Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Khadaffis son är försvunnen – vet var faderns guldskatt är gömd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Inte ens anhängarna vet var Saif al-Islam befinner sig.
Foto: X99 / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Libyens diktator Muhammar Khadaffi.
Foto: Amru Salahuddien / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
2011 var allt över för Libyens diktator Muhammar Khadaffi. Han togs till fånga och dödades av rebellsoldater.
Foto: Ap / AP LIBYAN TV

PARIS. Efter sju år av kaos och inbördeskrig hänger Khadaffis skugga fortfarande över Libyen.

Diktatorns son Saif al-Islam har blivit ett mysterium. Ingen vet med säkerhet var i landet han är eller hur 46-åringen mår, men hans anhängare hoppas att han ska bli landets näste president om några månader.

Dessutom förmodas Saif al-Islam veta var pappas gömda guld och miljarder finns.

Mohammed saknar inte diktaturen han växte upp i, men det blir allt svårare att inte vara nostalgisk:

– Jag kunde inte gå till mina examensprov nu i veckan. De bombade med GRAD-raketer, säger Mohammed över en svajig telefonlinje från Libyens huvudstad Tripoli. Han vill ogärna figurera med sitt efternamn eftersom han just har blivit pappa. Rädslan och ovissheten för framtiden är starkare än någonsin i Libyen. Ett land med sex miljoner invånare och 20 miljoner vapen, enligt FN.

Ingen litar längre på någon. Risken att hamna i fel vägspärr eller att bli skjuten eller kidnappad av någon obskyr milis kantar vardagen. El- och vattenförsörjning blir allt hackigare.

Det är i det klimatet som allt fler libyer drömmer om att vrida tillbaka klockan till livet före revolutionen 2011. En tid av paranoid och sadistisk diktatur, men också en epok då oljan och pengarna flödade genom landet. Ett liv utan krig då utlänningar kom från hela världen för att utföra de sysslor som libyerna själva inte ville befatta sig med utan hellre betalade för.

I dag har de förr så välbeställda libyerna blivit fångar i en handfull krigsherrars händer, hävdar den brittisk-libyska forskaren Tarek Megerisi på tankesmedjan European council on foreign relations, ECFR.

– Det är en sorglig historia. Sex miljoner libyer är tagna som gisslan av kanske femhundra eller tusen personer, säger han.

Khadaffi tillfångatogs

Diktatorn Muhammar Khadaffi dödades, fångad i ett blodigt virrvarr av rebellsoldater i staden Sirte, nära Medelhavet i oktober 2011. Sonen Saif al-Islam ("Islams svärd") betraktades under många år som hans arvinge. Han tillfångatogs några veckor senare när han försökte fly landet söderut mot Niger. Då var sonen Saif al-Islam inte längre västvärldens gunstling och hopp om en framtida, försiktig demokratisering av Libyen.

För det var det ansiktet som Saif-al Islam hade visat upp under många år: en välmejslad om än något plagierad slutuppsats vid London School of Economics, goda manér och ett stänk av playboy. En ung man som kunde föra sig ända in i Buckingham Palace salonger.

När diktatorsonen fängslades vädjade hans judiska flickvän, den israeliska fotomodellen och dokusåpaskådisen Orly Winerman, till Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair att göra vad han kunde för att få honom utlämnad till Europa.

– Det faktum att Saif var beredd att ingå i en kärleksrelation med en judinna ger en idé om hur frigjord och civiliserad han är, sa Orly Weinerman till Daily Mail när exet tagits till fånga.

Saif al-Islam utlovade ”floder av blod”.
Foto: X99 / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

"Döda dem som råttor"

Diktatorns näst äldste son hade också en vass tunga. Han drog sig inte för att kritisera bristen på demokrati i Libyen.

Men när libyerna reste sig mot pappans diktatur rättade sig hela familjen mangrant bakom patriarkens skoningslösa dödande av demonstranter.

Pappa Muhammar talade om att döda dem "som råttor".

Saif al-Islam utlovade "floder av blod".

Playboyen hade till slut blivit pappas pojke.

Det var en av miliserna från regionen kring Zintan, mellan huvudstaden och de karga bergen Nafusa vid Tunisiens gräns som fångade Saif al-Islam.

Krigarna från Zintan fick på den tiden ett massivt flygunderstöd av världens mäktigaste militärallians, Nato.

I augusti 2011, mitt under en stekhet fastemånad, var vägen från Nafusabergen i väster över Zintan och in mot Tripoli ett rykande labyrintspel av bombkratrar. Natobombningarna hade likt infernaliska curlingkvastar sopat vägen fri för rebellerna på deras väg upp mot huvudstaden Tripoli.

Fingertopparna saknades

När bilder på den världsberömda fången dök upp saknades topparna på tre av hans fingrar på vänsterhanden: långfinger, pekfinger och tumme. En framtand var också utslagen. Uppgifter om tortyr från milisen blandades med påståenden om skador efter Natobombning till en mindre trolig skada vid broderi... En ukrainsk läkare sade att fingrarna behövde amputeras.

Andra hävdade att krigarna från Zintan, söder om Tripoli, straffade honom för några gester han hade gjort mot dem med sina fingrar.

Kanske ville någon pressa honom på pappans rikedomar? Saif al Islam Khadaffi vet troligen bättre än någon var pappan gömt guldtackor i öknen eller i vilka banker han hade gömt undan Libyens rikedomar. Bland annat genom den finansiella pipelinen Libyan Investment Authority (LIA).

– De här fonderna hölls undangömda utomlands, främst i afrikanska banker. De används fortfarande till att stödja Khadaffi juniors anhängare inne i landet, men även internationellt för att hjälpa till att rättfärdiga en inblandning i Libyens affärer, säger Tarek Megerisi på tankesmedjan ECFR.

2011 var allt över för Libyens diktator Muhammar Khadaffi. Han togs till fånga och dödades av rebellsoldater.
Foto: Ap / AP LIBYAN TV

Nästa gång när Saif al-Islam visades upp var under en rättegång 2016. Soldaterna i Zintan hade behållit honom i sitt förvar, långt från huvudstaden. Regeringen i Tripoli ville döma honom för regimens brott mot det libyska folket. Även den internationella domstolen i Haag vill döma honom och kräver ett utlämnande.

I stället trädde fången fram inför domstolen i Tripoli genom videokonferens från Zintan. På den andra sidan av kameralinsen dömdes han till döden av domstolen i Tripoli.

Men i dagens kaotiska Libyen garanterar inte en dom i norr vad som ska hända i söder och än mindre vad som bestäms i öster. I öster beviljade ett parlament som regeringen i Tripoli står i konflikt med en amnesti åt Khadaffi junior 2017.
I Zintan i söder meddelade brigaden som höll diktatorsonen fången genast att han var frigiven.

"Jag tror att han lever"

I mars i år kallade några av diktatorsonens anhängare i en så kallad Libysk Folkfront till presskonferens i Tunisien.

– Många libyer anser nu att det enda sättet att rädda Libyen är genom Saif al-Islam, sade Khaled Guel en av representanterna till lokal media och sade att Khaddaffi junior skulle ställa upp i nästa presidentval. Men anhängarna - lika lite som någon annan - kunde inte säga exakt var Saif al-Islam befann sig.

– Jag tror att han lever. Det är det troligaste scenariot. Var han befinner sig är däremot en svårare fråga, säger statsvetaren Tarek Megerisi. Kanske nära Bani Walid – ett traditionellt starkt Khadaffifäste.

Enligt statsvetaren finns det flera goda skäl till att Saif al-Islam gömmer sig. Dels tjänar han politiskt på att mystiken tätnar kring honom.

– Men han har så många fiender som hatar honom i det polariserade Libyen att så fort han visar upp sig kommer han att bli en måltavla, menar Tarek Megerisi.

Liksom många andra tror han inte att presidentvalet som skulle genomföras i december i år kommer att bli av på ännu ett år.

Men det kan bli ögonblicket då Khadaffi junior gör sin come-back. Med starkt stöd av flera klaner och städer. Då kan Libyen sjunka ytterligare ett steg djupare i delning och inbördeskrig.

Till dess bidar han sin tid. Om han är vid liv.


Fotnot: Expressen har sökt Saif al-Islams nätverk av advokater och väntar fortfarande på svar.