Enligt forskaren Arne Jernelöv är kvinnorna på väg att ta över världen men svenska kvinnliga genusforskare håller inte riktigt med. Bilden är från förställningen "Jösses, flickor återkomsten". Foto: Photographer Lesley Leslie-Spink
Enligt forskaren Arne Jernelöv är kvinnorna på väg att ta över världen – men svenska kvinnliga genusforskare håller inte riktigt med. Bilden är från förställningen "Jösses, flickor – återkomsten". Foto: Photographer Lesley Leslie-Spink

Kvinnorna tar över världen

Publicerad
Uppdaterad
Kvinnorna tar över världen.
Deras frigörelse går som på räls - åtminstone om man får tro professor Arne Jernelöv och hans nya studie.
- Vi får ett kvinnodominerat samhälle där kvinnliga synsätt och värderingar blir mycket tungt vägande, säger han.
Men kvinnliga genusforskare är skeptiska.
I sin nya rapport "Amazonia - den framtida värld där kvinnor styr" läggerprofessor Arne Jernelöv fram sina sensationella rön.
Kvinnor är på ständig frammarsch vad gäller politik, ekonomi, arbetsmarknad och en rad andra områden. Det gäller hela världen och utvecklingen är närmast lagbunden. Den har pågått i hundra år och går inte att stoppa, enligt Jernelöv.
Skriften ges ut av det tunga forskningsorganet Institutet för framtidsstudier. Han kastar "nytt ljus över en möjlig framtid där kvinnor styr", skriver institutets vd Joakim Palme i förordet.

Jernelöv skriver att
han utan sidoblickar och blinda fläckar vill visa utvecklingen mot "den värld där kvinnor styr, här kallad Amazonia".
- En rad faktorer som hållit kvinnan i underläge försvagas och försvinner. Fysisk styrka och våld blir mindre acceptabla som argument. Kvinnan har i dag kontroll över barnafödandet. Kvinnor är i majoritet i valmanskåren i alla FN-länder, säger Jernelöv.
- Flickor klarar sig bättre i skolan och kvinnor dominerar universiteten. På arbetsmarknaden blir kvinnliga egenskaper allt mer efterfrågade. Kvinnors andel av förmögenheten växer.
- Olika delar av världen har hunnit olika långt.I delar av Afrika och arabvärlden går det mycket långsammare. Det är olika hastighet i utvecklingen, men rörelseriktningen är densamma,säger han.

Kvinnliga forskare som
ägnar sig åt genusfrågor är inte övertygade av hans resonemang. Jernelövs optimistiska slutsatser strider mot den vanliga uppfattningen i dessa sammanhang.
- Jag förhåller mig nyfiket skeptisk till hans resultat. Mycket annan forskning visar tyvärr en annan bild, säger Kerstin Alnebratt, föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.
- Det är ju enorma skillnader mellan kvinnor och män när det gäller inkomster, egendomsfördelning och inflytande på global nivå.
- Bara en så enkel sak som att nå upp till 50 procent kvinnliga professorer i Sverige kommer att ta decennier. I dag är siffran 18 procent. Jag kommer just från en konferens där vi bland annat tog upp den frågan, säger hon.

Kerstin Alnebratt pekar
på områden där utvecklingen tvärtom har gått bakåt under senare år. Till exempel har sexualiserat våld mot kvinnori militära konflikter satts i system och ökar.
Charlotte Holgersson, docent i genus, organisation och ledning på Tekniska högskolan i Stockholm, är delvis inne på samma linje.
- Även om kvinnorörelsen har åstadkommit enorma förändringar så återstår det mycket att göra innan kvinnor möter samma villkor som män inom samhällets olika områden världen över, säger Charlotte Holgersson.
- Utvecklingen går inte per automatik. Det rör sig om en maktstruktur, kvinnor och män måste kämpa för lika villkor. Och denna kamp aktiverar också motstånd.
- Dessutom är det kanske inte eftersträvansvärt att kvinnor tar över om det är lika villkor vi vill ha, säger hon.

Men Jernelöv ser
positiva tecken överallt. Kvinnor blir rikare och rikare, inte bara i västvärlden utan också i till exempel Kina och Indien.
"Den ekonomiska makten byter kön", skriver han och slår hål på den spridda myten att kvinnor bara skulle äga en procent av världens förmögenhet. Kvinnor äger nära en tredjedel av världens samlade privatförmögenheter.
I USA har kvinnor drygt 50 procent av de privata förmögenheterna och i EU cirka 40 procent. I Skandinavien är det kvinnliga ägandet 45 procent, enligt studien.
Också i Kina finns rika kvinnor. Uppskattningsvis en tredjedel av den samlade privata kinesiska förmögenheten har kvinnliga ägare.I Indien är andelen 10-20 procent ochi Saudiarabien upp till hälften.
Jernelöv påpekar att stora förmögenheter ofta övergår i kvinnlig ägo i samband med arv. I USA visar beräkningar att mer än 10 procent av kvinnors förmögenheter har tillkommit när de gift sig med rikare män - och 5 procent när de skilt sig från möjligen samma män.

Också på arbetsmarknaden
har kvinnor ett försteg, enligt den nya studien.I dagens jobbannonser ska en kandidat vara "samarbetsinriktad", "serviceinriktad" och försedd med "social och emotionell intelligens". Alltså "mjuka" egenskaper som uppfattas som typiskt kvinnliga, skriver Jernelöv.
Samma formuleringar återkommer i exempelvis den brittiska tidskriften Economist där internationella elitjobb annonseras ut.
"Det är helt klart att förmåga att kommunicera, nätverka och samarbeta är de mjuka kvaliteter som är mest eftersökta. Det placerar kvinnorna i första ledet för många - faktiskt de flesta - jobb", säger Mary Strong, ledare för ett rekryteringsföretag, i rapporten.
Det här gäller inte bara toppjobbeni västvärlden. Också på verkstadsgolvet i Kina föredrar man kvinnliga arbetare.
"Våra arbetare ska vara flinka med händerna. De ska vara snabba och - ännu viktigare - uthålliga. Vi vill att de ska vara blyga och lite försagda - inga bråkmakare! Mer än 90 procent av våra arbetare är kvinnor", säger en fabriksägare i Shanghai som Jernelöv citerar.

Professorn går igenom
område för område och finner idel kvinnliga framsteg.
Flickor dominerar skolor och universitet, de stod för 66 procent av avlagda akademiska examina i Sverige förra året. Det finns fortfarande fler manliga universitetslärare men det är bara en tidsfråga innan det ändras, anser han.
På samma sätt råder kvinnlig dominans inom utbildningen i stora delar av världen.
Arne Jernelöv finner till och med något positivt i de omfattande "könsmorden", alltså aborter på flickfoster i Kina och Indien. Även detta extrema kvinnoförtryck kan i längden ge kvinnor en starkare ställning eftersom det leder till brist och efterfrågan på kvinnor, anser han.
- I Kina finns i dag 30-40 miljoner män i medelåldern som aldrig hittar en kvinna att gifta sig med. Därmed ökar kvinnans värde. Äktenskapsförmedlare är medvetna om att det är svårt och dyrt att hitta en hustru, säger Jernelöv.
- Tidigare löste man problemet genom att yngre kvinnor gifte sig med äldre män. Men i dag kan unga kvinnor i Kina och Indien säga nej.

Jernelöv tror att
ett kvinnodominerat Amazonia blir en bättre värld än dagens samhälle.
"Om man antar att kvinnorna genomför vad de just nu säger sig vilja, skulle vi få större satsningar på barn, ungdom och gamla, mer hänsyn till miljö och säkerhet och mindre ekonomiskt och finansiellt risktagande", skriver han, men tillägger att kvinnors prioriteringar kanske förändras när de får makt.
Den egyptiska författaren Nawal El Saadawi, somi ett halvsekel kämpat för kvinnans rättigheteri Egypten och arabvärlden, ser inte kvinnomakt som något positivt i sig. Det hänger på vad kvinnor gör med makten, anser hon.
- Vi har sett kvinnor vid makten. De har varit mer våldsamma och kapitalistiska och patriarkaliska än många män. Tänk bara på Margaret Thatcher, säger El Saadawi.
- Här i Egypten har vi många kvinnor i politik och medier. Flera av dem är farliga, hjärntvättade. De godkänner till och med aggression mot andra kvinnor.

- Jag håller med
författaren till den svenska boken om att det är viktigt att politik och utbildning öppnas för kvinnor. Men utbildningen måste förändras så att den öppnar deras sinnen. Att ta av slöjan från kvinnans hjärna har alltid varit min paroll, säger den ärrade kvinnosakskämpen, som fängslats av regimen och förföljts av islamister.
Nawal El Saadawi har varit flera gånger i Sverige, senast på bokmässan i Göteborg förra månaden.
- Jag är inte så imponerad av er i västvärlden. Inte ens hos er i Sverige är kvinnorna fria, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag