Kvällen då Thorbjörn Fälldin vann valet

Inför duellen, Olof Palme och Thorbjörn Fälldin före den klassiska valdebatten i Scandinavium.
Foto: Örjan Björkdahl

10 000 vilt jublande åskådare på plats i Scandinavium.

Miljoner tittare i tv-sofforna.

Duellen mellan Thorbjörn Fälldin och Olof Palme 1976 liknas vid en SM-final i ishockey – och blir en av de hetaste debatterna någonsin i svensk politik. Den banar också väg för en historisk valseger med Fälldin som statsminister.

I dag begravs en politiker som verkade i ett politiskt klimat där debatterna var livligare, utspelen spetsigare och tonläget högre.

Under sommaren 1976 blir det allt tydligare att Centerledaren Thorbjörn Fälldin på allvar kan utgöra ett hot mot Olof Palmes statsministerpost. Inte på 40 år, vid samma tidpunkt som andra världskriget bröt ut, har Sverige haft en hundraprocentigt borgerlig regering.

För att tydliggöra regeringsalternativen planeras en debatt av ett helt nytt slag – en duell enbart mellan Center- och S-ledaren.


SÅ SKREV EXPRESSEN OM DEBATTEN – LÄS ARTIKELN FRÅN 1976


Det är den 1 september när jublande anhängare av respektive parti stormar in i Scandinavium. Socialdemokraterna och Centern har fått 4 000 platser var.

Det brukar sägas att svensk politik är återhållsam och fri från idoldyrkan av individer i jämförelse med länder som USA.

Men just i kväll kommer sådana sanningar att ställas på ända.

Snart ekar hejaramsor i arenan. SSU-medlemmarna stämmer upp i ”Internationalen” för att överrösta sina motståndare.

Mailis Dahlberg var en av medlemmarna i CUF som var på plats och beskriver kvällen som det närmsta hon kommit en fotbollssupporters tillvaro.

"Ett jävla tryck"

– Det blev som ett slags jädra huliganföreställning. Man har ju varit med på tv-inspelningar där det tänds skyltar som uppmanar publiken att applådera. Det behövdes verkligen inte här. Vi var riktigt laddade. Det var ett jävla tryck.

På ett uppslag beskriver Expressen debatten som en politisk boxningsmatch, ”höstens enda direkta titelfight” mellan ”titelförsvararen, Sveriges champion från Stockholm” och ”utmanaren från Norrland”. En debatt mellan mästerretorikern och akademikern Palme och den inlyssnande jordbrukaren Fälldin. Ingressen berättar om två olika stilar som möts och i den tillhörande faktarutan görs dessa tydliga.

Om Olof Palme konstateras att statsministern talar fem språk. Fälldin säger sig förstå och läsa engelska bra men vill ha tolk ”om det blir komplicerat”.

Palme har redan sitt drömjobb, politiker, medan Fälldin säger sig längta tillbaka till gården i Ramsvik.

Palme föredrar (många) cigaretter och njuter av sång till luta. Fälldin röker pipa och lyssnar på Alice Babs.

Jublet från åskådarplats när deras namn presenteras gör att ingen av dem kan låta bli att le.

Klockan är 19.00 och nu väntar 90 minuters politisk holmgång.


ROND 1 - ÖPPNINGSANFÖRANDE


En av de hetaste debatterna någonsin. Duellerna mellan Olof Palme och Thorbjörn Fälldin 1976 blev klassiska.
Foto: SVT

PALME: ”Min uppgift är att ge besked om den politik en socialdemokratisk regering kommer att föra om vi får väljarnas förtroende. Fälldins uppgift är att äntligen ge besked om vilken politik de borgerliga partierna tillsammans skulle föra.”

FÄLLDIN: ”Olof Palme! Kan du stå här i kväll i denna talarstol och försäkra att du ger dagens generation, åt kommande generationer ett bättre samhälle när du vill ge åt dem ett kärnkraftssamhälle. Kan du göra denna försäkran här i kväll?”


Olof Palme är nyklippt, bär grå kostym och har en jättestab av medarbetare omkring sig. Bland andra företrädaren Tage Erlander. De förser hela tiden Palme med information på handskrivna lappar. Man har till och med ett provisoriskt kansli i Scandinavium som matar teamet med argument via två telefoner.

Thorbjörn Fälldin, i brun kavaj, bred slips och håret på ända nöjer sig med en enda medhjälpare i form av den nära medarbetaren Gösta Gunnarsson.

Hela tiden återkommer Fälldin till sina nyckelfrågor: Att stoppa utbyggningen av kärnkraft i Sverige, att varna för en vidare socialistisk samhällsutveckling – inte minst i form av förstatligat markägande och de föreslagna löntagarfonder som ska ge arbetarnas fackförbund ägarandelar i företagen de är anställda hos.


ROND 2 - REGERINGSBILDNING


Olof Palme och Thorbjörn Fälldin 1976.
Foto: / EXPRESSEN ARKIV

PALME: ”Det var intressant att lyssna till Fälldin. Han lyckades tala sina 15 minuter och åtskilliga till utan att med ett enda ord beröra ämnet för kvällens debatt, nämligen regeringsalternativen i Sverige. Det är fenomenalt egentligen … han kan ju åtminstone diskutera vad de borgerliga ska göra om tre veckor om olyckan är framme. Han hade många frågor. Jag hade en enkel fråga. Hur tänker Centern lägga om sin politik så att den passar Ahlmark (Folkpartiet) och Bohman (Moderaterna)?”

FÄLLDIN: ”Hur är det, Olof Palme? Rekommenderar du dina partivänner i Västtyskland, som regerar tillsammans med liberalerna att lägga sitt valprogram åt sidan för att göra ett gemensamt? Du var ju mycket nära statsminister Erlander på 50-talet när våra två partier hade regeringssamverkan. Arbetade du, Olof Palme, för att Socialdemokraterna skulle lägga sitt valprogram åt sidan? Och en sak till. Du som är så noga med beskeden före valen. Hur många utav dina väljare visste före valet 1973 att du under treårsperioden därefter skulle genomföra världens mest omfattande kärnkraftprogram tillsammans med Moderaterna?”


Palmes regering har fram till 1975 fått igenom reformer i minoritet – men populariteten är nu vikande. Bland annat efter att Ingmar Bergman gripits på Dramaten misstänkt för skattebrott och därefter lämnat Sverige i vredesmod. Fackpampen Hans ”Hoffa” Ericson fångas på bild när han semestrar i Francoregimens Spanien – ett land som bojkottas av LO.

Nationalikonen Astrid Lindgren har också uttryckt kritik mot regeringens skattepolitik.

Debattarenan är dock hemmaplan för Palme som ser ut att stortrivas och slår tillbaka mot Fälldins angrepp med att hävda att de borgerliga inte har någon plan för att regera landet.


Duellerna mellan de båda banade väg för en historisk seger för Fälldin.
Foto: Jan Delden

ROND 3 - KÄRNKRAFTSFRÅGAN


PALME: ”Ni säger att ni vill ta bort kärnkraften. Ni påstår att det går att göra utan att få några konsekvenser i övrigt i samhället. Att det inte skulle innebär några uppoffringar för medborgarna. Tvärtom lovar Centern större materiell förmåner än något annat parti.”

FÄLLDIN: ”Du måste visa att vårt tioårsprogram för energihushållning, för energibesparingar bara ger hälften av den effekt, som vi påstår vara möjlig … för att du ska ha behov av ett enda aggregat kärnkraft. Bevisbördan ligger på dig.”


Det fortsätter gå vilt till bland de 10 000 åskådarna. När favoriten för endera läger talat till punkt river han ner massivt jubel.

– Lite aggressivt, så där, och man fräste litegrann åt varandra. Jag satt vid mittengången som skiljde SSU och CUF åt. Vi häcklade varandra men det var inte elakt utan ändå glatt, säger Mailis Dahlberg.


ROND 4 - MARKFRÅGAN


Mailis Dahlberg: "Det blev lite Davids kamp mot Goliat. Palme var intellektuell. Thorbjörn var jordnära. Man fick sympati för Fälldin."
Foto: Weine Lexius

FÄLLDIN: ”LO, som du skriver valprogram tillsammans med, vill förstatliga all mark, åkermarken, skogsmarken, tomtmarken, villamarken, radhusmark … om LO är den kraft i samhället som du hävdar … kan du bara lägga LO-förslagen åt sidan och låtsas som om de ingenting betyder?”

