SATSAR PÅ FAMILJEN. Redan under valrörelsen försvann Thomas Bodström till USA där han numera bor med sin familj. Foto: Henrik Ek
SATSAR PÅ FAMILJEN. Redan under valrörelsen försvann Thomas Bodström till USA där han numera bor med sin familj. Foto: Henrik Ek

Kan toppolitikern som fixade allt även klara USA-resan?

Publicerad
Uppdaterad
PITTSFIELD/STOCKHOLM. Thomas Bodström var länge toppolitikern som fixade allt. Från stjärnadvokat och delägare i byrån till styrelseuppdrag och kyrkopolitiker. Deckarförfattare och väljarmagnet. Allt på samma gång och dessutom med fyra barn och en allsvensk fotbollskarriär i ryggen.
Men efter en turbulent vecka - där han petats från ordförandeuppdraget i justitieutskottet och Expressen granskat miljoninkomsterna från extraknäcken - visar färska siffror från Demoskop att populäriteten dalar bland väljarna.
På onsdag beslutas om Thomas Bodströms ledighetsansökan går igenom. Om inte riskerar en av landets mest kända politiker att förlora sin plats i riksdagen.
- Men han kommer tillbaka. Han är som en katt med nio liv, säger politiske motståndaren Johan Linander (C).
FOTBOLLSSPELAREN. Bodström jublar i AIK 1987.Foto: Sven-Erik Sjöberg
TIO ÅR I POLITIKEN. Göran Persson valde oväntat Bodström som justitieminister i oktober 2000.Foto: Roger Turesson
UTEBLEV. I valet av talman gick de rödgröna miste om en röst eftersom Thomas Bodström befann sig i USA.Foto: Sven Lindwall
I valrörelsen utnämnde S-ledaren Mona Sahlin honom till "valllokomotiv" i Stockholm, där stödet för Socialdemokraterna är svagt. Bodströms uppgift var att i kraft av sin popularitet och med sin energi omvända stockholmarna till socialdemokratiska väljare. Partistrategerna var mycket nöjda, Bodström var absolut rätt man för uppdraget och han hade förstås en given plats i en rödgrön regering.
Så meddelade plötsligt Bodström att han omedelbart efter valet skulle flytta till USA under ett halvår med sin familj. Egentligen ska ansökan om ledighet från riksdagen lämnas in minst två månader i förväg.
Men Bodström väntade in det katastrofala valresultatet, och ansökte med bara en veckas varsel.
Utan att ha fått tillstånd att ta tjänstledigt som riksdagsledamot stack Bodström i väg till USA.

När riksdagen skulle välja talman förlorade de rödgröna därför en röst.
- Inom S har man knorrat lite internt, men hela tiden backat upp Bodström. Fram till nu. När han inte kom till voteringen av talmannen gick det inte längre. Nu var det nog, säger centerpartisten Johan Linander som är vice ordförande i justitieutskottet.
Thomas Bodström förlorar nu sitt uppdrag som ordförande i riksdagens justitieutskott.
- Vi har inte tagit bort Thomas Bodström. Men han finns just nu inte i riksdagen. Om det går som han hoppas, och det hoppas jag också, så kommer han att få tjänstledigt från riksdagen. Det vet vi på onsdag, sa Mona Sahlin och fortsatte:
- Antingen får han ledigt. Eller inte. Då måste han antingen komma tillbaka, eller avsäga sig sin plats i riksdagen. Under alla förhållanden skulle han inte fortsätta leda justitieutskottet, det har han och jag varit överens om hela tiden.
Johan Linander menar att trots att Sahlin inser värdet i Bodströms karisma och utstrålning, fick partiledaren för stunden böja sig för riksdagsgruppen.
- Det finns många som har suttit i tre, kanske fyra mandatperioder och som väntat länge.

De vill ha ordförandeskap
och komma upp i hierarkin, men i stället går uppdraget till någon som bara kommer när han själv vill och tar gräddfilen förbi, säger Johan Linander.
Familjen Bodström har slagit sig ner i en liten stad i Massachusetts. En sån där idyll som man tycker sig ha sett i ett otal Hollywood-filmer som börjar med en utzoomning från den vackra kyrkan mitt i stan.
Thomas Bodström ska bland annat skriva en bok som jämför svensk och amerikansk politik.
- Jag får två valkampanjer efter varandra, först den svenska och sedan det amerikanska kongressvalet, sa han till Expressen i slutet av augusti när han först besökte USA en vecka.

Thomas Bodström
bloggar från USA, men bloggen är mer inriktad på kommentarer kring svensk politik än att ge någon inblick i hans nya liv i USA.
När han var över första gången i slutet av augusti tog det exempelvis flera dagar innan han på bloggen meddelade att han var i USA.
"För er kännedom får jag meddela att jag befinner mig i USA sedan några dagar tillbaka", skrev han den 2 september. Då hade Expressen redan träffat honom i Massachusetts och publicerat en artikel om detta.
Och det verkar nu som om Thomas Bodström fått betala ett pris för sin USA-vistelse. En ny Demoskopundersökning visar att väljarförtroendet för Bodström sjunker rejält. Sedan i mars har det genomsnittliga förtroendet för honom sjunkit från 3,19 till 2,80. Även i de egna leden tappar han från 3,77 till 3,28. En dryg fjärdedel, 27 procent, av de rödgröna sympatisörerna svarar att de har lågt förtroende för Bodström. En majoritet säger att förtroendet minskat som en konsekvens av USA-resan.
Själv skrev han så här på sin blogg den 7 oktober:
"Att jag vistas i USA ett halvår verkar ha väckt ett obegripligt stort intresse hos vissa tidningar. Resan har fått större uppmärksamhet - och även på vissa håll kritiserats mer - än att vi har en utrikesminister som har suttit i ett bolag som har anklagats för att vara skyldigt till folkrättsbrott, som rör våldtäkter och mord."
Demoskops vd Anders Lindholm säger så här om det vikande väljarförtroendet:
- Bodström hade särskilt mycket att förlora eftersom han redan tidigt, jämte Anna Lindh, var den socialdemokrat som hade störst förtroende bland sympatisörer inom båda blocken,
I oktober år 2000 fick advokaten Thomas Bodström ett samtal från dåvarande statsministern Göran Perssons statssekreterare Pär Nuder.
- Göran Persson vill att du ska ingå i vår regering som justitieminister, sa Nuder.
Bodström trodde först att det var någon som skämtade med honom.

Men han träffade i alla fall Persson som frågade:
- Hur skulle det kännas att bli ansvarig för 40 000 människor inom rättsväsendet?
- Jag svarade "kul" eller nåt sånt. Efteråt kände jag att det var nog fel svar, har Bodström senare sagt till magasinet Café.
- Att Thomas skulle ägna sig åt politisk verksamhet hade jag inte på känn. Vi blev så överraskade när Persson utsåg honom till justitieminister, och han själv likaså, säger Lennart Bodström, pappa och tidigare utrikesminister i Palmes regering, och senare utbildningsminister i regeringen Carlsson.
Med en pappa som minister var politiken ständigt närvarande under uppväxten.
- Det färgade samtalen i hemmet, för vi diskuterade aldrig idrott till exempel. Det ansågs vara för stor skillnad i kunnande mellan oss för att samtalet skulle bli givande. Jag var aldrig någon idrottskille, säger Lennart Bodström.

Sonen Thomas blev
alltså minister utan någon som helst politisk erfarenhet, men med en ryggsäck packad med politik från barndomshemmet.
Han hade inte partibok i S, var på intet sätt som det heter, "förankrad" i partiet. Ändå blev Bodström snabbt Göran Perssons fynd, och senare Mona Sahlins stjärna. Under de senaste månaderna har Bodström funnits med i spekulationer om en framtida S-ledare. Parallellt med den politiska karriären klättrade han inom den juridiska världen.
- Han är oerhört energisk och hans engagemang i det han sysslar med är väldigt tydligt, både i juridiken och politiken. Det är ett äkta engagemang, säger advokatkollegan Claes Borgström.
- Samtidigt är han en tävlingsmänniska, annars kan man inte bli allsvensk fotbollspelare. Det krävs en stark tävlingsinstinkt för att klara det.

Pappa Lennart Bodström vill också prata om sin sons stora intresse av de människor som söker hjälp hos honom.
- Jag träffade killarna som var med om Göteborgsbranden och som Thomas företrädde i rätten. En kille berättade att Thomas blivit som en bror för dem, säger Lennart Bodström.
Men fenomenet Bodström har upprepade gånger hamnat i fler blåsväder än vad många politiker gör under en hel karriär.
- Bodström har inte tagit ordförandeuppdraget på allvar. Nu när vi kan få in SD i utskottet är det extra viktigt. Han har inte deltagit i debatterna. Till exempel missade han en stor debatt om människohandel precis innan riksdagen stängde. Han höll sitt anförande och drog därifrån trots att det är vår tids grövsta brott. Det är bra att han petas, säger moderaten Ulrika Karlsson.
- Man ska komma ihåg att det är ett arvode på 10 000 extra i månaden för att vara ordförande. Thomas Bodström dyker upp minsta möjliga antal timmar, och endast om han själv ska delta i debatten. Men inte ens då är det säkert att han stannar för att lyssna på repliken, säger Johan Linander.

Det egna partiet har backat upp sin stjärna till hundra procent. Men nu, efter den senaste tidens tumult, hörs en längtan efter att få slut på uppmärksamheten kring Bodströms USA-flytt.
- Jag tycker att det är bra att beslutet på onsdag kommer. Det är klart att det är en skada för partiet att den här frågan valsas omkring hela tiden, säger Marie Granlund i partistyrelsen.
Man är trött på vändorna kring Bodström, menar Marie Granlund som säger att det är en allmän uppfattning i partiet.
- Han får fatta sitt eget beslut. Jag tycker bara att det är bra om den här historien avslutas så fort som möjligt för det är en plåga, fortsätter hon.
- Jag hoppas att man följer regelverket, utifrån de regler som ska gälla i riksdagen. Det ska gälla alla, säger Raimo Pärssinen också han i partistyrelsen.

Gruppledaren Sven-Erik
Österberg säger att uppståndelsen blir så stor just för att Thomas Bodström är just Thomas Bodström.
- Han är energisk och medial. Det är klart att det aldrig är bra för partiet om det skrivs en massa saker som inte är positiva. Men han har samtidigt rätt att få prövat det han ansökt om, säger Sven-Erik Österberg, som på onsdag ska besluta om Bodströms föräldraledighetsansökan med riksdagens andra gruppledare och talmannen Per Westerberg.
- Jag vet inte om han är S-politiker över huvud taget, han är Thomas Bodström och det är på gott och på ont. Ibland är han ju bra för partiet också, men han är Thomas Bodström som tjänar pengar på annat, han sitter i styrelsen på friskolor, han har dubbla arvoden. Han är ingen traditionell S-politiker så låt honom vara i USA ett tag, säger Expressens krönikör Lotta Gröning.

Den senaste veckan har varit stormig för Thomas Bodström, efter Expressens granskning av extrainkomster i miljonklassen röt den socialdemokratiska politikern tillbaka.
- Anklagelserna om skatteplanering är lögn. Jag har haft den högsta marginalskatten i flera år och kommer faktiskt ha det tills jag dör, eftersom jag kommer att betala den högsta marginalskatten även på min kommande pension, skrev Bodström på sin blogg på fredagen.
Expressens chefredaktör Thomas Mattson komstaterade på sin blogg att ambitionen varit att beskriva att "Bodströms flera löner, flera bolag och flera yrkesverksamheter faktiskt har gett honom vissa skattefördelar som vanliga arbetare normalt inte har" och att "det hade naturligtvis varit bra för alla, Expressen och Bodström, om han själv svarat på reportrarnas frågor redan i torsdags".

Nu väntar Thomas Bodströms svåra val. Riksdagen ger bara ledighet om ledamoten är föräldraledig till 100 procent. Men eftersom Bodströms barn går i skolan i USA beviljar Försäkringskassan endast 20 procents föräldraledighet. Nu ska den tillsatta riksdagsgruppen besluta om att möjligen ändra på reglerna.
Thomas Bodström skriver så här på sin blogg från USA om vad som står på spel:
"Antingen måste jag lämna riksdagen eller så måste vi avbryta vår USA-vistelse. Jag hoppas att jag slipper göra det valet och att Riksdagen har en positiv inställning till min ansökan om föräldrarledighet.
Thomas Bodströms pappa, Lennart Bodström, säger så här om sonens dilemma:
- Som far är han mer mönstergill än jag. Han har alltid varit väldigt starkt engagerad i barnen och vad de har haft för sig. Det har väl bidragit till beslutet att resa i väg, att barnen skulle må gott av en tids vistelse utomlands. Han hade nog inte åkt till Amerika om han var ensam.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag