Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

JFK:s danska kärlek Inga utreddes av FBI

Inga Arvad utsågs till Miss Danmark som 17-åring. Men det är för intervjuerna med Hitler och romansen med JFK som hon är ihågkommen i dag. Foto: SVT TT NYHETSBYRÅN
John F Kennedy fick kontakt med Inga Arvad genom hans syster Kathleen, som arbetade tillsammans med danskan. Foto: AP / AP TT / NTB SCANPIX
Journalisten Inga Arvad lyckades få kontakt med viktigaste personerna inom den nazistiska hierarkin och fick intervjua Adolf Hitler. Foto: Amazon

En het romans mellan John F Kennedy och danskan Inga Arvad kunde ha gjort henne till USA:s första dam.

Men hennes tidigare relation till Adolf Hitler, spionmisstankar, en FBI-utredning och den rasande pappan Joseph P Kennedy satte stopp för ett äktenskap.

Inga Arvad levde ett äventyrligt och minst sagt skiftande liv. Hon föddes 1913 i Köpenhamn och vid 17 års ålder utsågs hon till Miss Danmark.

Hon var vacker och utstrålade säkerhet. Det var egenskaper som förde henne in på filmens bana. Men karriären blev kort. 

I stället valde hon att satsa på journalistiken. Inga Arvad skrev både flyhänt och personligt. 

En stor del av världens blickar var vid det här laget riktade mot grannlandet Tyskland. Nazisterna hade tagit makten några år tidigare och på kort tid förvandlat landet till en diktatur.

Inga Arvad satsade på journalistiken och blev, efter intervjerna med Adolf Hitler, ett känt namn branschen. Foto: SVT / TT NYHETSBYRÅN

Intervjuade Adolf Hitler

Inga Arvad lyckades få kontakt med viktigaste personerna inom den nazistiska hierarkin. Hon träffade Hitlers ställföreträdare Hermann Göring och kunde avslöja att han ämnade gifta sig med Emmy Sonnemann. Det var ett scoop som gjorde att fler fick upp ögonen för danskan. 

Nästa bragd var att få en intervju med führern själv. 

Adolf Hitler lät sig sällan intervjuas. De intervjuer som han lät göra är lätt räknade. Därför var det en sensation att han bjöd in Inga Arvad för en exklusiv intervju. Diktatorn blev hänförd av den unga danskan. Han beskrev henne som ”den fulländade nordiska skönheten”.

Hitler var besatt av det ariska skönhetsidealet och där passade blonda Arvad väl in. 

Adolf Hitler kunde inte glömma den vackra danskan. När OS skulle gå av stapeln i Berlin 1936, bjöd han in Inga Arvad att sitta med honom i sin privata loge på Olympiastadion. Här gjorde Arvad avkall på sin journalistiska integritet. Det var en dumdristighet som skulle stå henne dyrt.

Nazisternas hets mot judarna och oppositionella som hamnade i koncentrationsläger var inte okänt vid den här tiden. USA hotade till och med att utebli från tävlingarna. Arvad och Hitler förevigades tillsammans på fotografier. Bilderna skulle senare användas som indicier på att danskan kunde vara en nazistisk spion.

Flyttade till USA

1940 flyttade hon till USA och skrev in sig vid Columbia School of Journalism. Strax därefter fick hon anställning på Washington Times-Herald. Trots att hon inte hade engelskan som modersmål klarade hon sig väl och fick möjlighet att intervjua en rad viktiga personer, inte minst höga företrädare inom flottan.

En av hennes närmaste arbetskamrater hette Kathleen Kennedy och var äldre syster till John F Kennedy.

Systern sammanförde Inga och John. Det var i november 1941, strax före Japans attack på Pearl Harbor och USA gick ut i krig med Nazityskland.

JFK hade en tjänst inom flottans underrättelsetjänst. 

John F Kennedy hade en tjänst inom flottans underrättelsetjänst när han, genom systern Kathleen, träffade Inga Arvad första gången. Snart skulle FBI intressera sig för kärleksaffären. Foto: AP / AP TT / NTB SCANPIX

FBI inledde utredning

Vid det här laget hade den inre säkerhetstjänsten FBI redan börjat utreda Inga Arvad. Bilderna på henne och Hitler från OS hade inte undgått FBI.

Nu såg man dessutom att danskan började umgås med John F Kennedy, som hade en skyddsklassad tjänst.

Det faktum att FBI:s chef J Edgar Hoover redan hade ett ansträngt förhållande till familjen Kennedy, underlättade inte heller situationen för Arvad och hennes fyra yngre år älskare. 

Hoover kände väl till pappa Joseph P Kennedys illegala spritaffärer under förbudstiden.

FBI satte in spaning mot paret och deras telefonsamtal buggades.

Utifrån kunde man lätt få uppfattningen att Arvad och nazisterna hade riggat en så kallad hounugsfälla för Kennedy, alltså att den unge underrättelsemannen skulle snärjas i en fälla gillrad med sex som lockbete. 

En het romans

Men allt handlade inte bara om sex. Inga Arvad var betydligt starkare mentalt än vad JFK var. Hos henne vågade han visa upp sin svaga sida och sina tvivel på den egna förmågan. Det hade varit otänkbart inför den egna familjen och den dominante fadern som föraktade svaghet.

Inga Arvad tros förutom att ha ingjutit mod och självförtroende hos den unge mannen, även lärt honom det mesta inom älskog.

Den senare biten undgick inte FBI som avlyssnade telefonsamtalen. I ett avsnitt som offentliggjorts hörde man följande konversation:

Kennedy: ”Jag hörde att ni hade en stor orgie uppe i New York”.

Arvad: ”Jag skulle kunna berätta om det under en hel helg om du vill lyssna. Min make har sina små spioner överallt”.

Inga Arvad var fortfarande gift men hade lämnat maken kvar i Europa. Här fanns alltså ingredienser som sex, otrohet och antydningar om spioneri.

Inte konstigt att den hypermoraliske Hoover hade svårt att släppa tanken på Arvad. (De inspelade banden och kartläggningen anses vara en orsak till att varken John F Kennedy eller hans bror Robert lyckades sparka Hoover som FBI-chef. Han visste för mycket).

Inom flottans underrättelsetjänst beslöt man att flytta på den unge sjöofficeren. JFK:s syster Kathleen hade dessutom undersökt Arvads förflutna och uppmärksammat bilderna på Hitler och sin arbetskamrat.

Patriarken Joseph P Kennedy (i mitten) ville att familjens äldsta son Joseph P Kennedy Jr (till vänster) skulle bli president. När han omkom i en flygolycka 1944 blev det i stället John F Kennedy (till höger) som kom att skolas politiskt med samma målsättning. Foto: JOHN F KENNEDY PRESIDENTIAL LIBRARY / EPA TT NYHETSBYRÅN

JKF:s pappa såg rött 

Pappa Joseph P Kennedy hade också fått höra talas om hennes bakgrund och FBI:s omfattande utredning. 

Han förklarade för sonen att förhållandet måste få ett slut. Pappan hade redan bestämt sig för att sonen skulle bli USA:s president en vacker dag. Ett förhållande med en kvinna som misstänktes för att vara nazistisk spion och dessutom var otrogen sin make var knappast rätt parti för en ung man som siktade på nationens högsta ämbete.

Att pappan själv hade varit nazistsympatisör och var notoriskt otrogen hörde tydligen inte till saken. 

Efter JFK:s förflyttning från Washington upphörde förhållandet i januari 1942.

FBI kunde inte knyta Inga Arvad till något nazistiskt spionage. Efter 1200 sidor utredningsmaterial upphörde kontrollen. Hon dog i cancer 1973, bara 60 år gammal. 

Man kan bara spekulera i vad som hade hänt om inte Inga Arvad dykt upp som Adolf Hitlers gäst på Olympiastadion 1936. Kanske hade rikets första dam hetat Inga i stället för Jackie.

Källor

Boken ”Inga: Kennedy's Great Love, Hitler's Perfect Beauty, and J. Edgar Hoover's Prime Suspect” av Scott Farris. 

Washington Post / New York Post / och JFK Library.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!