PALME: ”Det är tjugonde gången du frågar mig om marken. Och jag säger varje gång: Det blir inget av med det. Och det respekterar LO fullkomligt. Hör du illa?


Medan Thorbjörn Fälldin ofta fastnar i retoriska krumbukter fortsätter Olof Palme gå effektivt och aggressivt fram.

Kanske går det för bra.

– TV-debatter var sällan smickrande för Palme. Hans belåtna leende då han fått in en smäll på motståndaren förstärktes i rutan till ett hångrin och intensiteten i blicken blev till ett vilt stirrande, sa nära medarbetaren Klas Eklund till Expressen tidigare i år.

– Tittarna fick intrycket av att Palme var elak. Motståndaren som var i underläge framstod som sympatisk.

Centerpartisten Mailis Dahlberg såg det hela utspela sig från läktarplats.

– Det blev lite Davids kamp mot Goliat. Palme var intellektuell. Thorbjörn var jordnära. Man fick sympati för Fälldin. Han var lugn och saktfärdig i replikerna och Palme eldade på som vanligt. Jag har en känsla av att Palme begrep det själv i slutet av debatten men då var det redan kört.


ROND 5 - IDENTITETSPOLITIK


Olof Palme och Thorbjörn Fälldin fick möjligheten att vara sig själva under sina debatter.
Foto: Olle Seijbold

PALME: ”Framtiden är farlig, säger Fälldin. Alltså vill han möta den tillsammans med Bohman och hans mörkblå moderater … framtiden är farlig, säger Fälldin. Alltså vill han ha mera kapitalism, mera egoism. Vi vill ha mera gemenskap, solidaritet och samhörighet. Vi är den svenska folkhemstraditionen, vi är den breda folkliga reformpolitiken, vi är den demokratiska socialismen. De borgerliga överbuden är större än någonsin – deras löften värre, ge dem inte chansen att fördärva vår ekonomi … Det finns de som skulle ha råd med en borgerlig regering men beklädnadsarbetarna hör inte dit. Inte metallarbetarna. Inte de stora grupperna av arbetare och tjänstemän. Vår kamp är en kamp för människornas frigörelse, och den vill vi fortsätta efter den 19 september. Rösta inte bort tryggheten.”


FÄLLDIN: ”När vi frågar hur det socialistiska samhället skall se ut, vad de här inslagen från från partikongressen, LO-kongressen och Meidnerfonder innebär, ja då har Palme vid många tillfällen blivit irriterad. I den allra viktigaste framtidsfrågan – kärnkraften – satsar Socialdemokratin på världens största kärnkraftsutbyggnad … utan att säkerhetsfrågorna är lösta. Vi säger att kärnkraften behövs inte … Kristen livsåskådning och humanism representerar en uppfattning om människovärde som utgör en omistlig tillgång för vårt samhälle. Centerpartiet slår vakt om denna grundsyn.


När tv-kamerorna släcks klockan 21.30 går TV1 över till att sända ett program om den tjeckiske sångaren Karel Gott, som enligt tablån är populär i Västtyskland.

Olof Palme låter segerviss när han möter medierna:

– Fälldin offrade den borgerliga regeringen för kärnkraften. Han vill tydligen regera ensam…

Fälldin är mer återhållsam:

– Det var en juste kamp. Hade jag fått mera tid skulle jag ha pratat mer familjepolitik. Men mitt plakat visade vad jag ville säga.

Palmes framträdande går heller inte hem bland tv-tittarna. I kombination med bland annat ett valmanifest som väljarna inte skriver under på – inte heller Palme själv trodde personligen på löntagarfonder – och en miljörörelse som inte litar på hans parti slutar det med seger för Centerpartiet.

Mailis Dahlberg minns segerfesten på valnatten i Stockholm två veckor senare – och saknar 1970-talets debattklimat.

– Alla är så jävla medietränade i dag. Medvetna om vad de ska säga och ha på sig. Folk som säger åt dem vad de ska använda för oneliners Även på 1950- och 60-talet var det stelt. Debatten mellan Palme och Fälldin skedde i en brytningstid. De fick verkligen vara sig själva.