Kolla hur mycket ditt porslin kan vara värt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
STIG LINDBERG, "Berså", Gustavsberg. 12 delar, benporslin. Slutpris: 4000 kronor.
Foto: Bukowskis

Porslin är inte bara vackert i skåpen – begagnat porslin kan vara värt en rejäl hacka.

Populärast på andrahandsmarknaden är det så kallade retroporslinet.

– Stig Lindbergs serviser är ju alltid en klassiker, säger värderaren Andreas Knutsson.

Sverige har en lång tradition av att tillverka porslin med klassiska fabriker som Rörstrand och Gustavsberg. Under 50- och 60-talen var fabrikerna stora på formgivning och det är just de klassiska så kallade retroserviserna som är eftertraktade på andrahandmarknaden i dag. En av de som formgav en lång rad serviser för Gustavsberg var Stig Lindberg som ligger bakom de kända serviserna Berså, Adam, Prunus och Spisa Ribb.

– De har varit populära ända sedan slutet av 90-talet. Priset har successivt stigit på dem och i dag ligger en tallrik i bra skick på 300, 450 kronor, säger Andreas Knutsson, värderare vid Bukowskis.

En del av Stig Lindbergs serviser tillverkas fortfarande, men priserna för de nytillverkade kopparna och faten ligger fortfarande högre än de begagnade. Så den som suktar efter ett par Berså-koppar och vill hålla budget, kan komma undan ett par hundralappar billigare.

– Många gånger kan det begagnade, även om det är gjort på 60- eller 70-talet, vara i väldigt bra skick om man får tag på saker som inte har varit använda, säger Andreas Knutsson.


STIG LINDBERG, "Prunus", Gustavsberg, 1962-74. 22 servisdelar, benporslin. Slutpris: 5400 kronor.
Foto: Bukowskis
STIG LINDBERG, "Spisa ribb". Porslin, 15+3 delar Slutpris: 3200 kronor.
Foto: Bukowskis


Klicka på bilden eller logga in här – och få tillgång till fler prylguider, hälsoartiklar och fördjupande reportage. 

Koka Blå är tålig

Hos Rörstrand finns en rad andra klassiker som i dag når de lite högre prisklasserna. Marianne Westman låg bakom serviserna Mon Amie och Picknick. Hertha Bengtssons Blå Eld och Koka Blå är också populära.

– Koka Blå är inte riktigt lika kostsam som de andra, men otroligt tålig. Man kan tappa en sån tallrik i golvet och det händer ingenting, säger Andreas Knutsson.

Gefle porslinsfabrik, vars verksamhet lades ner 1979, producerade också en kopp som i dag är hett eftertraktad. För en Zebra-kopp i bra skick kan du få mellan 1000 och 1200 kronor.

– Zebra är den koppen som slår alla, den är populärare än alla Stig Lindbergs serviser, säger Knutsson.

– Gefle porslin har tyvärr nackdelen att det många gånger är dålig kvalitet så att det krackelerar. Men de som tillverkades på senare tid, från 60-talets början och framåt, har bättre glasyr och krackelerar väldigt sällan.


HERTHA BENGTSON, "Blå Eld", Rörstrand, i produktion 1951-1971. Servis, 15 delar. Slutpris: 3720 kronor.
Foto: Bukowskis
HERTHA BENGTSON, "Koka Blå", Rörstrand 1900-talets andra hälft. Porslin, 46+1 del. Slutpris: 3000 kronor.
Foto: Bukowskis
MARIANNE WESTMAN, "Mon Ami", Rörstrand. Teservis, porslin, 11+1 delar. Slutpris: 3300 kronor.
Foto: Bukowskis
BIRGER KAIPIAINEN, "Paratiisi", Arabia. Servis, 25 delar. Slutpris: 5400 kronor.
Foto: Bukowskis

Finska klassiker

Även finländska Arabia har några serviser som är populära har ett schysst pris på andrahandsmarknaden.

– Sverige var inom de flesta områden starkast i Norden på att ta fram formgivning och design på 50-talet, men det fanns ju lite konkurens framförallt från Finland när det gäller porslinet och glaset. Arabia har några klassiker som Paratiisi, eller Paradiset som tillverkas än i dag och är rätt billig att köpa begagnad jämfört med vad nyproduktion kostar.

Paratiisi-tallrikar kan ligga på 150-350 kronor. Arabia har även producerat servisen Valencia i blått och vitt. Du kan få mellan 300 och 500 kronor för en mattallrik och någonstans mellan 200 och 300 kronor för en kopp.

– Man kan säga att blått och vitt porslin alltid har sitt grepp om marknaden. Det går aldrig ur modet, känns det som, säger Andreas Knutsson.


MARIANNE WESTMAN, "Picknick", Rörstrand, i produktion 1956-69. Servisdelar, 4 stycken, flintgods. Slutpris: 1750 kronor.
Foto: Bukowskis
EUGEN TROST, "Zebra", Upsala-Ekeby Gefle, 1955-1967. 6 delar. Slutpris: 4000 kronor.

Fynda bra vardagsporslin

När det gäller "mormorsporslinet" med guldkant och blomstermotiv är prisbilden generellt lägre. En anledning är att de inte går att diska i maskin, eftersom guldet släpper. Men det finns ett par undantag. Den tyska firman Rosenthal gjorde en servis med små blommor och guldkanter. Servisen Pompadour är också lite mer populär i sin liga. En sådan matservis kan ligga på mellan 3000 och 4000 kronor.

– De har sin fasta kundkrets, men generellt kan man säga att de gått ner i pris jämfört med för 15, 20 år sedan. Men man kan köpa en minst lika bra servis med ungefär samma motiv för under tusenlappen som är svensktillverkad.

För den som letar efter begagnat vardagsporslin till ett billigare pris finns också alternativ till bra pris och kvalitet.

– Serviser från slutet av 1800-talet från Rörstrand och Gustavsberg är jättebra kvalitet, men såna motiv går inte riktigt hem i dag. Med många eklektiska motiv, det vill säga motiv som är stilblandningar av tidigare stilar ur stilhistorien, och porslinet är ofta missfärgat och krackelerat. Men samlar man ihop ett antal såna delar kan man få något fint och jättetrevligt som kan bli en riktig snackis när du bjuder till middag för vännerna, tipsar Knutsson.

– Även Wilhelm Kåges serviser från 1920- och 1930-talen för Gustavsberg är köpvärda. Porslinet är av hög kvalitet och dekor och form bör tilltala dagens moderna och stilmedvetna människor.