Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatförändringar syns på nya kartor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
VÄRLDEN NÄR ISARNA SMÄLLT. Den slovakiska grafikern Martin Vargic har blivit berömd genom sina kartor som visar hur världen ser ut om polarisarna smälter och vattnet stiger med 79 meter.
Foto: Martin Vargic

Världen är på väg att krympa i takt med att isarna smälter.

I Sverige kan flera städer försvinna.

Stockholm, delar av Skåne och Gotland skulle täckas av vatten.

På nya kartor går det att se de katastrofala effekterna av klimatförändringarna.

- Ett värsta scenario skulle kunna bli väldigt allvarligt, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

LONDON. Budskapet var tydligt när FN:s klimatpanel IPCC för en dryg vecka sedan presenterade sin tredje delrapport om klimatförändringarna: det är bråttom. Då hade redan forskare och experter konstaterat i de tidigare rapporterna vilka effekter klimatkrisen har fått. Värmeböljor, översvämningar, brist på rent vatten och skadat djur- och växtliv.

Men redan när panelen samlades i Münchenbryggeriet i Stockholm i september förra året berördes det som betraktas som en av de mest påtagliga effekterna.

Vattennivån i världens hav har blivit allt högre.

Men vi har bara sett början - på lång sikt kan det bli värre.

Och om det sker skulle världskartan ritas om.

Studenten Martin Vargic i Slovakien har följt med i forskningen och debatten kring klimatförändringarna och ville göra något för att öppna världens ögon. Han började samla in fakta om hur havsytenivån skulle påverkas om all is på jorden skulle smälta och höja nivån i haven dramatiskt.

Martin Vargic började rita på en karta och arbetade åtta timmar om dagen under tre månader.

- Den är helt manuellt ritad digitalt, baserad på topografisk information som jag fått från Nasa, säger han till Daily Mail.

Kartan som nu sprids över världen ser ut ungefär som världen ser ut i dag - om man inte tittar riktigt noga. På kartan saknas flera världsmetropoler, stora delar av länder är borta eller har försvunnit helt.

Vargic skriver på sin sajt:

"Enligt nya studier finns det tillräckligt med is vid polarisarna för att orsaka en höjning av havsytan med 80 till 100 meter. Konsekvensen av det skulle vara katastrofal för mänskligheten och jordens biosfär."

Att kartan nu får uppmärksamhet över hela världen var ett av hans mål.

- Jag skapade de här kartorna för att öka medvetandet kring den globala uppvärmningen och även för att ingen hade gjort det här i samma skala, säger han till Daily Mail.

Kartan bygger på uppskattningen att havsytenivån skulle bli 79 meter högre än vad den är i dag. Det är så mycket vattennivån skulle stiga om istäckena vid Syd- och Nordpolen försvann. Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet förklarar att det är en betydlig höjning.

- De senaste hundra åren har den globala havsnivån stigit med knappt 20 centimeter. 79 meter är jättemycket när vi tänker på det mänskliga perspektivet, det skulle givetvis påverka oss, säger Rummukainen.

Vid en närmare granskning av de olika kontinenterna blir konsekvenserna tydliga.

I Europa skulle London, Berlin och Amsterdam inte finnas kvar.

I USA skulle stora delar av ostkusten kapas av. New York, Washington, Houston, Miami och New Orleans skulle läggas under vatten.

Sverige skulle heller inte vara sig likt. På Martin Vargics karta är stora delar av Skåne borta, likaså Falkenberg, Halmstad och Göteborg på västkusten. Gotland och Öland skulle vara täckt av vatten. Karlskrona, Kalmar, Örebro, Stockholm, Uppsala och Gävle är också borta.

Markku Rummukainen håller med om att det är dramatiska förändringar.

- Effekten skulle förstås bli väldigt stor jämfört med hur Sverige ser ut i dag. Hur mycket det blir beror dock på storleken av utsläppen framöver, och därmed hur vi jobbar med klimatfrågan, säger han.

Det långa perspektivet experterna talar om rör sig om tusentals år, men det är omöjligt att förutspå om det faktiskt kommer att ske. Michael Tjernström säger att vad som kommer att hända har att göra med vad som nu kommer att göras för att stoppa uppvärmningen.

- Kommer man kunna hejda uppvärmningen med två grader eller kommer man inte kunna göra det? Ett värsta scenario skulle kunna bli väldigt allvarligt bortanför hundraårsgränsen och det kommer då fortsätta vara det väldigt länge. Det är en sak att smälta vattnet, men även om man kyler ner klimatet tar det mycket lång tid att ackumulera is på land, säger han.

Klimatförändringarnas påverkan på havsytenivån har varit en omstridd fråga. FN:s klimatpanel har bland annat fått kritik för att de missbedömt vattennivåns kommande förändring. I sin första rapport 2007 uppgavs att havsytenivån skulle stiga med maximalt 59 centimeter fram till år 2100. Men förra sommaren, när delar av deras kommande rapport läckte ut, hade siffran justerats uppåt.

Professor Michael Tjernström säger:

- Mot slutet av seklet räknar man med att det kommer att bli uppåt en meter ungefär, i värsta fall. Det första vi i Sverige kommer märka är att vi oftare kommer att få översvämningar på grund av att havsytans nivå är hög.

Han pekar på några områden i Sverige som är extra utsatta.

- Framför allt södra Sverige, Göteborg och Skånes kust. Längre norrut har vi en del landhöjning. I Stockholm till exempel är landhöjningen större än höjningen av havsytenivån, säger han.

Enligt IPCC krävs flera åtgärder för att stoppa utvecklingen.

För drygt en vecka sedan slog de fast i sin fjärde delrapport att växthusgaserna måste minska från energiproduktion, energianvändning, transport, byggnader, industri, markanvändning och mänskliga bosättningar.

- Globalt sett är den värsta boven energisektorn. Och framförallt är det inte olja, utan kol. I Sverige har vi ju mest elkraftproduktion från vattenkraft eller kärnkraft och det är därför vi inte kan göra så mycket hemmavid, säger Tjernström.

Men det finns också sådant som privatpersoner kan göra.

- Jag försöker att åka kollektivt och tittar väldigt noga när jag handlar saker i affären och ser till att det inte är tomater från Nya Zeeland till exempel. Man ska tänka sig för och köpa lokalproducerat om det går. Och man får nog vara beredd att betala lite extra för att få en produkt som inte har producerats eller transporterats till stora kostnader för klimatet.

HÄR FINNS VÄRLDENS VATTEN

Levande organismer: 1 120 km3.

Träskvatten: 11 470 km3.

Atmosfär: 12 900 km3.

Fukt i jorden: 16 500 km3.

Sjöar och floder: 178 520 km3.

Is i marken och permafrost: 300 000 km3.

Grundvatten: 23 400 000 km3.

Istäcken, glaciärer och permanenta snötäcken: 24 060 000 km3.

Oceaner, hav och bukter: 1 338 000 000 km3.

ARBETET MEDFN:S KLIMAT-RAPPORTER

FN:s klimatpanel har tidigare sammanställt fyra klimatrapporter - 1990, 1995, 2001 och 2007.

För varje klimatrapport har forskare och experter som varit med och tagit fram underlaget blivit allt säkrare på att människans utsläpp av växthusgaser är orsaken till klimatförändringarna.

Den femte har presenterats i omgångar sedan panelens möte i Stockholm förra året och ska presenteras i sin helhet i Köpenhamn i oktober.

De tre delrapporterna som hittills har presenterats har koncentrerats kring vetenskaplig grund, effekter och åtgärder.

SÅ STIGERHAVSNIVÅN

20 cm: Så mycket steg havsytenivån under 1900-talet.

59 cm: Enligt IPCC:s klimatrapport skulle nivån nå hit fram till år 2100

100 cm: IPCC:s nya uppskattning om var vattennivån skulle vara vid år 2100.

200 cm: Den tyske professorn Stefan Rahmstorf har hävdat att nivån kan stiga ännu högre till 2100.

790 cm: Uppskattningen av hur mycket havet skulle höjas om all is på jorden smälter.

-

Källor: National Geographic, Daily Mail, DN, SVT.

Fler kartor

■ http://jaysimons.deviantart.com/art/The-Word-Without-Ice-Caps-449100445
■ http://www.halcyonmaps.com/
■ http://www.zazzle.com/the_world_climate_change_poster-228839897617280529