FREDAG. Håkan Juholt valdes till Socialdemokraternas partiledare. Foto: Suvad Mrkonjic
FREDAG. Håkan Juholt valdes till Socialdemokraternas partiledare. Foto: Suvad Mrkonjic

Juholt: "Hujeda mig vilken tuff vecka!"

Publicerad
Uppdaterad
Han valdes med ett rungande ja och sågs av många Socialdemokrater som den frälsare partiet behöver.
Nu, en dryg vecka senare, har feministen Håkan Juholt raderat hela partitoppen och anklagas för att bara omge sig med män.
Och hur hanterade han egentligen sin första stora kris, flickvännens bedrägeri?
Här är hans första vecka vid makten.
FREDAG. Veronica Palm får ansvar för bostadsfrågan i civilutskottet.Foto: Tommy Pedersen
TORSDAG. Maryam Yazdanfar får sparken från civilutskottet.Foto: Cornelia Nordström
ONSDAG. Sven-Erik Österberg petas.Foto: Jan Düsing
FREDAG. Håkan Juholt valdes till Socialdemokraternas partiledare.Foto: Suvad Mrkonjic
LÖRDAG. Håkan Juholt valdes till partiledare för Socialdemokraterna förra fredagen. Två dagar senare stod istället hans särbo, Åsa Lindberg, i rampljuset som dömd för bedrägeri.Foto: Christian Örnberg
VÅFELFEST. Juholt firade partiledarutnämningen med våfflor hos grannarna.Foto: Suvad Mrkonjic


Fredag

Socialdemokraternas extrakongress var välregisserad.
Ingenting fick gå fel när paritet skulle signalera nystart utåt och ge de egna partimedlemmarna nytt hopp.
Den 25 mars valdes Håkan Juholt till partiets nya ordförande med ett rungande ja. Till tonerna av Elvis Presley steg den nye partiledaren fram och gjorde ett kort framträdande: "We won't back down".
Efteråt var han på strålande humör och så pass tillgänglig för medierna att de runt omkring honom fick stoppa honom.
På kvällen lämnade Håkan Juholt tidigt och gick hem till särbons grannar och laddade inför sitt viktiga kongresstal med våfflor.
En PR-vinst för Håkan Juholts folkliga image - våfflorna uppmärksammades stort i båda kvällstidningarna.
Men enligt vännen, grannen och kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, Peter Wretlund (S), är det sådan Juholt är som person.
- Håkan har den förmågan. Det är typiskt honom att ena sekunden stå i rampljuset och vara statsmannamässig och andra sekunden vara en granne eller vem som helst, säger Peter Wretlund, (S) ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamn samt granne och vän till Håkan Juholt.

Lördag

Den nya partiledarens tal blev bejublat. Han pratade om vikten av kultur, om pensionssystemet, jämställdhet, vården, ekonomin och mycket annat. Retorikexperterna hyllade honom och partimedlemmarna var lyriska.
Socialdemokraterna såg ut att ha fått sin nya frälsare.
Håkan Juholt hade hela familjen på plats. Sönerna Viktor, 15, och Adam, 18, exfrun och flickvännen Åsa Lindgren.
- Det var fantastiskt att ha mina söner där. Alla föräldrar älskar sina barn, så det är inget unikt, men i ett sådant här ögonblick är det fantastiskt, sade Håkan Juholt efteråt.
Just att barnen var så synliga är ovanligt i svensk politik.
- Det var nog genomtänkt och smart. Han har ju ett behov att visa att han är en okonventionell politiker som inte har något problem att visa vem han är, säger S-märkte PR-konsulten Sandro Wennberg på byrån Westander.
Christian Ekström, PR-konsult på Greyling, har en bakgrund inom moderaterna och är av en annan åsikt.
- Att ta med barnen och visa upp dem är att öppna för en hårdare journalistisk granskning av dem. Jag tror inte att det var särskilt genomtänkt, säger han.
Genomtänkt eller ej. Sedan dansade Håkan Juholt natten igenom med särbon Åsa Lindgren.
Då visste varken hon eller Håkan Juholt om att hennes bakgrund skulle komma att dominera medierna bara någon dag senare.
- Håkan Juholt jobbar med gränsen mellan det personliga och yrkesmässiga. Han frontade med sin särbo på kongressen, hon var väldigt publik. Med tanke på hennes bakgrund var det kanske inte så smart, säger Sandro Wennberg.

