Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Köpladorna rena rama guldgruvorna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ö&B har, förutom att finnas i städernas utkanter, börjat etablerat sig i stadskärnorna, här den nyöppnade butiken på Sveavägen i Stockholm.
Foto: Anna-Lena Mattsson

De har samlats i utkanterna av städerna när shoppingen flyttat - handelsmännen som gräver guld på de nya handelsplatserna. 

Expressen har kartlagt fyra stora svenska varuhuskedjor, Överskottsbolaget, Rusta, Biltema och Jula, och kan berätta om miljardregnet över ägarna. Här finns också kopplingar till Ingvar Kamprad. 

Bäst går det för de fyra syskonen i den hemliga familjen Svensson från Skänninge som stoppat 1,5 miljarder kronor i egen ficka under de senaste åren.

Några få svenska handels-entreprenörer har kunnat stoppa miljarder i egen ficka sedan shoppingen flyttat till de nya handelsplatserna i städernas utkanter.

 På senare år har stora handelscentrum i utkanterna tagit över mycket av shoppandet från den småskaliga centrumhandeln. Handelsplatserna har samlat större varuhus och svenska entreprenörer har lyckats bra med butikskoncept som Rusta, Jula, Biltema och Överskottsbolaget.

Störst framgång mätt i rikedom har familjen Svensson från Skänninge haft med Överskottsbolaget.

 Expressen har granskat årsredovisningarna från Ö&B:s ägarbolag Runsvengruppen under de senaste åren och de vittnar om utdelningar som saknar motstycke i liknande företag.

 Överskottet från goda affärer har plockats ut stötvis ur företaget under fem av de åtta senaste åren. Rekordet var 470 miljoner kronor efter bokslutet 2006 och totalt har delägarna fått 1,5 miljarder kronor sedan 2003.

 Överskottsbolaget härstammar från Runsvengruppen och handelsmannen Rune Svensson. Han började med handel 1948 men det var först sedan gruppen efter hans död köpte nio "överskottsbolag" i mitten av 90-talet som affären tog ordentlig fart.

 Syskonen Joakim, Anne-Marie, Ann-Charlotte och Ann-Caroline Svensson hade då tagit över ägandet och Överskottsbolaget har på senare år expanderat kraftigt.

Bombastisk reklam för miljoner om "billiga skämt - roliga priser" och "priset är skillnaden" har lockat kunder till butikerna.

 Överskottskedjan har nu växt till 92 varuhus och gått från att främst ligga i handelscentrum i städernas utkanter till att även etableras i centrala Stockholm och finare gallerior.

 Förra året sålde Överskottsbolaget varor för 3,7 miljarder kronor och vinsten blev 141 miljoner. Vinstmarginalen i varuhusen ligger på 3,8 procent.

Ingvar Kamprad och hans Ikea har kopplingar till Överskottsbolaget och Biltema.Foto: Fredrik SjöshultFamiljen Svensson är mycket skygga och vill helst inte prata om Överskottsbolaget. De figurerar inte på några offentliga bilder med undantag för några dåligt kopierade bilder i årsredovisningar som skickats in till Bolagsverket.

 - Du får prata med styrelsens ordförande, svarar ägaren Joakim Svensson på Expressens frågor om Överskottsbolaget och utdelningarna.

En av hans systrar, Ann-Caroline, har flyttat till Spanien där hon startat en godiskedja.

 - Jag tycker att det är kul att jobba men jag är medveten om att jag är privilegierad. Jag har en vd anställd för godiskedjan. Jag ser till att ha tid för hästar och golf också, har Ann-Caroline berättat för Dagens industri.

Hon har nu sålt sina aktier i Runsven- gruppen och därmed släppt in en tredje generation Svensson i familjeföretaget.

 Styrelseordförande Jens Engwall konstaterar att det funnits tillräckligt med pengar i bolaget för att både dela ut pengar och expandera kraftigt. Han är utsedd av Svenssons att föra släktens talan.

 - De är inte så publika, förklarar Jens Engwall, styrelseordförande i ägarbolaget.

 Han avslöjar också för Expressen att familjen Svensson försökte sälja varuhuskedjan i början av året, men att planerna nu är avblåsta på grund av att "rätt köpare" inte nappade på erbjudandet. Nu har familjen beslutat att fortsätta utveckla och expandera den framgångsrika varuhuskedjan i egen regi.

 Överskottsbolaget spelar i en egen division när det handlar om guldregn över ägarna och det kan jämföras med att de 22 största Ica-handlarna fick 10 miljoner i utdelning förra året, enligt en sammanställning som Dagens Nyheter gjort.

 Handelsplatserna har också blivit arenor för fler svenska guldgrävare.

Varuhuskedjan Julas ägare, far och son Blank från Skara, har plockat ut 260 miljoner kronor under de senaste åtta åren.

 Familjen Blank slog rekord efter förra årets bokslut då far och son beslutade om en utdelning på 75 miljoner kronor.

 Jula har nu växt till 33 svenska varuhus och 13 norska. Nio av dem har öppnats under de senaste två åren och nästa steg för Jula blir att öppna två butiker i Polen i slutet av året. Försäljningen ökade med 20 procent under förra året till 3,2 miljarder kronor och vinsten blev 486 miljoner - klart bättre än Rusta, Biltema och Överskottsbolaget.

 "Vi fortsätter i oförminskad takt expansionen stärkta av de senaste årens minst sagt betydande framgångar. Vi ser optimistiskt på fram-tiden", konstaterar Rusta i den senaste årsredovisningen.

Kållereds köpcentrum.Foto: Lennart RehnmanKarl-Johan Blank är vd för Julas ägarbolag och har nu tagit över en majoritet av aktierna i Jula från pappan Lars-Göran som nöjt sig med att behålla 36 procent av företaget.

 Den första Rusta-butiken öppnades 1986 för att sälja "gör det själv"-produkter till låga priser. På senare år har utbudet i butikerna breddats och mottot är nu "ge många människor mycket för pengarna".

 Rustas huvudägare och grundare Anders Forsgren och Bengt-Olov Forssell har unnat sig utdelningar på 82 miljoner under åtta år, mest blev det i våras efter bokslutet 2010 som medgav en utdelning på 32 miljoner.

Rusta har 57 butiker från Haparanda i norr till Ystad i söder och sålde förra året varor för 2,1 miljarder kronor och det resulterade i en vinst på 118 miljoner.

 Det goda resultatet förklaras av direkt-import från Asien och Europa där Kina är viktigast för Rusta. För att pressa ned inköpskostnaderna har Rusta nu byggt ett 15 000 kvadratmeter stort lager i Shanghai som ska användas när varorna ska skeppas från Kina.

 Biltema har flaggat ut sitt ägande till Holland och därför är det svårt att veta exakt hur mycket grundaren Sten Åke Lindholm har plockat ut ur bolaget via ägarbolaget i skatteparadiset.

Senaste noteringen om utdelning är från 2009 då han unnade sig 100 miljoner men i årets bokslut ska han i stället ha valt att utöka företagets flygplansflotta med en ny privatjet - en Cessna som nu får dela hangar med Biltemas Spitfire- och Mustangplan.

 Biltema har växt till 80 varuhus i Norden, de flesta ligger i Sverige, och målet är att växa kraftigt eftersom Biltemakoncernen om fyra år ska omsätta 10 miljarder kronor i Norden. Det är en för- dubbling jämfört med i dag.

 I Sverige sålde Biltema för 2,4 miljarder kronor under förra året och vinsten blev 82 miljoner.

 En gemensam nämnare för Biltema och Överskottsbolaget är kopplingar till Ikea och Ingvar Kamprad.

 Biltemas ägarstruktur har stöpts om så att den ser likadan ut som Ikea. Varu-husen i de olika länderna ägs av ett nationellt moderbolag som i sin tur ägs av ett holländskt ägarbolag som ägs av en holländsk stiftelse. Ett skattemässigt för-delaktigt upplägg som är identiskt med Ikeas konstruktion med ägarbolaget Ingka i Holland och Ingkastiftelsen.

 Och som av en händelse har Göran Gross-kopf varit styrelseordförande i Biltema. Han är Sveriges främste skatteprofessor och har anlitats flitigt av Ingvar Kamprad, bland annat som styrelseordförande i den holländska familjestiftelsen.

 Jens Engwall, styrelseordförande i Överskottsbolagets ägarbolag Runsvengruppen, binder också ihop de nya svenska handels- männen med Kampradsfären. Han är vd för det snabbväxande fastighetsbolaget Hemfosa och sitter i styrelsen för Kamprad-sönernas företagsgrupp Ikano.

Den svenska handelns elitserie är inte större.