Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jetströmmarna orsaken till regniga vädret i sommar

Foto: Leif Gustafsson

■ Juni var den blötaste på 200 år.
■ Juli bjöd på åska, hagel och skyfall som ledde till översvämningar.
■ Och prognosen lovar liten ljusning för de som önskar sig brittsommarvärme i höst.
■ Förklaringen stavas jetströmmar.

- Jetströmmen har varit ovanligt statisk den här sommaren, den brukar röra sig mer. Det är en blockering över Atlanten som gjort att vi fastnat i ett dåligt väderläge, säger Lisa Bengtsson, forskare på SMHI.

Åtta kilometer uppe i luften avgörs vädret. Där, i troposfären, finns jetströmmarna. Dessa extremt kraftiga vindar är hundratals kilometer breda, tusentals kilometer långa och styr hur hög- och lågtrycken förflyttas. Och det är jetströmmarna som ligger bakom att sommaren 2012 bjudit på iskall kyla, hagel, kraftiga regn och minst sagt växlande molnighet.

- I sommar har jetströmmen gjort ett U, och gått ovanligt långt söderut vilket drabbat oss. Vi i Skandinavien har hamnat på fel sida av temperaturströmmen i sommar, säger Vibeke Thyness, meteorolog på Meteorologisk institutt i Norge.

Vi har haft den blötaste junimånaden sedan nederbörden började mätas för 200 år sedan. Juli har bjudit på åska, hagel och skyfall som lett till översvämningar. Skandinavien och Storbritannien är de som drabbats värst av det trista sommarvädret. Det beror på att det uppstått en blockering på norra Atlanten.

- Jetströmmen kan gå väldigt långt söderut och väldigt långt norrut, men det som är speciellt är att den legat i ett så statiskt läge under sommarmånaderna juni och juli. Senare har den rört sig mer norrut och fört in lågtrycken mot oss. Nu har den flyttat så pass mycket norr ut att det är högtrycksläge, även om det inte märks så mycket, säger Lisa Bengtsson, forskare på SMHI:s avdelning för utveckling av vädermodeller.

Blockeringen har medfört svalt och blött väder över Storbritannien och Skandinavien, medan det är varmare än normalt i södra och östra Europa.

- Vi får inte sydvindarna från Europa utan svalare luft norrifrån, säger Lisa Bengtsson.

Att jetströmmen legat så statiskt har även drabbat länderna på andra sidan strömmen.

- Det är därför de haft torka och värme­rekord i USA, motsatt väder till vad vi haft. Hela norra halvklotet har i princip haft samma väderläge under en väldigt lång tid. Japan har också drabbats av översvämningar, säger hon.

Jetströmmarna är grundläggande för vädrets cirkulation. De uppstår av temperaturskillnaderna mellan de tropiska och de polara bredderna och jordrotationens inverkan på atmos­fären. Strömmarna är kraftigare och närmare ekvatorn under vintern och svagare och närmare polerna på sommaren.

- När den höga varma och den lägre, kalla luften möts skapas en tryckskil­lnad som vädersystemet försöker jämna ut genom att blanda varm och kall luft, säger Heiner Körnich, chef på SMHI:s analys och prognosavdelning.

Han gör en jämförelse med att hälla i kall mjölk i kaffet, där jetströmmen är skeden som rör om och jämnar ut.

Jetströmmen, som pressats över Atlanten och in över Europa, har gjort att Sverige hamnat under ett lågtryckstäcke.

- Jetströmmen kommer alltid från väst. Det är på grund av jetströmmarna som det kan gå snabbare att flyga från Nordamerika hit till Europa eftersom flygplanen har vinden i ryggen. Det är dessutom jetströmmarna som orsakar turbulens när vi flyger, på grund av vindens hastighetsskillnader, säger Heiner Körnich.

Med en genomsnittshastighet på 60-70 meter per sekund är det vår snabbaste vind. En storm kan vara snabbare, men de är tillfälliga.

De västliga vindarna från jetströmmen för med sig fuktig luft från Atlanten.

- Vi har mest västliga vindar här i Sverige, just på grund av jetströmmen. Det är därför det är blåsigare på Väst­kusten, i Göteborg, än i Stockholm, säger Heiner Körnich.

Hur jetströmmen beter sig från år till år är olika. Klart är i alla fall att den är en viktig del i det kaotiska, svårprognostiserade vädersystemet.

- Normalt går jetströmmen mer åt öst/väst med små variationer, säger Vibeke Thyness.

Varför jetströmmen rört sig som den gjort i år finns ingen enkel förklaring till. Den kraftfulla västanvinden är skiftande till sin natur.

- Jetströmmen transporterar alltid lågtrycksområden över Europa. Sedan kan det skifta. Den kan gå åt söder, över Spanien i stället, och vi får en jättefin sommar, det händer ju ibland. Men det är ett mönster att jetströmmen skiftar, säger Heiner Körnich.

Men varför den just i sommar har låst sig kan man inte säga säkert.

- Man vet inte varför det uppstår sådana blockeringar, men det kan bero på globala vågor och berg. Det finns vågor som går runt jordklotet jämt och som styrs av topografin, och de är de som påverkar var jetströmmen befinner sig, säger Lisa Bengtsson.


Jetströmmen går alltid mot väst under hela mellanbredderna och hänger ihop med rotationen av jorden. På några ställen bryts den på grund av skillnader i land- och havsnivåer. Där jetströmmen ligger blir det mer regn.

- Som jetströmmen rört sig har lågtrycket gett fri passage för regnet, som legat som ett pärlband över Skandinavien. Det har aldrig tidigare regnat så mycket i juni månad som i år, det är extremt, säger Vibeke Thyness.

För att vädret ska bli varmare måste jetströmmen brytas av ett högtryck.

- I år lyckades inte vädret bygga upp ett högtryck och då får man ingen varm sommar, det händer ibland. Men egent­ligen är det här normal, svensk sommar, säger Heiner Körnich.

Att detta är typiskt sommarväder skulle möjligen en och annan missnöjd semester­firare opponera sig emot.

Men svenskarna är inte de enda som är väderfixerade. I Storbritannien har väderrapporterna duggat tätt, naturligtvis extra mycket på grund av OS. Mot bakgrund av det rekordblöta sommarvädret innan OS var oron stor, en oro som till viss del infriades. Vädret är britternas sisyfossten, så dåligt att det satt avtryck i modehistorien med regntåliga Barbouroljerockar och Hunterstövlar som brittiska export­succéer världen över.

I Tyskland, som brukar ha varma temperaturer under sommaren, har irritationen över det kalla vädret varit påtaglig. Så pass att det till och med skapat en politisk diskussion, eftersom det dåliga semestervädret sades orsaka depression. Det gjorde  att politiker föreslog subventioner för de som ville åka på solresor till Grekland.

- De föreslog att man skulle kunna få bidrag för att åka till södra Europa, till exempel Grekland. Ett argument var att det även skulle gynna Greklands ekonomi. Men de flesta förstod att det mest var ett politiskt utspel, de angav inga kostnader, säger Catarina Friskman, Sverige Radios utsända i Berlin.

Enligt Meteorologisk institutt i Norge kommer sensommaren bjuda på "mer av samma sak", i alla fall till en början.

- Det blir ganska normalt framöver, inte exceptionellt varmt i alla fall, säger Vibeke Thyness.

För även om jetströmmen flyttat sig norrut och skapat högtrycksläge, blir det inte riktigt varmt.

- Grundvärmen är inte här, när solen försvinner blir det kallt direkt, säger hon.

Jetströmmarna gör vädret svårprognostiserat. Det är svårt att förutse vädret mer än två veckor i förväg. När det är instabilt som nu, går det bara att se några dagar framåt.

- Om man tittar på en väderkarta ser man bara lågtrycksområden. Men om man jämför flera kartor från flera veckor så ser man plötsligt att det finns en jetström, en västvind, där bakom. Det är den behärskande strömmen som ligger över Atlanten och Europa, säger Heiner Körnich.

Jetströmmen, vår kaffesked i tropo­sfären, rör runt under hela året och märks egentligen ännu mer på vintern eftersom temperaturskillnaderna är större då.

Då får man kallt väder under högtrycksområden och regn och grått vinterslask under lågtryck.

- Jetströmmen har en mycket sydligare position på vintern än på sommaren, så den kommer inte att ligga kvar i sin nuvarande position. Men om den skulle ligga i ett nordligare läge än "normalt" så skulle det bli mildare vinterväder med allt vad det innebär. Men det går inte att göra väderprognoser så långt fram i tiden, säger Lisa Bengtsson.


Det finns även oro för att årets extrema väder orsakats av växthuseffekten och klimatförändringarna. Under året har USA dragits med extrem torka, Grönland har problem med ovanligt varma temperaturer och Ryssland och södra Europa har haft värmebölja. Och i Sverige och Skandinavien har delar av sommaren varit rekordblöt och kall.

- Klimatförändringar finns, men man kan inte säga något efter en sommar. Det har blivit 0,8 grader varmare i snitt under de hundra senaste åren. Men en extremsommar kan vara fem grader varmare eller kyligare, så det är ett lokalt fenomen i Europa, säger Heiner Körnich.

Förra sommaren var den blötaste hittills i Norge. Enligt Vibeke Thyness har vi i Skandinavien haft ett extremt väder i sommar, men att dra några slutsatser baserat på två exceptionella somrar går inte, enligt henne. Ändå har Meteorologisk institutt i Norge just presenterat en rapport som visar att nederbörden bara ökar och ökar.

- Klimatet går mot att bli våtare hos oss i Skandinavien, speciellt vintrarna. Nederbördsrekordet ökar hela tiden, bekräftar Vibeke Thyness.

Och det är just regnet som gjort årets sommar extrem.

- Temperaturmässigt har det inte varit några större skillnader mot andra år. Några tillfällen med rejäla regnskurar har varit onormala, i övrigt har det varit helt normalt hela sommaren, säger Per Stenberg, meteorolog på SVT.

Han tror att det som dragit ner betyget på sommarvädret i år är att det inte varit någon längre period med stabilt väder.

- Oftast kanske det räcker med en vecka om man har semester och får njuta av de där dagarna. Det är det man minns, säger han.

Jetströmmens konsekvenser i sommar

Torka i USA

Amerikanska Mellanvästern och High Plains-regionen har drabbats av den värsta torkan på 56 år. Höga temperaturer och extrem torka slår ut skördarna.

Regn under OS

Sommaren i London har varit exceptionellt blöt, kall och blåsig, vilket skapade oro inför OS. Flera fälttävlans- tävlingar har ställdes in på grund av att banorna blivit för hala.

Hetta på Grönland

Inlandsisen smälter efter en hittills rekordvarm sommar och har skapat kraftiga översvämningar på flera håll på Grönland, bland annat där öns viktigaste flygplats ligger.

Översvämningar i Japan

Ett trettiotal människor omkom i kraftiga översvämningar på Kyushu, hundratals isolerades och tusentals evakuerades från sina hem.