Måndag

För det var Åsa Lindgren som skulle bli Håkan Juholts första stora motgång som Socialdemokraternas partiledare. När Di.se den 28 mars publicerade uppgiften att hon var dömd för bedrägeri efter att ha lurat sin förra arbetsgivare Fritidsresor på 45908 kronor var debatten igång. Varför hade han inte berättat det för valberedningen? Skulle Håkan Juholt belastas för något som hans flickvän gjort för flera år sedan och dessutom tagit sitt straff för? Och hur hanterade han det egentligen?
Själv skyddade han sin flickvän och sade han att han inte ens reflekterat över frågan när han utfrågades av valberedningen.
- Min flickvän utgör inte på något sätt en del av den politiska makten. Hon har begått ett brott och tagit konsekvenserna för detta och jag har förlåtit henne, kommenterade han saken till Expressen.
Och stödet för honom är starkt bland partikollegerna.
- Det är klart, han har ett stort nyhetsvärde nu och då letas det fel på honom och hans omgivning. Men jag tycker att ni journalister gick för långt, det hade inte med honom som person att göra, säger Monica Green, socialdemokratisk riksdagsledamot från Västra Götaland.
Många menar att Håkan Juholt vekade tagen på sängen av avslöjandet. Det tror inte vännen Peter Wretlund.
- Han hade nog räknat in det i den stora kalkylen på något sätt. Däremot kan jag tänka mig att han varit så fokuserad på sig själv och sin egen historia att han inte tänkt på att den frågan kunde komma, säger han.

Tisdag

Håkan Juholt skyndade vidare. Dagen efter nyheten om flickvännens bedrägeri kommit ut presenterade han sin nye ekonomisk-politiske talesperson. Efter petningen av Thomas Östros hade det spekulerats om Mikael Damberg, Tomas Eneroth och Leif Pagrotsky.
Men det blev doldisen Tommy Waidelich.
I medierna talades det om en "superskräll". Medan Håkan Juholt framstått som vänster var valet av den rut- och rotanvändande Waidelich mycket mer höger.
- Det går att tolka det som att han vill visa upp en palett som är tilltalande både för dem som vill ha rutavdrag och för dem som tycker att för mycket vinster försvinner till skatteparadis. Att han vill ge något till alla. Risken är väl att alla blir förbannade i stället, säger S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Och Håkan Juholt hade fler överraskningar på gång. 

Onsdag

Håkan Juholt ringde upp Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen sedan tre och ett halvt år, Sven-Erik Österberg, och bad om ett möte. Under mötet förklarar Juholt för Österberg att han inte kan sitta kvar som gruppledare. För att könsfördelningen ska bli mer korrekt krävs en kvinna på posten.
Österberg var den tredje att petas från partitoppen sedan Thomas Östros och Ylwa Johansson fått lämna verkställande utskottet. S-märkte Stig-Björn Ljunggren tror att det pyr mycket ilska under ytan mot Håkan Juholt hos det gamla gardet.
- De är förbannade naturligtvis. Men det visar man inte, man beter sig civiliserat.
- Juholt måste pussla så att han själv får en styrkeposition. Då sparkar han ut några i kylan och tar andra till sitt bröst. En annan anledning är att han har en massa skulder att lösa, de som tillsatte honom vill ha payback, säger Ljunggren.
Inom paritet pyr också oron, bekräftar Sven-Erik Österberg.
- Det är många som är oroliga eftersom de inte vet om vad som händer och om de ska ha kvar sina positioner.
Men inte alla inom partiet är negativa till förändringarna.
- Det är inget konstigt att han rör om. Nya krafter, det tror jag är bra. Efter ett visst antal år på en viss position kan det kanske vara bra med en ny roll. Det är helt naturligt att han vill göra sig kvitt allt det gamla runt Mona Sahlin, säger Carina Adolfsson Elgestam, socialdemokratisk riksdagsledamot från Kronoberg.
Håkan Juholt motiverade petningen av Österberg med att det behövs en kvinna på posten. Samtidigt började kritik mot gubbtätheten i hans nya lag att höjas.
"Jag är övertygad om att Håkan Juholt vill ge män och kvinnor samma chans i politiken. Likväl är det med oro jag tar del av massmedias rapportering om framväxten av Juholts nya lag. Var finns kvinnorna i dessa manliga nätverk?" bloggade socialdemokraten och ekonomihistorikern Lena Sommestad.
Monica Green gjorde ingen hemlighet av att hon helst hade velat se en kvinna på partiledarposten.
- Jag hoppas på en jämställd topp, men just nu ser det skevt ut, säger hon.
Sandro Wennander kallar Juholts sätt att bygga ett lag på för "klassiskt manligt".
- Det är många män som förekommer i spekulationerna. Det känns lite bakvänt att först utse ett antal män för att sedan 'peta' in kvinnor. Nu signalerar han att gruppledaren i riksdagen kommer att vara en kvinna, men det är fortfarande så att utgångspunkten, de första som har lanserats, är män, säger han.
Kritiken ska späs på. 

Torsdag

Trots att han petat Österberg för att det behövs fler kvinnor valde Håkan Juholt helt oväntat i torsdags att offra socialdemokraternas ordförande i civilutskottet, Maryam Yazdanfar, för det större "pusslet". Kritiken lät inte vänta på sig, särskilt eftersom Maryam Yazdanfar just nu är föräldraledig.
- När hon kommer tillbaka från föräldraledigheten måste hon få ett nytt uppdrag. Det är jag säker på att hela partiet kommer att kräva, säger Monica Green.
Själv berättade Maryam Yazdanfar att hon tyckte att det var tråkigt och frustrerande.
- Han ringde mig och hänvisade till att det läggs ett pussel. Det var det enda. Jag tror att det här hade gått att sköta på ett bättre sätt, sade hon till Expressen.
Den brutala petningen av Mayram Yazdanfar framförs av många som Håkan Juholts andra stora misstag.
- Att hon kickas under mammaledigheten ser inte snyggt ut. Vi får se om hon kommer erbjudas något nytt jobb sedan, säger Christian Ekström på Greyling.
- Det återstår att se nu om kritiken mot honom i den frågan har varit förhastad. Men alla har gått igång på det, även undertecknad, och det är väl ett tecken på att allt inte är så harmoniskt och glatt, säger Stig-Björn Ljunggren.

Fredag

Expressen avslöjande om att Veronica Palm kommer ta en framträdande roll i partiet, genom att utmana alliansens Stefan Attefall (KD) i bostadsfrågan gav ännu en ledtråd till Håkan Juholts pussel.
Och trots en stormig första vecka fortsätter partiet att sluta upp kring sin nye ledare.
- Det var begåvat att utse en partiledare som vågar utmana partistrukturen, det gjorde aldrig Mona Sahlin. Dessutom visar han att han inte är rädd för att ha personer med olika åsikter med i toppen. Det är en helt annan ledarstil än den som Mona Sahlin tillämpade, där bilden var att man ska hålla ihop till varje pris, säger Sandro Wennberg på Westander.
I hemstaden Oskarshamn är tron på Håkan Juholt stor.
Där går den till och med över blockgränserna.
- Jag vet att alliansväljare här är stolta över att han har blivit partiledare, säger vännen Peter Wretlund, som ger Håkan Juholts första vecka högsta betyg.
- Jag är mycket nöjd. Men sedan har jag en personlig dimension och kan tycka som vän att hujeda mig vilken tuff första vecka det varit!
Men för att vinna val räcker det inte med sympatier från de egna.
- Han är framåt, idérik och nästan lite oorganiserad. Han är populär internt, men ska han ta sig ut så krävs mer stöd i opinionsmätningarna. Och det har vi inte sett än, säger S-märkte Stig-Björn Ljunggren.
Den senaste mätningen från DN/Synovate, som kom i fredags visade att Håkan Juholt har ett stöd på 27 procent bland väljarna - till skillnad från Fredrik Reinfeldt som stöds av hela 60 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag