på väg in i Storkyrkan.

Kungen och Silvia gick in i kyrkan. Ärkebiskop Olof Sundby höll sitt vigseltal: "Tjänen varandra genom kärleken. Mer än de flesta kommer ni att behöva varandras hjälp och tröst", inledde han.
Klockan 12.21 sa de "ja" till varandra och 400 miljoner människor över hela världen tittade på tv.
Jonny Graan satt kvar i lägenheten alldeles utanför kyrkan och väntade. Han hade redan knäppt sin berömda bild, men Jonny förstod ju inte just då, i ögonblicket, vilken klassisk bild han hade tagit.
- Nä, inte alls. Jag trodde ju att alla fotografer som var där skulle få en bild när kungen kysste sin brud. Efteråt åkte jag till tidningen och lämnade filmrullarna till tjejerna som skötte framkallningen på tidningen på den tiden. Jag satte mig med luppen och kollade igenom min rulle film. Jag tog faktiskt bara en endaste rulle (36 bilder). Jag såg att jag hade två rutor på den här kyssen och gjorde ut kopior på dessa.
Sedan gick han till nyhetschefen Leif Ingvardsson.
- Jag kommer ihåg att just dessa hamnade i en stor hög med bilder från bröllopet. Efter ett tag var de begravda i den där högen. Jaha, det var den dagens jobb det, tänkte jag.
Jonny åkte hem.
Dagen därpå såg han sin bild på hela löpsedeln med bara ett ord ovanför: KYSSEN.
- Då var man populär, haha. Det visade sig att jag var den ende fotografen som hade en bild när de kysstes. Helt otroligt.
Vad tycker du om bilden?
- Tittar man noga på den ser man hur kungen riktigt greppar Silva med högerhanden. Jag tror att kungen var lite nervös inför bröllopet. Sedan får jag väl medge att det mera är en puss än en kyss.
Kungen har ännu inte bett att få kopia på bilden.
- Nä, det har han inte. Jag undrar jag om han verkligen gillar den? Han kanske tycker att det är en sån där... vad heter dom där italienarna...?
Menar du paparazzis...?
- Ja, en sån där skvallerbild.
Per Broman, som just startat museet Fotografiska i Stockholm, säger så här om Jonny Graans "Kyssen":
- Konsten med fotografi är att se det alla ser men inte tänker på. Det är själva grunden till god fotografikonst. Men man måste samtidigt leta egna vägar. Jonnys bild är ett lysande exempel på det senare, att leta egna vägar. Han stod inte där alla andra fotografer stod. Därför fick han möjlighet att fånga det unika ögonblicket.

Det historiska bröllops-extra från 1976 är en välmatad tidning på 28 sidor. Förstasidan är utformad som en vigselannons. Under rubriken "Vigda" finns en stor bild av brudparet och texten:
"Carl Gustaf Silvia, Storkyrkan, Stockholm 19/6 1976".
Sedan rubriken "Det började med en kyss", den klassiska kyssbilden och hela sagobröllopets alla förlopp med kortege, båttur, folkets jubel och kvällens bankett. Damernas hattar får särskild uppmärksamhet liksom Silvias släkt och den svenska kungafamiljen. Och alla barnen.
Bland gästerna får de nordiska kungligheterna extra utrymme. Och under rubriken "Tyskland kl 12. Ett öde land" rapporteras att hela Silvias hemland följde bröllopet på tv.
Stig Hoffman var Expressens bildchef och bildansvarig för bröllopstidningen. Han minns de långa detaljerade förberedelserna inför den stora dagen.
- Det var nästan som en militär operation. Vi hade 26 fotografer utplacerade i positioner. På stan, i kyrkan, kortegevägen, borggården. Vi var heltäckande och gjorde en fantastisk bildtidning, säger han.
- Fotograferna hade order att bara göra kontaktkopior för att hålla nere kopieringskostnaderna. Men Jonny Graan kom i alla fall med en kopia av kyssbilden och sa "Den här ska du väl i alla fall ha". Det var ingen som blev arg för att han bröt mot instruktionerna.
Fyra medarbetare på Expressen var med och bevakade kungabröllopet 1976 - och har samma uppdrag i år.
- Drottningen var vacker som en dag, kungen riktigt stilig och jisses vad kul det var att det var Expressens fotograf Jonny Graan som gjorde det stora scoopet, säger Cecilia Hagen som var med också förra gången.
- Jag minns att det svåraste var att stava rätt till namnen på Silvias tärna och brudnäbbar, säger hon.
Expressenveteranen Anders Björkman:
- Mitt bästa minne är hur malliga vi kände oss på mediefesten på kvällen. Vi visste att vi hade den bästa bilden, men kunde inte avslöja det för konkurrenterna.
Per Kagrell, fotograf, minns hur Silvia råkade ut för "polisvåld" före bröllopet.
- Vi stod ute på plattan på Arlanda och väntade på att Silvias släkt skulle landa. Också Silvia stod bland oss fotografer. En polischef försökte fösa bort oss och den blivande drottningen fick en rejäl armbåge mitt i magen så att hon nästan föll ihop dubbelvikt. Hon gav honom en förintande blick, berättar han.

Jan Düsing, fotograf, har speciellt goda minnen av lagarbetet.
- Alla tidningens fotografer från hela landet var med och jobbade. Det var en härlig stämning, säger han.
Expressen laddar förstås upp inför stundade bröllop med en herrans massa fotografer och journalister. Att tidningen än en gång skulle bli ensamma om en liknande bild är nästan uteslutet.
Expressens Suvad Mrkonjic är den fotograf som följt Victoria och Daniel mest i landet. Han säger så här om Jonnys bild:
- Det är klart att den är historisk. Det är ju alla fotografers dröm att få en sådan bildruta någon gång i livet. Men jag tror inte att det kommer att ske på det här bröllopet. Då får nog alla vi fotografer en kyssbild på brudparet.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson laddar sitt lag likt en manager i fotbolls-VM. Och han tror på sitt gäng:
- Med cirka 2 000 journalister i Stockholm för att bevaka bröllopet är det konkurrens om nyheterna, men DN har ju utsett Expressens Johan T Lindwall till den ledande hovreportern och jag tror att våra läsare kommer att bli nöjda när de ser bevakningen i tidningen, på sajten och i bilagorna.
- Det var ju Johan T Lindwall som avslöjade romansen mellan Victoria och Daniel, och sedan dess har vi berättat om relationen. Minns att det var Expressens Tommy Schönstedt som avslöjade att paret skulle gifta sig.
Har du tittat i tidningen från kungen och Silvias bröllop 1976 och fått några idéer?
- 1976 gjorde vi en fantastisk tidning dagen efter bröllopet, men i dag handlar planeringen också om exempelvis direktsänd webb-tv på bröllopsdagen. Medielandskapet har förändrats och vi når i dag ut i så många flera kanaler.
Thomas Mattsson räknar med en kyssbild den här gången också, på Victoria och Daniel.
- Ja, det är jag säker på - de verkar mycket kära.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!