Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kim Jong-Uns hemliga liv i Europa

Kim Jong-Uns pappa Kim Jong-Il hade tidigare satt sonen Kim Jong-Chul och dottern Kim Yo-Jong i schweiziska privatskolor. 1996, när Kim Jong-Un var 12 år gammal, ordnade pappan plats åt honom på internatskolan Liebefeld-Steinhölzli Schule några kilometer utanför huvudstaden Bern. Foto: AP / AP KYODO NEWS

Toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un frös inne.

Amerikanerna har sällan något gott att säga om nordkoreanerna. 

En sak man trots allt brukar framhålla är att de är skickliga förhandlare och pekar gärna på att Kim gått i privatskola i Schweiz. 

Kim Jong-Uns pappa Kim Jong-Il hade tidigare satt sonen Kim Jong-Chul och dottern Kim Yo-Jong i schweiziska privatskolor.

1996, när Kim Jong-Un var 12 år gammal, ordnade pappan plats åt honom på internatskolan Liebefeld-Steinhölzli Schule några kilometer utanför huvudstaden Bern.

Det hela skedde under största hemlighetsmakeri. 

Den kvinnliga rektorn, som var helt införstådd med den nya elevens riktiga identitet, presenterade honom inför hans nya kamrater i klass 6A:

– Pojkar och flickor, det här är Un Pak. Han kommer från Nordkorea och är son till en diplomat.

Klasskamraterna hade ingen anledning att tro att det förhöll sig på något annat sätt. Det skulle ta många år innan sanningen kom fram, även om Nordkorea aldrig kommenterat saken. 

Kändisjournalistiken är underutvecklad i Nordkorea och de officiella källorna är mycket hemlighetsfulla. Därför vet man inte heller särskilt mycket om Kim hustru Ri Sol-Ju (på bilden tillsammans med maken). Till och med hennes ålder är okänd men uppskattas ligga någonstans inom häradet 28-33 år. Kamrat Ri ska ha fött i vart fall ett barn - eller kanske till och med tre. Tronföljden ser ut att vara tryggad i diktaturen Nordkorea. Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Gillade Nike och actionfilmer 

Kim Jong-Uns kamrater beskrev honom som en lite överviktig kille som var lättsam att ha att göra med. Han skojade gärna och älskade basketboll mer än något annat. Den stora idolen var Chicago Bulls superstjärna Michael Jordan.

Med tanke på att Kim kom från världens mest slutna land som dessutom gjort USA till sin värsta fiende, så var han ogenerat svag för alla amerikanska attribut.

Kim hade en stor samling med Nike-skor, älskade actionfilmer och på en av de få bilder som finns på honom tillsammans med pappan så har han en Musse Pigg-mössa på sig.

Engelskan däremot gick ganska knackigt till en början.

En elev som minns honom sa:

– Engelskan var dålig till en början. Han hade en stark accent och fick därför extralektioner. Han lärde sig även tyska och han var okej i båda språken, men bara okej. Hans engelska blev bättre men inte hans tyska.

Enligt samma elev var Kim duktig i matematik.

– Det låter som om han var en nörd, men det var han inte. Han var inte särskilt skarp i andra ämnen heller. Med facit i hand kanske vi skulle ha kallat honom Dum Jong-Un. En dag så var han bara borta.

Kim Yo-Jong (till vänster i bild) är i likhet med sin bror utbildad i Schweiz. Hon har även läst datavetenskap i hemlandet. Att Kim Jong-Un har förtroende för sin syster framgår av att hon leder Nordkoreas propagandaministerium och är suppleant i politbyrån. Systern företrädde även Nordkorea officiellt under vinter-OS i Sydkorea i februari i år. Det om något vittnar om hennes starka ställning. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Hade kock, chaufför och privatlärare 

Det ryktades att pappa diktatorn hemma i Nordkorea fått nog av sonens usla resultat på den internationella skolan i Bern. Kim Jong-Un lyckades inte ta examen i ett enda ämne. De 16 000 punden per läsår gav alltför dålig avkastning.

Ett annat rykte gjorde gällande att Kim Jon-Il skrämdes av sonens stora intresse för amerikansk populärkultur.

Men Kim Jong-Un fick vara kvar i Schweiz men flyttades över till en skola i statlig regi.

En av dem som lärde känna Kim allra bäst var Joao Micaelo. Han var son till en portugisisk diplomat. 

Redan första dagen placerades Kim bredvid Joao. Trots språkförbistringen fann de varandra. 

– Vi var inte de dummaste ungarna i klassen men inte heller de smartaste. Vi befann oss på den andra nivån, berättade Joao Micaelo för The Daily Beast.

Studierna fick ge vika för sport och datorspel. 

– Vi tillbringade nästan varje eftermiddag tillsammans. Ofta bjöd han hem mig på mat. Han hade en egen privat kock som lagade all mat Kim önskade. 

– Mycket var väl inte i min smak. Massor av kyckling i sötsura såser. Han bodde inte på ambassaden utan i en lägenhet i ett trevligt område nära skolan.

Kim hade mer än vad de flesta barn kunde önska sig.

– Han var omgiven av de bästa prylarna som vi andra ungar aldrig skulle ha råd med. Tv-apparater, videospelare, en Sony Playstation. Han hade en kock, en chaufför och en privatlärare.

Om Kim Jong-Nam hade varit i livet i dag hade han kunnat skriva under på talesättet ”släkten är värst”. I stället giftmördades han på Kuala Lumpurs internationella flygplats av två kvinnor som anses ha varit utsända, möjligen ovetandes, av Nordkorea på uppdrag av Kim Jong-Un. Kim Jong-Nam hade kritiserat sin halvbror offentligt, vilket diktatorn inte ska ha accepterat. Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP TT NYHETSBYRÅN

"Betedde oss som en normal familj" 

Under den här tiden i Schweiz togs Kim Jong-Un hand om av sin moster Ko Yong Suk, på samma sätt som hon vakat över hans två syskon.

Men efter bara ett par år flydde mostern till USA där hon beviljades asyl. I en intervju med Washington Post 2016 berättade mostern om tiden med barnen.

– Vi bodde i ett normalt hus och betedde oss som en vanlig familj. Jag uppträdde som deras mamma. Jag uppmuntrade honom att ta hem vänner för vi ville leva ett normalt liv. 

Den bild mostern tecknar stämmer inte helt överens med den bild hans klasskamrater fick där han omgav sig med en liten stab av tjänare. 

Kim besökte även Italien, de schweiziska Alperna och Franska Rivieran under loven.

Det närmaste en skandal man komma var när han en gång ertappades med en porrtidning i skolväskan. 

Joao berättade att de hade fester på helgerna, där det även förekom alkohol. Men Kim drack aldrig en droppe sprit och visade inte heller något intresse för flickor.

Kim lyssnade gärna på musik. Dock inte västerländsk musik, det skulle vara nordkoreanskt och allra helst nationalsången som han aldrig fick nog av.

Kim Jong-Un. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN

"Jag är son till Nordkoreas president" 

Vid ett tillfälle vände sig Kim till Joao och drog upp en bild som föreställde honom själv tillsammans med pappan:

– Jag är inte ambassadörens son. Jag är son till Nordkoreas president.

Joao visste inte riktigt vad han skulle tro.

En anställd vid skolan, som kallade sig Jörg, drog sig till minnes en ovanlig episod:

– Vi brukade ha debatter senare på eftermiddagarna. Jag kommer ihåg att jag stod utanför och tog ett bloss när plötsligt en bepansrad Mercedes med tonad rutor dök upp. Ut steg Un Pak. 

– Den kvällen pratade vi om demokratins alla förpliktelser, du vet, rätten att få rösta, få göra sin röst hörd och säga sin mening. Han deltog inte i debatten. Han tittade bara ner på sina skor och skruvade på sig, kände sig inte riktigt bekväm.

Källor: Daily Mail, The Telegraph, The Daily Beast, Welt am Sonntag, The Washinton Post.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!