Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kungaparets innersta krets – som jämt ställer upp

Har du någonsin funderat på hur det skulle vara att tillhöra kungaparets privataste, nära vänkrets? Det allra “tajtaste” gänget av lojala, förtrogna gamla vänner som kungen och drottningen fullständigt kan lita på?

Många är nog lockade av att tillhöra den här kretsen, men få är utvalda… deras gemensamma nämnare: de vet alla mycket om kungen och drottningen, de skyddar dem i vått och torrt och ställer upp i alla möjliga och omöjliga lägen. Det är så sann och stark vänskap ska fungera.

Den innersta kretsen – Christer skapade "Punschklubben"

Till de verkligt nära och kära vännerna hör bara en handfull par. 

Christer och Kim Tegnér på Östermalm finns i den kretsen. Christer har varit kungens vän i många herrans år och det var också han som skapade herrklubbarna Punschklubben och Krocketklubben. Han kallas ibland för Vinkungen eftersom han varit framgångsrik vinimportör. Parets son Svante är också gammal vän till kronprinsessan Victoria och hade en romans med henne i tonåren.

Christer Tegnér, här med Noppe Lewenhaupt som också var kungen vän, finns i den innersta kretsen. Foto: ALL OVER PRESS / ALL OVER PRESS CHARLOTTE BRUNZELL FOTOGRAF

Caroline Berglund är gammal skolkamrat med kungen och hon och maken Michael tillhör också den innersta kretsen sen många år. De bor vackert ute på Djurgården i Villa Kvikkjokk. Michael har drivit en headhuntingfirma och hjälpt hovet med olika personalrekryteringar flera gånger.

Jejje och Putzi Brodin, som bor ute på Ulriksdal, står kungaparet mycket nära. Dottern Andrea är också som bekant Victorias väninna.

– Drottningen är verkligen en person som månar om sina vänner, har Putzi berättat. Och hon kommer ihåg allas födelsedagar!

Lite mera doldisar i närmaste vängänget är Hans Eric och Agneta von der Groeben. De har känt kungaparet länge och 2007 var kungen faktiskt aktiv i organisationen Johanniterhjälpen mot prostatacancer, där Hans Eric var en av eldsjälarna.

Till de allra närmaste vännerna räknas också Christina och Carl Johan de Geer, som bor på godset Stora Väsby och dessutom har ett fantastiskt hus i Verbier. Deras tre barn är också kompisar med kungabarnen och de gemensamma resorna till familjens alphus har blivit många genom åren.

De nyare vännerna – finanstoppen & EF-miljardären

Det finns en stor grupp, oftast förmögna och framgångsrika människor som till hör den lite nyare vänkretsen. Dit hör finansmannen Melker Schörling och hans fru Kerstin.

I höstas blev Laurent Leksell omskriven i samband med Paradis-läckan. “Larry” som han kallas, och hans fru Marianne får också ibland inbjudningar till privata fester hops kungaparet.

Per och Åsa Taube tillhör faktiskt de yngre i gänget. Kungaparets vänner är ju nästan alla i 70-årsåldern, med Per och Åsa är betydligt yngre. För åtta år sedan köpte paret Steninge slott utanför Stockholm och just nu har de stora byggplaner för området – 700 bostäder ska byggas!

 

LÄS MER: När kungen var liten var jularna på Slottet stela

 

När prinsessan Madeleine gick i skolan blev hon genast kompis med Louise “Lussan” Gottlieb. Det ledde också till att familjerna började umgås och numera träffar Fredrik och Carola Gottleib kungaparet ofta. Man reser bland annat på semestrar tillsammans. Paret Gottleib bor till vardags i en stor paradvåning på Strandvägen.

Även språkresemiljonären Bertil Hult och hans fru Lisbeth tillhör den här delen av vänkretsen, inte den innersta men dock väldigt nära kungafamiljen. Bertil är ju känd för sina generösa storslagna fester, och inte minst för att han lånat ut sitt privatflygplan och sin lustyacht till kungafamiljen, bland annat som bröllopspresent till kronprinsessan Victoria.

Silvias väninnor – Härenstam: Drottningen är underbar

Flera av Silvias väninnor har blivit änkor de senaste åren, och då finns drottningen ofta där som stöd och hjälp.

Marianne Bergengren, till exempel, miste sin make Tore tidigare i år. Kvinnornas vänskap är stark och kungaparet har ofta hälsat på paret Bergengren nere i Schweiz, där de bott.

– Drottningen är en drömgäst, har Marianne berättat. Hon plockar ner i diskmaskinen, hon stoppar även in diskborsten där, och hon är en gäst som själv bäddar sin säng!

När Birgitta Härenstam blev änka efter Magnus 2015, fanns drottningen också där. De senaste åren har kvinnorna blivit alltmer tajta och ses ofta tillsammans på luncher eller kulturevenemang.

– Hon är en underbar väninna, säger Birgitta Härenstam. Men vi har faktiskt känt varandra länge. Min mamma var drottningens språklärare när hon flyttade till Sverige.

För många år sen dog Agneta Kreugers man Björn. Då fanns Silvia också där, och hon månade dessutom lite extra för dottern Caroline, som ju var och är en nära väninna till kronprinsessan Victoria.

Vänskapen med Agneta består. Det sägs att det är till henne drottningen ringer när hon “vill prata av sig”. Agneta och Silvia har också tillhört det så kallade “gympagänget” ute på Drottningholm.

Sist men inte minst finns Catharina Stenbock-Lewenhaupt i drottningens närmaste krets. Hennes man Gustaf dog 2008. Silvia och Catharina går ofta på operan eller teatern tillsammans.

– Hon är en söt och kär vän, vi har känt varandra i 40 år, har Catharina sagt. En empatisk kvinna som kan namnet på ALLA.

Kungens killgäng – med "vanlige närmsta vännen"

Konstigt nog har kungen inte lika många förtrogna i sin personliga vänkrets. Noppe Lewenhaupt dog ju tidigt i år, kvar av det grabbgänget finns Aje Philipson, Erik Lallerstedt och möjligtvis Anders Lettström.

Relationen mellan kungen och Anders Lettström blev ju mycket spänd i samband med boken “Den motvillige monarken” och åtminstone officiellt är vänskapen bruten. När kungen fick frågan om han någonsin skulle kunna bli vän med Anders Lettström igen svarade han:

– Kanske, inför döden nångång…

I stället umgås kungen numera i ett så kallat jaktgäng. I det finns H&M-miljardären Stefan Persson och man reser ofta till Skottland för att jaga och bo hos vännen Jöns st Claire Bonde, som har ett fantastiskt gods, Charelton där. Baronen är också förvaltare av skottska Roslyn Chapel, där delar av Da Vinci-koden utspelar sig.

Kungens allra närmaste vän heter Bertil “Bersan” Nordström. Han är kanske den mest “vanlige” i hela vänkretsen och ingick liksom kungen i gänget som kallades “Gubbtolvan”. I sina aktiva år jobbade Bertil med ett företag som hyrde ut mattor. 

En av hans fruar var den välkända mäklaren Yuri Gadelius. Det sägs också att kungen och “Bersan” är som två helt vanliga äldre män, när de träffas. 

De gillar till på sport på TV och ta en pilsner ihop…

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!