Kriget mot kungahuset trappas upp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Peter Althin, ordförande i Republikanska föreningen, tycker inte att den ärftliga monarkin hör hemma i ett modernt samhälle.
Foto: Nordström Cornelia

Tre av fyra svenskar tycker att vi ska behålla monarkin och många ser med glädje fram emot sommarens bröllop för kronprinsessan Victoria. 

 Då trappas kriget mot kunga-huset upp av den svenska republikanska armén - under ledning av riksdagsmannen Peter Althin. 

 Samtidigt menar Mats Lindberg, som är professor i statsvetenskap, att monarkin i Sverige redan är avskaffad.

Söndag 21 februari 2010 samlades Republikanska föreningen för en extrakongress i Bååtska rummet i Gamla stan i Stockholm. De la upp planerna för detta viktiga år i föreningens historia. Symboliskt nog utarbetas den nya strategin i ett hus som ligger bara 300 meter från kungliga slottet.

 Ordföranden Peter Althin, kristdemokratisk riksdagsman och känd advokat, hälsade medlemmarna välkomna och sa:

 - Vi har en chans som är större än på länge, kanske större än någonsin, att föra fram vårt budskap, att den ärftliga monarkin inte hör hemma i ett modernt samhälle.

 Republikanska föreningen tycker det är viktigt att poängtera att det är principen de vänder sig mot, inte personerna, när de nu planerar att störta kunga-huset.

 - Människor som gifter sig och är lyckliga är trevligt att se, säger Peter Althin om det kommande bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och den blivande prinsen Daniel Westling.

Det hindrar inte republikanerna från att en vecka före extrakongressen publicera en helsidesannons med en bild av en groda med prinskrona och rubriken "Sju år av kyssar gör ingen prins".

 Det hämmar inte republikanernas styrelse när den i ett öppet brev i onsdags kritiserar Sveriges Television för partisk, intetsägande och ointressant bevakning av kungafamiljen.

 Det stoppar inte heller Peter Althin från att under bröllopshelgen 19-20 juni, då Victoria och Daniel gifter sig i Storkyrkan i Stockholm, arrangera ett möte med republikanska föreningar från hela Europa.

 Peter Althin säger att det INTE är för att störa glädjen. Det är för att visa att det finns alternativa röster, och att den svenska föreningen inte är ett eget litet isflak utan att de finns liknande krafter bland annat i Danmark, Storbritannien och Spanien.

 Zenia Stampe, ordförande i Den republikanska grundlagsrörelsen i Danmark, är också positiv till internationellt samarbete:

- Vi har behov av att dela erfarenheter med andra republikanska rörelser och samordna åtgärder och kampanjer, säger hon.

 Patrik Åkesson, ordförande i Rojalistiska föreningen, är upprörd över att republikanerna lägger sitt Europamöte under bröllopshelgen.

- Det är inte förvånande, men det är osmakligt och otaktiskt. De kommer inte att ha någon framgång under en sådan jubelhelg för hela svenska folket. Men den lilla som är i underläge slår gärna uppåt på det sättet. Det är ett uttryck för någon form av desperat handling, säger han.

 Rojalistiska föreningen planerar inga speciella aktiviteter detta stora år, förutom ett öppet mingel 19 juni. Patrik Åkesson säger att de bara gläds åt kronprinsessbröllopet:

 - Vi sitter nöjda, som det heter i något spel.

 Tittar man på de enkätundersökningar som görs verkar också de flesta av oss andra sitta nöjda.

 I DN/Synovates senaste mätning (2009) tycker 74 procent av svenskarna att vi ska behålla monarkin, vilket är en ökning med två procentenheter sedan 2004. Endast 19 procent tycker att monarkin ska avskaffas, en ökning med tre procent sedan förra mätningen.

 Magdalena Streijffert, som är vice ordförande i republikanska föreningen och riksdagsledamot (S), tror inte att siffrorna stämmer.

 - Det beror på hur man ställer frågan. Om man i stället skulle fråga om vi tycker att man ska ärva ett offentligt arbete eller en myndighetstitel - då är jag övertygad om att många skulle säga nej. Vi får ta de där siffrorna med en nypa salt, säger hon.

 Graham Smith är kampanjgeneral för Republikanska föreningens brittiska motsvarighet, Republic. Han har samma inställning till de opinionsundersökningar som görs i England.

 - Monarkin har ett starkt stöd här, men det är ett ytligt stöd, säger han.

 I Storbritannien har kungahuset "enorm makt", menar Graham Smith och pekar bland annat på en mängd sekretesslagar som gör det omöjligt att få veta vad kungahuset håller på med.

 Han berättar att han planerar att besöka det republikanska mötet i Stockholm 19 juni, och att det redan finns ett fungerande samarbete mellan republikanska organisationer i det brittiska samväldet.


De som vill ha bort kungahuset i Sverige menar att det är ett stort demokratiskt problem att vi har en statschef som inte är vald, även om han inte har några speciella befogenheter.

 Magdalena Streijffert pekar på den årliga undersökningen av svenska opinionsbildare, som tidskriften DSM gör. På årets lista hamnade kronprinsessan Victoria på tionde plats. Att hon ligger före Sveriges utrikesminister visar på att kungahuset har makt, ärvd makt, även om de saknar politisk uppgift.

 Mats Lindberg, professor i statsvetenskap på universitetet i Örebro, går ännu ett steg längre. Han vill vända på hela debatten, och menar att Sverige inte har varit en monarki på många år.

- Vi använder monarkiordet hela tiden. Det är väldigt märkligt att använda det om ett statsskick där kungen inte har någon konstitutionell roll och ingen politisk roll. Det är en verbal dans kring en imaginär midsommarstång, säger han.

 - Vi har inte monarki i Sverige. Vi är en demokrati med ett kungahus, med en släkt som har en officiell ställning.

 Fram till 1974 hade Sverige en sorts parlamentarisk monarki, då kungen ledde regeringssammanträden, men maktens centrum ändå var statsminister och riksdag. I den så kallade Torekovskompromissen, som slöts mellan de borgerliga partierna och socialdemokraterna, blev kungen av med allt inflytande. Kungahusets uppgifter blev ceremoniella, och de får inte ens uttala politiska åsikter.

 - Sverige är sedan dess konstitutionellt sett en parlamentarisk republik med ett kungahus som dekoration, menar professor Mats Lindberg.

 Peter Althin tycker att det är en intressant utgångspunkt. Han säger ändå att Republikanska föreningens viktigaste uppgift detta år är att dra upp riktlinjer för en republikansk författning, något som kan ersätta monarkin.

 Han ska bland annat hämta stöd från föreningens medlemmar, fråga dem vilken sorts styrelseform de tycker att Sverige ska ha. Finns det verkligen något stöd för att införa ett presidentämbete i Sverige? Ska vi ha en president med makt - eller utan makt?

 Vid extrastämman 21 februari togs också ett beslut att styrelsen får utse ett antal ambassadörer, viktiga personer som på olika sätt kan verka för de här idéerna.

 Förbättrad ekonomi betyder att republikanerna nu för första gången kan anställa en generalsekreterare - för att vässa vapnen i kampen mot den sken-bara monarkin. Föreningen har just nu omkring 4 800 medlemmar, vilket är den största siffran sedan den bildades 1997.

 Föregångaren Republikanska klubben verkade under två decennier med start 1955 och med professorn och chefredaktören vid DN Herbert Tingsten och författaren Vilhelm Moberg som starka affischnamn.


De senaste undersökningarna som har gjorts om riksdagsledamöternas åsikter visar att stödet för republik har en majoritet. Peter Althins eget parti Kristdemokraterna tar ställning för monarki i sitt partiprogram, men det har inte lett till några problem för republikanernas ordförande.

 - Där känner alla till min inställning sedan länge. Men jag har fått många synpunkter per mejl eller brev, både negativa och några som tycker att det är bra att en kristdemokrat äntligen tar ställning för republik.

 Eftersom kungahuset är så populärt bland svenska folket och förtroendet så stort kommer diskussionen om monarki eller republik sällan fram. 

 Peter Althin:

- Det är en ickefråga, och för oss gäller det att väcka den tysta majoriteten. Lyckas vi med det kan vi vinna framgång. Kanske snabbare än vi tror.

 Professor Mats Lindberg konstaterar att hovet har agerat strategiskt mycket klokt inför den dag då kronprinsessan ska överta kronan.

 - När gamle kungen dog var vår nuvarande kung illa förberedd, och inte lanserad som ersättare. Den här gången är Victoria uppbackad och inbäddad. Det kommer att kännas naturligt och bra. Hon ÄR naturlig och bra.