Kenya kan slitas sönder efter attacken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En kvinna räddas ur universitetsbyggnaden där hon hållits fången av al-Shabaab-medlemmar. Minst 148 människor dödades i massakern.
Foto: Dai Kurokawa/EPA/TT
Kenyas president Uhuru Kenyatta.
Foto: Polaris
Kenyanska soldater bevakar universitetsingången.
Foto: Polaris

Det tidigare så stabila Kenya är i gungning efter massakern som krävde minst 148 människors liv.

Attacken riskerar att slita sönder ett av Afrikas ledande länder.

Den islamistiska terroristgruppen al-Shabaab slog till mot ett kenyanskt universitetet som hämnd för huvudfienden Kenyas militära inblandning i grannlandet Somalia.

– Attacken kom för att avskräcka Kenya, men också för att rekrytera muslimska anhängare i Kenya, säger Emma Skeppström, expert på Somalia och afrikansk säkerhetspolitik.

Skakande scener utspelas på de kenyanska bårhusen dit människor från hela landet kommer för att identifiera sina döda barn. Minst 148 människor mördades, av dem 142 studenter och sex säkerhetsvakter, när terrorister från islamistgruppen al-Shaabab attackerade universitetet i Garissa i gryningen i torsdags.

Angriparna gick från rum till rum i studentkorridorerna och frågade skräckslagna ungdomar om de var kristna eller muslimer, enligt vittnesmål från överlevande. Kristna dödades omedelbart, flera halshuggna kroppar har hittats, enligt vittnesuppgifter.

Lärarstudenten Millicent Murugi, gravid i åttonde månaden, överlevde genom att smeta in huvud och händer med blod från döda runtomkring sig – för att terroristerna skulle tro att också hon var död.

– Jag spelade död i tio timmar trots att jag är höggravid, säger hon till den kenyanska tidningen Daily Nation.

Samtidigt hotar al-Shabaab med nya attacker. De säger att de ska måla Kenyas gator "röda av blod".

Kenya är en huvudfiende för al-Shabaab på grund av att kenyanska trupper spelar en dominerande roll i den all-afrikanska styrka som pressar tillbaka islamisterna i Somalia. Afrikanska unionen (AU) skickade 2007 trupper till Somalia, en östafrikansk stat som upphört att fungera efter decennier av blodigt inbördeskrig mellan lokala "krigsherrar" som slet sönder landet. Detta följdes av al-Shabaabs expansion. Stora tork- och hungerkatastrofer kompletterade förödelsen.

Kaoset i Somalia spillde över i grannländer som Etiopien och Kenya, där det finns stora befolkningsgrupper av somaliskt ursprung. Så dessa och andra afrikanska stater intervenerade i AU:s regi för att försöka skapa någon form av ordning i det sargade landet.

– al-Shabaab är pressade nu jämfört med för ett par år sedan när de kontrollerade hela södra Somalia. De har förlorat kontrollen över flera viktiga städer, men finns kvar på landsbygden. De har förlorat inkomster från en av de ekonomiskt viktigaste hamnarna som de drevs bort ifrån, säger Emma Skeppström, Somaliaexpert på Folke Bernadotteakademin som är en myndighet med uppgift att stödja internationell fredsfrämjande verksamhet.

– Kenya har spelat en viktig roll för att tillfoga al-Shabaab de här förlusterna. Därför ser de Kenya som en fiende.

– al-Shabaab blir allt svagare militärt och undviker därför konfrontation med den internationella styrkan. De drar sig tillbaka och satsar i stället på attacker i Kenya som den här senaste mot universitetet, säger hon.

al-Shabaab är en väpnad islamistisk organisation som sedan några år säger officiellt att den är en del av terrornätverket al-Qaida. Den har som mål att skapa en islamistiskt styrd stat i Somalia - och ser sig också som en del av den internationella jihadistiska rörelsen.

– När al-Shabaab bildades 2003-2004 såg många somalier dem som hjältar som kämpade mot landets brutala krigsherrar. De hjälpte vanliga människor, de var en del av sharia-domstolsrörelsen dit människor kunde vända sig för att få rättvisa. Men de hade också kontakter med al-Qaida, säger Stig Jarle Hansen, expert på al-Shabaab och forskare vid det norska universitetet NMBU.

– Under senare år har al-Shabaab intresserat sig mer och mer för grannlandet Kenya. Attacken mot universitetet är kulmen på en våldsvåg riktad mot Kenya som började förra året.

– al-Shabaab utnyttjar Kenyas svagheter. Kenyas politik och försvar är korrupta, landets gräns mot Somalia är lång och svårbevakad. Och den kenyanska regeringen saknar "mjuka" strategier, den använder kollektiv bestraffning och troligen dödsskvadroner i kampen mot al-Shabaab, säger han.

Stig Jarle Hansen, som medverkat som kommentator i BBC och CNN och vars bok "al-Shabaab in Somalia" kommer ut i en ny upplaga i år, säger att den hårda kenyanska politiken kan motverka sitt syfte. Efter tidigare attacker har myndigheterna internerat och deporterat somalier, något som kan öka sympatierna för islamistgruppen. Men nyligen fick inrikesministern och högste polischefen sparken, vilket kan tyda på att Kenya börjar ompröva sin politik, säger han.

– al-Qaidas ledning kritiserade al-Shabaab för att de dödade för många muslimer. Kritiken ledde till fler attacker mot kristna, som nu på universitetet. Den senaste attacken är också ett sätt att visa deras sympatisörer att de slår till mot västlig undervisning, säger Stig Jarle Hansen.

Samtidigt verkar Kenya gå mot fortsatt konfrontation med al-Shabaab.

– Inga försiktighets- eller säkerhetsåtgärder kan garantera er säkerhet, stoppa en ny attack eller förhindra ett nytt blodbad, säger al-Shabaab.

– Vi ska kämpa mot terrorismen till slutet. Jag garanterar att min regering ska svara på hårdast möjliga sätt, säger Kenyas president Uhuru Kenyatta.

Också Emma Skeppström förklarar att mycket nu hänger på hur Kenyas regering väljer att agera.

– Efter al-Shabaabs attack mot köpcentret Westgate i Nairobi 2013 svarade myndigheterna med urskillningslösa gripanden av personer med somaliskt ursprung, de deporterade folk på lösa grunder. Det skapade aggression bland somalier och gynnade al-Shabaab. Frågan är hur Kenya handlar nu, säger hon.

Flera bedömare fruktar att Kenya nu kan komma att slitas sönder i två delar. De tror att al-Shabaab vill försöka upprepa den islamistiska milisen Boko Harams framgångsrika strategi i Nigeria, där den i praktiken lyckats bryta loss stora områden och införa sharia-lagar där.

Fattigdom och frustration är vitt utbredda i nordöstra Kenya där det finns stor muslimsk befolkning - och där Garissa ligger inte långt från gränsen till Somalia. Skillnaden mellan detta område och den välmående huvudstaden Nairobi är speciellt slående. "Runt 74 procent av befolkningen i nordöst lever under fattigdomsstrecket jämfört med 30 procent i centrala Kenya", skriver den kenyanske journalisten Murithi Mutiga i den brittiska tidningen Guardian. Han citerar uppgifter om att det förekommer samarbete mellan Boko Haram och al-Shabaab, uppgifter som väcker "stor oro" i Kenya.

– Kenya har i jämförelse med Nigeria eller Syrien fördelen att det inte finns någon begynnande lokal rörelse som kräver utbrytning. Men massbestraffning av lokalbefolkningen kan lätt förändra bilden, säger Rashid Abdi, Östafrika-expert i Nairobi, till Guardian.

– Regeringen bör försöka få lokalbefolkningen att bli samarbetspartner i kampen mot al-Shabaab, som i dag pressar fram lojalitet genom våldsam vedergällning mot alla som motsätter sig dem, säger han.

Tidigare attacker av al-Shabaab

2015: 24 dödsoffer

27 mars 2015: Minst 24 människor dödades när al-Shabaab attackerade hotell Makka al-Mukarama i Somalias huvudstad Mogadishu. Somaliska säkerhetsstyrkor stormade hotellet. Bland de döda var angriparna, somaliska soldater, säkerhetsvakter och hotellgäster.

2015: 25 dödsoffer

20 februari 2015: Cirka 25 människor dödades på Central Hotel i Mogadishu när al-Shabaab attackerade med en bilbomb och en självmordsbombare. Sedan stormade angripare hotellets moské och öppnade eld under fredagsbönen.

2014: 36 dödsoffer

2 december 2014: al-Shabaab dödade minst 36 arbetare i ett stenbrott i Mandera-distriktet i Kenya nära somaliska gränsen. Det var en attack mot "kenyanska korsfarare", enligt terrorgruppen. Angriparna valde ut icke-muslimer som halshöggs eller sköts till döds.

2014: 28 dödsoffer

22 november 2014: Ett 20-tal angripare från al-Shabaab kapade en buss och sköt ihjäl 28 icke-muslimer av de 60 i bussen. De skonade de muslimska passagerarna. Attacken ägde rum i staden Mandera nära gränsen till Somalia och bussen var på väg till Nairobi.

2013: 67 dödsoffer

21 september 2013: Minst 67 människor dödades under ett tre dagar långt skott- och gisslandrama i köpcentret Westgate i Kenyas huvudstad Nairobi. Först efter tre dagars eldstrider kunde kenyanska säkerhetsstyrkor återta kontrollen.

2010: 74 dödsoffer

11 juli 2010: Minst 74 människor dödades i Ugandas huvudstad Kampala när de såg på VM-finalen i fotboll mellan Nederländerna och Spanien. al-Shabaab bombade två barer där folk satt vid tv-apparaterna. Det var al-Shabaabs första attack utanför Somalia.